onsdag 23 november 2016

Första advent på gång

Känner ni er redo för första advent?
Nu är det inte många dagar kvar tills vi tänder första ljuset och årets mysigaste månad sätter igång på allvar. Ikväll har jag tänkt städa så att huset är redo att pyntas för fullt till helgen, utegranen står redo det är bara att sätta i kontakten, både lussekatter och pepparkakor är bakade. Så jag har en bra känsla inför helgen.


På fredagkväll har vi julfest med jobbet så jag förmodar att det då även är dags för årets första julbord. Hoppas de har alla mina julfavoriter. Undra vad jag ska hitta på för julinspirerad mat på söndag för att fira att första advent är här. Vi brukar äta julmustkyckling på första advent, men det har vi ju redan ätit eftersom den här julen gå under temat "var ute i god tid" 😀

tisdag 22 november 2016

Lax med zucchinitopping

Plötsligt händer det!
Det är inte ofta vi äter fisk nu för tiden. Jag skulle gärna äta det oftare men det blir så mycket gnäll när det serveras fisk och det orkar jag inte med. Så istället lagar jag annat för att alla ska vara glada och trevliga. Men i kväll när Ida och Isak åt tidigare passade jag på att laga lax till mig, Leif och Olivia. Så gott och så efterlängtat.


Lax med zucchinitopping 

600 g lax
1 medelstor zucchini
1 gul lök
salt och peppar
2 dl crème fraiche

Riv zucchini på rivjärnets grova sida.
Skala och finhacka den gula löken och fräs den mjuk i olja.
Tillsätt den rivna zucchinin och stek ytterligare några minuter. 
Smaka av med salt och peppar. 
Häll upp blandningen i ett durkslag så att vätskan rinner av och zucchini svalnar.
Blanda sedan med crème fraiche i en bunke.
Lägg laxen i en smord ugnsform, salta. 
Bred zucchiniblandningen över laxen. 
Tillaga i ugnen i 175°C i 20-30 min.


Det här var gott men inte så där jättespeciellt, det smakade för lite zucchini trots det tjocka lagret. Tack vare att vi använde god lax från Luleå skärgård blev det ändå en kanonmiddag. Alltså vilken skillnad det är på lax o lax.


Sista kvällen på ett tag som hela familjen är samlad tillbringar vi i tv-soffan med hockey och lite efterrätt medan regnet öser ner utanför. Vid femtiden toksnöade det stora fina flingor och marken blev snabbt alldeles vit. Men det dröjde inte länge innan snön byttes ut mot regn, tyvärr. Vi vill ju ha ett snötäcke på marken som lyser upp så fint och ger oss julstämning, det är ju ändå första advent på söndag.

måndag 21 november 2016

Glöggmarinerat kött i ugn

Åh vilken god mat vi åt i går, hade nästan velat ha en sked för att få upp all sås. Och det bästa av allt den skötte sig själv i ugnen. Finns det nå bättre?! Det här glöggdoftande köttet kommer nog bli årets bjudmat i december hemma hos oss. Så ni som tror att ni kanske blir bjudna hem till oss kan strunta i att läsa receptet och vänta tills ni kommer på middag hos oss 😀


Glöggmarinerat kött i ugn

ca 1 kg kött
2 dl glögg till marinad
sås
2 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
1 dl rödvinsglögg
1 tsk sambal
1 tsk soja
1 msk fond

Skär köttet i cm-tjocka skivor och lägg det i en påse med ca 2 dl glögg.
Låt marinera i några timmar.
Ta sedan upp köttet från marinaden och lägg i en ugnsform.
Blanda ihop ingredienserna till såsen och häll över köttet.
Ställ in i ugnen, 175° i ca 1 timme.
Servera med kokt potatis eller ris, eller bara kokt broccoli som vi åt till köttet och såsen.

Det här sättet att tillaga kött på är en gammal favorit, det nya är att jag smaksatte med glögg och det blev lika lyckat. Här hittar ni originalreceptet. Det blev lagom glöggsmak på såsen, ja ni hör jag är verkligen nöjd med det här experimentet.

Det är sällan jag saknar potatis eller ris men den här såsen blev så god så jag hade gärna mosat potatis med såsen för att få upp riktigt mycket sås.

söndag 20 november 2016

Räksalladens hemlighet

Vet ni vad hemligheten med en god räksallad är?
Handskalade räkor! 

Om man skalar sina räkor själv blir det så mycket godare. Färdigskalade räkor, frysta eller i lag, är inte på långa vägar lika gott. Tyvärr, för det är ju så mycket enklare att använda såna räkor.

Om man använder handskalade räkor är det övriga i salladen inte lika viktigt för det blir ändå supergott. Jag använder ofta ägg och/eller avokado för att den ska bli lite matigare så jag håller mig mätt längre, sen har jag lite vanliga grönsaker som sallad, gurka, tomater och paprika. Vad är era måsten i en god räksallad?


Nu sitter jag och myser i soffan med Nyhetsmorgon på tv:n - bästa morgnarna. En extra bonus är att hela familjen är hemma, känns som en ovanlighet nu för tiden. Jag ska snart förbereda (ta upp från frysen 😀) lite försenat födelsedagsfika till i eftermiddag i övrigt har jag inte bestämt något för dagen.

Jag tror faktiskt att jag ska ta fram lite adventssaker så att allt är på plats nästa helg då det är första advent. Varför vänta? Jag vet att många tycker att det är fusk och absolut förbjudet att börja för tidigt med advent- och julfirandet. Men varför gå o vänta på nå så underbart. Lika bra att börja njuta i tid.

fredag 18 november 2016

Julen är på väg...

Den lilla snön vi har haft har regnat bort så nu är det så mörkt och tråkigt ute. Det var ju så mysigt med det lilla snötäcket som lyste upp så fint. Men trots det tråkiga vädret så vet vi att julen är på väg och i år ska jag vara ute i god tid med allt så jag får njuta extra länge och inte bara en månad.


Julbaket började jag med redan förra helgen och kanske fortsätter jag nu i helgen eftersom det var så avkopplande att få baka. Jag är inte speciellt bra på återhämtning och i min stressade vardag är återhämtning jätteviktigt så jag måste blir bättre på att göra saker som är roligt och ger mig energi. För många andra kan bakning vara stressigt och jobbigt, men jag kände så tydligt hur mycket jag har saknat det och hur roligt det var.

Eftersom jag i år ska göra allt lite tidigare blir det nog julmustkyckling till middag i dag istället för nästa helg som det brukar vara. Traditionen är att vi äter den goda jul-kycklingen till första advent, men traditioner kan brytas.... Tror även att jag passar på att hänga upp julgardinerna i helgen 😄

torsdag 17 november 2016

Vip-dagarna 2016

Eter två bra dagar, eller 1,5 bra dag och en halv mindre bra dag, i Stockholm är det nu Back to work som gäller. Tyvärr började det med en stressig dag med mycket jobb att ta igen och det lär nog bli likadant i morgon.

Men i morgon är det fredag och sen helg

Jag sov dåligt och steg sedan upp redan halv fem i tisdag för att hinna med flygtaxin och det kändes väldigt tydligt i morse när klockan ringde att jag inte har hunnit sova i kapp de förlorade sov-timmarna.


Tisdagskvällen på konferensen bjöd på överraskande god mat och trevlig underhållning. Mat till så många brukar kunna bli tråkig och kall, men de hade lyckats. Det började med en skagentoast och löjrom - alltid supergott, sedan blev det potatismos och majskycklingbröstfilé. Kycklingen var riktigt saftig och god, så den hade de lyckats med trots så många tallrikar som skulle serveras. Efterrätten däremot var ingen höjdare, bakat äpple med lite vaniljsås och tråkiga smulor. Synd på en i övrigt god middag.

Ser ni artisterna? Visst är det likt E-type och Magnus Uggla? Men det är inte de utan det var en som imiterade och han var så himla bra. Oj, vad jag skrattade och diggade med. Många favoritlåtar hann de med under kvällen som började med 80-talstema. Bästa låtarna!

tisdag 15 november 2016

Popcorn-soppa - veckans raket

Tänk vilken genomslagskraft ett tv-program kan ha. Fast det är ju inte vilket tv-program som helst utan det är mysprogrammet Så mycket bättre jag pratar om. I lördagens avsnitt bjöd Little Jinder på popcorn-soppa till lunch. Och gissa vilket inlägg som åkte som en raket upp till första-platsen på min topplista? Precis, receptet på popcorn-soppa. Ganska fascinerande att ett 6 år gammalt bortglömt recept på bloggen plötsligt blir "hot stuff". Och här hittar ni receptet om ni blir nyfikna.