Nu är den härliga juldagsmorgon här och som vanligt vaknade jag först i familjen och smög upp o la mig i soffan. Juldagen innebär vila och lek med julklappar i vår familj och eftersom det är nästen 20 minusgrader ute passar det perfekt med en lugn innedag. Juldagen innebär också mycket mat och fika, då alla rester måste ätas upp.
Nu börjar det kurra i magen och jag längtar till frukosten med alla goda rester från i går. Juldagsfrukosten kan vara årets bästa frukost, eller hur? Vi ska bland annat duka fram gravad lax, skinka, salami, rökt kött, skagenröra, ägg, bröd o kex och en massa ostar. Sen avslutar vi frukosten med en extra kopp te och någon söt kaka eller godisbit.
torsdag 25 december 2014
onsdag 24 december 2014
Julbord 2014
Vilken härlig julafton vi har haft.
Hann bli klar med allt utan stress och kunde sen njuta av familj, ledighet och mat i flera härliga timmar. Barnen är också glada och nöjda över dagen och julklapparna, Olivia sa precis "Vilken lyckad julafton".
ägghalvor
löjrom
lime- och citronpeppargravad lax
räk- och gravlaxtårta
skagenröra
salami
rökt älghjärta
rökt älghjärta
prinskorv
revbensspjäll
ugnsomelett med sparrisstuvning
potatis
potatis
brieost o ädelost
juledamer
cheddar, vanlig och whisky
knäckebröd
rågkex
smörgåsrån
rågkex
smörgåsrån
mjukbröd
rödbetssallad
senap
fikonmarmelad
Det var två av julklapparna som blev lite mer populära än de andra och det var de stora barnens selfie-pinne och hela familjens godismaskin. Så rolig sak, ni vet sån där maskin med klo som finns på alla tivolin som ser så enkel ut att lyckas med men som oftast tappar "vinsten".
I morgon hoppas jag att pussel, lego, pyssel och spel blir populära för jag ser fram emot en lugn hemma-juldag, precis som vi brukar ha. Mina planer för i morgon är att äta, fika, sova, vila och lägga pussel.
Det var två av julklapparna som blev lite mer populära än de andra och det var de stora barnens selfie-pinne och hela familjens godismaskin. Så rolig sak, ni vet sån där maskin med klo som finns på alla tivolin som ser så enkel ut att lyckas med men som oftast tappar "vinsten".
I morgon hoppas jag att pussel, lego, pyssel och spel blir populära för jag ser fram emot en lugn hemma-juldag, precis som vi brukar ha. Mina planer för i morgon är att äta, fika, sova, vila och lägga pussel.
Uppesittarkväll
Julafton är här och jag som är van att stiga upp tidigt har redan vaknat medan ledighetskommittén övriga familjen fortfarande sover.
Jag hann allt jag ville igår, utan speciellt mycket stress. Det blev den mysiga kvällen som jag ville att det skulle bli. Dagen började med några timmar på jobbet och innan jag lämnade Boden hann jag även tända ett ljus på min farmor och farfars grav. När jag sen kom hem var det full fart för att hinna klart allt.
Både den gravade laxen och skinkan blev klara, avsmakade och godkända. Sillen och lax- o räktårtan står i kylen och plockas fram till dagens julbord tillsammans med revbensspjällen som fick sig en marinad för att bli extra goda. Lite julgodis och kakor hann vi också med att göra innan vi sjönk ner i soffan med bingolotterna framför oss. Och vet ni?! Ida vann 250 kronor! Det vill hon skänka till Barncancerfonden, gullungen. Hon verkar ha förstått julens budskap :)
Jag hann allt jag ville igår, utan speciellt mycket stress. Det blev den mysiga kvällen som jag ville att det skulle bli. Dagen började med några timmar på jobbet och innan jag lämnade Boden hann jag även tända ett ljus på min farmor och farfars grav. När jag sen kom hem var det full fart för att hinna klart allt.
Både den gravade laxen och skinkan blev klara, avsmakade och godkända. Sillen och lax- o räktårtan står i kylen och plockas fram till dagens julbord tillsammans med revbensspjällen som fick sig en marinad för att bli extra goda. Lite julgodis och kakor hann vi också med att göra innan vi sjönk ner i soffan med bingolotterna framför oss. Och vet ni?! Ida vann 250 kronor! Det vill hon skänka till Barncancerfonden, gullungen. Hon verkar ha förstått julens budskap :)
Nu kom även en förväntansfull 7-åring upptassande. Svårt att sova när man väntar på tomten, trots att man var uppe till nästan midnatt. Nu ska jag duka fram årets julaftonfrukost innan dagens att-göra-lista ska prickas av så vi är klara lagom till Kalle.
God Jul på er alla!
God Jul på er alla!
tisdag 23 december 2014
Sparrissoppa
Nu är det slutspurten som gäller!
Några julklappar kvar att inhandlas, julaftonsefterrätten ska bakas, sista sillen ska läggas in, skinkan ska stekas och griljeras, golven ska skuras, borden ska dukas, men först ett sväng till jobbet i några timmar. Jag hoppas jag kan sluta till lunch för att sen göra ett jobb-ryck hemma för att vara klar lagom till middagen och sen kunna sitta i soffan och äta julgodis resten av kvällen. Vi får väl se om jag lyckas! Jag hoppas även att skinkan är färdigstekt och griljerad lagom till middagen så vi får en riktig smarrig, härlig macka med ljummen skinka och äppelmos. Julens bästa skinkmacka!Jag tycker det är perfekt med soppor till förrätt så i lördags bjöd jag på denna sparrissoppa innan det var dags för Kyckling- spenat- och pastagratängen, som jag serverade till varmrätt.
Sparrissoppa 6 förrättsportioner
3 msk konc kycklingfond
1 dl vitt vin
5 dl vatten
2 dl lätt crème fraiche
2 paket tinad fryst sparris (à 200 g)
Koka upp kycklingfond, vin och vatten.
Låt sjuda i 7-8 minuter.
Vispa i crème fraichen.
Skär sparrisen i bitar och spara sparristopparna vid sidan.
Lägg sparrisbitarna i soppan, koka upp.
Mixa soppan slät i matberedare eller med stavmixer.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela sparristopparna i djupa skålar.
Häll över den varma soppan.
En riktig god soppa som jag tänker göra fler gånger. Vinet gör att soppan blir lite syrlig, som jag vet att vissa inte tycker om, men jag tycker det blir en riktig god smak. Mina gäster sa att det var en god soppa, vet dock inte om de var ärliga eller bara snälla :)
Det är gott att servera nån sorts bröd till soppan, i lördags blev det ost- och basilikastjärnor, dvs jag tryckte ut stjärnor med hjälp av en pepparkaksform, sen bredde jag på philadelphiaost och torkad basilika.
Jag la sparrisknopparna i tallriken och tog kort innan gästerna kom. Sen när jag hade hällt i soppan glömde jag så klart att ta ytterligare kort. Vilken tur att jag hade kvar lite soppa till dagen efter så ni fick se en bild på soppan också :)
måndag 22 december 2014
Pastagratäng med kyckling, spenat och ricotta
Måndagmorgon, huset är tyst, alla sover och jag har smugit mig upp för att åka i väg till jobbet. Men passar först på att njuta av tystheten och lugnet med lite tända ljus, en kopp te och en frukostmacka. Nu när jag inte får vara ledig och ha sovmorgon gäller det att göra det bästa av situationen.
Jag bjöd mina tjejkompisar på en god och enkel pastagratäng i lördags. De verkade, tack o lov, tycka om den - Vilken tur! Jag blev lite orolig när jag förberedde maten - Tänk om de inte tycker om spenat! Hade inte varit kul om de inte hade gjort det. Isak hade nog svimmat om han hade behövt äta :)
En maträtt helt i min smak! Många favoritsmaker i en maträtt som man kan förbereda innan gästerna kommer för att sen göra klart i ugnen medan man äter förrätt. Kan knappt bli bättre! Olivia och jag som älskar spenat älskade så klart det här, men jag tror inte man ska bjuda den till någon som inte tycker om spenat för det blir inte lätt att peta bort allt grönt :)
Jag bjöd mina tjejkompisar på en god och enkel pastagratäng i lördags. De verkade, tack o lov, tycka om den - Vilken tur! Jag blev lite orolig när jag förberedde maten - Tänk om de inte tycker om spenat! Hade inte varit kul om de inte hade gjort det. Isak hade nog svimmat om han hade behövt äta :)
Pastagratäng med kyckling, spenat och ricotta
700 g kycklingfilé
salt o peppar
500 g pasta, penne
450 g bladspenat
vitlök
250 g ricottaost
2,5 dl pastavatten
soltorkade tomater
2,5 dl pastavatten
soltorkade tomater
2 dl riven västerbottensost
Stek kycklingköttet i smör tills det fått fin färg och är genomstekt. Salta och peppra
Koka pasta i lättsaltat vatten.
Blanda ner den frysta spenaten när någon minut återstår.
Blanda ner den frysta spenaten när någon minut återstår.
Häll av det mesta av vattnet, spara 2-3 dl i botten av kastrullen.
Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar.
Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar.
Blanda ner kyckling, soltorkade tomater och ricottaost i pastan.
Rör om och fördela den i en smord ugnssäker form.
Rör om och fördela den i en smord ugnssäker form.
Strö över västerbottensost.
Gratinera mitt i ugnen i 225° ca 15 min.
söndag 21 december 2014
Söndagkväll
Är det fler än jag som sitter med söndagsångest och inte vill att helgen ska ta slut?
Jag är inte lite avundsjuk på alla som nu har börjat sin julledighet och får ha sovmorgon, mysfrukostar och pyssla på hemma. Allt sånt som jag älskar.I morse gravade vi lax på två olika sätt och förberedde sillen som ska läggas in i morgon men så mycket mer har vi inte hunnit med i köket för strax efter lunch var Leif tvungen att åka o hämta vår beställda halva gris. Så då var vi tvungna att börja skära, mala, paketera och väga kött. Inte det jag ville syssla med så här några dagar före jul. När allt kött låg i frysen började vi med dagens middag som var vår goda chili-pulled pork med pommes frites, sallad, gurka, tomat, rödlök och orientdressing.
Vi brukar göra jättemycket julgodis men i år har det inte blivit många sorter pga tidsbrist. Men för vår hälsas skull kanske det är lika bra - "inget ont som inte har nå gott med sig".
Nu ska matlådan fixas i ordning, kläder plockas fram och arbetsväskan packas. Suck!
3-rättersmiddag med färskost-tema
Tre dagar till julafton! Hinner ni klart? Kommer ni ihåg att njuta?
I dag ska laxen gravas, sillinläggningarna förberedas, knäcken kokas och sista finslipningen på julmenyn göras. I kväll får vi även årets julskinka levererad som ska ligga i saltlag fram till tisdag då den ska ugnsstekas. Längtar redan till kvällsmackan på tisdag.I går tog jag en paus från julförberedelserna och hade en mysig kväll med två barndomskompisar. Vi åt, drack och surrade i flera timmar. En perfekt lördagkväll mitt i julstressen.
3-rättersmiddag med färskost-tema
Förrätt
Sparrissoppa med oststjärnor
Varmrätt
Kyckling-, spenat och pastagratäng med ricotta
Efterrätt
Blodapelsincheesecake med philadelphiaost
Omnom-choklad
Omnom-choklad
Pastgratängen innehöll ricotta-ost och cheesecaken philadelhiaost, så då kändes det som att jag var tvungen att komma på nånting med färskost till förrätt också. Snabbt och enkelt gjorde jag då oststjärnor till soppan och mitt färskosttema var fött :)
Nu ska fjärde ljuset tändas (igen, för vi tjuvstartade redan i fredags), frukosten dukas fram och söndagen kan ta fart. Kom precis på att jag har ju inte planerat nån middag till i kväll. Det har varit fullt fokus på julbordet och gårdagens tjejmiddag. Hmmm undra vad vi är sugna på?
Nu ska fjärde ljuset tändas (igen, för vi tjuvstartade redan i fredags), frukosten dukas fram och söndagen kan ta fart. Kom precis på att jag har ju inte planerat nån middag till i kväll. Det har varit fullt fokus på julbordet och gårdagens tjejmiddag. Hmmm undra vad vi är sugna på?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)