måndag 5 januari 2015

Trettondagsaftonsmiddag med vänner

Vilken härlig dag jag har haft!
Jag fick en extradag hemma, eftersom det är en förkortad arbetsdag jobbade jag hemifrån och det var såå skönt. Jag kunde stiga upp klockan åtta istället för klockan sex och det var precis vad jag behövde.

Dagen avslutades med mat, vin och en massa surr med två tjejkompisar. Oj, vad jag uppskattar våra middagar. Och så kul att få planera middag med passande dryck, duka fint och sen bara mysa och surra en hel kväll.

Trettondagsaftonsmiddag med vänner
Förrätt
Het räksalsa med mango och avokado serverad med smörstekt bröd
Mia Fresh & Crisp


Varmrätt
Delizie -
Pastastubbar med skinka, ost och zucchini med tomatsås och bechamelsås
Caravan Durif


Efterrrätt
Chokladpavlova med chokladkräm, grädde och blåbär
kaffe o te


Alla recept kommer de närmaste dagarna för nu ska jag städa bort i köket och sen går jag nog ner o lägger mig. Det känns som jag ligger på minus på sömnkontot och på onsdag är vardagen tillbaka igen med tidig uppstigning för stora delar av familjen. Olivia och Isak har ju sån tur att deras skola är vattenskada och skolstarten har förskjutits till på måndag så de får sova i ytterligare en vecka.

söndag 4 januari 2015

Kött i ugn - perfekt till många

I dag har det varit en perfekt dag då jag har hunnit lite smått o gott. 
Jag har vilat i soffan o sett skidåkning och alpint på tv, jag har förberett morgondagens festmiddag, jobbat lite och röjt lite i ett förråd, jag har haft trevligt spontan-fika-besök och jag har hunnit ta bort lite tomtar. Vila och jobb blandat och än är inte dagen över för nu sitter vi bänkade för att se juniorkronornas semifinal och hoppas på final om nån dag, eller natt rättare sagt eftersom vm är i Canada. Inte kul med tidsskillnaden.

Dagens middag blev en gammal klassiker som är perfekt att göra när man är många. Enklare kan det knappt bli….och gott är det också.


Kött i ugn - perfekt till många
ca 1 kg kött, t ex fransyska
2 dl crème fraiche
2,5-3 dl grädde
1 tsk sambal oelek
0,5 dl soja

Skär köttet i cm-tjocka skivor och lägg/ställ det i en ugnsform.
Blanda ihop övriga ingredienserna och häll över köttet.
Ställ in i ugnen, 175° i 1 timme.
Servera med kokt potatis eller ris.

Få och vanliga ingredienser till såsen ändå blir den så otroligt god. Eftersom man inte behöver försteka köttet något, såsen tillagas samtidigt som köttet och allt går att förbereda så är det en perfekt bjudrätt när man är många. Det kanske inte är den snyggaste bjudrätten men eftersom den är så otroligt god så väger det upp.

Toast Skagen med hetta

God morgon! Klockan är tio och jag skulle ha kunnat sova längre men nu gäller det att vända dygnet för både mig och resten av familjen. Trots att jag var trött så var det inte så svårt att stiga upp i dag för jag förflyttade mig bara från sängen till soffan där jag kommer tillbringa stora delar av dagen tillsammans med Vinterstudion.

Igår när vi hade fika-gäster bjöd jag på Toast skagen eftersom jag hade läst på Facebook att hon hade gravid-cravings på just det. Av egen erfarenhet vet jag att dessa cravings kan variera från dag till dag, men hon verkade ha kvar en liten sväng av just skagen-cravings. Och de flesta i vår familj har alltid längtan efter skagenröra - gravida eller ej :)


Toast Skagen med hetta
200 g kräftstjärtar, räkor eller en blandning av båda
0,5 dl majonäs
1 dl crème fraiche
1 msk chilisås
1 tsk sambal oelek
0,5 dl dill
0,5 tsk salt
1krm svartpepper
ev. chilipeppar
smörstekt bröd

Blanda alla ingredienser.
Smaka av med mer sambal eller chilipeppar om du vill ha mer hetta.
Servera på smörstekt bröd och garnera med grönsaker

Den här skagenröran smaksatt med både dill och sambal är en favorit, dill är ett måste i en skagen och det blir extra gott med sambal-hettan. Skagenröra är en storfavorit för många i vår familj och det är konstigt att vi inte gör det oftare än vi gör.

Jag garnerade med gurkskivor, romanticatomater och machésallad, som är en favorit när det ska garneras för jag tycker om formen (och smaken) på denna sallad. Den här skagenröran är även god i krustader, på crostini eller som tillbehör till ugnsstekt lax. 


lördag 3 januari 2015

Julrester

Jag hade tänkt höra av mig tidigare men jag har haft fullt upp hela dan. Men nu äntligen har jag sjunkit ner i soffan med en kopp te och en chokladbit (rester från julgodiset). Ensam hemma njuter jag av tystnaden och lugnet. Eftersom jag smet hem ett par timmar tidigare igår pga vädret borde jag egentligen jobba lite men jag passar på att njuta av lugnet ett tag först.

Julgodisrester - perfekt avslut på en god middag.

På eftermiddan hade vi finbesök av mitt kusinbarn vars söta 2-åring har pratat så mycket om Ida så det var hög tid att de fick träffas och leka ett par timmar. Då passade jag på att göra några Toast Skagen att bjuda på tillsammans med julfikarester som lussekatter och pepparkakor. Lussekatter och saffransbullar i all ära men nu börjar jag längta efter en riktigt mumsig och stor kanelbulle.

Toast Skagen till eftermiddagsfikat.

Även middagen bestod av julrester då jag gjorde en skinkjansson, dvs en janssons frestelse med skinka då jag använde rester av julskinkan. Godaste sättet att bli av med sista skinkbiten. Ida höll aldrig på att sluta äta :)

Hade planer på att städa bort lite julsaker i dag också men det hann jag inte med, hittade roligare saker att göra istället. Men i morgon kanske det blir av, i alla fall tomtarna skulle jag vilja ta bort. Alla fina ljuspunkter vill jag ha kvar så länge det går.

Skinkjansson, bästa sättet att bli av med sista biten av julskinkan.

fredag 2 januari 2015

Go'middag i tråkvädret

Nu äntligen kan jag publicera det här inlägget. Jag har kämpat för att få till bilderna och nu äntligen lyckades jag, puuh. Jag blir tokig när datorn och/eller ett program som jag använder nästan varje dag strular. Men jag lyckades få till det på egen hand utan att ringa pappa och utan att ens vara nära att slå sönder vare sig datorn eller temuggen bredvid mig :)

Men nu till något roligare och det är middagen mina föräldrar bjöd oss på i dag! 

Vi började med en av mina  favorit-Prosecco och snittar. De krispiga kräftkrustaderna blev min förrätts-favorit, det var riktigt länge sedan jag åt krustader och hade nästan glömt hur gott det kan vara.


Till varmrätt bjöds vi på en mustig och god burgundisk gryta med en massa godsaker i, såsom syltlök och champinjoner bland annat. Passade perfekt med en köttgryta en dag som denna när snöblandat regn vräker ner och gör vägarna slaskiga och tråkiga. Var är vintern? Till maten drack vi en god Zinfandel.


Sen kom vi till efterrätten och vilken efterrätt. Det var det godaste jag ätit på länge - en chokladpavlova med chokladkräm och grädde. Den kommer jag nog drömma om i natt.


Efter tisdagens halkiga hemresa såg jag till att sluta jobbet lite tidigare i dag när jag såg att snön började vräka ner och innan jag var hemma hade det övergått till regn. Det är så mycket skönare att få köra medan det är ljust och det hann jag göra i dag, eftersom det är fredag kunde jag lyxa till det och sluta lite tidigare.

torsdag 1 januari 2015

Chokladkola

Blev det pizza för er i dag? Det har väl inte undgått någon att det är den stora pizzadagen i dag? Vi struntade dock i pizza o köpte kinamat istället. Gott och snabbfixat - det är väl så man vill ha det på nyårsdagen. Min dator mådde inte så bra tidigare i dag men efter lite fix av min pappa är den nu som den ska igen. Tack för det! Nu kan jag jobba i kapp lite i kväll innan det är dags att lägga sig i tid för i morgon är det arbetsdag igen.

Inte har ni väl avgett något nyårslöfte om att ni ska sluta äta godis? Bra! För då kan ni göra dessa godbitar till trettonhelgen som snart är här.


Chokladkola
50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1.5 dl ljus sirap 
1.5 msk vaniljsocker
0.5 dl kakao

Mät upp smör, socker, grädde, sirap, vaniljsocker och kakao i kastrullen.
Smält och blanda på högsta värme och rör om tills det kokar upp.
Låt koka på medelhög värme helst utan att röra om. 
Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.
När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. Över 130°C får man hårda kolor. 
Häll smeten i en form ca 16x20 cm  eller i små knäck- eller ischokladsformar.
Låt svalna och stelna i rumstemperatur. 
Om du har hällt smeten i en form: 
Skär i bitar med vass kniv. 
Linda in bitarna i smörpapper eller plastfolie. 

Oväntat god chokladsmak trots att kolan inte innehåller choklad utan bara kakao. Jag som älskar choklad men inte är så mycket för vanligt knäck tycker att det här blev en kanongod variant på knäck och kommer göra den nästa jul också. Jag kokar kolan till 123-124 grader och tycker att det blir perfekt.

Ida, som precis hade ätit blåbär, älskade också chokladkolan

Nytt år efter en trevlig kväll

Då har vi vaknat upp till första dagen på 2015. Trots att klockan är 11 är det bara jag och Leif som har vaknat, alla barnen ligger fortfarande o sover skönt. Snart måste de nog börja vända tillbaka dygnet för att orka upp när skolan börjar.

Nyårsafton firade vi hos grannar och efter allt jobb och all stress den senaste tiden var det så otroligt skönt att få gå bort och bli bortskämd med god mat och dryck. Tack M & H! Det dukades upp ett buffébord helt i min smak med både kallt o varmt, kött o skaldjur och en massa olika grönsaker.

Jag började med lite kallskuret
Marinerad kyckling (blev även Idas favorit)
Örtdressing
Toast Skagen
Kräftsalsa med bl.a. avokado, mango och koriander (kommer definitivt göra nå liknande snart)
Rödbetor, päron, chevre i ugn (varför äter jag inte rödbetor oftare, det är ju så gott)


Sen fortsatte jag med lite varm mat 
ugnsgrillad fläskfilé (blir aldrig fel)
ugnsrostad potatis, morötter och sötpotatis (sötpotatis är så gott, så det ska jag definitivt äta oftare)
sås
sallad


Till efterrätt bjöds vi på en god
hallonparfait (fräsch avslutning på en underbar middag)
och en härlig godisskål ställdes fram

Till fördrink var det en grön drink 
och efter maten bjöds vi på en röd-orange drink. 
Visst blir man glad av färg?


Ser ni dubbelglaset längst ner till höger på bilden ovanför? Det fick värdparet i present av en av gästerna som själv har gjort det. Läckert och kul, eller hur? Här kan ni se mer av Lindas glaskonst och företaget Heta Hyttan.

Nyårsafton avslutades som varje år med att vi går ner till isen och tittar på de stora fina fyrverkerierna som kommunen skjuter upp inne i stan.


GOTT NYTT ÅR
2015