lördag 26 november 2016

Eksta pepparkakor

I morgon är det äntligen första advent, jag har tjuvstartat en del men snart är det advent på riktigt och jag behöver inte smyga med allt firande 😀 Eftersom årets jul går under temat "Varför vänta? Gör saker i tid" så har vi redan bakat lite pepparkakor. Vi har pepparkaksdeg kvar i kylskåpet så det kommer bli mer pepparkaksbak framöver. Bra att dela upp bakandet för då får man njuta av den underbara lukten flera gånger.

Jag har några olika pepparkaksrecept som jag varierar mellan, alla är goda på sitt sätt. I år använde jag det här receptet som det var jättelänge sedan jag använde senast.


Eksta pepparkakor


Koka upp
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
Lyft bort kastrullen från värmen.

Skiva ner i en bunke
250 g margarin eller smör

Tillsätt alla kryddorna i bunken
2 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk ingefära

Häll den heta sockerblandningen över smör och kryddor i bunken.
Låt stå tills matfettet smält. Rör om då och då.

När blandningen svalnat tillsätt
13 dl vetemjöl 
väl blandat med
1 msk bikarbonat

Arbeta ihop degen med en trägaffel, degen blir ganska lös den sväller sedan.
Låt degen vila i kylskåp i 1-2 dygn innan den bakas ut. 
Lägg den antingen väl övertäckt i sin bunke eller i en rejäl och rymlig plastpåse. 
Knåda gärna degen lite lätt innan den kavlas ut en liten degbit i taget. 
Ta lite mjöl både på bakbordet och på kaveln.
Ta ut pepparkaksfigurer med mått.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 180° ugnsvärme i 5-10 minuter beroende på tjocklek. 
Passa noga pepparkakor bränns lätt.

Det här är ett lättbakat recept där man inte behöver någon maskin utan man blandar ihop allt med en trägaffel. Jättesmidigt! Degen blir sedan perfekt, lätt att kavla ut och jobba med. Vi behövde inget mer mjöl när vi kavlade, men det kan ju bero på att vi alltid kavlar degen mellan två bakplåtspapper. Visst kommer ni ihåg hur man enklast bakar ut pepparkakor? Här kan ni se hur man på ett enkelt sätt bakar pepparkakor som behåller formen.

En plåt full med små fina pepparkaksstjärnor
Olivia hjälper till
Snart är det dags att ta bort all deg mellan alla hjärtan och stjärnor och sen ska det gräddas
Egentligen skulle vi tillbringat dagen i en baskethall men eftersom Ida vaknade med halsont och täppt näsa står vi över i dag och hoppas på snabbt tillfrisknande istället. Hon är inte jättesjuk men det gäller att lyssna på kroppen så att det inte blir värre, trots att basket är bland det roligaste hon vet.

Jag tror vi tar en bakdag i dag så att hon ändå får en rolig dag och slipper längta till basketen. Måste bara leta lite bakinspiration först. Vet inte alls vad vi ska baka för gott och roligt. Har ni några tips?

fredag 25 november 2016

God Helg med Smakbox

Ni får inte missa min tävling på Instagram där du har chans att vinna en Smakbox till en vän som är värd en julklapp. Sök upp matro_sara på Instagram så hittar du allt om tävlingen där.

Om du vill vara säker på att din vän får en Smakbox så kan du ge bort en prenumeration i julklapp. Du väljer själv hur många boxar du vill ge bort i följd, 1 till 6 st (6 st = årsprenumeration) och vilket datum första leverans ska ske. Det finns nog många som skulle uppskatta Smakboxar som julklapp, födelsedagspresent eller ett tack för att de finns. Du kan läsa mer på Smakbox.se

Foto av Annelie på www.blomsterochbakverk.se

Känns ganska naturligt att nästa tema är God Helg eftersom Smakboxen börjar skickas ut 30 november. Det är många med mig som tycker att advent, jul och nyår är årets smakhögtider. I denna Smakbox bjuds det på produkter, inspiration och recept för både mat och bak till advent och jul och även många festliga produkter till nyårsfirandet. Smakbox God Helg innehåller 18 produkter till ett värde av 402 kr.

Och självklart har jag en rabattkod till er nya prenumeranter, både om ni börjar en egen prenumeration eller ger bort en. 
Ange koden MATRO vid din beställning så får du 15% rabatt på din första box.

torsdag 24 november 2016

Chokladkaka med kokosmjöl lchf

Till helgerna lyxar jag gärna till det med lite efterrätt. Så gott och mysigt med en kopp te på maten med nå gott till. Dessutom blir middagen lite längre eftersom man då sitter kvar vid bordet en extra stund.


Chokladkaka med kokosmjöl lchf

175 g smör
125 g mörk choklad 86%
0,5-1 dl stevia-sötning
4 ägg
0,75 dl kokosmjöl
0,75 dl kakao
0,5 tsk salt

Smält smöret tillsammans med choklad på låg värme. Låt svalna lite.
Blanda alla torra ingredienser i en liten skål.
Vispa ägg och sötning vitt och fluffigt.
Häll i den smälta chokladen och smöret i äggblandningen under omrörning.
Rör ner de torra ingredienserna i smeten.
Smöra en form och "bröa" med kokosflingor.
Häll i smeten och grädda i 15-20 min i 175 grader.
Låt kakan svalna i formen något innan du tar upp den eller vänder upp den.


Jag hade inne min kaka lite för länge så den blev lite torrare än jag hade tänkt mig, men det var ändå riktigt gott med en chokladkaka till teet. Jag har ätit den både som den är utan tillbehör och med grädde o bär till efterrätt och den passar lika bra på båda sätten.

Jag använde 86%-choklad men du väljer själv hur mörk choklad du vill ha. Dessutom hade jag bara en halv deciliter sötning så kakan blev inte speciellt söt, men det börjar jag bli van vid nu när jag inte alls äter lika mycket socker som tidigare.

Bakning på gång
Bröa formen med kokos och häll i smeten
Färdiggräddad!
Chokladkake-pyramid!
Chokladkaka, blåbär och grädde är en perfekt efterrätt

I morgon är det fredag och det börjar bli dags att planera helgens efterrätt. Jag tror faktiskt att det blir pepparkakspannacotta. Känns som det passar till första advent. Har ni några efterrättsplaner?

onsdag 23 november 2016

Julklappstips - Tidningsprenumeration

Hur går det med era julklappsinköp? Jag har börjat köpa en del och har en plan med resten så jag tror att jag är klar om nån vecka. Så skönt! Fast vi har ju inte sett än att jag lyckas med det 😀

Här kommer ett tips på julklapp till någon vän eller till er själv. Jag älskar de stunder då jag sätter mig i soffan och bläddrar i en mattidning som har kommit med posten. Vardagslyx deluxe! Om du börjar prenumerera på Allt om mat nu får du dessutom de fina champagneglasen från Iittala, som jag själv har och älskar. Halva grejen med tidningsprenumerationer är de fina sakerna man får, eller hur? Klicka här för att komma till erbjudandet.

 

Du kan behålla tidningsprenumerationen själv men ge bort glasen i present, eller tvärtom behåll glasen och ge bort en prenumeration. Eller behåll allt själv 😀

Eller du är kanske mer intresserad av inredning och då passar ju andra tidningar bättre, kanske är då Allt i hemmet tidningen för dig. Där man nu får två härliga handdukar och en ljuslykta om man börjar prenumerera nu. Klicka här för att läsa mer om det erbjudandet.



Inlägget innehåller affiliate-länkar

Första advent på gång

Känner ni er redo för första advent?
Nu är det inte många dagar kvar tills vi tänder första ljuset och årets mysigaste månad sätter igång på allvar. Ikväll har jag tänkt städa så att huset är redo att pyntas för fullt till helgen, utegranen står redo det är bara att sätta i kontakten, både lussekatter och pepparkakor är bakade. Så jag har en bra känsla inför helgen.


På fredagkväll har vi julfest med jobbet så jag förmodar att det då även är dags för årets första julbord. Hoppas de har alla mina julfavoriter. Undra vad jag ska hitta på för julinspirerad mat på söndag för att fira att första advent är här. Vi brukar äta julmustkyckling på första advent, men det har vi ju redan ätit eftersom den här julen gå under temat "var ute i god tid" 😀

tisdag 22 november 2016

Lax med zucchinitopping

Plötsligt händer det!
Det är inte ofta vi äter fisk nu för tiden. Jag skulle gärna äta det oftare men det blir så mycket gnäll när det serveras fisk och det orkar jag inte med. Så istället lagar jag annat för att alla ska vara glada och trevliga. Men i kväll när Ida och Isak åt tidigare passade jag på att laga lax till mig, Leif och Olivia. Så gott och så efterlängtat.


Lax med zucchinitopping 

600 g lax
1 medelstor zucchini
1 gul lök
salt och peppar
2 dl crème fraiche

Riv zucchini på rivjärnets grova sida.
Skala och finhacka den gula löken och fräs den mjuk i olja.
Tillsätt den rivna zucchinin och stek ytterligare några minuter. 
Smaka av med salt och peppar. 
Häll upp blandningen i ett durkslag så att vätskan rinner av och zucchini svalnar.
Blanda sedan med crème fraiche i en bunke.
Lägg laxen i en smord ugnsform, salta. 
Bred zucchiniblandningen över laxen. 
Tillaga i ugnen i 175°C i 20-30 min.


Det här var gott men inte så där jättespeciellt, det smakade för lite zucchini trots det tjocka lagret. Tack vare att vi använde god lax från Luleå skärgård blev det ändå en kanonmiddag. Alltså vilken skillnad det är på lax o lax.


Sista kvällen på ett tag som hela familjen är samlad tillbringar vi i tv-soffan med hockey och lite efterrätt medan regnet öser ner utanför. Vid femtiden toksnöade det stora fina flingor och marken blev snabbt alldeles vit. Men det dröjde inte länge innan snön byttes ut mot regn, tyvärr. Vi vill ju ha ett snötäcke på marken som lyser upp så fint och ger oss julstämning, det är ju ändå första advent på söndag.

måndag 21 november 2016

Glöggmarinerat kött i ugn

Åh vilken god mat vi åt i går, hade nästan velat ha en sked för att få upp all sås. Och det bästa av allt den skötte sig själv i ugnen. Finns det nå bättre?! Det här glöggdoftande köttet kommer nog bli årets bjudmat i december hemma hos oss. Så ni som tror att ni kanske blir bjudna hem till oss kan strunta i att läsa receptet och vänta tills ni kommer på middag hos oss 😀


Glöggmarinerat kött i ugn

ca 1 kg kött
2 dl glögg till marinad
sås
2 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
1 dl rödvinsglögg
1 tsk sambal
1 tsk soja
1 msk fond

Skär köttet i cm-tjocka skivor och lägg det i en påse med ca 2 dl glögg.
Låt marinera i några timmar.
Ta sedan upp köttet från marinaden och lägg i en ugnsform.
Blanda ihop ingredienserna till såsen och häll över köttet.
Ställ in i ugnen, 175° i ca 1 timme.
Servera med kokt potatis eller ris, eller bara kokt broccoli som vi åt till köttet och såsen.

Det här sättet att tillaga kött på är en gammal favorit, det nya är att jag smaksatte med glögg och det blev lika lyckat. Här hittar ni originalreceptet. Det blev lagom glöggsmak på såsen, ja ni hör jag är verkligen nöjd med det här experimentet.

Det är sällan jag saknar potatis eller ris men den här såsen blev så god så jag hade gärna mosat potatis med såsen för att få upp riktigt mycket sås.