torsdag 3 december 2015

Julkakor med kanelmandelmassa

Nu har jag bakat, förberett drinkingredienserna, fixat mat o tilltugg mest hela da'n, så nu är det dags för en stor kopp te innan middagsruschen sätter igång. Gissa om jag älskar såna här dagar då jag springer omkring i pyjamasbyxor och uppsatt hår hela da'n, samtidigt som jag får pyssla i köket. Och att göra det på en torsdag, istället för att vara på jobbet, känns extra bra.

En av mina favoritkakor till jul är dessa spröda goda kakor med härligt julig kanelsmak. Jag bakar dem endast till jul, för jag vill verkligen att de ska vara julkakor


Julkakor med kanelmandelmassa
200 g smör eller margarin
1 dl socker
3,75 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
0,5 tsk bakpulver
Topping
175 g mandelmassa
1-2 tsk vatten
0,5-1 tsk kanel
Garnering
1 msk kanel
1 msk råsocker

Arbeta samman matfettet med socker, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver till en deg.
Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till rullar, 3-4 cm i diameter.
Blanda kanel och råsocker och rulla rullarna i det. 
Skär rullarna i skivor och lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
Riv mandelmassan grovt och arbeta samman den med kanel. Tillsätt lite vatten för att göra det smidigare.
Lägg en liten klick mandelmassa som en topp mitt på varje kaka.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 12-15 minuter.

Så smidigt med såna här kakor som det blir många av utan att det är jobbigt. Jag gör nog rullarna mer åt 3 cm-hållet än 4 cm för jag vill kunna ta många när det är dags för fika :) 

Svårt att bara ta en...
...tur att det blir många av en sats.

onsdag 2 december 2015

Varma äggmackor

Jag känner mig som en otrolig tråkig mat- och bakbloggare just nu. Men den som väntar på nå gott... Jag har fullt upp i köket med att laga julmat, baka julkakor och göra julgodis så bara jag har lite mer tid kommer jag ge er en massa härliga recept. Så håll ut.. I morgon är jag ledig och ska ha en riktig mysig dag i julens tecken. Det börjar med adventssjung på Idas skola där vi får höra julsånger framförda av 6- till 9-åringar, sen blir det fika med skinkmacka och pepparkakor i klassrummet. Efter det ska jag hem till köket och fortsätta med julbaket. Vilken mysig torsdag jag kommer ha, eller hur?

Leif såg några äggmackor som han var tvungen att prova och det passade perfekt i lördags som sen middag vid 7-8-tiden efter hockeyn.


Varma äggmackor
4 brödskivor
4 ägg
smör
ostskivor

Tryck en fördjupning i mitten på brödskivorna med hjälp av en sked.
Smöra runt om fördjupningen.
Knäck ett ägg i fördjupningen.
Lägg ost runt om ägget, längs kanten.
Salta o peppra.
Tillaga i 200 grader i ca 10 minuter.

Ännu en variant av varma mackor. Lite roligare och lite matigare än "vanliga". Men se till att ni inte har inne dem för länge i ugnen så att äggen är genomstekta och torra. Mackan blir godare och saftigare om ägget är lite löst.

tisdag 1 december 2015

Rödbetor och fetaost på salladsbädd

Det blir mycket godsaker nu till jul men jag tänkte ge er lite salladsrecept också. Jag vill ha mycket grönsaker på julbordet, det är så fräscht och gott. Om man gör sallader med några röda ingredienser så blir de genast mer julaktiga, eller hur? Rödbeter, rödkål och granatäpplen är typiska ingredienser i mina julsallader. Har ni grönsaker och sallader på julbordet eller tillhör ni den stora skaran som "glömmer" bort det just till jul?


Rödbetor och fetaost på salladsbädd
salladsblad (gärna med lite röda inslag)
kokta rödbetor
fetaost
balsamicokräm
ev. flingsalt o svartpeppar

Lägg salladen på ett fint fat.
Skiva eller klyfta rödbetorna och lägg på salladsbädden.
Smula över fetaost.
Ringla över balsamicokräm.
Strö över flingsalt o svartpeppar.

Alltså jag älskar rödbetor och nu när det finns färdigkokta är det ju så himla enkelt att äta det lite då och då. Denna goda sallad passar till det mesta och har så goda saker i sig så man behöver egentligen inget annat. Rödbetorna och fetaosten gör den även mättande så man kan äta den som en ensamrätt, kanske tillsammans med en god baguette.

måndag 30 november 2015

Ugnsstekt korv med broccoli och blomkål i krämig tomatsås

Efter en mysig, men för kort, adventshelg är vardagen tillbaka och här kommer ett perfekt vardagsrecept. Det blir många enkla och lättlagade maträtter nu i december, varvat med julinspirerade nyheter och gamla godingar. De dagar jag pysslar med julgodis och julbakning är det skönt att inte behöva lägga så mycket tid på den "vanliga" matlagningen.


Ugnsstekt korv med broccoli och blomkål i krämig tomatsås
600 g falukorv
250 g fryst broccoli
250 g fryst blomkål
1-2 burkar crème fraiche med tomat o basilika

Snitta falukorven och lägg i en ugnsform.
Blanda fyst broccoli och blomkål med den smaksatta crème fraichen.
Lägg bredvid korven i formen.
Tillaga mitt i ugnen i 200 grader i 30-40 minuter.

Det här är en av de mest lättlagade maträtterna vi har gjort på väldigt länge. Så det här receptet kan ni ge till era barn och be dem laga mat åt er. Isak fixade det här utan problem, och tack vare att han var kocken så åt han både broccoli och blomkål. Det brukar han inte göra :)

Vill man så kan man servera pasta, ris eller potatis till detta men det gjorde inte vi.

Redo för ugnen

Sponsrad Video: The New Oral-B Electric Toothbrush with Bluetooth Connectivity

Nu har jag sjunkit ner i soffan med datorn i famnen efter att kvällsruschen med Ida är över. Det hon helst slarvar med är tandborstningen. Snart dags att börja tjata på nästa barn, mitt mellanbarn (inga namn nämnda) är en riktig slarver med att borsta tänderna 2 minuter 2 ggr per dag. Trots att de har varsin eltandborste, verkar de tycka att det är sååå jobbigt. 

Oral-B Smartseries är en eltandborste med Bluetooth-teknik. Tandborsten har en app kopplad till sig som håller koll på dina tandborstningsvanor, påminner dig om att använda tandtråd och säger till när det är dags att byta borsthuvud.



Tänk om barnen hade en sån så hade nån annan än jag behövt tjata om tandborstningen :)

Detta är ett sponsrat inlägg

söndag 29 november 2015

Matsedel v.49 dec 2015 - Barnfavoriter

Glad Advent!
Så mysigt att stiga upp och tända alla advents-stjärnor och ljusstakar. Snart dags för frukost och då ska första ljuset tändas och jag tror till och med att det blir en lussekatt redan till frukost. Det är inte bara första advent utan det är även skyltsöndag så efter lunch ska vi till Astma- och Allergiföreningen för att fika och träffa tomten.

Nu kör vi en temavecka på veckomatsedeln igen. Den här veckan innehåller den en massa barnfavoriter (som även vuxna tycker om)
Matsedel v.49 dec 2015 - Barnfavoriter
Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag
Laxburgare med sallad, bröd och dressing

Torsdag
Djungelkyckling med tillbehör à la taco

Mysfredag

Veckans godsak
Vaniljpannacotta med goda bär


lördag 28 november 2015

Pepparkakskladdkaka

I dag adventpyntas vårt hus - så mysigt.
Måste snart i väg och komplettera med lite ljus, pynt och blommor som jag saknar. Men först ska jag göra en pepparkaksdeg, tyvärr kan vi ju inte baka dem förrän tidigast i morgon eftersom degen ska svälla. Lukten av pepparkaksbak är ju bland de godaste som finns och enklaste sättet att få julstämning. 

När jag hade trevligt middagsbesök i måndags slängde jag snabbt ihop en kladdkaka med smak av pepparkakor. En perfekt kaka i adventstider.


Pepparkakskladdkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen nejlika

Smält smöret. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman mjöl, kakao, vaniljsocker, kanel, ingefära, kardemumma och nejlika. 
Sikta ner blandningen i äggsmeten och rör försiktigt till en slät smet.
Rör ner smöret. 
Häll smeten i en smord springform. 
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter. 
Låt svalna. 
Servera med glöggrädde.

Jag älskar ju dessa julkryddor och tycker att de passar så bra ihop med choklad. Mitt älskade chai-te består ju av dessa kryddor och det finns inget godare te till choklad. Och det finns ju inte mycket som slår en kladdkaka, eller hur?


Glöggrädde
3 dl vispgrädde
3-5 msk glögg

Vispa grädden.
Rör eller vispa ner glöggen. 
Smaka av tills du har en lagom smak av glögg.

Att smaksätta grädden med glögg blir riktigt gott och ger en extra julsmak till kakan. Så nu har ni adventsefterrätten klar!