onsdag 4 maj 2016

Dumleflarn - enklaste kakan att baka

Har ni sett receptet på enklaste kakan/flarnet som cirkulerar överallt nu? Man sätter Dumle (chokladöverdragen kola) på en plåt och gräddar i ugnen och vips har man en kaka istället för en godis. Jag tyckte att de blev lite stora om man tog en hel dumle så jag testade att dela en dumle mitt itu innan gräddning och tyckte att den storleken blev mycket bättre.


Dumleflarn

Dela dumlen i 2 bitar, med t.ex. en sax.
Lägg glest på en plåt för de smälter ut.
Grädda i 175 grader i 6-8 minuter.

Det här blev riktigt gott och hela familjen blev som galna efter denna krispiga kaka. Jag ville ha den krispig men vill man ha den lite småseg så tar man ut plåten lite tidigare från ugnen.

Perfekt att dekorera efterrättsmousse eller glass med. Det ska jag prova nångång, men då måste jag "baka" några nya flarn för de jag gjorde i helgen är slut för länge se'n.

Sätt halverade dumlekolor på en plåt....
....och efter några minuter har du goda kakor.

tisdag 3 maj 2016

After Work med jobbet

Nu har jag precis kommit hem från en supertrevlig After Work med jobbet. Vi har länge pratat om att vi ska äta tapas på Tapas de Papà och nu äntligen blev det av. Vi började med en fördrink hemma hos chefen i hennes fina lägenhet och det var inte vilken fördrink som helst utan det var ett av mina favorit-bubbel. Rotari Rosé det är såå gott och såå vår o sommar över det. Love it!


Efter bubbel och småplock gick vi vidare till tapas-restaurangen där vi åt mycket och länge. Tapas är ett perfekt sätt att äta och umgås. Jag älskar konceptet att man sitter länge o småäter och pratar. Man vet aldrig vad de serverar och det är olika från kväll till kväll. Bland det jag smakade ikväll var entrecôte, köttgryta, chiliräkor, grönsaksspett, sötpotatis-pommes, oliver, serranoskinka och patatas bravas.


Vi har verkligen roligt på jobbet nu, jag älskar jobbet och jag älskar mina kolleger. Tänk att jag för ungefär två år sedan slutade där frivilligt för att börja ett nytt jobb. Nu skulle jag aldrig byta bort jobbet! Och vilken tur jag hade som kunde komma tillbaka! Jobbet nu och då är som natt o dag, men hela den historien blir nog ett eget blogg-inlägg.....

Tzatziki till kebabkryddade köttfärsspett

Åh vad jag älskar att vakna till solsken, det är så mycket enklare att stiga upp trots att man är såå trött. Hoppas vi får njuta av solen hela da'n....och hela långhelgen. Även i går sken solen när vi kom hem från jobbet så självklart blev det grillat till middag. På grillen fixade vi kebabkryddade köttfärsspett och sparris och i köket fixade vi sallad o vitlöksstark tzatziki. Mysig och god måndagsmiddag!


Tzatziki

5 dl turkisk yoghurt
1 gurka
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor, riven eller mycket finhackad
ev. 1 skvätt citronsaft
ev. 2 tsk olivolja

Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme.
Häll över gurkan i en sil. Pressa ur all vätska.
Blanda yoghurt, vitlök och ev. olivolja. Tillsätt gurkmoset. 
Smaka av med salt och några droppar citron.
Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.

Tzatziki är ett av mina sommar-favorit-tillbehör och det passar så bra till grillat. Det kommer bli många omgångar tzatziki i några månader framåt.

**********************

Ikväll ska vi på Tapas-restaurang med jobbet. Äntligen! Vi har pratat om det i flera månader men "plötsligt händer det...." Ska bli gott och trevligt! Jag hoppas att mina tapas-favoriter serveras i kväll. Man vet aldrig i förväg vilka olika tapas som serveras, så det blir en överraskning gång från gång.

måndag 2 maj 2016

Chokladmousse med yoghurt

Det var en trött familj som vaknade i morse. Vilken tur att det är en kort vecka och bara två morgnar kvar att stiga upp innan vi får sovmorgon igen. Älskar extra helgdagar, inte bara för ledigheten. Med helg mitt i veckan kan man unna sig lite extra god mat och kanske en efterrätt också. Perfekt!

Till förra helgens festligheter gjorde jag en chokladmousse på ett litet annorlunda sätt. Istället för en len mousse gjorde jag en med lite crunch, tack vare att jag hackade chokladen i bitar istället för att jag smälte den.

 

Chokladmousse med yoghurt

100-150 g mörk choklad
2,5 dl grädde
2,5 dl yoghurt 

Finhacka chokladen. 
Vispa grädden. 
Vispa ner yoghurten med elvispen på låg hastighet. 
Rör ner chokladen.
Fördela smeten i portionsglas. 
Ställ i kylskåp i minst 30 minuter.
Garnera ev. med bär och/eller mer choklad innan servering. 
Fast den är god bara som den är också :)

Det här är en god mousse med lite syrlig smak tack vare yoghurten. Jag är inte så jättemycket för yoghurt-smak men här anar man den bara som en extra "krydda" i moussen. Den här kommer nog stå på bordet till helgen igen. Förutom att den är så god älskar jag att den är nötfri, äggfri och glutenfri.


söndag 1 maj 2016

Valborgsgrill

Trevlig första maj på er! 
Gårdagens trevliga grillkväll med grannar följer vi upp i dag med födelsedagsfirande för min pappa. Fest hela helgen! Gårdagens värme och sol gjorde att alla var på lite extra bra humör. Underbara sol och det verkar vara lika fint väder i dag. Love it!

I väntan på maten började vi med lite småplock. Jag hade fixat, och åt,  ostchips med skagenröra som är perfekt lchf-förrätt.


I sann valborgs-anda grillade vi till middag, lite grill-knytis där vi hade med oss lite smått o gott. Vi hade bland annat med oss tzatziki - men den glömde jag ta fram. Så kan det gå i stressen bland många hungriga :)


Ingen kväll är komplett utan efterrätt och självklart erbjöd jag mig att fixa den. Jag gjorde en chokladmousse på 80-procentig choklad. Älskar mörk choklad! Dessutom hade jag gjort dumleflarn, goda men inte lchf-vänliga och jag hade även köpt glass för jag var rädd för att många skulle tycka att chokladmoussen var för osöt.


Nu ska jag skynda mig ut för lunch i solen innan vi ska dra i väg på nästa fest.

lördag 30 april 2016

Modevisning på Vineyard

Jag har inte visat er bilderna från modevisningen jag var på för två veckor sen. En modevisning med lotteri, goodie bags, snittar och bubbel. Det hade kunnat vara hur bra och trevligt som helst men jag som älskar att fixa fester och evenemang hade nog gjort mycket annorlunda. Det var mycket väntan, långa köer och korta (kiss- och dryckes)pauser, men i en otroligt vacker miljö.


När vi kom dit bjöds vi på goda snittar och Prosecco, men de hade gjort samma misstag som många andra - att de har långbord. När det är flera hundra människor som kommer samtidigt är det bäst att ha flera olika stationer utspridda i lokalen där man kan plocka sitt glas och sina snittar.

När det var dags för modevisningen gick vi till en annan vacker lokal där vår goodie bag stod på stolen och väntade. Efter att ha fixat ett antal goodie bags de senaste åren så var förväntan stor, men besvikelsen var större när det i påsen mest var rabattkuponger som gällde kommande 3 dagar.

Vilka fester och konferenser man skulle kunna ordna i dessa vackra lokaler hos Vineyard Event & Konferens utanför Luleå. Kolla kristallkronorna!

torsdag 28 april 2016

Olivias nudelkyckling

Ännu en hektisk vecka med fullproppat schema börjar lida mot sitt slut. Det är så himla tråkigt att inte hinna blogga så mycket som jag vill och inte hinner jag laga så mycket rolig mat heller. Men vilken tur att jag då har en dotter som lagar mat så jag har lite recept att dela med mig av. Den här nudelkycklingen gör Olivia lite då och då, den är hyfsad enkel, smakrik och riktigt god.


Olivias nudelkyckling

1 pkt nudlar
1 kycklingfilé
paprika
zucchini
thaichilisås
soja

Koka nudlarna enligt förpackningens instruktioner. Tillsätt EJ kryddpåsen.
Skär kycklingen i mindre bitar och stek dem. 
Skär paprika och zucchini i mindre bitar och stek dem lite lätt.
Häll thaichilisås och soja över kycklingen, paprikan och zucchinin i stekpannan.
Blanda ner nudlarna.
Rör om och smaka av med mer thaichilisås och soja.

Grönsakerna kan man variera efter tycke och smak, men den här varianten är den Olivia ofta gör. Vill man förenkla rätten så använder man färdigstekt kyckling.

*********************

I dag har vi varit med jobbet till Skellefteå för lite erfarenhetsutbyte med de som jobbar med samma saker som vi. En riktigt rolig dag med många trevliga människor och intressanta ämnen. Såna här dagar lever man länge på och det var värt att sitta fyra timmar på bussen.

Men nu är jag otroligt trött och längtar till sängen för jag vill vara utvilad och pigg till helgen. En helg som innebär fest och firande mest varje dag. Ser ut att bli en riktigt bra helg alltså, hoppas att även vädret är med oss.