tisdag 2 juni 2015

Renovera miljövänligt

Nu för tiden handlar många ekologisk mat och vi är mer medvetna. Ida som är 7 år frågade mig för nån dag sedan varför vi inte har ekologisk mjölk. Jag erkänner, jag köper inte alltid ekologiskt. Men jag vet att det finns många ekologiska matvaror och känner mig hyfsat kunnig i området. Och jag blir glad av att ha en sån "duktig" dotter.
Vad jag inte är lika kunnig på är miljövänliga alternativ vid husbyggen och renoveringar. Vi har ju renoverat en hel del och vi har fortfarande mycket kvar att göra i huset. Jag har precis läst om Cremabs isolering som bland annat bidrar till att minska växthuseffekten. Har ni hört talas om dem? Här kan ni läsa mer. Kul och framför allt viktigt med företag som tänker på miljön.

Jag hoppas att byggföretag som bygger stora bostadsområden har bättre koll än vad jag har på detta så att de tänker på miljön och använder rätt produkter och leverantörer.

I samarbete med Cremab

Tecken

God morgon!

Hittade en sån rolig bild på internet som jag vill dela med mig av till er. Det är svårt att inte le en aning när man läser den, eller hur?


Nu är det dags att kicka igång dagen på allvar. Jag återkommer lite senare med något recept. Ni har en hel del recept från helgen att vänta. Men först ska det jobbas lite innan ni hör av mig igen.

Ha en bra tisdag!

måndag 1 juni 2015

Morsdagslunch

Festhelgen, som började med en grillkväll på lördag, fortsatte med en mysig morsdagslunch på sönda'n. Jag och syrran hjälptes åt med maten som vi sen bjöd vår mamma (och pappa) på hemma hos oss.

Jag gjorde en god tacopizza med tjockare botten (pan pizza), tacoköttfärs, tomat, feferoni och en god crème fraiche- och majonäs-topping.


Min syster hade gjort en smarrig vegetarisk och glutenfri sparrispaj. Dessutom hade hon gjort en god sallad som jag, tyvärr, glömde fotografera. Men jag kan intyga att den var både vacker och god.


Till efterrätt hade jag gjort en rabarberpaj med mandelmassatäcke. Det är så härligt nu i rabarbertider att äta rabarberpaj så fort tillfälle ges.

Mangoraja

Vill ni ha ett litet måndagsmiddagstips? Har ni stressigt och har ni inte hunnit planera någon middag? Köp en grillad kyckling och blanda ihop den här mangorajan så har ni en perfekt middag tillsammans med en sallad.


Mangoraja
1 dl majonäs
1,5 dl crème fraîche
4 msk mango chutney
0,5 msk curry
1 tsk sambal oelek

Blanda ihop alla ingredienser.
Ställ in i kylen för att dra minst en timme innan servering.

Den här mangoraja är såå god och det är svårt att äta köpesvarianten när man väl har smakat den här. Att den dessutom är så enkel att göra gör det ju ännu bättre.

Juni

Ny arbetsdag, ny vecka och ny månad!
Tänk att det är juni nu, den första sommarmånaden. Men den ständiga frågan - Var är värmen?

Texten på bilden är så självklar, men ändå så svårt att göra för vissa. Man kan inte tillräckligt påminna eller påminnas om hur viktigt det är att glädjas även när det går bra för andra…inte bara för sig själv. Och det bästa av allt - då får man ju glädjas mycket oftare.

Ha en bra 1 juni och hoppas ni omges av snälla människor som kan glädjas med er. Kika in lite senare då ska jag ge er receptet på något av alla godsaker jag ätit i helgen eller jag kanske avslöjar vad vi åt till morsdagslunch :)

söndag 31 maj 2015

Grillkväll med kyckling

Oj är det redan söndagkväll?! 
Jag hinner ju inte med att dela mig med av allt gott vi har ätit i helgen med gäster både i går och i dag. Jag börjar med gårdagskvällens grillmiddag då Leif gjorde sin favorit - grillad kyckling på ölburk, som vi åt med goda tillbehör.


Grillkväll med kyckling
grillade majskolvar
grillade ostfyllda champinjoner
chicken nuggets
pommes frites
ratatouille
babyspenat-tomat-rödlök
gurkskivor o tomatklyftor
honungsmelon
mangoraja
turkisk yoghurt o thaichilisås
baguetter
brieost


I dag firade jag och syrran vår mamma med en morsdagslunch men mer om den kommer i morgon. Nu ska jag förbereda mig inför kommande arbetsvecka som innehåller lite smått o gott, bl.a. en avtackningslunch, fortsättningen på vår fråge-turné, projektavstämning, massage och en kort dag.

lördag 30 maj 2015

Thaichililax

Lördag, ledig och sol!
Så härligt att vakna upp till en ledig dag utan huvudvärk och med solen som skiner utanför fönstret. Jag ska städa bort frukosten och sen ska jag gå ut och skura alla utemöbler för nu hoppas vi att även värmen snart kommer så att vi kan börja tillbringa mer o mer tid utomhus.

Nu när Isak är i Stockholm passar vi på att äta fisk. Visst är vi snälla med honom? Fast det är nog lika mycket för vår skull för att slippa hans gnäll.


Thaichililax
4 laxfiléer
Salt o peppar
3 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
0,5 dl thaichilisås
2 msk finklippt gräslök
2 msk finklippt persilja
2 dl riven ost

Lägg laxen i en smord ugnsform. Salta & peppra. 
Blanda grädde, crème fraiche, thaichilisås och vitlök i en kastrull och koka upp. 
Låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar och ev mer sweet chili. 
Rör ner gräslök och persilja. 
Häll såsen över fisken. 
Strö över osten. 
Tillaga i 200 grader ca 15-20 min tills fisken är klar och osten har fått lite färg.
Servera med ris eller pressad potatis och en god sallad. 

Det blev blandade betyg och utlåtande för det här. Leif kunde inte sluta äta för att han tyckte det var så himla gott. Ida tyckte inte alls om såsen, men jag lyckades skrapa bort all sås från en fiskbit och då åt hon fisk och potatis i alla fall.

Vi åt pressad potatis till fisken och det var riktigt gott, men jag kan tänka mig att det blir gott med ris också.

Fisk, sås och riven ost på väg in i ugnen.
Så smidigt att tillaga lax i ugnen.
Pressad potatis var riktigt gott till det här.