onsdag 6 augusti 2014

Chiliräkor

Jag som hade tänkt städa i dag, men det är för varmt man orkar ju inte röra sig. Framför allt inte inomhus där det inte svalkar nånting. Skuggan på altanen där det blåser lite är bästa platsen (även) idag. Några maskiner har jag i alla fall hunnit tvätta och det var nästan det viktigaste för det går mycket kläder och handdukar i denna värme.

Det är många som har efterfrågat receptet på de goda räkorna jag bjöd på i måndags. Passar perfekt även vid en kräftskiva om det är nån som inte vill ha kräftor. Man kokar en smakrik lag som får svalna och sen lägger man ner frysta räkor, som då får tina i lagen i kylskåp över natten.


Chiliräkor
ca 1,5 kg oskalade frysta räkor
lag
2 liter vatten
1,5 dl öl
0,5 dl salt
2 tsk strösocker
2-3 tsk Coriander & Chili (Santa Marias)
1 knippe färsk timjan
1 rödlök
1-2 vitlöksklyftor
1-2 röd chili

Skala och klyfta rödlöken, pressa vitlöken, finhacka chilin.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull.
Koka ihop i ca 10 minuter.
Låt lagen svalna. 
Plocka bort timjankvistarna och rödlökbitarna (främst för att inte räkorna ska trassla in sig i det).
Lägg de djupfrysta räkorna i lagen och ställ i kylskåpet över natten.
När det är dags att äta silas räkorna och får rinna av ordentligt i ett durkslag.

Coriander och Chili är en kryddblandning från Santa Maria som även innehåller lite lime. Om ni inte har den kryddan eller nån liknande skulle jag använda vanlig chilipeppar och riva ner lite limeskal i lagen. Men med kryddblandningen blir det lite enklare :)

Dessa räkor blev väldigt populära och det var roligt att göra lite mer med räkorna än att bara tina dem. Det var ju inte speciellt ansträngande heller. Vill man kan man garnera med lite färsk timjan och chili vid servering (men det hade inte jag tid till).

Räkor med goda tillbehör

Räkor och lag på väg in i kylskåpet.

Grillkväll deluxe

Annan mat, annan plats, andra vänner, annan kock 
men samma härliga tropiska värme och en lika trevlig kväll som i måndags. 

Jag kan verkligen inte klaga på starten på den här veckan :) Men nu ska det blir skönt att vara hemma i dag och städa, tvätta och försöka få lite ordning i huset. Livets kontraster - vardag o fest - och båda är lika uppskattade.

Vi började kvällen med att bli bjudna på en god räkcoctail med räkor, mango, avokado och en massa koriander. Till det drack vi en läskande Virgin Margarita som svalkade perfekt i sommarvärmen.


Sen satte vi oss till bords där det var uppdukat en massa goda grillade godsaker - kycklinglårfilé, majs, champinjoner, parmalindad sparris och till det åt vi ugnspotatis och tzatziki. Jag behöver väl inte berätta hur gott det var?!


Efter några timmar när maten hade sjunkit ner och vi orkade äta lite mer var det dags för kladdkaka, vaniljglass och chai-te. Perfekt avslutning på en perfekt kväll!

tisdag 5 augusti 2014

Krämig vinbärspaj

Åh värmen fortsätter! Är det inte otroligt?!

Idag var det lite väl varmt dock, eftersom jag har suttit i en frisörstol i två timmar och inte kunnat svalka mig. Gissa om det sen var skönt att sätta sig i skugga och blåst? Då äntligen fick jag lite svalka. Nu vilar jag mig lite för att orka med kvällens festligheter då det är dags för vår årliga tjejgrillmiddag som Maria alltid bjuder på. Lyx!

Till gårdagens efterrätt plockade jag vinbär direkt från busken och ner i formen, också det är lyx.


Krämig vinbärspaj
Pajdeg
150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
1 ägg
2 dl crème fraiche
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2,5 dl vinbär

Smält smöret i en kastrull.
Blanda ner socker, vetemjöl och bakpulver i kastrullen.
Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Rör ihop ägg, crème fraiche, socker och vaniljsocker.
Häll fyllningen i pajformen.
Strö över röda vinbär.
Grädda i 175°C i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

En riktigt god sommarpaj som är så enkel att göra. Det är en variant av den klassiska ananaspajen men man använder vinbär istället för ananas. Det är en ganska söt paj och då är det gott med de syrliga vinbären som bryter av allt det söta. Eftersom pajen är så krämig och god tycker jag inte att man behöver servera grädde eller glass till, men det är ju en smaksak.

Kanten på formen blir alltid brunprickig och ser inte så vacker ut. Jag tror det beror på att vinbären går sönder i ugnsvärmen och att det då stänker på pajformskanten. Eller vad tror ni?

Pajen på väg in i ugnen och kanten är alldeles ren o fin.

Vinprovning och räkfrossa

Vilken kväll vi hade i går!

Det är såna man lever länge på. Underbart väder med 20 grader även sent på kvällen, trevliga vänner med mycket surr och god mat och dryck, ja det var helt enkelt en perfekt kväll. Jag hade hängt fram filtar på stolarna med de behövde vi aldrig använda trots att vi satt ute långt in på kvällen/natten.

Ett torrt och ett sött

Vi började med en liten vinprovning, där vi åt lite olika saker för att känna hur olika det smakar med olika sorter viner. Vi hade ett sött och ett torrt mousserande vin. Riktigt kul och vilken skillnad det kan vara. I en första anblick tänker man nog mousserande vin som mousserande vin. Men så är det verkligen inte. Även amatörer som vi kände stor skillnad.

Vi skrev ner våra åsikter och tankar kring vinerna, när jag har sammanfattat dem kommer det i ett speciellt inlägg.

Redo för vinprovning

När vinprovningen var avklarad dukade jag fram räkor med tillbehör och vi fortsatte sitta ute i den varma kvällen. Räkor är så perfekt mat att bjuda på - lätt att förbereda och man sitter länge och plockar, rensar o äter.


Efter ett tag fick vi tyvärr besök av getingar som nu verkar ha hittat hit. Usch jag hatar verkligen envisa, småtrötta och närgångna getingar som man är rädd ska flyga in i munnen när man tar en tugga mat. Men när vi dukade bort maten försvann även getingarna, tack o lov.

Här ser man en geting som har lyckats få med sig lite (vit) mat som den sitter o mumsar på.

måndag 4 augusti 2014

Altanjobb

God morgon eller god förmiddag eller vad är det för er?! 

Här har vi precis dukat bort frukosten och nu sitter jag och planerar kvällens vinprovning och räkfrossa. Härligt att kunna sitta ute och jobba, men nu börjar det nog bli dags att söka lite skugga. Det mesta är färdigplanerat, förutom efterrätt som jag inte har en aning om vad jag ska göra. Olikt mig!

Dator och te - viktigaste jobbtillbehören

I väntan på en kräftskiva bjuder jag alltså på räkor med tillbehör i kväll. Vad är era "måsten" till räkor? Här blir det lite sallad, lite paj, lite bröd, lite såser och en massa räkor….om jag inte kommer på nå mer i sista sekunden som jag vill bjuda på :)

Chiliräkor på gång...

söndag 3 augusti 2014

Röding-recept-test

Usch nu är Leifs semester slut och i morgon i natt åker han upp till Svappavaara för jobb. Men han kommer ju hem redan på torsdag och jag har roligheter inbokade både måndag och tisdag så jag kommer nog knappt hinna sakna honom :)

I dag har vi försökt testa fram nya recept med röding. Jag och Leif hade lite olika idéer som vi testade. Med lite småjusteringar så blir nog båda smaksättningarna riktigt bra och användbara framöver.


Nu ska jag stänga ner datorn för det är hög tid att planera morgondagens vinprovning som jag ska anordna. Jag som aldrig har gjort något liknande :) Men det är inte så allvarligt, mest en kul grej för att se hur olika vin kan smaka till olika saker. Ska bli kul att se om vi känner nån skillnad. Jag börjar i liten skala med två olika mousserande viner som vi ska prova och med bara två gäster.

lördag 2 augusti 2014

Pesto- och färskostfyllda champinjoner

I dag har det varit mycket fotboll. Isak har haft två matcher som det ska skjutsas till, föreberedas inför, hejas på och fixas efter, så vi har inte hunnit så mycket mer. Tack o lov har det varit strålande sol och härligt väder även i dag. Det är ju så mycket roligare att vara fotbollspublik då.

Jag som hade tänkt baka i dag men det hann vi inte eftersom planerna ändrades då Isak fick hoppa in i dagens sista match pga sena avbrott/skador på lagkamrater. Och självklart väljer jag att heja på Isak och hans lag, baka kan jag göra imorgon, eller dan efter det, eller….

Jag rensade lite bland korten i kameran och insåg då att jag inte har gett er receptet på detta goda tillbehör som jag bjöd på när jag fyllde år. Passar perfekt på ett buffébord.


Pesto- och färskostfyllda champinjoner
färska champinjoner
färskost, naturell
(röd) pesto

Rengör champinjonerna och ta bort foten.
Blanda ihop färskost och pesto.
Fyll färskoströran i champinjonhattarna. 
Gratinera i 225 grader i 5-10 minuter, tills champinjonerna mjuknat något.
Eller grilla dem på grillen några minuter.

Dessa var riktigt goda och de går ju att variera hur enkelt som helst genom att smaksätta osten på olika sätt eller använda smaksatt ost. Det var ett populärt tillbehör på buffébordet eftersom det passar de flesta, lchf:are, vegetarianer, allergiker osv :)