fredag 11 november 2016

Fylla på energi

Vilken mysig kväll vi fick igår. 
Så härligt att äta o dricka gott, surra en massa och bara mysa. Bästa kvällarna! Tidigare har vi varit rätt duktiga på att träffas utan för långt uppehåll men nu kom livet emellan och det har blivit glesare mellan träffarna. Men nu är vi på gång igen....hoppas jag. 

Jag älskar att bjuda på en massa gott när jag har gäster, gärna 3-rättersmiddagar, men nu räckte inte tiden till och det viktigaste var ju faktiskt att hinna träffas. Så det blev ingen förrätt utan vi högg in på varmrätten på en gång. Jag bjöd på en fläskfilégratäng med många favoritsmaker, mozzarella, soltorkade tomater och basilika, toppad med ruccola och körsbärstomater, till det bjöd jag på svarta oliver, tagliatelle och broccoli. Fick så mycket beröm för maten så jag blev nästan generad (de skulle bara veta hur enkel den var att göra).

Jag hade sett ut en smarrig efterrätt med choklad, blåbär och grädde men insåg att jag inte skulle hinna/orka få den klar i tid så istället bjöd jag på kanelbullar och godis till kaffet/teet. Men nu vet jag vad det blir för efterrätt nästa gång det ska ätas efterrätt och jag har lite mer tid.

onsdag 9 november 2016

Ostsufflé

Nu vänder det! 
Nu är det nedförsbacke till helgen och i morgon ska jag äntligen få träffa två tjejkompisar igen. Livet kom emellan en aning så det är alldeles för länge sedan vi sågs. Jag hoppas våra liv lugnar ner sig lite snart så att vi kan träffas lite oftare igen. Äta lite gott och surra en massa är precis vad jag behöver.

Ostsufflé är ett festligt och gott tillbehör med få kolhydrater som är mycket enklare att göra än man kan tro.


Ostsufflé 

4 ägg
6 dl riven vällagrad ost
1 dl vispgrädde
2 tsk paprikapulver
0,5 tsk salt
några varv med svartpepparkvarnen

Smörj 4-6 portionsformar med smör.
Dela äggen i gulor och vitor.
Vispa vitorna till fast skum.
Blanda gulor, ost, vispgrädde och kryddor.
Blanda ungefär en tredjedel av vitan med oströran. 
Vänd sedan försiktigt ner resten av vitan.
Fördela i formarna.
Grädda på gallret i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. 
Håll koll så det inte bränns för mycket på toppen.
Servera genast.

Ostsufflé är verkligen gott och ett perfekt lchf-tillbehör. Antingen kan man servera den som den är eller så garnerar man med nå gott, t.ex. crème fraîche, räkor och löjrom. Anpassa vilken ost du använder efter hur stark ostsmak du vill ha på sufflén.

Det går även bra att göra en stor form med ostsufflé istället för flera små och då behöver den nog vara i ugnen i ca 45 minuter, men håll koll.

Smet i form som blir en sufflé efter 15 minuter i ugn.
Flera formar på väg in i ugnen.
Ostsufflé färdig att ev. garnera och servera.
Crème fraiche, räkor och löjrom är ett perfekt tillbehör.

Vad händer nu?

Inte trodde jag att jag skulle vakna upp till rubrikerna att Trump mest troligt vinner USA-valet. 
Jag var orolig för det, men jag trodde det inte.


Man kan inte göra mycket nu förutom att vänta och se vad som händer och hoppas på det bästa.

tisdag 8 november 2016

Spenatomelett

Perfekt snabblunch är omelett och i den kan man slänga i lite vad som helst som man har hemma. Nu senast hade jag en massa färsk spenat som höll på att bli dålig, supergott i omelett.


Spenatomelett

1 liten förpackning färsk spenat
salt, peppar
4-5 ägg
0,5 dl grädde
ostskivor

Stek spenaten i smör, salta o peppra.
Häll av vätskan. Lägg tillbaka spenaten i stekpannan.
Rör ihop ägg och grädde, med lite salt o peppar. Häll ner i stekpannan.
Stek på ena sidan tills omeletten har stelnat på översidan.
Vänd och stek ett tag på andra sidan.
Vänd omeletten igen och lägg på ost på den nyvända varma sidan.
Vik ihop omeletten dubbelt.
Servera varm.

Jag gör ofta omelett när fantasin eller orken tryter, variationen är oändlig och det mesta blir gott. Tyvärr har vi ingen spis på jobbet annars hade det varit kanonbra att kunna äta nygjord omelett till lunch då det både är snabbt och gott.


Jag somnade ifrån bloggen i gårkväll. Det märktes att jag vaknade redan halv fem och inte kunde somna om efter att Leif hade stigit upp för att hinna med flygtaxin. Dessutom blev det övertidsjobb i drygt en timme, när jag väl kom hem var jag jätteeffektiv i några timmar och hann med en massa men klockan nio när Ida skulle släcka då var min energi slut och jag somnade med henne.

måndag 7 november 2016

Kladdkakans dag

Härligt att vakna upp till Kladdkakans dag!

Även fast man undviker socker och vetemjöl kan man njuta av kladdkakor. Den här lchf-vänliga varianten är så himla god med kraftig chokladsmak.



Men kladdkaka utan socker och mjöl innehåller mycket ägg så det är inget för Isak, det är istället den här knäckiga varianten som är helt utan ägg.



En saftig och god kladdkaka får man om man blandar ner lite cheesecakefyllning i formen.



En favorit som det var länge sedan jag gjorde, men som jag blev jättesugen på nu är denna kladdiga variant med knäckigt täcke av bl.a. havregryn.



Vill man ha mer tårta än vanlig kladdkaka har jag två kanonrecept åt er, dels denna ganska mastiga chokladkaka med mandelgrädde. Grädden blir supergod när man blandar ner riven mandelmassa i den.



En annan tårvariant är denna öppna tårta med kladdkakebottnar, jordgubbar och grädde. Mums!



Vill man att det ska gå snabbt att göra en kladdkaka då gör man den i en mugg i micron. Trodde inte att det skulle bli så gott som det blev. Tips! Och favoriten är ägg- och mjölkfri.


Eftersom choklad och kladdkakor är något av det bästa jag vet så har jag en massa fler recept här.

lördag 5 november 2016

En så mycket bättre lördag

Nu börjar denna lugna lördag lida mot sitt slut och jag har både hunnit vila, fixat i ordning lite mer i Idas rum och lagat go'middag, dvs det har varit en perfekt lördag i lugnt tempo.

Till middag lyxade vi till det med älg-entrecôte, kantarellostsås och en stor sallad med mycket gott i, dessutom gjorde jag potatishalvor till de som ville äta lite mer kolhydrater än vad jag vill. Till det drack vi ett gott vin, en Rioja i snygg flaska men som vanligt tycker jag att vinet är godast före maten. Det är inte mycket som slår vatten till mat, det måste verkligen vara godaste mat-drycken.


Nu blir det soffhäng med Så mycket bättre på tv:n resten av kvällen. I morgon är det inte mycket mer än två basketmatcher för Ida som står på agendan, kul med lite matcher igen. Tack o lov är det inte så tidiga matcher så vi hinner med lite sovmorgon och långfrukost i morgon också, det absolut bästa på helgerna.

Lördagslugn

Den här bilden beskriver min dag perfekt!


Började med sovmorgon och nu ska vi fortsätta med en flera-timmars-frukost med en massa koppar te och Nyhetsmorgon på tv:n. Bästa starten! Se'n funderar jag om jag ska baka lite av all jäst jag köpte förra veckan. Men har beslutsångest vad jag ska baka. Nu när det är så sällan jag bakar vill jag baka allt när jag väl sätter igång. Men det lutar åt att jag bakar något gott bröd som jag kan frysa ner och ta fram när vi har middagsgäster. Den som spar han har.....