lördag 23 maj 2015

Mars Crispies

I kväll gäller det för Måns Zelmerlöw i årets ESC. Har ni satt champagnen på kylning och plockat fram paljetterna? Inte?! Nej, inte jag heller :) Eller champagnen är på kylning men paljetterna struntar jag i. Men det är lördag och en lite festligare lördag så då passar det med hemmagjort godis.


Mars Crispies
4 Mars chokladbitar (à 51 g)
90 g smör
50 g (ca 4 dl) rice krispies

Smält ihop smör och Mars på svag värme till en jämn smet. 
Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner rice krispies. 
Fördela ca 25 st klickar på ett bakplåtspapper och låt dem stelna.

Segt, sött, supergott och snabbfixat! Blir omdömet för dessa godsaker. Så enkelt att fixa en liten godiskaka.


Jag är lite småsur så här på morgonkvisten för regnet öser ner ute och det verkar fortgå hela dagen. Isak och hans kompisar på fritidsgården har i samarbete med hyresgästföreningen jobbat och slitet för att arrangera Tunadagen i dag med en massa aktivitieter såsom hoppborg, ponnyridning, segway-provning, tipsrunda med fina priser, fiskdamm, artistuppträdanden och en massa annat.

Det hade verkligen kunnat bli en kanondag men i detta väder lär nog många strunta i evenemanget och stanna hemma i värmen istället. Surt, som sagt var.

fredag 22 maj 2015

Vad är en timme värd?

Vad är en timme värd?
Det är dagens fråga :) När jag jobbar så vet jag vad en timme är värd för då är det bara att ta min månadslön och räkna om den till timlön. Men vad är en timme ledighet värd? Är en ledig timme värd mer, eller? Är en vaken timme värd mer än en timme då jag sover? Det är sånt jag funderar på i dag...

Bild lånad från internet

Denna soliga fredag är jag ledig med Ida som har dansuppvisning och det är underbart med en ledig dag. Så i dag känns det som att en ledig timme är värd mer än en jobb-timme. Jag njuter av att äta frukost i lugn o ro, läsa tidningen till lunch, ta en god kopp te i soffan, planera kommande fester, ta en promenad vid vattnet i strålande sol och inte ha några tider att passa. I dag njuter jag av allt det.

Pride-chips

God morgon! I dag vaknade jag liiite för tidigt eftersom jag är ledig, men vad gör det när solen lyser så härligt. Nu hinner jag njuta av den lite extra länge.

Har ni sett nya chipsen från Estrella? Ett samarbete med 7-eleven inför Stockholm Pride, för att visa att man delar och stödjer Prides värdegrunder och arbete; att aktivt stärka hbtq-personers rättigheter och att ta avstånd från all form av diskriminering.



Riktigt snygg påse och enligt övriga familjen var chipsen lika goda som påsen var snygg. Chipsen kommer att säljas hos 7-Eleven mellan 11 maj till 30 augusti och kosta ca 27 kr för en 175g påse.

De flesta städer har väl en egen pridefestival numera, i Luleå är vi stolta över Luleå Pride som i år arrangeras under skolavslutningshelgen, dvs 12-14 juni. Det är en populär gratisfestival med artister, föreläsningar och så klart ett uppskattat Pridetåg.

onsdag 20 maj 2015

Köttfärscannelloni i tomatsås

Har ni rester av köttfärssås kommer här ett perfekt middagsförslag. Har ni provat cannelloni förut? Det är pastarör som man fyller med en god fyllning. Man kan även använda färska lasagneplattor som man fyller med köttfärssås och sen rullar ihop. Men färsk pasta innehåller ägg och det vill vi undvika så mycket som möjligt pga Isaks allergi. Men dessa cannellonirör, som inte är färsk pasta, är äggfria.


Köttfärscannelloni i tomatsås
köttfärssås
0,5 burk krossade tomater
2 msk ajvar relish stark
1 tsk sambal
riven ost
cannellonirör

Börja med att göra en god köttfärssås eller använd resterna från en tidigare middag.
Fyll cannellonirören med köttfärssås.
Lägg i en smord gratängform.
Blanda ihop krossade tomater, ajvar och sambal.
Häll blandningen över cannellonirören.
Strö över ost.
Tillaga i 200 grader i ca 20 minuter, tills osten fått lite färg och cannellonin är mjuk.

Pasta och köttfärssås serverat på ett nytt sätt som gratäng, men det är inte lasagne. Visst är det kul att variera vardagsmat som man äter rätt ofta?

Cannellonirör med god köttfärsfyllning
En gratängform fylld med köttfärscannelloni, tomatsås och riven ost.
Mums!

tisdag 19 maj 2015

Väderblogg

Ska vi börja med dagens väder som vanligt? Det är mycket vädersnack på bloggen, men även vid fikabordet. Det verkar vara det som engagerar mest numera. Man pratar om årets väder, om fjolårets, om bästa sommaren, vilka år som har varit bra och vilka som har varit dåligt. Det roliga är att de flesta har olika åsikter om vilka år som har varit bra och vilka som har varit dåliga. Tillbaka till dagens väder: Gårdagens sol är tyvärr utbytt mot regn här hos oss.

I söndags regnade det i alla fall inte och självklart blev det grillat då. Det blev en snabbvariant på grillat, men det är gott det med - ibland! Vi helgrillade en fläskfilé som vi inte marinerade utan bara kryddade precis innan grillning. Till det åt vi köpt potatissallad (gott om man bara äter det ungefär en gång per år) och sallad.


Dagens middag, beställd av Olivia, blir familjefavoriten Kycklingtortillas (recept hittar ni här). Så ikväll lär det jublas :) Det är inte alltid man är lika populär när middagen dukas fram.

Efter middagen är det dags att pricka av allt på Olivias packlista och hoppas att vi har kommit ihåg att handla och fixa allt som behövs. Annars blir det svårt att hinna.

måndag 18 maj 2015

Rabarberpaj med mandelmassa o kokos

Då är veckan i gång och jag började med en rivstart med få sovtimmar, massa jobbmöten, lite övrigt jobb och föräldramöte. Men i morgon blir det sovmorgon och med en sån härlig start på dagen räknar jag med att hela da'n blir perfekt. Jag får passa på att njuta imorgon för på onsdag måste jag upp tidigt för att skjutsa Olivia till flygplatsen redan klockan sex. Då ska hon till Polen i en vecka. Mer om hennes spännande resa senare.

Igår var det äntligen dags för årets första rabarberpaj. Gissa hur gott det var?!


Rabarberpaj med mandelmassa o kokos
500 g rabarber
1 msk potatismjöl
0,5 dl socker 
smuldeg
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
0,5 dl kokos
0,5 dl socker
1 tsk kardemumma
75 g mandelmassa
125 gram smör

Smörj en pajform.
Skölj och ansa rabarberna och skär dem i ca 1 cm stora bitar och lägg dem i pajformen.
Blanda socker och potatismjöl, strö över rabarberna och rör om lite.
Blanda mjöl, havregryn, kokos, socker och kardemumma.
Riv mandelmassan grovt.
Blanda samman mjölblandningen med mandelmassan och smöret till en smulig massa.
Strö smuldegen över rabarberna.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 25 minuter. 
Titta till pajen efter halva tiden, mandelmassan bränns lätt. Om den börjar bli mörk så täck den med ugnsfolie eller bakplåtspapper mot slutet. 

Kokos, mandelmassa och kardemumma är favoriter när det gäller smulpajer, så då förstår ni att jag tyckte om den här pajen. Hela pajen gick åt i ett nafs så det var nog inte bara jag som tyckte den var god.

Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin och servera med Oatlys vaniljsås så har ni en jättesmarrig mjölkfri efterrätt. Isak älskar fortfarande Oatlys vaniljsås och vill inte ha nån annan så vi använder den, som jag ofta serverar tillsammans med grädde. Sen får var och en välja om de vill ha grädde, vaniljsås eller både och.

söndag 17 maj 2015

Grahamsrutor

Då är det söndagkväll och den här långhelgen är över. Fort var det gjort! Men snart är det helg igen och eftersom jag är ledig kommande fredag också har jag bara en 4-dagars-vecka framför mig. Med tanke på hur fort arbetsveckorna går lär det gå lite extra snabbt till veckan.

Igår bakade jag ett lättbakat bröd i långpanna, så himla gott det var. Känns som det var evigheter sen jag bakade matbröd, så synd för det är ju så gott med nybakat..och hembakat.


Grahamsrutor
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
25 g smör, rumsvarmt
1,5 tsk salt
2 msk honung eller sirap
250 g kesella lätt
2,5 dl grahamsmjöl
ca 12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smör, salt, honung, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig.
Jäs under bakduk ca 40 min.
Stjälp upp degen på bakplåtspapper i en långpanna.
Strö över lite grahamsmjöl och platta ut degen så att den täcker plåten. 
Skär degen i rutor med en vass kniv.
Låt degen jäsa övertäckt ca 20 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Det här brödet blir verkligen luftigt och gott. Eftersom det bakas i långpanna förstår ni att det är enkelt att baka det också. Nästa gång ska jag försöka komma ihåg att slänga ner lite linfrön i degen också, tycker det är så gott i bröd.

Ett stort härligt bröd
Degen blev perfekt. Det är inte ofta man lyckas så bra.