tisdag 9 augusti 2016

Kyckling- och grönsakswok

Vädret fortsatte som det började i morse - sol, regn och blåst i en salig blandning. Nu är det mest blåsigt och väldigt höst-likt ute, jag är inte färdig med sommaren än så jag hoppas solen och värmen kommer tillbaka snart.

Jag ska alldeles strax i väg på styrelsemöte måste bara vänta hit barnvakten och i väntan på henne kan jag visa er dagens middag som fick full pott från alla trots alla grönsaker.


Kyckling- och grönsakswok

kycklingfilé
broccoli
zucchini
purjolök
paprika
röd chili
färsk ingefära
vitlök
soja
thaichilisås
olja
salt o peppar

Skär kycklingen i mindre bitar och stek den, salta o peppra. Lägg på en tallrik.
Skär alla grönsaker i mindre bitar.
Värm lite olja i en stekpanna, stek chili- och ingefära-skivor och riven vitlök i nån minut.
Tillsätt broccolin och stek den mjuk (tjocka bitar behöver kanske förkokas).
Lägg på en tallrik.
Stek purjon och zucchinin mjuk, smaksätt eventuellt med mer chili, ingefära och vitlök. 
Lägg på tallrik.
Stek paprikan lite snabbt. Tillsätt allt som du stekt se'n tidigare och värm på det.
Krydda med salt, peppar, soja och thaichilisås.
Servera!

Det blir så gott att steka chili, ingefära och vitlök först och se'n steka broccolin i den smaksatta oljan. Broccoli i sig smakar inte så mycket så det här är verkligen kanongott. Zucchini blir också lite extra god om man gör på samma sätt.

Jag skrev inga mått utan det får man avgöra själv beroende på vad man har för favoriter. Det här blir jättegott och smakrikt även utan kyckling. Tips till din nästa vegetariska middag!

Avokado- och sparrissallad

Till gårdagens kalas hade mamma önskat sig att jag och syrran gjorde varsin sallad till buffébordet. Jag gjorde denna, med inspiration från en räksallad som grannen bjöd på för några veckor sedan.


Avokado- och sparrissallad

sallad
sparris
citroninlagd avokado (se recept nedan)
cocktailtomater
rödlök
svarta oliver

Kvällen före:
Följ receptet nedan för citroninlaga avokado och låt den ligga i kylskåpet under natten.
Samma dag som salladen ska ätas:
Skär av topparna, och ytterligare en bit, på all sparris. 
Koka bitarna snabbt i lättsaltat vatten. Spola i kallvatten.
Skiva övrig sparris tunt med potatisskalare och lägg i kallt vatten.
Skiva rödlöken och lägg i kallvatten för att den ska bli krispigare.
Halvera tomaterna.
Lägg salladen i botten på ett salladsfat.
Lägg alla sparris över salladen, både bitarna och skivorna.
Lägg avokadon på och skeda över lite av lagen med chilin.
Avsluta med tomater, rödlök och oliver.


Citroninlagd avokado

2 mogna avokado
1 dl pressad citronsaft
0,5-1 dl socker
0,5 röd chili

Koka upp citron, socker och chili. 
Kyl ner. 
Dela avokadon i klyftor och låt ligga i lagen, gärna över natten.

Jag använde bara 0,5 dl socker och använde dessutom en stevia-variant på florsocker (det var det som fanns till hands) så min avokado blev väldigt sur. Vilken tur att jag tycker om citron i mat. Vill ni ha lite sötare är det nog bäst att använda hela decilitern med socker. 

Men detta är så himla gott så ni måste prova det! Röd chili är ju inte så starkt så jag använde den i salladen också som en extra krydda.


Sitter och funderar var jag ska göra i dag. Vädret verkar vela lika mycket som jag - sol och regn i en salig blandning. Nu är det sol och blå himmel så jag hoppas det har regnat klart för i dag. Kanske dags att gå ut och torka av möblerna.

måndag 8 augusti 2016

Lunchkalas...som höll på hela da'n

Nu börjar ännu en kalasdag lida mot sitt slut, det är några stycken under sommaren, och jag sitter i soffan med mitt kvälls-te och tittar tillbaka på en fin dag med firande av min mamma. Vi började med lunch, fortsatte med efterrätt/fika och avslutade med prosecco och snacks.

Lunchbuffén!

Lunchbuffén bestod av mycket gott som passade alla smaker
inkokt lax
romsås
dubbelmarinerad fläskfilé
räkpaj
köttbullar
potatisgratäng
brietårta
såser
sallader
bröd o kex

Mitt val!

Efterrättsbuffén innehöll något för alla 
sötsugna, glutenintoleranta, ägg-allergiker eller lchf:are
lchf-kladdkaka
drömtårta
mandelkaka
paj med kesellafyllning och jordgubbar
hallon, blåbär, hjortron, jordgubbar
grädde

Kolla alla vita lappar på bordet vid faten! Där står ingredienserna så att var och en kan ha koll på vad som går att äta. Perfekt med ordning o reda!

Mitt val!
Mums!
Efter fikat åkte jag hem med bilen (och hängde en tvätt) och tog cykeln tillbaka till mina föräldrar för då plockades proseccon fram. Inget kalas utan bubblor! 

Till det mousserande vinet fanns det 
ölkorv
chips
räkpajen
gravlaxbakelser, både med och utan kavring

Gravlaxbakelserna var riktigt goda, så himla bra att det fanns några utan kavring där alla godsaker istället låg i en silikonform. Svårare än så behöver det inte vara att anpassa saker till lchf.

Guld-dag

Var det fler än jag som gick upp i natt för att se Sarah Sjöström simma hem ett OS-guld? 
Så överlägset! Så underbart! 

Grattis Sarah!

I går hade vi en riktig slöar-dag, precis som jag sa, vi slutförde en del städprojekt, veckohandlade, lagade supergod middag och bara myste på i lugnt tempo. Så välbehövligt emellanåt.

Tyvärr är det inget guld-väder i dag men jag tror det blir en guld-dag i alla fall för vi ska alldeles strax åka i väg till min mamma som fyller år och bjuder på lunch-kalas. Nog hade det varit mysigt att sitta ute på deras altan med den magiska utsikten över vattnet, men vi får nog sitta inne i dag och titta ut över älven.

lördag 6 augusti 2016

God natt

Nu är den här hektiska fotbollshelgen över och i morgon har vi en ledig dag med tom agenda. Så underbart! Jag ska sova länge, gå runt i pyjamas ännu längre och sen ska jag lägga mig i soffan, antingen ute eller inne beroende på vädret. 

Nej, jag skojar bara. Inte kommer jag kunna slöa en hel dag. Men just nu låter det som en dröm. Jag var uppe lite för länge i går och klockan ringde lite för tidigt i morse så just nu känner jag mig sååå trött. Men efter en natts sömn och en god frukost är jag nog "fit for fight" igen.


Nu ska jag stänga ner datorn, släcka ner i huset och gå o lägga mig så jag får extra många timmars sömn.

God natt, vi hörs imorgon!

Fläskfilé under tomat- och rödlökstäcke

I veckan när Leif var borta var jag tvungen att komma på maträtter som tillagas inne på spisen eller i ugnen, trots att det var finväder. För grilla - det gör inte jag!


Fläskfilé under tomat- och rödlökstäcke

1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
3 tomater
1 rödlök
2 msk färsk basilka eller 2 tsk torkad
3 dl riven ost
salt och peppar

Putsa fläskfilén och skär i skivor, bryn dessa tills de är genomstekta.
Salta och peppra.
Lägg dem sedan i en ugnssäker form.
Skär tomat och lök i mindre bitar och rör ihop med hackad basilika. 
Bred ut tomat- och lökröran över fläskfilén.
Strö riven ost över och gratinera i 200 grader tills osten har fått lite fin färg, ca 15 min.

Det är ju ingen hemlighet att jag älskar tomat och basilika, här bildar det ett jättegott täcke tillsammans med rödlök och riven ost. Så enkelt men så gott och fräscht! Ofta använder man grädde eller créme fraîche när man gör gratänger eller grytor så detta utan grädde kändes riktigt fräscht o gott.

Vi åt vitkålsgratäng till fläskfilén.
Fotbollshelgen fortsätter! Vi ska alldeles strax i väg på dagens första match, Isak har redan åkt i väg för genomgång och uppvärmning. Även i dag lär det bli svårt att hinna med nån vettig middag, så jag måste komma på nån god snabb-mat som vi kan fixa. De har ett litet längre uppehåll vid lunch så då ska vi i alla fall hem o grilla hamburgare - riktig fotbollsmat :)

fredag 5 augusti 2016

Vitkålsgratäng Lchf

Nu är jag hem och vänder mellan Isaks fotbollsmatcher. Det är ungefär 10 minuter kvar innan vi måste åka i väg till nästa match så då passar jag på att ge er det utlovade receptet. Jag fortsätter prova olika gratänger som är goda att äta till kött, istället för potatisgratäng. I veckan kom turen till en vitkålsgratäng.


Vitkålsgratäng Lchf

600 g vitkål
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl vispgrädde
0,5 msk sambal oelek
salt och svartpeppar
Ett lager ost

Strimla vitkålen och den gula löken. 
Stek vitkål, gul lök och pressad vitlök i smör tills det mjukar något. 
Tillsätt grädde och sambal oelek och låt grädden koka in under några minuter. 
Smaka av med salt och peppar. 
Häll vitkålsröran i en ugnsform och lägg ett lager ost, antingen riven eller i skivor. 
Gratinera i ca 15 minuter i 225 grader.

Det blev lite, lite för mycket vätska så det kan nog räcka med 1,5 dl grädde. Vitkål suger ju inte åt sig någon vätska så det blir ju inte torrt även om du har för lite, så som potatisgratäng kan bli.

Vitkål smakar ju egentligen inte så mycket så det var gott att krydda med sambal och ganska mycket salt (i alla fall med mina mått mätt som brukar vara ganska återhållsam med saltet). Jag tyckte det här var jättegott, Olivia tyckte att zucchinigratängen var mycket godare.

En stor hög strimlad vitkål.
Stekt och kryddad vitkål redo för ugnsformen.
Lite ost och se'n ca en kvart i ugnen så har du ett supergott tillbehör