Ibland är det lite extra kul med Facebook och att de påminner en om minnen. I morse fick jag se den här fina Barbie-glasstårtan som jag gjorde till Idas 4års-kalas. Kjolen var gjord av blåbärsglass och dekorerad med spraygrädde. Här kan du läsa mer om hur jag gjorde barbie-tårtan som både stor och liten tyckte om.
Snart är det dags för nya kalas för Ida men i år fyller hon nio! Den här helgen har jag ägnat åt kalasförberedelser för kommande veckas två kalas. I år blir det ingen Barbie-tårta, ja det blir nog ingen tårta överhuvudtaget som det verkar. Men fika blir det!
I dag bakar vi muffins som ska garneras och pyntas innan de serveras. Jag hittade så fina kartong-muffinsformar på Rusta. Älskar dessa stabila formar som man inte behöver muffinsplåt till, dessutom var de här i en sån perfekt storlek. Jag tror jag ska åka och köpa några fler förpackningar, de fanns i en massa olika mönster och färger.
söndag 3 juli 2016
lördag 2 juli 2016
Caesarsallad med kyckling och bacon
Vart försvann den här da'n? Jag har bakat lite, handlat lite, tvättat lite och tagit det allmänt lugnt. Precis som jag hade planerat! Men jag hade inte planerat att da'n skulle gå så fort. Nu är det familjemys i soffan som gäller resten av kvällen. Lugnt avslut på en lugn dag :)
Ni är några som har efterfrågat hur jag gjorde gårdagens kanonmiddag som jag knappt kunde sluta äta av. Och här kommer receptet!
Det här var ett enkelt sätt att göra dressingen på men jag var hela tiden rädd för att den skulle skära sig, för i vanliga fall brukar man ju tillsätta oljan försiktigt under tiden man vispar. Men det gick galant och dressingen höll ihop fint. Den blev riktigt tjock så jag tillsatte ungefär 0,5 dl vatten och det blev då en trögflytande dressing som gick att ringla över salladen - precis som jag ville ha den.
Caesarsallad
Romansallad
grillade eller stekta kycklingfiléer
stekt bacon
skivad/riven parmesan
caesardressing (se recept nedan)
Strimla salladen tvärs över så det blir ganska stora strimlor.
Skiva kycklingfiléerna och dela baconet.
Lägg först salladen på ett stort serveringsfat, fördela sedan kyckling, bacon och parmesan på salladen.
Ringla över dressingen.
Caesardressing
(4 portioner)
2 dl kall rapsolja
1 kallt ägg
2 tsk dijonsenap
3 sardellfiléer (eller ansjovis)
1 klyfta vitlök
1 msk färskpressad citronjuice
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven parmesanost
ev. ca 0,5 dl vatten, mjölk eller grädde
Lägg alla ingredienser utom osten i en hög behållare.
Mixa med en stavmixer i botten och vicka på den tills allt gått ihop.
Lägg ner den rivna osten och kör några varv igen med stavmixers.
Späd eventuellt med lite vatten, mjölk eller grädde för att få dressingen lösare.
Det här var ett enkelt sätt att göra dressingen på men jag var hela tiden rädd för att den skulle skära sig, för i vanliga fall brukar man ju tillsätta oljan försiktigt under tiden man vispar. Men det gick galant och dressingen höll ihop fint. Den blev riktigt tjock så jag tillsatte ungefär 0,5 dl vatten och det blev då en trögflytande dressing som gick att ringla över salladen - precis som jag ville ha den.
fredag 1 juli 2016
Äntligen
Efter en katastrofal mat-vecka utan inspiration och lust till matlagning lyckades jag i dag få till en riktigt god middag. Jag kunde knappt sluta äta, men jag lyckades hejda mig så det finns kvar till lunch i morgon. Längtar!
Och den goda middagen var - Caesarsallad! Jag har faktiskt aldrig gjort det hemma förut, men nu lär det bli fler gånger. Jag har ätit det några gånger på restaurang men ofta har jag blivit besviken för det är för torr kyckling, för lite dressing o parmesan och för mycketbillig sallad. Nu när jag gjorde den själv blev det en perfekt kombination och med saftig kyckling.
En efterlängtad helg har precis börjat och jag njuter av att sitta i soffan och bara ta det lugnt. I kväll ska jag inte göra nånting, bara sitta här o slöa innan jag går o lägger mig för att få många timmars sömn. I morgon då ska det bakas - äntligen. Det var riktigt länge se'n jag bakade men nu är det dags för till veckan har vi två 9-årskalas att se fram emot.
Och den goda middagen var - Caesarsallad! Jag har faktiskt aldrig gjort det hemma förut, men nu lär det bli fler gånger. Jag har ätit det några gånger på restaurang men ofta har jag blivit besviken för det är för torr kyckling, för lite dressing o parmesan och för mycket
En efterlängtad helg har precis börjat och jag njuter av att sitta i soffan och bara ta det lugnt. I kväll ska jag inte göra nånting, bara sitta här o slöa innan jag går o lägger mig för att få många timmars sömn. I morgon då ska det bakas - äntligen. Det var riktigt länge se'n jag bakade men nu är det dags för till veckan har vi två 9-årskalas att se fram emot.
Nä nu ska jag fortsätta slöa! Ha en bra fredagkväll!
Tidig morgon, alldeles för tidig
Oj så tidigt jag var tvungen att stiga upp i morse, alldeles för tidigt. I dag drar den stora fotbollsturneringen Piteå Summer Games igång och Isak hade samling redan klockan sex för vidare färd mot Piteå och första matchen. Hoppas killarna har hunnit vakna till matchstart.
Efter att ha skjutsat Isak till samlingsstället åkte jag själv hem för att vänta in att jobbet ska börja. Så nu sitter jag här vid köksbordet med en kopp te, det lär bli några koppar i dag.
I tröttdimman är det lätt att glömma bort att det är fredag i dag. Jihoo! Fredag innebär att jag har två härliga lediga dagar att se fram emot. Fast så himla ledigt blir det nog inte för jag har två kalas att planera. På torsdag fyller nämligen vår minsting, Ida, 9 år. Men helg betyder att morgnarna inte behöver börja så tidigt och det gör mig mer än nöjd.
Efter att ha skjutsat Isak till samlingsstället åkte jag själv hem för att vänta in att jobbet ska börja. Så nu sitter jag här vid köksbordet med en kopp te, det lär bli några koppar i dag.
I tröttdimman är det lätt att glömma bort att det är fredag i dag. Jihoo! Fredag innebär att jag har två härliga lediga dagar att se fram emot. Fast så himla ledigt blir det nog inte för jag har två kalas att planera. På torsdag fyller nämligen vår minsting, Ida, 9 år. Men helg betyder att morgnarna inte behöver börja så tidigt och det gör mig mer än nöjd.
Nu kör vi jobb i några timmar och sen tar vi helg!
torsdag 30 juni 2016
Piggelin päron-drink
D.R.I.N.K.T.O.R.S.D.A.G
Bästa sättet att börja uppladdningen inför helgen!
Piggelin päron-drink
4-6 cl Absolut Pear
ca 2 dl Schweppes Pear Lime
1 piggelin
Blanda vodkan och läsken i ett glas.
Sätt i glassen, med pinnen kvar, i glaset.
Garnera ev. glaset med någon frukt.
Drick och njut.
(Ta bort glasspinnen när glassen smält)
Så himla god denna drink var! Och det bästa av allt, den var ju så enkel att göra! Ingen sockerlag att koka, ingen citron eller lime att pressa och egentligen inget mätande heller. Det går bra att bara hälla lite päronvodka i ett glas och sen fylla upp med läsken och sen i med glasspinnen.
Jag längtar redan till nästa gång jag ska dricka den.
onsdag 29 juni 2016
Dålig dag
Jag har lite dåligt med inspiration och ork att laga middagar den här veckan. När jag kommer hem från jobbet är jag såå trött så jag orkar inte tänka på mat och se'n är det fullt upp hela kvällen så jag hinner inte hämta ny inspiration eller förbereda nån mat heller. Suck, hatar verkligen dessa dagar. Men det brukar bara hålla i sig i några dagar sen är jag full med inspiration igen. Bara jag får lite tid...
Balsamvinägermarinerad fläskfilé med sesamfrön
På mina buffébord finns det oftast marinerat kött eller kyckling som serveras kallt. Det är ju så gott men framför allt så skönt att inte behöva laga mat när gästerna väl har dykt upp. Då är det bara att ta fram det marinerade köttet ur kylskåpet, lägga upp det, garnera och servera. Speciellt vid bufféer har man fullt upp med att duka fram allt, så då är ett hett tips att inte behöva tillaga så mycket precis på slutet. Förberedelser, förberedelser, förberedelser - är nyckeln till ett bra buffébord och lyckad fest.
Godaste ingredienserna i marinaden gör att detta kött är underbart gott. Och det blir så otroligt mört så jag är glad att jag använde fläskytterfilé istället för fläskfilé, är rädd att den skulle falla sönder helt o hållet.
När jag serverar kallt kött lägger jag det oftast på en salladsbädd - gott och snyggt.
Balsamvinägermarinerad fläskfilé med sesamfrön
1 fläskfilé eller fläskytterfilé
0,5-1 tsk pepparmix
2 msk sesamfrön
Marinad
0,5 dl oliv- eller rapsolja
0,5 dl balsamvinäger
0,75 msk soja
2 msk färskriven ingefära
1-2 krm pepparmix
Putsa filén. Blanda pepparmix och sesamfrön. Gnid in köttet med blandningen.
Bryn köttet runt om i olja i en stekpanna.
Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en termometer i den tjockaste delen.
Stek i 150°C tills innertemperaturen är 70°C, det tar ca 1 timme.
Blanda alla ingredienser till marinaden.
Låt köttet svalna något så att du klarar skära det.
Skär köttet i tunna skivor och lägg dem i en trång form eller i en plastpåse. Häll över marinaden.
Låt stå kallt i minst 4 timmar, men gärna under natten.
Lägg upp på ett serveringsfat och garnera.
Skeda över lite av marinaden.
Godaste ingredienserna i marinaden gör att detta kött är underbart gott. Och det blir så otroligt mört så jag är glad att jag använde fläskytterfilé istället för fläskfilé, är rädd att den skulle falla sönder helt o hållet.
När jag serverar kallt kött lägger jag det oftast på en salladsbädd - gott och snyggt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)