I vanliga fall när jag ska på semester så fixar jag till en massa blogginlägg som jag tidsinställer för publicering. Men den här gången hann jag inte det eftersom det blev lite snabba ryck. Bokade resan på tisdagkväll och åkte på lördag, och det var en hel del att fixa inför resan så bloggen hann jag inte riktigt med. Vilken tur då att jag har en del maträtter som jag har glömt att ge er.
Den här goda fisk- och skaldjurssoppan fick vi på senaste tjejträffen hos Åsa och den var så otroligt god så det läskas i munnen nu när jag skriver åt er och tänker på soppan.
Åsas fisk- och skaldjurssoppa
0,5 purjolök
0,5 gul lök
1 msk smör
1,5 tsk tomatpuré
2 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2,5 dl vitt vin
1,5 buljongtärning
1 pkt saffran
2,5 dl grädde
1 dl crème fraiche
4 hg torsk
3 hg lax
1,5 hg räkor
1,5 hg kräftstjärtar
potatis
Hacka lök och purjolök, fräs i smör.
Tillsätt tomatpuré, vatten, vitlök, salt, timjan, basilika, vin, buljongtärning och saffran.
Låt koka ca 10 min.
Tillsätt sedan grädde och crème fraîche. Koka några minuter.
Skala och skär potatisen i bitar, tillsätt i soppan och fortsätt koka.
Skär fisken i bitar och lägg i grytan, koka ca 10 minuter.
Tillsätt räkor och kräftstjärtar strax innan servering.
Servera med en klick aioli eller vitlöks-crème fraîche och ett gott bröd.
Provsmaka så att potatisen är nästan klar innan du tillsätter fisken så att de blir klara samtidigt. Koka inte soppan nå mer efter att du har tillsatt räkor och kräftstjärtar för då blir de sega och tråkiga.
Ni måste prova den här soppan för den är så god och passa på rätt snart innan det blir för varmt för det är nog ingen sommar-soppa.