lördag 29 augusti 2015

7årsmiddag

För elva dagar sedan hade jag och Leif bröllopsdag men vi har knappt setts sen dess så vi har väntat med firandet tills i dag. Bättre sent än aldrig…för inte vill man gå miste om ett tillfälle att fira. Vi åt många favoriter så som löjrom, räkor, älgfilé och balsamicosås. Säkra kort när man vill äta något gott.

7årsmiddag

Förrätt
Äggkräm med räkor och löjrom
Prosecco


Varmrätt
Älgfilé fylld med kantarellost, bacon och kantareller 
V90 Nero D'Avola


Efterrätt
Mammas blåbärskaka
Chai-te

Jag hade inte planerat eller fixat nån efterrätt, men ibland har man lite extra tur för strax innan det var dags att äta kom mamma förbi med en nybakad blåbärskaka. Bättre efterrätt kunde vi inte få. Så bra tajming!

Cream cheese med thaichilisås

Här städar vi för fullt! Så välbehövligt, det märks att det har varit finväder riktigt länge och att vi har prioriterat altanhäng istället för att vara inomhus. En självklarhet när man vet att man har en lång höst och vinter framför sig. Men nu var det dags att ta hand om kaoset inne och jag hade hoppats på samma regnoväder som igår, men i dag skiner solen igen.

Jag tar en lite paus för att tipsa er om ett enkelt drinktilltugg eller kanske bara tilltugg i väntan på maten eller framför tv:n på kvällen med ingredienser man ofta (alltid) har hemma. Perfekt, eller hur?


Cream cheese med thaichilisås
1 ask Cream Cheese, t.ex. philadelphiaost
thaichilisås

Klicka ut osten på ett fat med liten kant eller i en skål.
Häll mycket thaichilisås över. Rör Inte om.
Ställ fram på bordet och servera med tacochips, rågkex, salta kex eller annat gott.

Detta gör ofta succé när man dukar fram det. Det är otroligt gott och går så fort att fixa, gästerna hinner knappt sakna en. Tar inte mycket längre tid än att öppna och hälla upp en chipspåse. Och vad äter man hellre?

Cream cheese och thaichilisås, serveras till….
...tacochips….
...och/eller kex.

fredag 28 augusti 2015

Rostbiff med dragon- och vitlökssås

Nu har fredagslugnet börjat infinna sig i vårt hem. Underbar känsla! 
Vi åt en tidig tacomiddag så jag har även hunnit ta en kopp te efter maten trots att klockan inte ens är sju. Så nu är det soffhäng, tv, fredagsmys och vila som gäller resten av kvällen. Precis som jag vill ha det på fredagar.

Jag har även hunnit skriva ner receptet på gårdagens middag. Så här kommer detta lättgjorda och välsmakande recept som jag hittade hos Matplatsen.


Rostbiff med dragon- och vitlökssås
Dressing
1 st ägg
1-2 krossade vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2 msk hackad färsk dragon
1 dl olja
1 msk hett vatten
salt och peppar

100 g ruccola
1 ask coctailtomater
400 g rostbiff i tunna skivor

Dressing
Blanda ägg, vitlök, senap, vinäger och dragon med en stavmixer.
Tillsätt oljan lite försiktigt och mixa till en tjock sås.
Tunna ut såsen med vatten och smaka av med salt och peppar.

Lägg sallad och tomater på ett serveringsfat.
Lägg rostbiffskivorna på salladsbädden och ringla över lite av såsen.
Servera resten i en kanna vid sidan av.

Eftersom jag ville ha en riktigt enkel och snabb maträtt använde jag köpt rostbiff och det var ändå så här gott. Så undra hur gott det då blir med hemmagjord rostbiff? Måste prova snart. Här hittar ni ett kanonrecept på en mör och god rostbiff.

Jag använda två ganska stora vitlöksklyftor och dressingen smakade otroligt mycket vitlök så nu hoppas jag att alla förkylningar håller sig borta. Tack vare den vitlöksstarka smaken tyckte Leif att det här var riktigt, riktigt gott.

Varma ugnsrostade morötter och potatis passade perfekt till den kalla rostbiffen. Tack vare det så kan man även äta denna maträtt under vintern då man inte gärna äter bara kall mat. På ugnsplåten kan man ju slänga in hur mycket gott som helst förutom potatis och morötter, t.ex. broccoli, zucchini, paprika och/eller lök.

Cosmopolitan

HAPPY FRIDAY!

Inte ens regnrusket kan göra mig på dåligt humör i dag. Efter de senaste veckornas kanonväder känns det faktiskt lite mysigt när regnet smattrar mot fönsterrutorna.

Vi börjar denna fredagsmorgon med ett drink-tips - nämligen Cosmopolitan. En riktigt god, syrlig och läskande drink helt i min smak. Jag drack en i Stockholm i fredags men jag tyckte min variant var godare :) Den i Stockholm var sötare och det borde ju bero på vilken tranbärsjuice man använder, eller?


Cosmopolitan
2-3 cl vodka
1 cl Cointreau
3-6 cl tranbärsjuice
1,5 cl färskpressad lime

Mät upp alla ingredienser i en shaker med is. Skaka och fördela i glas.

En Cosmopolitan är så vacker med sin rosa färg, eller hur? I en "riktig" Cosmopolitan tror jag att det ska vara citronvodka, men eftersom jag inte hade det hemma använde jag vanlig vodka och det blev riktigt gott så jag lär inte köpa hem citronvodka för det här.

Perfekt sommardrink!
Vacker drink i vackra glas.
Slurp!

torsdag 27 augusti 2015

Lätt och gott

Åh vilken god middag vi åt i dag och lättfixad var den också. Perfekt, eller hur?

På en salladsbädd med tomater la jag skivad rostbiff och sen hällde jag på lite hemmagjord vitlöks- och dragonsås innan jag serverade tillsammans med ugnsrostad potatis och morötter. Eftersom jag är så otroligt trött orkar jag inte skriva hela receptet nu utan det kommer i helgen nångång för nu ska jag skynda mig i säng.


I morgon bitti, innan jobbet, planerar jag att ge er tips på en god och läskande fredagsdrink som ni sen kan blanda ihop efter jobbet. Jag önskade att jag hade receptet på den goda alkoholfria drinken jag drack i fredags innan Cono Sur-eventet, men eftersom ingen flaska hade nån etikett blir det svårt att försöka sig på att göra en likadan. Jag vet att han använde lite tranbärsjuice och pressade i färsk passionsfrukt, men sen har jag ingen aning vad det mer var för smarrigt i drinken.

God alkoholfri drink!
Jag som älskar passionsfrukt blev barnsligt glad över att få smaska i mig en passionsfrukthalva också.

Kondenserad eller karamelliserad mjölk

Det är mycket förvirring mellan kondenserad och karamelliserad mjölk i bakvärlden.
Vilken ska man använda till vad?
Är den redan kokad eller inte? 
I bakgrupper på Facebook verkar det vara den vanligaste frågan.

Kondenserad mjölk är den som har funnits längst och som man använder som den är i t.ex. Key Lime pie. Den är väldigt rinnig i konsistensen och ganska vit. Vanligare är nog att man vill använda den som kolasås, s.k. Dulce de Leche, då kokar man en oöppnad burk i en kastrull med vatten i ca 3 timmar. Då blir mjölken brunfärgad, trögflytande och med en god kolasmak.



Om man inte vill koka en burk kondenserad mjölk så kan man köpa karamelliserad mjölk, dvs färdig Dulce de Leche. Den har samma konsistens och smak som den kondenserade mjölken får efter att ha kokat i vattenbad i några timmar, dvs en brun, trögflytande kolasås. Denna goda kolasås kan ätas som den är till glass eller användas i bakverk t.ex. i denna kladdkaka.

 
 
Tänk det är redan torsdag och i morgon är det F-R-E-D-A-G och sen en välbehövlig helg efter en väldigt hektisk vecka. Känns som hemmet håller på att förfalla så det blir det nog en städhelg till barnens stora förtjusning (Not!). Det märks att jag var borta förra helgen och att det har varit fullt upp varje kväll i veckan = ingen tid till att ta hand om hemmet.

onsdag 26 augusti 2015

Glutenfri havredryck

Havredryck, eller havremjölk som vi kallar det, har vi använt sedan Olivia var liten då vi upptäckte att hon var mjölkallergisk. Och sen fick vi Isak som också var mjölkallergisk och sen kom Ida som inte har varit mjölkallergisk men som alltid föredrar havremjölk framför "vanlig" mjölk. Mååånga år alltså och vi har använt den i te, till o'boy, matlagning och framför allt till bakning för min del.

Nu när jag även vill baka glutenfritt lite då och då så kan jag inte använda havremjölk (trodde jag). Havre i sig är glutenfritt men eftersom den oftast hanteras i samma lokaler och maskiner som t.ex. vete är det inte helt glutenfritt. Nu börjar det komma mer och mer glutenfritt havre, t.ex. havregryn och havremjöl men även havredryck, som alltså hanteras i en glutenfri miljö. Så nu kan jag använda havremjölk även när jag bakar glutenfritt. Perfekt!