fredag 16 januari 2015

Popcorn-mys

Är det fredagsmys hos er också?

Efter en tacomiddag sitter vi nu i tv-soffan och ser Fångarna på fortet, eller Ida ser det medan jag är vid datorn och Leif vid iPaden. Familjemys :) Isak som har varit på bio kom precis hem och äter lite tacorester och för ovanlighetens skull tänker han stanna hemma sen trots att det är fredag. Som den hönsmamma jag är älskar jag när barnen är hemma.


Sitta i soffan med nattlinne och äta popcorn. Kan det bli mysigare? Inte enligt Ida! Det här är fredagsmys på hög nivå. Och så härligt med en lugn stund tillsammans efter en hektisk vecka där man knappt hinner sitta ner tillsammans.

Visst har jag hittat fina popcorn-muggar? Både jag och barnen älskar dem. Popcornen blir lite godare när man serverar dem i muggarna.


Älskar ni fredagkvällar? Det är ingen hemlighet att jag älskar dem. Vetskapen om att jag nu får sova och ta det lugnt två morgnar på raken gör att jag ler med hela kroppen. Det är så underbart och bästa känslan som finns.

torsdag 15 januari 2015

Potatismos och korv

I dag åt vi nå riktig gott - stekt falukorv med potatismos. Jag tycker det är såå gott men vi äter det alltför sällan och det skyller jag på barnen :) De tycker inte om potatismos och för enkelhetens skull för att slippa gnället gör vi då oftast makaroner istället när det är dags för stekt falukorv. Men i dag var det äntligen dags igen för potatismos (vi hade makaron-rester som barnen fick värma om de ville).

Hur gör ni potatismos? Så här gör jag!


Potatismos
potatis
smör
mjölk
salt
vitpeppar

Skala, ev. halvera och koka potatisen tills den är mjuk.
Häll bort vattnet.
Mosa potatisen med en potatisstöt eller press.
Sätt i en stor klick smör, rör runt tills smöret smält.
Häll i mjölk tills det blir en bra konsistens.
Krydda med salt och vitpeppar.
Vispa ev. med elvisp för att få moset extra lent, men akta så att det inte blir klister.

Oftast, nästan jämt, använder jag svartpeppar men till potatismos är det viktigt att det är vitpeppar. Då blir det godast. Vissa använder grädde men det har jag aldrig gjort, dessutom har man ju inte alltid grädde hemma så jag tycker det är bättre att använda smör och mjölk.

Nu är det dags att stänga ner den här datorn och öppna jobb-datorn för några timmars kvällsjobb. Bland annat har jag flera användarhandledningar för det nya systemet att läsa och kommentera. Tur att jag slumrade några minuter i soffan efter middan för annars hade jag nog somnat mitt i läsandet.

onsdag 14 januari 2015

Chokladpavlova med chokladkräm

Den här måste ni prova snarast!

Det var min mamma som bjöd på denna underbara tårta första gången, men det dröjde inte många da'r innan jag var tvungen att göra en egen - så god var den. Det bara vattnas i munnen nu när jag skriver ner receptet. Sega chokladmarängbottnar med god chokladkräm och sen lite grädde och blåbär på det - Kan det bli bättre? Inte för mig i alla fall, jag som är galen i choklad.


Chokladpavlova med chokladkräm
Marängbottnar
5 äggvitor
2,5 dl socker
0,5 dl kakao
1 msk majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger

Chokladkräm
1 dl strösocker
3 msk majsstärkelse
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl mjölk
100 g mörk choklad
25 g smör

Servering
3 dl vispgrädde
blåbär

Marängbottnar
Vispa äggvitor till hårt skum.
Tillsätt sockret lite i taget under vispning tills det blir en blank och hård maräng.
Sikta ner kakao och majsstärkelse.
Tillsätt vinäger och vänd försiktigt runt med en slickepott tills allt är blandat.
Rita upp två rundlar på bakplåtspapper, 20 cm i diameter.
Bred ut smeten i rundlarna.
Grädda 1 timme i 150 grader.
Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt.
Låt bottnarna stå kvar i ugnen till den är kall.

Chokladkräm
Blanda socker och majsstärkelse i en skål.
Rör ner äggulor och vaniljsocker.
Koka upp mjölken och rör ner i ägguleblandningen.
Rör om och häll tillbaka blandningen i kastrullen.
Värm under omrörning tills krämen tjocknar.
Hacka chokladen och rör ner i krämen tillsammans med smöret.
Rör tills allt smält 
Låt krämen kallna i kylen.

Montering
Vispa grädden.
Lägg ihop bottnarna med grädde och hälften av chokladkrämen emellan.
Toppa med chokladkräm och grädde.
Garnera.
Låt stå någon timme innan servering.


När jag först läste igenom receptet tyckte jag att det verkade lite långt och krångligt, men eftersom jag redan hade provsmakat tårtan var jag tvungen att gör ett försök. För jag visste ju att slutresultatet var värt en hel del jobb. Men jag hade fel det var varken krångligt eller svårt att göra denna godsak.

Både chokladkrämen och marängbottnarna gjorde jag dan före jag skulle bjuda på tårtan. Chokladkrämen förvarade jag i kylskåpet medan marängbottnarna fick stå kvar i den avslagna ugnen. Jag monterade ihop tårtan cirka sex timmar innan vi åt den och det gick bra, jag var lite orolig att marängen skulle smälta och bli konstig. Men tårtan var god dagen efter också så den klarar sig galant.

Chokladkräm på chokladmarängbotten
Chokladmaräng, chokladkräm och grädde blir en underbar tårta
Garnera med valfria bär, frukt eller choklad

tisdag 13 januari 2015

Trötter

I dag blir det inget roligt inlägg. 
Jag har slut på energi och tänkte göra kväll tidigt och strunta i alla måsten.

Jag hittade en bild på mig själv på nätet :)
Förutom att jobba måste och vill man hinna läsa tidningar och böcker, tvätta, städa, vila, skura, se tv, diska, motionera, laga mat, handla, hjälpa barnen med läxor, stryka, uppdatera sig vid datorn, skotta snö, se till att barnen har kläder (efter väder), umgås med vänner, skjutsa, hämta, göra roliga saker med familjen och en massa annat. Hur hinner ni?

måndag 12 januari 2015

Spagetti Carbonara

Usch vad kallt vi har. Jag fryser konstant! 
Så här mycket brukar jag inte lida av kylan men nu längtar jag bara till lite värme. Kallare än 20 minusgrader är för mycket även för en Norrbottning som jag verkar det som. Jag misstänker att jag har nån förkylning i kroppen för jag är dessutom sååå trött hela tiden, längtar bara till att få gå och lägga mig med en massa täcken och filtar :) Men jag börjar nog med en varm dusch.

Dagens middag önskades av Olivia då detta är en av hennes absoluta favoriter.


Spagetti Carbonara
Spagetti
1-2 pkt bacon
3 ägg
0,5 dl grädde
2-3 dl ost, helst parmesan
2 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
margarin.

Koka spagettin, spara lite av pastavattnet till senare.
Stek bacon i bitar.
Blanda ihop ägg, grädde, ost, salt och peppar.
Smält margarin i en kastrull. Tillsätt äggblandningen. 
Rör ordentligt hela tiden medans det värms annars är det risk att det blir äggröra istället.
När blandningen precis börjar tjockna (även här är det viktigt att inte vänta för länge så det blir äggröra istället) tar du kastrullen från plattan och blandar ner bacon och spagetti.
Är det för tjock konsistens blandar du ner lite av pastavattnet.

Det finns nog lika många recept på Carbonara som det finns på köttfärssås, ingen gör likadant som någon annan. Vi har provat några, men långt ifrån alla, varianter och tillagad på det här sättet tycker vi att Carbonaran blir godast. Hur gör du din?

söndag 11 januari 2015

Gluten- och mandelfri vegetarisk saffranspaj

Vem kunde tro att ris och kokos kan bli ett underbart pajskal? 

Jag har ju glömt ger er denna goda paj som är helt glutenfri. Mandelmjöl är ju vanligt i dessa lchf-tider att använda till pajdeg och då blir den ju även glutenfri, men pga nöt- och mandelallergi undviker jag helst mandelmjöl. Därför blev jag så glad när jag hittade det här receptet på pajskal i Janesh Vaidyas bok Maten är min medicin - Ayurveda i ditt kök. Jag har gjort vissa förändringar men jag hade aldrig kommit på att använda ris om jag inte hade blivit tipsad om detta recept av min syster. Fyllningen är min egna, det här goda pajskalet kan man ju använda till vilken fyllning man vill.


Gluten- och mandelfri vegetarisk saffranspaj
Gluten- och mandelfri pajdeg
2-3 dl kokt ris (jag använde jasminris)
1 ägg
0,5 dl kokosflingor
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar
Fyllning
10-14 körsbärstomater
1 bit purjolök
1 zucchini
2-3 morötter
1,5 dl riven ost
Äggstanning
3 ägg
3 dl vispgrädde
0,5 g saffran
1 tsk salt
1 krm svartpeppar


Pajdeg
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. 
Skölj riset i kallt vatten och låt rinna av ordentligt.
Lägg 2-3 dl av det kokta riset i en bunke, tillsätt ägg, kokos och kryddor.
Rör om.
Häll smeten i en smord pajform (ca 25 cm i diameter), bred ut den med en sked.
Förgrädda pajskalet i ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.


Fyllning
Skär zucchini i bitar.
Strimla purjolöken.
Skala och riv morötterna.
Stek allt i lite olja.
Häll alla stekta grönsaker i pajskalet.
Halvera tomaterna och lägg längs pajkanten.
Strö över riven ost.


Äggstanning
Vispa ihop ägg och grädde.
Tillsätt saffran, salt och peppar.
Häll äggstanningen i pajformen. 
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 30-40 minuter eller tills pajen stannat helt och fått fin färg.

Underbart gott pajskal som jag kommer använda mig av fler gånger. Först var jag lite orolig hur det skulle bli med kokos i pajen men kokossmaken kan man bara ana (om man vet att den finns där), så jag oroade mig i onödan.

Grönsaksapajer är oftast de godaste tycker jag och enkla att variera med de grönsaker man tycker om eller vad om är i säsong. Eftersom jag gjorde den här pajen till glöggminglet så smaksatte jag äggstanningen med saffran för att få lite extra julkänsla och smak.

Jag har uppdaterat mitt gamla, men populära, inlägg om olika varianter av pajskal. Det inlägget hittar ni här.

lördag 10 januari 2015

Brieost- och salamifylld fläskfilé med sås och stekta grönsaker

Lördagkväll och endast jag o Ida är hemma så nu ska det mysas. Men jag lär snart sitta ensam i soffan för det verkar vara en trött Ida, som inte riktigt har kommit i kapp med sömnen efter denna första skolvecka. Och det är hon inte ensam om. Jag hoppas det är lite sömn och mycket jobb som gör att jag känner mig så trött, så det inte är en förkylning som lurar i kroppen.

Dagens middag planerade jag genom att titta i kyl och frys vad som behövde ätas upp NU. Det jag behövde använda för att slippa slänga var fläskfilé, zucchini, morötter och brieost. Och middagen blev då en fläskfilé fylld med bl.a. brieost och till det serverade jag bl.a. stekta grönsaker.


Brieost- och salamifylld fläskfilé
fläskfilé
brieost
salami

Putsa fläskfilén och bryn den runt om i en stekpanna, salta o peppra.
Skär ca två-centimetersskivor men skär inte igenom.
Skär bort kanterna från brieosten.
Fyll alla fickor med brieost och salami.
Ugnstek i 200 grader i ca 20 minuter.
Kontrollera att köttet är genomstekt innan du tar ut det.


Brieostsås
brieost
matlagningsgrädde

Skär bort kanterna på brieosten.
Smält osten tillsammans med grädde på låg värme.
Smaka av med salt o peppar.
Späd med mjölk om såsen blir för tjock.


Stekta grönsaker
zucchini
broccoli
morötter
olivolja
örtsalt

Skölj och skiva zucchinin
Tina broccolin (om den är fryst, annars koka lätt)
Riv morötterna
Stek zucchinin i olivolja tills den har mjuknat.
Tillsätt broccolin stek några minuter.
Tillsätt de rivna morötterna.
Krydda med örtsalt.

Tänk vilken festmiddag man kan få till med lite kyl- och frysrensning. Stekta grönsaker är såå himla gott och jag älskar det tillbehöret. Dessa tre grönsaker är nog mina favoriter dessutom.

Kanterna på brieosten smälter inte därför tar jag bort den innan jag använder den, både i fläskfilén och i såsen. Såsen blev väldigt tjock tack vare brieosten så det räcker gott o väl att använda matlagningsgrädde.

Fylld fläskfilé före och efter den har varit i ugnen