torsdag 3 november 2016

Kantarellkrustader

I dag lyxade vi till det med hemkörning både på snabbmat till midda'n och på matvaror för att fylla upp kyl, frys och skafferi. En lyx som inte kostade nå extra så det kändes som en självklarhet att använda sig av det. Nu slapp jag både "slösa" tid på att handla och jag slapp även ut på isiga vägar med sommardäck. Istället kunde jag njuta hemma medan någon annan fick göra jobbet.

Vår Halloweenmiddag bestod bl.a. av en supergod förrätt med kantarellkrustader. Både kantareller och krustader är favoriter så det kunde ju inte gå fel.


Kantarellkrustader

2-4 dl kantareller
100 g philadelphiaost
0,5-1 dl grädde
salt, peppar
6 stora krustader
riven ost

Stek kantarellerna, salta o peppra.
Blanda ner philadelphiaost och grädde.
Låt koka ihop till en krämig röra.
Fyll krustaderna med kantarellröran.
Strö på riven ost.
Gratinera i 225 grader i 8-10 minuter.

Så gott, så gott. Krustader är så gott och känns lite extra festligt att använda sig av och det blir (nästan) alltid gott. Att fylla med en kantarellröra var en ny grej för mig men det kommer jag definitivt göra fler gånger.

Krustader finns i två storlekar och här använde jag mig av den stora varianten som passar bra till en sittande förrätt. De små krustaderna passar som drinktilltugg och mingelmat.

onsdag 2 november 2016

Ljus morgon

God morgon, eller? Jag har inte riktigt bestämt mig om vad jag tycker om denna morgon som startade lite för tidigt för mig. Jag vaknade redan klockan fem och kunde absolut inte somna om, när jag hade försökt tillräckligt länge så steg jag upp för att istället njuta av en lugn morgon. Alltid något!

I vanliga fall i alla fall...

Här vaknade vi upp till ett vitt tunt täcke av snö, så vackert och tänk på en gång så blev det så mycket ljusare. Men det lär nog tina bort under da'n för det är bara ett tunt tunt lager. Det känns lite konstigt när man ser att det snöar i södra Sverige men inte här i norr. Men det lär väl komma hit rätt snart. Har jag tur så hinner jag få vinterdäck på bilen till dess, i dag blir det att krypa fram till jobbet. Tur det är nära!

Vad ska jag hitta på nu? Teet är uppdrucket, jag är klar och det är nästan en halvtimme till Ida ska väckas. Konstig känsla att ha så mycket tid på en vanlig arbetsdag.

tisdag 1 november 2016

Snabbrostade körsbärstomater

Jag har länge tänkt rosta/baka körsbärstomater i ugn på låg värme under lång tid enligt konstens alla regler. Men när jag i går kom på att jag ville ha det som tillbehör till förrätten och kantarellkrustaderna så hade jag inte 4 timmar på mig, utan snarare en kvart. Så då testade jag hög värme en kort stund och det blev jättebra, vilken tur.


Snabbrostade körsbärstomater

250 g körsbärstomater på kvist
2 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 tsk basilika

Lägg körsbärstomater med kvist i en liten ugnssäker form. 
Nagga dem med en potatis-sticka. 
Ringla över olivolja. 
Strö över salt, svartpeppar och basilika. 
Tillaga i  225°C i 15–20 minuter.
Låt tomaterna sitta kvar på kvisten. Men klipp kvisten i mindre bitar med två eller tre tomater på varje bit så blir det ett vackert tillbehör på tallriken.

Vad glad jag blev att den här snabbvarianten blev så god som den blev. Känns faktiskt som att det inte kan bli så mycket godare. Ett perfekt och gott tillbehör till mycket. På vintern när inte tomater är nån höjdare smakmässigt är det här ett bra sätt att göra dem godare.


Nu ska det här inlägget publiceras se'n ska jag gå och lägga mig trots att klockan inte ens är 22 (men nästan), som vanligt är jag sååå trött. Nån timmes övertid, minimalt med middag och byggstädning blev lite för mycket för mig i dag så all ork tog slut. Men i morgon hoppas jag på en lugn, mysig och harmonisk kväll. Först ska vi titta på kommunens ljusshow som jag hoppas är lika bra och med samma wow-känsla som för några år sedan och sedan har jag bokat bord på O'Learys för middag. Se'n kan vi åka hem till ett nystädat hem, underbar känsla.

måndag 31 oktober 2016

Halloweenmiddag 2016

Har ni firat Halloween i dag? Som ni kanske vet så tar jag varje tillfälle i akt att få fira och sätta lite guldkant på vardagen, så vi gjorde en trerättersmiddag dessutom hade jag fixat lite presenter till barnen.

God mat, lite rolig dukning och tända ljus gör att även en måndag blir till en fest.


Halloweenmiddag 2016

Förrätt: Kantarellkrustader med grönsaker och snabbrostade cocktailtomater

Ser ni servett-ringen? Enkelt och roligt till halloween.

Varmrätt: Kycklingfyllda paprikor och sallad i skålar

Lite ögon på de orangea paprikorna.

Efterrätt: Chokladmousse

Favoritefterrätten just nu.

Orange, svart och spindlar hör till Halloween.
Orangea paprikor är ett perfekt substitut istället för pumpor.
Jag ville dock inte skära för många hål så att all fyllning skulle rinna ut, därför nöjde jag mig med ögon.

Idas frukost

Nu har höstlovet börjat men det är bara de stora barnen som får njuta av det. Jag o Leif jobbar och Ida ska vara på fritids hela dagarna, så hur gärna vi än ville ligga kvar i morse så var det bara att stiga upp och sätta fart som vilken måndag som helst.

Idas frukost i morse blev två rostade halloween-tekakor, som jag hjälpte en morgontrött tjej med. Men vissa lediga dagar fixar hon go'frukost alldeles själv och då är det inte bara macka och mjölk som gäller.

Kaneläpplen, omelett och ett glas havremjölk.

Man kan om man vill.... Oftast är hon lite slö och bekväm av sig men ibland överraskar hon oss, som här där hon fixade allt själv, till och med omeletten. Det enda hon fick hjälp med var att vända omeletten som kan vara lite trixigt om man gör det för tidigt och den inte riktigt har stelnat.

Happy Halloween och ha en bra måndag!

söndag 30 oktober 2016

Chokladcupcakes i halloween-formar

Om man inte vill hålla på att pynta och pyssla så mycket till Halloween, men ändå vill ha lite halloween-känsla så kan man köpa muffinsformar med halloween-tryck. Det finns en uppsjö av dem i alla möjliga affärer. Jag köpte mina spökformar på TGR i Stockholm, min nya favoritaffär där man alltid hittar nå roligt.

Tyckte om dessa formar som är mer söta än skrämmande, allt med Halloween behöver inte vara läskigt. Extra festligt med matchande flaggor.


Om man inte vill baka kan man köpa muffins och flytta över dem till nya finare formar. Antingen serverar man dem som de är eller så kan man garnera med lite frosting så ser de hemgjorda ut. Smart, va?

Jag som älskar att baka, gjorde så klart det och bakade då mina favorit-chokladmuffins och fyllde fin-formarna med.


Chokladcupcakes

Chokladmuffins

1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
choklad-chunks (ploppar som jag kallar dem)

Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna.
Vispa smöret och resten av sockret poröst.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och kakaomjölkblandningen i smörvispet.
Häll smeten i muffinsformar till ca 3/4 av formen.
Sätt ca 0,5 msk choklad-chunks i varje form, rör om lite.
Grädda stora muffins i 200 grader cirka 20 minuter och små muffins i 225 grader i 12-15 minuter.
Låt svalna.

Choklad-frosting

75 g smör
1 dl florsocker
150 g färskost
75 g mörk choklad

Rör smör och florsocker fluffigt, tillsätt färskosten.
Smält chokladen i vattenbad och tillsätt den.
Rör ihop och ställ in i kylen en stund.
Spritsa eller bred på frostingen på alla muffins.


Visst kommer ni ihåg mina chokladmuffins med jord och maskar? De blev supergoda och var enkla att göra och blev väldigt trovärdiga, det såg verkligen ut som jord.

Nu ska jag planera vår Halloween-middag. Det lutar åt att det blir kycklingfyllda paprikor, men ska fundera lite till. Jag hade tänkt göra det i går men istället städade jag i stort sett hela da'n så nu har vi sååå fint i vissa delar av vårt hus som mest är i renoveringskaos.

lördag 29 oktober 2016

Enkel fläskfilé- och vitlöksostgratäng

I torsdag fick jag mycket beröm för maten, alla barnen sa att det var så himla gott. Lycka! Att det dessutom var en superenkel gratäng jag tillagade gjorde ju inte saken sämre. Det här kan de självklart få fler gånger.


Enkel fläskfilé- och vitlöksostgratäng

7 hg fläskfilé eller fläskytterfilé
1 paprika
125 g vitlöksost t.ex. Cantadou
3 dl syrad grädde
1 tsk sambal oelek
1 mozzarellaboll
salt, peppar

Strimla fläskfilén och stek i smör, salta o peppra.
Lägg i en ugnsform.
Skär paprikan i bitar och lägg på fläskfilén i formen.
Koka ihop ost, grädde och sambal, häll i ugnsformen.
Skär mozzarellan i tunna skivor och lägg på kött, paprika och sås i formen.
Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter, tills allt är varmt och osten fått lite färg.

Jag fortsätter tjata om hur bra det är när man har förberett saker. Köttet stekte jag dagen innan och då kunde jag snabbt ha mat på bordet och barnen slapp börja tjata om hur hungriga de var. Perfekt och bästa tipset för hur man ska få vardagsmaten att fungera i stressiga barnfamiljer.

Ostsås till kött äter vi lite nu och då, men jag tror det är första gången jag har gjort det som en gratäng. Perfekt att använda smaksatt ost för då blir det så krämigt och man behöver inte krydda så mycket mer. Det finns så många goda ostar, nästa gång provar jag kanske chiliost eller pepparost, eller....

Jag provade använda Arlas nyhet Syrad grädde och blev glatt överraskad, det var som en blandning av grädde och crème fraîche men allt i en och samma förpackning. Kan verkligen rekommendera den!