lördag 9 januari 2016

Räkor och choklad

God morgon härliga lördag! 
Värsta kylan har gett med sig och nu är det äntligen dags för en promenad då termometern bara visar drygt 10 minusgrader. Som jag har längtat att plugga i hörlurarna i öronen och gå på en långpromenad. Nånting som både sjukdomar och väder (regn, is eller kyla) har satt stopp för alldeles för länge.

Igår var min kusin här på mysmiddag, så härligt att hinna sitta ner och surra innan vardagen drar igång igen. Vi bjöd på två favoriter - den heta räkgrytan med tagliatelle och den goda och nyfunna chokladmousse-favoriten.


Het räkgryta
1 kg räkor med skal 
1 msk curry
3 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
4-6 färska champinjoner
2 dl strimlad purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
2 pressade vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 burk crème fraiche
1 tsk salt

Skala räkorna, skiva champinjonerna och strimla purjon och paprikan.
Stek champinjonerna och purjon.
Tillsätt curry, cayennepeppar, paprikakrydda och pressad vitlök för att steka med någon minut. 
Tillsätt paprika som får steka någon minut, men inte för länge så att den förlorar allt tuggmotstånd.
Tillsätt tomatpuré, salt, grädde och crème fraiche
Låt koka ihop några minuter. 
Dra grytan från värmen och lägg i räkorna, de ska bara bli varma inte koka.
Servera till tagliatelle (bandspagetti).

Det här blir en kryddstark och otroligt god räkgryta som vi äter lite då och då för den är så otroligt god. Ida tycker att den är för stark så jag sparar några räkor till henne så äter hon pasta och räkor istället. Tycker man inte om stark mat så får man dra ner på kryddorna en aning. Det viktigaste är att räkorna inte kokar för då blir de sega och tråkiga.


Chokladmousse utan ägg
2,5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
Servering
grädde
bär

Smält chokladen över vattenbad, låt svalna något.
Vispa grädden ganska löst.
Rör ner en tredjedel av chokladen i grädden. Rör ordentligt.
Rör ner ytterligare en tredjedel medan du rör ordentligt.
Rör sedan ner det sista av chokladen.
Rör till en jämn mousse-smet.
Portionera i glas, muggar eller andra fina efterrättsskålar.
Låt stå kallt i ca 3 timmar.
Servera med grädde och bär.

Så enkel och så god, men det har ni ju nyss läst om eftersom det bara var någon dag sedan jag gjorde den här senast. Nästa gång sparar jag lite choklad som jag finhackar och blandar ner i chokladmoussen för att få lite crunch i den.

Älskar mina vackra glas

fredag 8 januari 2016

Helstekt oxfilé på låg värme

När jag och Leif lagade festmiddag i Jämtland och fick tag i billig svensk färsk oxfilé (under 200 kr/kg) tillagade jag den på ett sätt som jag blev tipsad om i höstas. Det var när vi var med jobbet i Brändön och lagade mat med deras kock som han sa att han nästan alltid tillagar oxfilé så här.


Helstekt oxfilé på låg värme
oxfilé
vitlökssmör, eget eller färdigköpt 

Bryn oxfilén runt om, salta o peppra
Blanda ihop vitlökssmör eller använd färdigköpt.
Sätt in oxfilén i ugnen på 64 grader i 3 timmar.
Ös med vitlökssmöret varje halvtimme.

Jag tror inte att ugnen höll 64 grader utan att den var kallare så på slutet höjde vi till 125 grader så att köttet skulle bli klart i lagom middagstid. Men jag ska prova att följa det här receptet nån mer gång då jag är hemma med min egna ugn som jag "känner" bättre.

Vitlökssmöret kan man skippa och i stället låta oxfilén stå och klara sig själv i tre timmar medan man gör annat. Leif hade gärna velat ha en stekyta eller hårdare kant, kanske var det vitlökssmöret som jag öste med som gjorde att den saknades.

Potatishalva, sallad och grönpepparsås var tillbehören för dagen.

I dag är det något varmare ute, termometern visar endast lite drygt 20 minusgrader och det ska visst bli varmare under da'n också. Skönt! Nu ska jag sätta igång att städa och förbereda kvällens middag för ikväll får vi gäster. Mysigt! Men först är det dags för ytterligare en kopp te - så klart :)

Man är ju en aning dagvild nu när det är vardag och helg om vartannat mest varje dag. Men ni missar väl inte att det är F.R.E.D.A.G i dag. Det innebär fredagskänsla för vissa men för mig innebär det att det bara är en kort helg kvar innan det är dags att återgå till vardagen med jobb, skola och tidiga morgnar.

torsdag 7 januari 2016

Trettondagsmiddag

I går blev vi bjudna på festmiddag hos mina föräldrar och det började med det bästa som finns - Kalixlöjrom och resten av måltiden var inte så tokig den heller. Mysigt att sitta inne i värmen och äta en värmande kalops när termometern ute börjar gå ner mot minus 30, fast den stannade nog på -27. Nu på morgonen är det ett par grader kallare, men vi verkar inte spränga -30-gränsen nu heller.


Trettondagsmiddag
Förrätt
laxrullar med pepparrotsost toppade med löjrom
Varmrätt
kalops, potatis, syltlök och rödbetor
Efterrätt
hallonsorbet och hallon
Fika i soffan
småkakor och te

Efter efterrätten kopplade jag av och glömde ta kort på småkakorna, men jag ska försöka komma ihåg att be om receptet på de små skurna pepparkakorna som vi bl.a. blev bjudna på. De var riktigt goda och de var visst enkla att baka också. Perfekt, eller hur?

Rödvinet vi drack till kalopsen var gott men jag började nysa när jag drack det. Det har jag aldrig varit med om tidigare. Har nån av er varit med om det? Jag googlade lite på det och det verkar som att man kan vara allergisk mot vissa druvor. Måste kolla vilka druvor som vinet innehöll! Eller också var det bara en tillfällighet att jag nös när jag drack och egentligen var det något annat som gjorde att jag nös. Lite skumt var det i alla fall. Jag är ju allergisk mot många blommor men det har ju mina föräldrar koll på så de har ju inga växter hemma som jag blir dålig av.

onsdag 6 januari 2016

Chokladmousse utan ägg

Har ni en bra Trettondag? Det har vi, men kall!

Nu ska vi snart åka till mina föräldrar på middag men innan dess tänkte jag ge er receptet på en supergod och superenkel efterrätt med bara två ingredienser. Finns det nå godare än choklad? Tror inte det!


Chokladmousse utan ägg
2,5 dl vispgrädde
200 g Marabou mörk choklad
Servering
grädde
bär

Smält chokladen över vattenbad, låt svalna något.
Vispa grädden ganska löst.
Rör ner en tredjedel av chokladen i grädden. Rör ordentligt.
Rör ner ytterligare en tredjedel medan du rör ordentligt.
Rör sedan ner det sista av chokladen.
Rör till en jämn mousse-smet.
Portionera i glas, muggar eller andra fina efterrättsskålar.
Låt stå kallt i ca 3 timmar.
Servera med grädde och bär.

Oj så gott det här var - precis vad jag hade hoppats på. Eftersom Isak är lite allergisk mot ägg vill jag inte använda ägg och de flesta chokladmousser innehåller ägg eller äggula. Varför? Den här blev jättegod och det var inga problem att få den att stelna (som jag kan tänka mig är en anledning till ägg i chokladmousse).

Jag serverar grädde och bär på sidan om så får var och en ta så mycket man vill av de olika tillbehören.

Julskinkelängtan

När alla andra börjar återgå till jobb och vardag då påbörjar jag min efterlängtade ledighet då jag bara ska sova, äta, vila, fika, umgås och om vädret blir mildare ska jag gå på nån långpromenad också. Men så länge temperaturen visar minus 20 eller lägre då håller jag mig inne i värmen och myser.

Jag ska njuta maximalt av dessa fem lediga dagar och i morse när jag vaknade funderade jag om jag skulle sova vidare i sängen eller förflytta mig till soffan. Lyxproblem!


Vår julskinka tog slut alldeles för fort, strax efter jul, och eftersom vi skulle resa bort var det ingen idé att fixa en ny, så jag har fortfarande ett sug efter julskinka och känner mig inte färdig med den än. Så julskinka var det första jag köpte på affären igår när vi kom hem. Det är himla fiffigt att vara sugen på julskinka nu efter jul och nyår för de var väääldigt billiga.

Den förra skinkan vi hade var rimmad och vi ugnsstekte den själv, men nu köpte vi en färdigkokt som vi bara behövde griljera. Så himla smidigt! Snart har jag nog samma problem som ni andra redan har haft och som jag brukar ha nån vecka efter jul - vad ska man göra med alla julskinka som är kvar. Nu ska jag först njuta av några goda julskinkmackor med äppelmos och sen blir det att laga mat av resten. Det kommer bli janssons med skinkapaj med västerbottensost och skinka, pasta med skinksås, omelett och en massa annat.

Hårdbrödmacka med julskinka och äppelmos. Mums!
...och en stor kopp te :)

tisdag 5 januari 2016

Potatishalvor

Vet ni hur underbart vi har det nu?! 
Hemma i vårt härliga hus, sittandes i vår egna stora mysiga soffa och slötittar på tv. Bättre kan man inte ha det. Nu ska jag fortsätta att njuta och ni kan läsa det här receptet och fundera på när ni ska laga dessa enkla och goda potatishalvor, som vi åt till gårdagens oxfilémiddag.


Potatishalvor
potatisar, använd ganska stora
olja
god krydda, t.ex. grillkrydda, flingsalt, svartpeppar

Skölj potatisarna. Skala dom inte
Dela dom på mitten, längs med potatisen. Skär ev. bort en bit i botten så att de står stadigt.
Lägg dem med snittytan uppåt på en plåt.
Pensla med olja och krydda med grillkrydda, eller annan god krydda.
Tillaga i 200 grader i ca 30 minuter, tills potatisen är mjuk.

Får du tag i stora potatisar så räcker det oftast med en potatis per person, lite beroende på vad man äter till så klart. Det här är Isaks favoritpotatis sedan flera år tillbaka, men nu var det jättelänge sedan vi gjorde potatishalvor. Det är ett riktigt enkelt och snabbfixat sätt att tillaga god potatis, ett perfekt tillbehör som man inte behöver "jobba med" så mycket.

Svärmorsmiddag

I går firade vi svärmor, som har fyllt jämnt se'n vi träffades senast, med en 3-rättersmiddag som jag och Leif fixade. Vi hade extra tur när vi var på affär'n för de reade svensk oxfilé, som vi fick riktigt billigt. De hade säkert köpt in för mycket till nyår som är den stora oxfilé-ätar-dagen. Ibland har man tur :)

Förutom denna festmiddag fick hon även andra presenter av oss, men ingen sak utan istället har vi köpt gåvobevis på olika hjälp-paket från Röda korset för att hjälpa människor på flykt. Det blev en uppskattad present och finns det någon bättre känsla än när man vet att man har försökt hjälpa andra.

Svärmorsmiddag

Förrätt
Toast Skagen

Varmrätt
helstekt oxfilé
potatishalvor
grönpepparsås
kantarellostsås
sallad

Efterrätt
chokladmousse
grädde
hallon o blåbär