lördag 1 oktober 2016

Dags för en ny Smakbox

Snart är det oktober och dags för en ny Smakbox!
Har ni börjat prenumerera på denna proppfulla box full med godsaker? Om inte har ni nu chansen att använda min rabattkod MATRO som ger er 15% rabatt på er första Smakbox. 
Klicka här för att läsa mer och börja prenumera och kom ihåg att använda rabattkoden.

Så här skriver Smakbox om sin nya box:
Så här års är man sugen på att packa väskan och ge sig ut på kulinariska äventyr - därav tema MATRESA! Vi startar i Sverige med några spännande, svenska produkter. Därefter njuter vi av europeiska och asiatiska smaker. Vi avslutar med att tjuvstarta julen (ja, otroligt men sant, snart är det jul igen...!). Vi hoppas och tror att du kommer att gilla Smakbox MATRESA!


Wow! Jag är så himla glad för jag får ännu en gång chansen att ge en av mina följare en helt egen Smakbox. Tävlingen pågår till t.o.m torsdag 6 oktober.
Ta nu chansen! 

Som vanligt är det på Instagram som tävlingen pågår. Gå in på Instagram och sök upp mig, dvs @matro_sara där finns alla instruktioner.

fredag 30 september 2016

Gurksnittar med gravlax och pepparrotskräm

Fredag, men ingen vanlig fredag! 
Vi tar en långhelg i Stockholm med shopping, god mat och avkoppling. Jag hoppas på en riktig feel-good-helg efter en otrolig stressig början på hösten som toppats av en förkylning nu i veckan. 

För er som är hemma och planerar något gott till fredagsdrinken måste jag tipsa om dessa fräscha snittar. Jag älskar både att göra och äta snittar/drinktilltugg och självklart kan man göra godsaker även om man undviker kolhydrater. Till exempel gurkskivor är perfekt att använda som bas till olika röror.


Gurksnittar med gravlax och pepparrotskräm

100 g cream cheese
1,5-2 msk pepparrotsvisp
1,5 msk vispgrädde
gurka
100 g gravad lax i skivor
1 tsk rosépeppar
färska örter eller citronskal

Vispa ihop cream cheese, pepparrotsvisp och grädde med elvisp i en bunke.
Skär gurkan i lite bredare skivor.
Ta ut lite av det vattniga i mitten (kärnorna) så att det blir en grop.
Klicka ostkrämen i gropen.
Toppa med laxskivor.
Garnera ev. med rosépeppar och örter/citronskal.

Jättegott och fräscht tilltugg. Allt blir så mycket fräschare när man undviker kolhydrater och har ett grönsakstillbehör istället. Kommer ni prova dem till fredagsdrinken ikväll, eller? Själv kommer jag äta på restaurang Grill.

Gröp ur en grop i de breda gurkskivorna
Klicka på ostkräm och gravlaxskivor.

torsdag 29 september 2016

Njuta

I går låg jag nerbäddad med en förkylning och i morgon åker jag till Stockholm. Dålig tajming. Men jag känner mig lite bättre i dag, i alla fall så här på morgonen, så jag hoppas det är på rätt väg. Det bästa hade kanske att vara hemma o vila även i dag men det funkar inte riktigt utan jag måste till jobbet. Jag får gå o lägga mig tidigt ikväll istället (ha, ha det tror jag knappt själv på eftersom jag inte ens har börjat packa).

Jag tänker shoppa hela helgen så jag behöver en massa ork och energi till att gå mycket och bära många påsar. Men blir jag för trött får jag väl sätta mig o fika eller äta och det är ju rätt ok det också.


För 3,5 år sedan var jag och Olivia o såg Justin Bieber i Globen i Stockholm, när konserten var klar sa hon "Nästa gång ska jag nog åka med en kompis". Och så blev det! För Justin Bieber är i Sverige nu igen och Olivia ska dit med en kompis. Jag var nog lite för tråkig eftersom jag inte stod upp och sjöng o dansade med till låtarna utan satt ner o smådiggade lite bara. Här kan ni läsa om förra Bieber-konserten. Vill du också se honom på fredag kan du klicka här.

onsdag 28 september 2016

Olivias blomkålsrisotto

En av Olivias paradrätter tidigare var en risotto med bl.a. lök och bacon. Eftersom vi inte äter ris numera men hon ändå vill göra sin goda risotto så använder hon så klart det goda och kolhydratfattiga blomkålsriset. Och det blir lika gott, ja det blir nästan godare för det blir så mycket fräschare med blomkålsris än vanligt ris.


Olivias blomkålsrisotto

1 litet blomkålshuvud
1 gul lök, hackad
2 msk olja
1 pkt bacon
1 paprika
curry 
salt o peppar

Börja med blomkålsriset:
Koka upp vatten i en kastrull. Salta ordentligt.
Skölj blomkålshuvudet i kallt rinnande vatten. Skär av blasten/bladen. 
Riv blomkålshuvudet, både buketterna och stammen, på den grova sidan på rivjärnet. 
Häll ner blomkålsriset i det kokande vattnet. 
Låt det ligga i det kokande vattnet i nån minut. Provsmaka för rätt konsistens.
Häll av i ett durkslag och låt riset ånga av ordentligt.

Stek bacon och skär/klipp i bitar.
Stek den hackade löken och tillsätt paprikabitar på slutet.
Blanda ihop bacon, lök och paprika med blomkålsriset. 
Krydda med mycket curry och lite salt o peppar.

Det viktigaste med den här maträtten är nog att ånga av blomkålsriset ordentligt för annars blir det en vattnig och småtråkig rätt. Se'n kan man tillsätta lite vad man vill, jag tycker det är gott med mer grönsaker så som zucchini och broccoli t.ex.

tisdag 27 september 2016

Nu är det dags!

Äntligen är dagen här som jag har väntat på så länge. Jag ska äntligen få klippa och framför allt färga håret igen. Så himla välbehövligt. Tiden är verkligen en bristvara och ofta blir frisörbesök bortprioriterat av mig. Men så mycket mer jag njuter när jag väl tar tag i det och att jag se'n går till mysigaste salongen i sta'n gör att jag njuter ännu mer.

Så här fin blev jag senast jag färgade håret

Salong Icon heter mysigaste salongen och den ligger högst upp i ett trähus med snedtak, ljuskronor och mysiga små och stora rum. Det är total avkoppling för kropp o själ att sitta i den vackra lokalen och bli ompysslad.

Det är nu tre år sedan Catrin öppnade salong Icon och fick leva sin dröm och för att fira det har de bra priser på de flesta av sina behandlingar t.o.m 22 oktober. Här kan du läsa mer om det. Passa på alla som bor i närheten av Luleå.

Högst upp under taket håller Icon till

måndag 26 september 2016

Ugnsstekt broccoli

Det vanligaste tillbehöret nu för tiden hemma hos oss är nog ugnsstekt broccoli. Det är gott och kolhydratfattigt men framför allt är det så himla smidigt att tillaga och det sköter sig själv i ugnen. Jag har alltid en massa broccoli i frysen, se'n  tar jag upp lite som jag tinar lätt i micron, slänger det sen i en ugnsform, häller på lite olja och kryddar innan jag ställer in det i ugnen. Och medan broccolin blir klar i ugnen kan jag laga den övriga maten, göra sallad och duka.


Ugnsstekt broccoli

broccoli, fryst eller färsk
olivolja
salt
peppar

Om du använder färsk broccoli delar du den i mindre bitar.
Använder du frysta broccolibuketter tinar du dem, t.ex. i micron och kramar ur vattnet.
Lägg broccolibuketterna i en ugnsform.
Häll över lite olivolja. Salta och ev. peppra.
Tillaga ca 20 minuter i 200 grader.

Broccoli passar perfekt till maträtter med goda såser och man behöver inte sakna ris, pasta eller potatis för att få upp den goda såsen. Tycker ni om broccoli? Det verkar som att antingen älskar man det eller så hatar man det.


Potatis, potatis, potatis

Vilket hån!

Vi har aldrig fått så många, så stora och så fina potatisar som i år. I år då vi äter lågkolhydratkost och undviker potatis. Jag och Leif kunde inget annat än skratta när vi tog upp potatisen och vi fyllde en stor hink med fina potatisar.

Potatis är inte en av de sakerna jag har saknat under den här tiden med lchf. Men nu blev jag sugen på bakpotatis, pressad potatis, potatispuckar, fyllda bakpotatisar, potatistimbaler, potatismos och allt möjligt med potatis. Vad är er potatis-favorit?