tisdag 10 maj 2016

Hjortronsockerkaka

Här kommer ett till bak-recepet för jag bakade inte bara kaffekakor i lördags, utan det blev även en sockerkaka med hjortron. Mums!


Hjortronsockerkaka

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning
4 dl hjortron
0,5 dl florsocker
2 msk vetemjöl

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Blanda hjortronen med florsocker och vetemjöl och sedan med smeten.
Fyll en smord och bröad sockerkaksform.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.
Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den.

Jag tror det hade varit bättre att ha en rund form med hål i mitten, för kakan var färdiggräddad i kanten och alldeles degig i mitten. Jag räknar med att det hade varit lättare att få hela kakan färdiggräddad samtidigt i en annan form.

Det var jättegod smak med sockerkakan och hjortronen (ja, jag var tvungen att provsmaka en liten bit). Jag älskar att baka med bär, det blir så gott och fräscht. Men det kan vara svårt också för man riskerar kladdig kaka om bären är för blöta.


Efter flera dagar med sol vaknade vi i dag upp till regn, men enligt prognosen ska det bara regna på morgonen. Vi hoppas det stämmer för vi vill ju ha soooool. Vill man ha ännu mer sol och värme så kan man boka en resa till Turkiet nu. Har ni sett så billigt det är? Det är billigare för vår familj att åka till Turkiet än till Stockholm just nu. Men, tyvärr, beror det väl på oroligheterna i det området som gör att folk inte vill åka dit och då måste de sänka priserna. Men liiiite sugen blir man ju.....

måndag 9 maj 2016

Baka med Linus

I helgen var jag ju så baksugen, som ni kanske redan läst, och bakade även två sorters kakor, kaffekakor och hjortron-sockerkaka. Det var så kul att baka igen efter ett långt uppehåll. När jag sen satt och bläddrade i "Hela Sverige bakar"-vinnaren Linus bok blev jag ju inte mindre baksugen så jag tror jag måste baka snart igen.

Det är en bok fylld med härliga bilder på olika bakverk. En riktig inspirationsbok! Det svåraste blir nog att välja vilken jag ska baka först. Alldeles för många godsaker att välja på. Redan när jag såg programmet blev jag sugen att prova chokladtårtan med popcorn som han fick så mycket beröm för och den ser fortfarande otroligt god ut. Men det är den inte ensam om....


Men med tanke på min sockeravvänjning får jag nog vänta ett tag tills jag bakar nästa gång. För det är väääldigt svårt att inte provsmaka när man väl har bakat. Om ca en månad är det nationaldagen och vi får en långhelg igen, då passar det nog att fira med nån godsak.

Nu är det dags att glömma bakning och godsaker och fokusera på en ny arbetsvecka. Solen är kvar även i dag och jag njuter för varje dag med sol och lite värme. Allt blir så mycket enklare och roligare med sol.

söndag 8 maj 2016

Kaffekakor

Nu börjar denna underbara långhelg lida mot sitt slut, snyft. Jag skulle inte ha något emot fler såna. Det är sån skön känsla när man känner att man hinner göra så mycket hemma. Vanliga helger går för fort och hälften är ofta ogjort. Den här helgen har vi varit effektiva och fått mycket gjort men ändå hunnit vila. Precis som man vill att helger ska vara.

Måste ju ge er receptet på kaffekakorna jag bakade igår som gjorde succé hos de som smakade. Eftersom jag inte tycker om kaffe klarade jag motstå en smakbit.


Kaffekakor

Deg

200 gram kallt smör
1 dl strösocker
3,75 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 msk snabbkaffe pulver
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Kaffesmörkräm

100 gram smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk kallt kaffe

Kakor

Vispa smör och socker fluffigt. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. 
Forma degen till två rullar 4-5 cm i diameter. 
Plasta in rullarna och lägg dem i kylen i ca 2 timmar. 
Skär i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
Grädda i 175 grader i ca 8 minuter. 
Låt kakorna kallna.

Kaffesmörkräm 

Vispa smör fluffigt.
Tillsätt florsocker och vaniljsocker och fortsätt vispa. 
Vispa till sist ner kaffet. 

Bred smörkrämen på hälften av kakorna och tryck sedan fast med en till kaka.

Gästerna tyckte om kakorna och det var ju tur :) Jag brukar ju alltid vilja tjuvsmaka innan så att det är något att bjuda på. Det luktade kaffe i hela köket när jag gräddade kakorna så jag trodde att jag hade tagit för mycket kaffepulver, men det var visst perfekt mängd.

Rulla till 2 rullar, förvara i kylskåp
Grädda kakorna och låt dem svalna
Lägg ihop kakorna två o två med kaffesmörkräm mellan
Varsågod o njut!

lördag 7 maj 2016

En lugn kväll

Det verkar bli en lugn hemmakväll för hela familjen, en trött familj. Idas övernattningskompisar gjorde att både hon och vi har sovit för få timmar i natt och Isak sov hos en kompis och de verkar också ha sovit för få timmar. Sen har han dessutom haft fotbollsträning i över fyra timmar i dag.


I dag har jag äntligen bakat igen, som jag har längtat. Eftersom jag har skurit ner på socker så har jag ju inte bakat heller, men nu kunde jag inte hålla mig längre. Men för att inte frestas för mycket bakade jag kaffekakor, dvs kakor som smakar kaffe. Kaffe som jag inte tycker om. Smart, va?

När jag ändå var i gång med bakandet var jag tvungen att baka en mjuk kaka också och då föll valet på en hjortronsockerkaka och den var jag tvungen att prova en liten liten bit av och den var himmelskt god. Men en bit får räcka!

Men så himla kul det var att baka! Längtar tills jag får baka igen. Just nu är jag sugen att baka allt möjligt - surdegsbröd, limpor, bullar, kladdkakor, cheesecake och en massa annat :)


Dagens grillmiddag bestod av fläskfilé, zucchini och majs, till det åt vi ugnsrostade gulbetor, sötpotatis, potatis och morötter. Dessutom blandade jag ihop blandsallad, gurka, tomat och avokado och kryddade med örtsalt och droppade över färskpressad citron. Har ni provat det? Det blir så fräscht och gott, framför allt till avokadon.


Nu ska jag ta en kopp te och försöka hålla mig vaken lite längre, men risken är stor att jag slumrar till när jag väl sjunker ner i soffan.

Loppi Blogbag

God morgon!
Klockan är bara strax efter nio och i vanliga fall skulle vi nyss ha stigit upp, men i dag har vi redan varit uppe i flera timmar. Ida har haft två kompisar som har sovit över och tjej-trion vaknade tidigt och var hungriga. Så efter att deras frukost har jag hunnit äta frukost själv, duscha, sätta igång både en disk- och en tvättmaskin och även baka. Oj vad jag kommer hinna mycket i dag :)

I veckan fick jag ett paket med lite smått o gott. Alltid kul med nyheter.


Old el Pasos mexikanska nyhet "Chicken Tinga" ska bli spännande att prova. Kan kanske bli ett alternativ till tacos. Har ni provat den redan?

Rengöringsgel från Dermosil innehåller bland annat Aloe Vera som jag tycker om i skönhetsprodukter. Kanske en ny favorit.

Snobben blir nog kvällens lördagsfilm tillsammans med en stor skål pop corn. Lördagsmys :)

Vilka barn, stora som små, tycker inte om små-yoghurt/kvarg?! Dessa små förpackningar med Safari Kvarg är ett perfekt mellanmål i väntan på maten.

Av Geggamoja fick vi en fin skön mössa och en napphållare. Det blir en bra present eftersom mina barn är för stora.

fredag 6 maj 2016

Hackat ägg - lchf-frukost

Åh vad härligt med en ledig klämfredag och jag har en massa jag vill hinna göra i dag, denna extradag med ledigt. Städa, handla, skura altan, tvätta och annonsera ut barnsaker är en del av sakerna som står på dagens to-do-lista men först ville jag säga hej till er och tipsa om min nya lchf-frukost/mellanmål/lunch, ja jag äter det lite då och då. Det har nästan blivit min nya craving. Hackade ägg med smör och salt! Har ni provat?


Hackat ägg - lchf-frukost

mediumkokt ägg
lite smör
salt

Mediumkoka äggen. Skala den.
Mosa/hacka tillsammans med lite smör, krydda med salt.

Det här är ett riktigt mättande, så det är perfekt till frukost så håller man sig mätt länge. Det blir mycket krämigare och godare om gulan är lite lös, så se till att inte hårdkoka äggen.

Det här åt jag hos min dagmamma när jag var liten, men jag har nog inte ätit det sen dess. Himla konstigt egentligen för jag kommer ihåg att jag tyckte om det redan då och det är ju så enkelt att göra. Vilken tur att jag blev påmind om det när jag sökte lchf-inspiration.

torsdag 5 maj 2016

Västerbottensgratinerad chilisåskyckling

Vilken underbar dag!
Solen skiner och det är riktigt varmt ute, även om man inte sitter i lä. Så himla härligt! Utemöblerna är skurade, gräsmattan krattad, paviljongen uppsatt och snart är även fönstren putsade. Nu är vi redo för sommaren!

Trots att solen sken även i går blev det ingen grillmiddag, utan i stället gjorde jag en kycklinggratäng av en överbliven grillad kyckling. Men i dag blir det grillat.....


Västerbottensgratinerad chilisåskyckling

1 grillad kyckling
3 dl riven ost
sås
2 dl creme fraiche
2,5 dl vispgrädde
1 dl chilisås
2 msk dijonsenap
1,5 tsk dragon
1,5 tsk italiensk salladskrydda
1,5 tsk basilika
0,5-1 tsk salt

Börja med såsen, blanda crème fraiche, grädde, chilisås, senap och kryddor.
Blir jättebra om man förbereder och ställer kallt i några timmar.
Dela kycklingen och fördela den i en ugnsform.
Häll såsen över kycklingen.
Strö över riven ost
Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med sallad och eventuellt ris.

Det här tyckte hela familjen om, så det lär återkomma ofta här hemma hos oss. Nästa gång ska jag prova med kycklingfiléer som jag oftast tycker blir godare än färdiggrillad kyckling.

Såsen på väg att blandas ihop