torsdag 8 september 2016

Blomkålsris

Efter jag la upp receptet på vingrytan igår har jag fått frågor om hur jag gjorde blomkålsriset. Så här kommer "receptet"! Blomkålsris är ett perfekt substitut för vanligt ris till grytor bland annat. Definitivt värt att prova, så jag hoppas ni vågar. Passa på nu när ni får tag i färsk, god och billig blomkål i affärerna (eller trädgårdslanden). 


Blomkålsris

1 blomkålshuvud
salt
vatten

Koka upp vatten i en kastrull. Salta ordentligt.
Skölj blomkålshuvudet ordentligt i kallt rinnande vatten. Skär av blasten/bladen. 
Riv blomkålshuvudet, både buketterna och stammen, på den grova sidan på rivjärnet. 
Häll ner blomkålsriset i det kokande vattnet. 
Låt det ligga i det kokande vattnet i nån minut. Provsmaka för rätt konsistens.
Häll av i ett durkslag och servera.

Jag serverade blomkålsriset till vingrytan och det passar så himla bra. Eftersom blomkålsriset ser ut som vanligt ris tror man nästan att det är vanligt ris man äter. Blomkålsris smakar ju egentligt inte så mycket så det är väl därför man är så lättlurad och tror att det är vanlig ris.

Till helgen funderar jag på att göra en risotto med blomkålsris. Är det nån som har provat?

onsdag 7 september 2016

Vingryta

I söndags förberedde jag denna köttgryta genom att koka köttet i ca två timmar. I går behövde jag bara koka upp grytan, tillsätta grädde och smaka av med lite mer salt. Se'n var maten färdig! Jag har sagt det förut - Jag älskar mat som går att förbereda och jag älskar när jag själv är så förutseende så jag förbereder veckans middagar.


Vingryta

7 hg grytbitar
1 gul lök
1 msk tomatpuré
3 dl rött vin
3 vitlöksklyftor (hela)
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
1,5 tsk torkad timjan
2 dl vatten
1 buljongtärning
2 dl grädde
salt och peppar

Skala och dela löken i bitar. Bryn i en stekpanna och lägg sedan över i en stor gryta.
Bryn köttet i stekpannan, salta och peppra, och lägg sedan över till grytan.
Fräs tomatpurén i stekpannan, häll över vinet och fräs någon minut.
Häll allt över köttet och löken.
Tillsätt de hela vitlöksklyftorna, hel vitpeppar, lagerblad och timjan till grytan.
Låt grytan sjuda under lock ca 1 timme.
Tillsätt sedan buljongtärning och vatten, sjud ytterligare 1 timme.
Tillsätt grädde och smaka av grytan, ta mer salt och peppar om det behövs.

Alla åt med god aptit och det var verkligen supergott. Rödvin är en sån god krydda i köttgrytor. Jag serverade grytan till blomkålsris och sallad, men självklart funkar det med vanligt ris eller potatis också.

tisdag 6 september 2016

Läsvärda inlägg

Jag måste tipsa om Olivias blogg igen. Här hittar ni den: http://nouw.com/edmanolivia


Jag är ju så klart partisk men jag tycker att det är en riktigt bra blogg med många inlägg och bra blandning på inläggen. Hon har outfit-tips, som värsta modebloggaren och för någon dag sedan hade hon ett kanon-inlägg där hon tipsade om hur man klarar skolan. Nånting som hon gör väldigt bra. Det var så himla bra tips så jag tycker definitivt ni ska gå in o läsa dem här.

Men det jag egentligen hade tänkt tipsa er om och som jag tycker att alla ska läsa det är den resa som Olivia fick möjlighet att följa med på i fjol. Hon blev utvald som 1 av 5 elever på hennes skola som åkte till Krakow och bl.a. besökte Auschwitz. En resa med många jobbiga och känslosamma ögonblick, men en viktig resa för Vi får aldrig glömma!

Det var så många intryck och platser de besökte så resan delades upp i tre blogginlägg som ni kommer till genom att klicka här nedanför på de olika länkarna.

Hjälp mig!



Om ni vill göra mig glad...
Om ni inspireras av mina recept...
Om ni tycker om min blogg...

Då får ni gärna nominera mig till 

Matbloggspriset Folkets val


Här är länken till sidan för att nominera: http://matbloggspriset.se/nominera/
Och här är länken till min blogg: http://mat-ro.blogspot.se

Ja, självklart får ni nominera mig även om ni inte tycker om mig, min blogg och mina recept :)

Det finns många matbloggar just nu och många som är så mycket större och mer kända än Matro men jag hoppas ändå att jag har chansen att synas bland alla andra. Det är en lång väg till det fina Matbloggspriset, först ska man nomineras, sedan väljs några bloggar ut av de nominerade som man ska rösta på och därefter koras vinnaren.

Så det här är bara första steget - att bli nominerad till en av de röstningsbara bloggarna.

Baksugen

Jag är så himla sugen på att baka bullar, kakor, kladdkakor, cupcapes och en massa annat. Men eftersom jag vet att jag inte kan låta bli att äta om jag bakar så låter jag bli bakandet. Men jag vet inte hur länge jag klarar motstå frestelsen att både få baka och äta.

Jag ser godsaker och spännande recept överallt just nu och det kliar i fingrarna att få baka. Till och med när jag inte är på receptsidor så handlar det om godsaker, som bilden här nedanför till exempel.


Min hög med bakrecept-att-prova blir bara högre o högre. Undra hur länge jag klarar att hålla mig. Inte länge känns det som. Det är ju inte bara att jag älskar att äta godsaker, själva bakandet är ju en av mina största hobbies som jag nu har blivit av med.

Tur att det är full fart hela tiden och alltför lite fritid så egentligen har jag inte tid att baka :)

måndag 5 september 2016

Äggmuffins

Har det gått bra i dag trots att det är måndag? Det har varit en helt ok dag för mig och nu är första arbetspasset slut, så nu är det dags för pass 2 - det hemma. Innan jag ska sätta igång med middagen (som jag förberedde igår) vill jag tipsa er om dessa godbitar. Perfekt till frukost, mellanmål eller som i mitt fall kvällsfika.

Vi åt så tidig middag igår så framåt kvällen blev jag lite småhungrig och ugnsstekte då ägg i en muffinsplåt. Så smidigt och så gott! Det blev över en äggmuffins som jag tog med till jobbet och åt till frukost, värmde på den lite i micron först och den var lika god i dag som i går.


Äggmuffins

Smörj en muffinsform. 
Knäck ett ägg per hål. 
Salta o peppra lite. 
Rör ev. om gulan lite eller behåll den hel.
Strö lite riven ost
Tillaga i 200 grader i 10-12 minuter. 
De stelnar lite på eftervärme så gör inget om de är lite lösa när du tar ut dem från ugnen.

Så himla enkelt och gott det här var. Det smakar som en blandning av stekta ägg och omelett men det går ju så mycket fortare att göra många när man kan göra dem samtidigt i ugn. Det bästa av allt - man slipper stekoset.

Jag tycker inte om hel gul så jag rörde om ägget lite för att krossa gulan. Nästa gång ska jag prova ha en gula hel för att se hur det blir. Meddelar er då!

Det här kommer jag göra många fler gånger och ska prova lite olika smaksättningar. Jag tror det blir gott med räkost, grönsaker, starkare ost, örtkryddor och/eller bacon. Har ni några bra tips på hur man kan krydda äggen?

Knäck ägg i smorda muffinsformar.
Salta o peppra. Rör eventuellt sönder gulan.
Strö över riven ost.
Efter ca 10 minuter i 200 grader har du goda äggmuffins att njuta av.

Måndagmorgon

Det jobbigaste med måndagar är att man måste ställa väckarklockan igen efter två dagar då man fått vakna av sig själv (eller någon familjemedlem). När man väl har stigit upp och tagit sig i väg till jobbet så är måndagar ändå rätt ok, eller hur?

Om ni inte tycker om måndagar kan det vara bra att tänka på detta.


Det kanske blir en kanonvecka, trots att ni just i dag känner er lite trötta och ledsna att helgen har tagit slut. Jag tänker då se till att min vecka blir riktigt bra, trots att jag är sjukt trött just nu. Och snart är det fredag och helg igen.

Jag har mycket roligt att se fram emot den här veckan, bland annat ska jag laga mat med en riktig kock igen. Jag är så nyfiken på menyn, ingredienserna och upplägget för den kvällen. Men mer om det senare i veckan. Nu är det dags att väcka barnen och se till att vi alla kommer i väg i tid.

Hörs senare med ett frukost-tips!