onsdag 23 december 2015

Spagettigratäng med curry

I dag har jag haft semester och varit hemma och fixat med julmaten inför imorgon. Vi har haft en sån mysig dag som nu avslutas med en traditionsenlig uppesittarkväll med Bingolotto, julgodis, skinka, gravad lax och annat gott. I fjol vann Ida 200 kr och hon hoppas på samma tur i år.

För att bryta av all julmat och alla julsmaker blev det currykryddad mat till middagen. Vi hade en stor burk med färdigkokt spagetti i kylskåpet som tog plats för all julmat i kylskåpet. Så det var ganska självklart att använda upp den till middag.


Spagettigratäng med curry
4-5 portioner spagetti
smör
1 msk curry
0,75 msk kycklingfond
2 dl vatten
2,5 dl grädde
3-4 dl riven ost

Koka pastan enligt anvisningarna (eller använd spagettirester som jag gjorde)
Hetta upp smör i en kastrull och bryn curry i några minuter.
Häll i fond, vatten och grädde, låt koka några minuter. 
Häll spagettin i en ugnsform, blanda i rikligt med ost. 
Häll på såsen, rör om och toppa ev. med riven ost.
Gratinera i 200 grader i ca 15 min.

Oj så gott det här var. All ost gjorde den så krämig och god, smakar som en currykryddad spagetti Carbonara. Det här var ett perfekt sätt att ta hand om pastarester som kan bli ganska torra och tråkiga. Men här har ni alltså lösningen på det!

Till spagettigratängen serverade vi färska kycklingfiléer som vi brynte i stekpanna och sen fick de bli klara i ugnen. De sista 10 minutrarna strödde vi på Västerbottensost på kycklingen som fick gratinera och bli en extra krydda.

tisdag 22 december 2015

Julröda kräftor

Mitt i all skinka, all gravad lax, alla köttbullar och allt julgodis är det så gott att bryta av med något som inte är jul. Så i fredags blev det skaldjur till middag - så gott!

Kräftor, räkor (som Leif alltid skalar så att vi andra slipper :) ) och löjrom åt vi tillsammans med bröd, grönsaker och hemmagjord aioli. Och självklart blev det ett glas bubbel till.


Ida älskar kräftor - hon bryter lös klor, sörplar, skalar och äter hur mycket som helst. Måste nog köpa ett helt eget paket till henne nästa gång. Jag blir lika imponerad varje gång hur duktig hon är och inte ledsnar hon på pysslet kring ätandet heller. Jag tycker också det är gott men till slut blir jag lite småless allt skalande.


Kräftorna med sin röda färg passar ju perfekt till jul. Det kanske får bli vår nya tradition att vi äter kräftor nån dag före jul.

måndag 21 december 2015

Presentkorg till jul

Efter dagens planeringsdag med jobbet var det dags för Ida att bli fin i håret och självklart gick vi till Catrin på Icon. Eftersom det inte var så länge sedan hon gjorde mig fin i håret hade jag med mig en presentkorg full med godsaker till henne, som ett extra tack.

Jag valde, så klart, några av mina favoriter och hoppas att Catrin också tycker om det som jag packade ner. Eftersom förra veckan tillbringades i sjuksängen istället för i affärer så hann jag inte få tag i nån fin presentkorg, men "man tager vad man haver" och jag satte silvrigt och fint folie runt en skokartong. Lite cellofan och snöre på det så blev det ett helt acceptabelt paket, där innehållet var viktigare än utseendet.

En låda full med burkar med godsaker

Presentkorg till jul

Lite cellofan gör allt lite festligare

Nej, nu är det åter till slutplaneringen inför jul. Är julbordet klart? Vad ska mer tillagas? Vad ska köpas? Är alla julklappar inhandlade och inslagna? Strumpinnehåll ska fixas och juldukar ska strykas. Men jag känner mig ovanligt lugn faktiskt. Det mesta är fixat och jag har koll på läget, det är nästan så att jag blir stressad av att jag är så lugn. Har jag glömt nå?

Julkladdkakor

I lördags  när vi åt tapas på Tapas de Papá så hade vi fullt upp med att äta av alla goda smårätter så nån efterrätt hann vi inte med under de två o en halv timmar som vi hade bordet. Fast det var inte planen heller för jag hade bjudit hem tjejerna på efterrätt hemma hos mig.

Och vad passar bättre i jultider än att baka kladdkakor med julsmaker. Eftersom jag inte kunde bestämma vilken variant jag vill ha så gjorde jag två, en med pepparkakssmak och en med saffran.


Saffranskladdkaka
100 g smör
0,5 g saffran (1 paket)
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl 

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. 
Rör ner saffranet. 
Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.
Vispa ägg och socker i en skål. 
Rör ner smörblandningen och sikta ner mjölet. 
Häll smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i 175°C 15-20 minuter.
Låt svalna.


Pepparkakskladdkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2-3 tsk pepparkakskrydda

Smält smöret. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman mjöl, kakao, vaniljsocker och pepparkakskrydda. 
Sikta ner blandningen i äggsmeten och rör försiktigt till en slät smet.
Rör ner smöret. 
Häll smeten i en smord springform. 
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter. 
Låt svalna.

Båda dessa kladdkakor är verkligen favoritkakor och båda är så goda på sitt sätt så det är verkligen svårt att välja. Båda kakorna passar perfekt att servera med lingongrädde, dvs vispa grädde och rör ner lingonsylt lite slarvigt. Jag vill ha ganska mycket lingonsylt, men prova er fram.

****

Nu ska jag stänga ner datorn, dricka upp teet och börja åka mot jobbet. Det känns som jag har klivit upp mitt i natten för det är så mörkt och tyst, övriga familjen ligger o sover eftersom de är lediga. Men eftersom jag var sjuk förra veckan känns det faktiskt ganska bra att åka o jobba och avsluta vissa grejer innan det blir lite ledighet.

Ni har väl inte missat bilderna jag la upp i gårkväll på det vackra och mäktiga norrskenet. Hela mitt Facebook-flöde är fullt med vackra bilder från olika platser i Norrbotten där norrskenet var synligt.

söndag 20 december 2015

Wow vilket norrsken

Vilket mäktigt norrsken i alla möjliga färger vi fick se över Luleå ikväll.


Norrsken är så underbart vackra och mäktiga och en bild gör det inte rättvisa. Det måste upplevas!

Det är såna här gånger jag önskar att jag var en bättre fotograf och vet vilka inställningar jag ska ha på kameran. Jag tar gärna emot tips på hur man fotograferar ljusa saker på mörk himmel, så som norrsken och månen.

Tapas de Papá

I går fick jag äntligen prova Luleås nya Tapasrestaurang, Tapas de Papá, där Brolle är en av delägarna. Jag och två av mina kompisar passade på att äta tapas och surra innan julstressen sätter igång. Vilken mysig kväll vi hade med god mat och mycket mat, det blir ju lätt att man äter lite för mycket när det finns så mycket gott o välja på.


Det är ett roligt koncept de har. I kyldiskar kan man hämta pinchos, kalla rätter, som antingen serveras i små skålar eller med tandpetare. De varma rätterna kommer de runt med i restaurangen på en bricka och man får ta en skål om det verkar gott eller så väntar man på nästa bricka och hoppas att det är nå godare. Sen när man har ätit klar och det är dags att betala så räknar de hur många skålar och tandpetare man har och så betalar man efter det.

Pinchos, kalla rätter
Kom ihåg att spara formar och tandpetare till betalning.

Vi började med två pinchos var. Jag tog en salladsskål med bl.a. mozzarella, tomater och marinerad manchego och en tandpetare med bl.a. timjankryddad kyckling.

Den övre är min tallrik och den nedre Annas

Sen började varmrätterna att komma och vi började med, Patatas bravas, friterad potatis med tomatsås o aioli. Bra början för det var nästan det godaste. Sen fortsatte vi med chiligryta, sötpotatispommes, calamares fritos (friterade bläckfiskringar) och steak sandwich. Men vi hoppade över lammracks, minihamburgare av lammfärs, köttbullar, chiliräkor och musslor i chilimarinad.

Ibland tog man en egen skål, ibland var vi två som delade och ibland så delade vi alla tre. Många beslut att ta på en o samma kväll :)

Patatas bravas
Steak Sandwich
Sötpotatispommes med aioli 
Calamares fritos

Nästa gång serveras kanske något annat för de gör inte alla rätter varje kväll. Har jag tur så finns mina favoriter även då tillsammans med nya godsaker, har jag otur så gör det inte det :)

Jag tycker om att de olika rätterna serveras i olika typer av skålar och formar för det gör måltiden extra mysig. Jag som älskar köksprylar fick mycket tips på hur jag ska servera olika sorters mat i framtiden.

Jag kan verkligen rekommendera er att gå hit o äta för maten var god, miljön mysig och personalen trevlig. Vad mer behövs? Att äta tapas är ett underbart sätt att umgås, man äter lite, surrar lite, äter lite till och så vidare i flera timmar.

lördag 19 december 2015

Grahamsrutor med chiafrön

Om man har ett bra grundrecept på bröd så är det perfekt att använda sig av det när man vill experimentera lite. Jag hade kvar chiafrön som jag ville använda upp - perfekt att slänga ner lite i brödet. Dessutom hade jag kvar lite av både philadelphiaost och crème fraîche - perfekt istället för originalreceptets kesella, som jag inte hade i kylskåpet.


Grahamsrutor med chiafrön
50 g jäst
1,5 msk chiafrön
1+4 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör, rumsvarmt
1,5 tsk salt
2 msk honung eller sirap
100 g philadelphiaost
1,5 dl crème fraiche 
2 dl grahamsmjöl
12 -13 dl vetemjöl

Häll 1 dl av det ljumma vattnet över chiafröna och låt stå några minuter.
Smula jästen i en bunke och häll över resten av vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smör, salt, honung, ost, crème fraîche, chiafröblandningen och det mesta av mjölet. 
Arbeta degen smidig.
Jäs under bakduk ca 40 min.
Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna.
Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. 
Skär degen i rutor med en vass kniv.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Det här brödet blev lika luftigt och gott som originalreceptet, det är verkligen ett kanonreceptet som ni kommer få se fler varianter på. Just matbröd är enkelt att experimentera med och inte följa slaviskt, det blir nästan alltid bra. Våga prova!

Nu blev jag så sugen på grahamsrutor med ost och paprika så nu måste jag fixa frukost. Det är ju lördag så dags för långfrukost! Ägg ska kokas, grönsaker ska skäras, te ska fixas, pålägg ska läggas upp och ljusen ska tändas.

Ha en bra lördag och passa på att njut!

Jag tror att jag tjuvtänder fjärde ljuset redan i dag.