torsdag 2 juli 2015

Fikafavorit

Klockan är snart halv tio och jag är denna enda som är vaken i huset. Äter frukost med morgon-tv, dator och två morgontidningar. Mysig multitasking :)

I går var jag på fik och som oftast valde jag en Sarah Bernhardt. Älskar den härliga chokladkrämen på mandelbotten. Har ni provat? Man kan beskriva den som en biskvi med en god chokladkräm (ganache) istället för smörkräm.

Vad har ni för fik-favoriter?


Nu ska jag läsa klart tidningen och dricka upp teet sen ska jag röja i köket. När alla är hemma och lediga ser köket alltid ut som ett bombnedslag, blir så less. Beror nog på att alla äter vid olika tider och olika saker, känns som att det alltid är nån som håller på i köket. Vi försöker äta middag tillsammans, men frukost och lunch äter vi vid olika tidpunkter.

onsdag 1 juli 2015

Pulled Pork Pie

Såg ni fotbollen igår? Så spännande! 
Och så härligt att Sverige till slut vann guld (U21 EM pratar jag om, om nu någon har missat det).

I sann semesteranda var vi uppe och såg fotbollen utan problem att hålla sig vaken och sen sov vi alla lääänge i morse. Ida vaknade först av barnen och hon steg upp strax före 10, dvs strax efter att jag hade orkat mig upp. Var ska det här sluta innan augusti är här?

Pulled pork har varit en populär maträtt de senaste åren och det är nog inte många i Sverige som inte har smakat nån variant på det. Vi lagar det lite då o då i min Crock Pot. Ofta blir det rester av köttet och ett bra sätt att använda dem på är att göra en Pulled Pork Pie.


Pulled Pork Pie
Mager pajdeg
(vill du använda nån annan pajdeg finns det flera alternativ här)
3 dl vetemjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella

Fyllning
2 dl riven ost
3 ägg
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
2 msk chilisås
körsbärstomater
paprika

Pajdeg
Arbeta samman alla ingredienser till degen. 
Platta ut degen något och svep in den i plastfolie. 
Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.
Kavla ut degen och lyft över till en pajform.
Nagga pajen och förgrädda i 225 grader 5-10 minuter.
Fyllning
Täck pajbotten med pulled pork.
Strö över osten.
Blanda ihop ägg, crème fraiche, mjölk och chilisås. 
Häll blandningen över pajen. 
Lägg ner halverade tomater och paprikastrimlor i äggstanningen.
Grädda i 225 grader ca 30 minuter.


Riktig gott och ett perfekt sätt att använda upp rester av pulled pork. Många varianter av Pulled Pork är rökiga och jag tycker inte om röksmak på mat (eller annars heller) så jag använder alltid mitt recept med chili-smak när jag gör Pulled Pork. Det receptet kommer ni till om ni klickar här. Har ni inte provat det är är det hög tid att göra det nu.

Ni har väl inte missat min sida där jag har samlat en massa olika recept på pajdeg? Ni hittar den här. Jag fyller dessutom på den lite då och då med nya recept som jag provar. Det senaste är en mandel- och glutenfri variant. Den här gången använde jag ett recept med kesella och degen blev "seg" och gick alldeles utmärkt att kavla ut. Oftast använder jag dock varianten med grahamsmjöl.

"Mager pajdeg"
Fylld paj på väg in i ugnen.

För er som undrar: Jag har inte lika ont i mun och käkar i dag så jag åt en mjukmacka till frukost och har inte behövt ta nån värktablett än. Jippie!

tisdag 30 juni 2015

Klagan

Oj vad det är synd om mig i dag!

Pga tandläkarbesöket som slutade med tom plånbok och en tand mindre i mun har jag knappt ätit eller druckit nå i dag. Vill inte riskera att få in matrester i hålet som känns som en stor krater dessutom smakar det blod i mun hela tiden så man blir ju inte så jättesugen på mat då.

Åt Drack lite fil med nygjord jordgubbssylt till middag och drack faktiskt en kopp te också. Precis när jag skulle sätta mig ute o njuta lite med min kopp te så gick solen i moln. Är det inte typiskt! Framför allt den här sommaren.


Nu sitter vi bänkade framför tv:n för att följa Sveriges U21-lag i EM-fotbollsfinalen. Spännande, spännande! Tror faktiskt jag ska försöka mig på en till kopp te och en mjukmacka också. Men först en värktablett för jag känner att den förra jag tog börjar avta nu.

Jag tror och hoppas att jag mår bättre i morgon och orkar vara gladare också!

Gravlaxröra med äpple

Nu har jag precis kommit hem från tandläkaren, en tand och flera tusen kronor fattigare. Usch vilken tid det tog att få ut den envisa visdomstanden som inte ville släppa. Tandläkaren fick kämpa rätt ordentligt och jag lär ha ont i käkarna i kväll. Nu väntar jag bara på att bedövningen ska släppa så att jag kan ta en kopp te. Är det inte typiskt att man  blir så otroligt hungrig och te-sugen när man vet att man inte får äta och dricka.

Till vår sena midsommarlunch tog jag upp gravad lax ur frysen. Tyvärr hade den nog legat där lite för länge så den var inte så himla god att äta som den var men den passade perfekt att använda till en gravlaxröra med en massa annat gott.


Gravlaxröra med äpple
100 g gravad lax
1 äpple
1-2 dl crème fraiche (lite beroende på hur fast/lös röra du vill ha)
2 msk hackad dill
salt
svartpeppar

Skär lax och äpple i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser.
Smaka av om det behöver kryddas mer.
Servera på smörstekt bröd, finn crisp eller något annat gott.

Så himla fräscht och gott med äpple i gravlaxröra. Det vanligaste är väl att man äter dessa röror till smörstekt bröd men har ni inte provat med finn crisp så tycker jag definitivt att ni ska göra det nästa gång.

Prova gärna med finn crisp
Smörstekt bröd är desto vanligare

måndag 29 juni 2015

Nya recept på gång

Ska bara skriva lite snabbt till er sen ska jag gå och lägga mig och fortsätta läsa boken jag började med på Mallorca. På semestrar läser jag jättemycket men väl hemma är det så mycket annat jag gör istället och jag glömmer bort böcker, tyvärr. Jag älskar verkligen att läsa så jag måste komma igång med läsningen igen. Ska börja med att köpa bättre sänglampor!

Dagen började jag med att göra en sommar-gravlaxröra, ett recept som ni kommer att få de närmaste dagarna. Den var verkligen fräsch och god. Jag gjorde bara en liten sats för att se om det blev gott, nu när jag vet att det blev bra gör jag nog en större sats imorgon.


På eftermiddan for jag och tjejerna o tittade på utemöbler. Nu vet jag vad jag vill ha! Få se om jag får med mig Leif på det också, vi brukar inte tycka lika :) Egentligen var det en loungemöbel jag skulle titta efter, men det var ett matbord och stolar jag hittade. Så loungemöbel-problemet kvarstår.

Sen fick jag skynda mig hem för att hinna fixa middag innan det var dags för Isaks fotbollsmatch. Dagens middag blev paj av pulled pork-rester. Ni vet väl att jag älskar att göra nya maträtter av gamla rester. Man känner sig så duktig då :) Ännu ett recept ni kommer få de närmaste dagarna.


Efter fotbollen satte jag och Olivia igång att baka. Igår misslyckades vi lite så vi var tvungna att göra ett nytt försök i dag och nu, med vissa justeringar, gick det bättre, tack o lov. Recept kommer :)


God natt, vi hörs i morgon!

Kaka med chokladhavreströssel

Den här kakan jag har bakat många gånger, smaksatt antingen med kakao eller kanel. Det är den mest populära mjuka äggfria kakan och då har jag bakat många äggfria kakor. Det är en riktig barn-kaka för jag tror att de flesta barn som har smakat denna kaka har älskat den. (Detsamma gäller de vuxna :) )


Kaka med chokladhavreströssel
Kaka
3 dl (havre)mjölk
100 gr (mjölkfritt) margarin
3 dl socker
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
7 dl vetemjöl
Havreströssel
200 gr (mjölkfritt) margarin
2 dl socker
7 tsk kakao
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker

Kaka
Smält margarinet till kakan.
Rör ihop kakans alla ingredienser
Sätt i en smord långpanna.
Havreströssel
Smält margarinet till havreströsslet.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen
Bred fyllningen över den ogräddade kakan
Grädda i 175-200° i ca 20 min

Älskar när det är så enkelt att allergianpassa kakor. Originalreceptet (som är gammalt) innehåller ett ägg och jag har faktiskt för ett tag sen provat använda ägg i kakan men det blev ingen skillnad så då är det ju lika bra att strunta i ägget. Vill man även baka mjölkfritt, som jag ofta vill, så använder man mjölkfritt margarin och havremjölk.


Nämen vad händer ute? Molnen drar in över Luleå och skymmer solen som sken så fint i morse. Jag som inte ens har hunnit ut än, som vanligt har vi ett väldigt lugnt tempo på morgon. Då får jag väl planera om dagen lite, istället för altanhäng får det bli kökshäng. Har lite på to-do-listan som måste göras idag, bl.a. en paj och en gravlax-röra måste göras och fotograferas under dagen.

söndag 28 juni 2015

Fransk potatissallad

Det har varit en lugn och skön dag helt i min stil, jag har hunnit njuta i solen, rensa lite ogräs, bakat, kokat saft, både fikat och ätit ute på altanen och nu avslutar vi denna underbara söndag med te i soffan.

Självklart blev det grillat även i dag nu när både solen och värmen verkar ha hittat hit. Till de tunna revbensspjällen (ribs) åt vi en klassisk och god potatissallad. Den är så himla god så man kan äta bara den utan tillbehör.


Fransk potatissallad
700 g potatis
3 schalottenlökar eller 1 rödlök
0.5 dl hackad dill
1 msk vinäger
3 msk olja
1 msk vatten
2 tsk fransk senap
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm socker
2 msk kapris

Skrapa eller skala potatisen. Dela i lagom stora bitar.
Koka den i lättsaltat vatten.
Skala och skiva löken.
Rör samman vinäger, olja, vatten, senap, salt, svartpeppar och socker till en sås.
Varva den varma potatisen med lök och dill i en skål.
Häll över salladssåsen. Skaka skålen lite så att såsen når all potatis.
Ställ salladen att ta smak i ca 30 minuter i kyl.
Strö över kapris.

Jag gör många olika varianter på potatissallad under somrarna men den här klassiska med en vinägrett är nog godast ändå. Vill man kan man tillsätta olika sorters grönsaker t.ex. sugar snaps, paprika eller tomat men jag brukar oftast göra en vanlig sallad på sidan om istället. Men vad som är riktigt gott och som jag ibland brukar tillsätta det är ruccola.