fredag 20 juni 2014

Hipp hipp hurra för Matro

Tänk att i dag är det på dagen 6 år sedan jag började blogga


Även för 6 år sedan var 20 juni midsommarafton och vi hade lunchpicnic på Hägnan. Det var samma då som nu, men så mycket annat har förändrats på dessa sex år.

Till en början var bloggen ett sätt att sortera och hålla ordning på mina recept. Inläggen hade nästan aldrig några kort och jag skrev knappt nå personligt utan det var i stort sett bara receptet. Hade jag fortsatt så hade jag nog inte haft så många läsare som jag nu faktiskt har. Tack alla ni som följer mig och vill ha Matro.

Lite svårt att förstå att ni är flera tusen per dag som läser det jag skriver. Tack vare er är det så kul att tillbringa alla dessa timmar vid datorn och i köket med att leta inspiration på nätet, i böcker och i tidningar, komma på nya recept att prova, ta kort och redigera och sen skriva alla dessa inlägg.

Under dessa 6 år har det blivit över 2200 inlägg. De första åren skrev jag inte ens ett inlägg per dag medan jag nu har minst ett inlägg per dag men försöker ofta skriva ytterligare ett, i alla fall på helgerna då jag har mer ledig tid.

Midsommarafton är här

Enligt väderprognosen skulle det regna i dag men vi vaknade upp till en solig dag så jag började med en morgonpromenad. På vägen hem gick jag förbi Kvantum och köpte med mig nybakat bröd till frukosten. Dagen började på bästa sätt!


Varje midsommar brukar vi ta med oss pastasallad o fika och åka till friluftsmuseet Hägnan i Gammelstads kyrkby utanför Luleå (tillsammans med resten av Luleås befolkning). Men i år hade vi räknat bort det pga regnet, men eftersom regnet uteblev fick vi snabbt omdisponera dagen. Tur att det går fort att göra en pastasallad!

När solen var framme hade vi det riktigt skönt på vår picnic-filt och vågade ta av oss extrajackor, sjalar och filtar. Tyvärr så var inte solen framme hela tiden. Sötast var nog kon med en midsommarkrans runt halsen.


Nu ska jag snart börja med middagen som blir grillad fylld fläskfilé och färskpotatis. Nån efterrätt har vi inte planerat…än.

Trevlig midsommar på er alla!

torsdag 19 juni 2014

Bullbakardag

Nu har jag bakat bullar för hela sommaren. Ja, början av sommar i alla fall :) I det här huset vet man aldrig hur länge en omgång bullar blir kvar. Jag tror jag ska gömma några så att det finns kvar till de båda kalasen vi ska ha i juli.

Den här gången använde jag riktigt mycket kardemumma i degen och ännu mer kanel i fyllningen. Favoritkryddorna i bullar. Vad har ni för favoritbullar?


Jag använde så fina bullformar ;)

Nu är det bara det tråkiga kvar - städa o diska bort allt och paketera bullarna. Sen måste jag fixa lite presenter för Isak ska fira en kompis ikväll och vi andra ska på kalas till kusin Lukas. En riktig kalasdag i väntan på midsommarafton.

Bäst att gå för nu kallar diskvattnet! Vi hörs senare med receptet på sockerkakan med jordgubbar och rabarber som jag bakade igår.

onsdag 18 juni 2014

Fotboll, fotboll och fotboll

Nu har en trött fotbollstjej äntligen kommit i säng. Det tar på krafterna att spela fotboll hela dagarna. Dagens gemensamma parad med efterföljande fika var en rolig upplevelse och vi har fått höra många nya hejaramsor.


Till vår sena middag åt vi en långkokt chili (med kött, inte köttfärs och utan bönor) med goda tillbehör - gurka, tomat, sallad, majs, rödlök, salsa, vitlöksdressing, tortilla och taco-chips.


I väntan på middagen bakade jag med rabarber, men alldeles för lite rabarber för det syns inte i landet. Men många bäckar små…. Till efterrätt mumsade vi på sockerkakan med smak av lime, jordgubbar och rabarber. Många favoritsmaker i en och samma kaka.

Till midsommar tar jag kanske en skiva kaka, en klick grädde och en jordgubbe på toppen och simsalabim så har jag fixat en midsommarbakelse. Svårare än så behöver det inte vara.


Det är mycket fotboll nu för tiden. Idas fotbollsskola på dagarna och fotbolls-vm på kvällarna. Men visst saknar man Sverige? Tänk vad mycket roligare VM hade kunnat vara.

Kulturfil med Björksav

Semestern fortsätter i kylans och slöhetens tecken. 
Lunchen är precis bortplockad och vi ska åka i väg och se stans alla fotbollskolors parad. Ida har berättat att hon ska vara målad i ansiktet med gult och svart och det ska stå NIK :)


Lunchen bestod av en tallrik kulturfil med Björksav och müsli. Jag tyckte Kulturfil var ett litet lustigt namn men sen läste jag nånstans varför den hette så och namnet var ju ingen tillfällighet. Kulturfil är Norrmejeriers sätt att uppmärksamma att Umeå är Europas kulturhuvudstad 2014, men det är också en lek med orden matkultur och mjölksyrakultur, som enkelt uttryckt är det som gör mjölken till fil.

Nu när jag får i mig björksav kan jag ju hoppas på att björksaven lindrar min björkpollenallergi, enligt homeopatins "lika botar lika".

tisdag 17 juni 2014

Focaccia

Vilken tröttis jag har varit i dag och i går, har nästan känt mig sjuk. Det var nog mer än välbehövligt med semester. Jag har gjort lite städ- och rensjobb på dagarna när Ida är på fotbollsskolan, men ser även till att vila ordentligt för det verkar kroppen verkligen behöva. Jag har ju hela sommaren på mig att städa klart förråden. Ida älskar fotbollsskolan och vill nu börja spela fotboll "på riktigt". Så kul!

Focaccia är ett riktigt sommarbröd för mig. Perfekt till midsommarbordet eller grillfesten.


Focaccia
25 g (0,5 pkt) jäst
6 dl ljummet vatten
1 msk honung
drygt 1 tsk salt
2 msk olivolja
12 dl vetemjöl
1-2 dl hackade färska örter (timjan, mejram, basilika, oregano, persilja)
Garnering:
olivolja
flingsalt
oliver, soltorkade tomater, körsbärstomater, 
rosmarin- och timjankvistar, mozarella eller ngt annat gott.

Smula ner jästen i en bunke och slå på ljummet vatten. 
Lägg i honung, salt och olivolja. Rör om. 
Häll i vetemjöl. Blanda sist i hackade färska örter.
Arbeta ihop allt till en rätt lös deg. Låt den jäsa övertäckt i sin bunke 45-60 minuter.
Tippa sedan ut degen på välmjölat bakbord, tillsätt ev. 1-2 dl extra vetemjöl. Knåda. 
Kavla ut en stor fyrkant som täcker en plåt. 
Smörj en plåt med olivolja och lägg över degen på plåten.
Jäs det utbakade brödet i 15-25 minuter.
Tryck ner tillbehören. Pensla generöst med olivolja. Strö över flingsalt.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter i 200-225 grader. Låt svalna under handduk.

Foccacia är så gott som tillbehör till grillat eller till välkomstdrinken och det blir så vackert att det passar på vilket buffébord som helst. Vill man ha ett plattare, lite segare bröd halverar man receptet. Jag tycker båda varianterna är goda, så nästan gång blir det nog att jag halverar receptet. 

Mozzarellan smälte och gjorde små hål i focaccian, fetaost däremot smälter knappt nå. Man ska pensla med riktigt mycket olivolja, mer än vad man tror. Även flingsalt brukar jag vara dålig på att ta tillräckligt av.

Focaccian på väg in i ugnen

JO juice men ingen sol

Vi fortsätter vänta på sommaren. Snart ska jag sluta tjata om vädret men det är helt otroligt vad kallt och blåsigt vi har det. Igår kväll kom det dessutom en hagelskur så att det blev vitt på marken.


Isak fortsätter dricka juice i mängder och jag fortsätter bära hem tunga juicepaket. Gör ni likadant eller är ni smarta och bär hem småpaket som man blandar själv? Oftast bär jag hem färdigblandad juice istället för att köpa koncentrat och blanda själv. Inte så smart alltid.

På affären nu såg jag att det klassiska jo-paketet har bytt utseende, dessutom var de på extrapris så jag köpte hem tre varianter. Mycket lättare att bära och tar mindre plats att förvara och Isak blev glad att jag köpte tre på en gång.

Jag köpte två olika juicer och en nektar, jag såg även att de har lättdryck numera men det får jag prova en annan gång.


Nu kallar både disk- och tvättmaskinen på mig, samtidigt som Ida ropar att hon vill mysa med mamma. Inget svårt val att välja mellan de tre :)