söndag 7 februari 2016

Matsedel v.6 februari 2016

När jag skulle skriva rubriken, dvs februari, var jag lite sugen på att skriva vabruari i stället, för nu är vabruari här på allvar. Ida är jätteförkyld och har sovit uruselt i natt och det innebär att även jag har fått minimalt med sömn. Tur att det är söndag och vi kan vara hemma o vila hela dagen. Sen håller vi tummarna för att det inte bli så många vab-dagar till veckan.

Med en färdigplanerad veckomatsedel går middagarna fort och jag kan istället fokusera på min lilla sjukling.


Matsedel v.6 februari 2016
Köttfri måndag
Goda smaker samlade i en paj.

Tisdag
Barnens favoritsmak i ny variant.

Onsdag
Fisk och mos tycker både vuxna och barn om.

Torsdag
Jag älskar spenat....och kyckling o pasta.

Mysfredag
Lite roligare variant av varma mackor.

Veckans godsak
Efter alla semlor är det gott med vanlig kanelbulle i ovanlig form.

lördag 6 februari 2016

Semmeltårta

Så här lång frånvaro brukar jag inte ha från bloggen. Men i går blev det ett spontant fredagsmys med Astma- och Allergiförenings-gänget efter middan och när jag sen kom hem orkade jag inte öppna datorn, utan valde att slappa framför tv:n. I dag har jag bakat semlor och varit på snöborgsinvigning inne i stan. Men nu, innan jag bänkar mig framför tv för att se dagens hockeymatch, hinner jag ge er ett recept och det är inte vilket recept som helst, utan en riktig godsak :)

Nu är det inte länge kvar till fettisdag - den stora semmeldagen. Men vi tjuvstartade redan i dag med att baka en semmeltårta till oss som gillar och tål mandelmassa och vaniljsemlor till de andra.


Semmeltårta
50 g smör
1,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl strösocker
1 tsk kardemummakärnor, stötta
4-5 dl vetemjöl

Mandelmassafyllning
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
florsocker

Smält smöret och häll i mjölken. Ljumma till 37°.
Smula ner jästen i en degbunke. 
Tillsätt degspad, socker och kardemumma. 
Blanda i mjöl lite i taget och rör degen smidig och blank.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Baka ut till en rund bulle, ca 22 cm i diameter. 
Lägg på en bakpappersklädd plåt eller i en rund springform, smord eller med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 30 min.
Grädda längst ner i ugnen i 225 grader i ca 15 minuter. 
Låt kallna på galler under bakduk.

Skär av locket och gröp ur en del av inkråmet.
Riv mandelmassan grovt och blanda med inkråmet. 
Tillsätt mjölk och rör om till en smidig röra.
Lägg röran i hålet på bullen.
Vispa grädde. Spritsa eller bred ut den över mandelmassan.
Lägg på locket och pudra med florsocker.
Ät o Njut!

Det är så enkelt och bekvämt att göra en semmeltårta istället för flera små semlor. Sen kan var och en själv bestämma hur stor bit man vill ha (och samvetet tillåter).

Jag använde en springform till degen.
Gröp ur bullen/tårtan.
Fyll med den goda mandelmassefyllningen.

torsdag 4 februari 2016

Potatisgratäng från Outinen

Så ofta det går ser jag till att köpa närproducerat, jag läste nyss en sak som jag tyckte var väldigt intressant/skrämmande. Outinens potatis är den enda fabriken i Sverige som tillverkar färsk potatisgratäng, dvs all färsk gratäng som inte tillverkas hos dem tillverkas utomlands. Kan det verkligen stämma?! Lite skrämmande i så fall.

Jag har inte riktig koll på var Outinens Potatis säljer sina produkter. Kan ni i södra Sverige köpa Outinens potatisgratäng? Hoppas det!


Deras potatisgratänger innehåller äkta grädde och ost, inga tillsatser och e-medel. De tillverkas i Norrbotten av potatis som odlats norr om 63-breddgraden, och fått växa under midnattssol. Oj, vad jag längtar till sommar, sol och ljusa nätter när jag läser den beskrivningen.

I helgen provade vi den här krämiga varianten med Västerbottensost, som fick godkänt av hela familjen. Isak, som tidigare inte tyckte om potatisgratäng, berömde den hela tiden för att den var så krämig och god. De har även en gratäng gjord på mandelpotatis. Har ni provat den?


Krämig, kryddad och god gratäng som jag piffar till med lite extra Västerbottensost på toppen innan den värms i ugnen. Så enkelt och en perfekt genväg till att få en snabbfixad god middag. Måste erkänna att jag ofta köper potatisgratäng istället för att gör egen.

Ser inte så speciell ut, men efter ca 20 minuter i ugnen är den ljuvlig.

I samarbete med Outinens potatis, men åsikterna är mina egna.

onsdag 3 februari 2016

Vitkålspasta

I dag hände något som händer väldigt sällan. 
Isak lagade middag till hela familjen! Han gjorde en riktigt god köttfärssås från grunden, det finns hopp om honom :) Han använde det här receptet på en enkel men supergod köttfärssås. Så himla skönt att komma hem och maten är färdig.

Vill man inte äta så mycket kolhydrater kan man göra spagetti av vitkål istället. Har ni inte provat så måste ni göra det, för vitkål och köttfärs passar perfekt ihop.


Vitkålspasta
Strimla vitkålen
Koka upp vatten. Salta.
Lägg i vitkålsstrimlorna och låt koka ca 3 minuter.
Häll bort vattnet och servera.

Koktiden varierar beroende på hur tunna strimlor du gjort och vilket tuggmotstånd du vill ha. Jag tycker det blir godast med lite tuggmotstånd kvar. Provsmaka en vitkålspasta innan du häller bort vattnet, så du får den som du vill ha den.

Strimlad vitkål redo att kokas.

tisdag 2 februari 2016

Inbakad choklad

Gissa vad som gömmer sig i denna flätade bulle (smördeg)?


Choklad! 
Så enkelt, så gott och så smart. 

Gissa om man imponerar på gästerna genom att göra efterrätten direkt på plats när det är dags att äta den. Eller om man snabbt fixar go'fika när man får oväntat fikabesök.

De enda ingredienserna som behövs är en chokladkaka på 200 g och en färdig smördeg på rulle som man hittar i kyldisken. Om man sen vill göra den lite vackrare så behöver man ägg och pärlsocker till att garnera med.


Inbakad choklad
1 rulle kyld smördeg
200 g chokladkaka
Garnering
ägg
pärlsocker

Rulla ut smördegen.
Lägg på chokladkakan.
Skär degen från kakans långsida och ut, i cm-tjocka remsor.
Vik in remsorna över chokladen i ett flätmönster.
Skär bort smördegen som blir över.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 200 grader i 15 minuter.
Servera genast med glass eller grädde.


Oj så gott det här var och det var nästan för enkelt, så det kommer vara svårt att motstå göra när chokladsuget sätter in. Frasig smördeg och perfekt smält choklad, ja ni hör ju hur gott det här var.

Ni måste prova!

Skär degen i cm-breda remsor från chokladen och ut, vik över i ett flätmönster.
Fin fläta med gömd choklad
Pensla med lite ägg och strö över pärlsocker.
Mums. Färdig att äta!

måndag 1 februari 2016

Sjukt

Usch vad det är tråkigt att vara sjuk. Jag blir så rastlös och less att bara ligga, men jag orkar inget annat. Och inget smakar gott inte ens te, så jag kan inte ens trösta mig med det.

I går diskuterade jag och Olivia vilken sjukdom som är värst (av de vanliga som går över på några dagar). Just nu tycker jag att feber är värst med muskelvärk och frossa som det innebär, men det beror nog på att det är just det jag har nu. När jag har magsjuka är det värst, när jag har huvudvärk är det värst, när jag har hosta och inte får sova är det värst osv. Vad tycker ni?

Den här bilden och texten som jag hittade på nätet var så bra så jag måste ju visa er...och dessutom gjorde den mig lite gladare :)

Västerbottensostpaj med skinka - glutenfri

Tittar in från sjukstugan för jag kom på att jag har ju glömt ge er det här glutenfria receptet på en god paj med skinka och Västerbottensost. Fyllningen kan man variera efter egen tycke o smak men jag tycker definitivt att ni ska prova pajdegen för den var över förväntan...och fyllningen är inte så dum den heller. 


Västerbottensostpaj med skinka - glutenfri
4,5 dl Glutenfri Mjölmix
150 g margarin
4 msk kallt vatten
0,5 tsk salt
Fyllning
riven Västerbottensost
skinka
Äggstanning
4 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
salt o peppar

Hacka samman margarin, mix och salt till en grynig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta hastigt ihop degen.
Tryck ut den i en lätt smord pajform. Nagga.
Låt den stå i kylskåpet medan ugnen värms till 225 grader.
Förgrädda i 225° ca 15 minuter.
Strö skinkbitar i botten på pajen.
Strö Västerbottensost ovanpå.
Vispa ihop äggstanningen och häll den i pajen.
Grädda i ca 25 min eller tills äggstanningen stannat.

Betyget jag fick var "Den smakar som vanlig paj" så ni som är rädd att glutenfritt ska smaka konstigt eller ha någon bi-smak måste prova det här receptet. Jag hade Sempers finmix hemma och använde den men det går bra med andra glutenfria mixer också.

Alla tycker väl om Västerbottensostpaj och tillsätter man lite skinka så blir den ytterligare lite matigare.

Naggad och klar att förgräddas
Mmmm färdig att äta

Nu ska jag bädda ner mig igen och lyssna på min ljudbok, men det är lite jobbigt för jag slumrar till lite då och då och missar då ganska viktiga avsnitt så jag får börja om hela tiden. Men jag känner mig lite piggare nu så jag kanske orkar hålla mig vaken något längre.