måndag 16 juni 2014

Rabarberdjungeln

God morgon första semesterdagen! 
Så skönt med en liten sovmorgon, men det blir inte den vanliga gå-runt-i-pyjamasbyxor-halva-dagen utan nu ska jag och Ida snart cykla i väg till fotbollsskolan. Jag hoppas hon tycker det är roligt och känner sig trygg där så hon släpper i väg mig ganska snabbt. För jag har en hel del på agendan i dag.

Förutom att fortsätta med förrådsrensningen måste hitta på nå med all vår rabarber. Jag börjar nog med att göra rabarbermarmelad och rabarberchutney. Och Ida har önskat rabarberkräm, så det ska jag se till att fixa åt henne.

Men eftersom vi har snabbväxande tjocka rabarber kommer det knappt märkas att jag har tagit rabarber så det blir nog lite saft också för då går det åtminstone åt 3 kg rabarber. Har ni fler rabarbertips?

Det räckte med en stjälk i går när jag gjorde paj :)

söndag 15 juni 2014

Jordgubb- och rabarbersmulpaj med havregryn

Nu börjar helgen lida mot sitt slut, men för ovanlighetens skulle innebär det inte jobb för mig imorgon. Skönt :) Det innebär inte vanlig skola för Ida heller, utan nu är det dags för fotbollsskola för första gången för henne. Ifjol var vi i Turkiet och hon gick miste om det som brukar vara en av sommarens roligaste veckor. Hoppas hon tycker det är lika kul som Olivia och Isak har tyckt att det har varit. Mycket bus, lek och gemenskap och lite fotboll brukar de hinna med under veckan.

Eftersom söta jordgubbar och sura rabarber är en perfekt smakkombination och blir så vackert ihop gjorde jag en smulpaj med både jordgubbar och rabarber. Och godaste smulpajen är den med havregryn.


Jordgubb- och rabarbersmulpaj med havregryn
400 g rabarber
0,5 l jordgubbar
1 dl strösocker
1,5 msk potatismjöl
Smuldeg
150 g smör
4 msk strösocker
2,25 dl vetemjöl
2,25 dl havregryn

Skiva rabarbern och jordgubbarna, blanda ihop med socker och potatismjöl.
Bred ut i en pajform.
Smält smöret i en kastrull. 
Rör ner socker, vetemjöl och havregryn.
Strö smuldegen över fyllningen
Grädda pajen i 225° i ca 15-20 minuter.
Servera med lättvispad grädde, vaniljsås eller glass.

Mmm vad jag njöt när jag och Olivia satt ute i solen och åt årets första rabarberpaj. Då äntligen fick jag lite sommarkänsla. 

Röding och potatis från grillen

Efter en dryg vecka med huvudvärk vaknade jag i går morse helt utan värk i huvud, nacke eller axlar. Vet ni hur underbart det var? Jag njöt hela dan och även idag vaknade jag huvudvärksfri. Lovely!

Gårdagens middag blev grillad fjällröding med grillade färskpotatispaket med salladslök och philadelphiaost. Fisk blir så otroligt gott att grilla. Visst grillar ni också fisk och inte bara kött? T.o.m Isak som ratar allt vad fisk heter äter grillad lax och röding utan gnäll. Bara lite salt och citronpeppar behövs som krydda.


Potatispaket är också en höjdare. Har ni provat det? Oftast använder vi färdigkokt potatis när vi gör paketen, men nu när det finns färskpotatis går det lika bra att använda den rå för det tar inte speciellt lång tid innan den är klar. Olivia som inte tycker om potatis åt två paket för det blir så himla gott.

Potatis, salladslök, salt och en klick smaksatt philadelphiaost
Potatispaket redo för grillen

Nu är det dags för frukost sen ska jag nog börja med min förrådsstädning för i dag är solen återigen bakom molnen så det känns helt ok med inomhusjobb. Undra om jag ska lyxa till det med en rabarberpaj till eftermiddan för nu har vi en rabarber-djungel igen och måste börja avverka :)

Uppdatering: Solen kom fram från sitt gömställe och det är nu riktigt varmt o skönt ute på gården. Så förrådsstädningen får vänta. Härligt!

lördag 14 juni 2014

GT i väntan på maten

Det är inte ofta jag dricker drinkar, oftast blir det ett eller flera glas vin. Men en GT (Gin&Tonic) sitter sällan fel och nu helt plötsligt är jag lite trendig för efter många år i skamvrån är gin helt rätt igen. Gin och särskilda gin & tonicbarer är en av 2014 års heta trender.


I väntan på maten dricker jag nu en god klassisk GT med gin, tonic och en citronskiva. Fräscht och gott.

London Dry Gin tillkom 1863 på uppmaning av William Banting som bad sin sprithandlare ta fram en gin med mindre socker så han kunde gå ner i vikt. Den kalorisnåla drinken, en föregångare till LCHF, blev inte minst populär vid det brittiska hovet – den gamla drottningmodern drack gin varje dag och levde tills hon blev 102 år gammal. Det låter ju bra med kalorisnålt och leva länge.


Gibson's London Dry Gin är en krispig, frisk och torr gin. Kryddig i doft och smak med tydliga inslag av citrus, koriander och enbär och är perfekt att blanda klassiska sommarcocktails som gin & tonic, Negroni och Martini.

Vad använder ni Gin till? För mig blir det alltid en Gin & Tonic.

Balsamicoyoghurt

Det är två veckor sedan jag hade min försommarfest och jag har fortfarande inte gett er alla recept. Det är nog bäst jag skyndar på lite. Jag provade en ny sås som bara är att blanda ihop och servera kall. Min storfavorit balsamvinäger blandade jag med turkisk yoghurt. Smaken blev god men färgen blev inte speciellt rolig.

Världens tråkigaste bild, men den lyckas i alla fall visa den tråkiga färgen.

Balsamicoyoghurt
2 dl turkisk yoghurt
2 msk balsamvinäger
salt o peppar

Rör ner balsamvinäger i yoghurten.
Smaka av med salt och peppar.

God smak men tråkig färg. Och utseendet gör ju rätt mycket så den här såsen måste man piffa till på nå sätt för att få mer färg. Kanske lite soltorkade tomater eller färsk basilika på toppen skulle hjälpa?

Vet ni vad? Nu lyser äntligen solen så jag ska passa på att gå ut och jobba lite i trädgården. Dock är det inte speciellt varmt, utan det är mest solen som värmen. Men just nu är man glad åt det lilla :)

fredag 13 juni 2014

Semesterbuffén

Nu har min sommarsemester börjat och det firade vi så klart med bubbel och buffé. 
Två av mina favoriter :)


Jag tycker jag fick ihop en riktig bra och smakrik buffé trots att det mesta var rester från kyl och frys. Så mycket roligare och godare att göra i ordning ett buffébord istället för att bara ställa fram maten och kalla det rester. Lite småfix här och där kan behövas men inte mycket matlagning.


Semesterbuffén
rostbiff
räkor
ägg
aioli
Rhode Island-dressing
pasta- och köttbullssallad
medelhavspaj
sallad caprese
fruktfat med melon, jordgubbar och physallis
sommarsallad med nektariner
oliver
baguetter
kex
brieost och andra ostar


Vad har ni för sommarplaner och när börjar ni er semester? Vi har inga resplaner den här sommaren utan det blir en arbetssommar hemma i Luleå med förrådsstädningar och altanbygge högst upp på agendan.

Sen ska jag vila och tanka energi inför hösten och vintern som kommer bestå av långa arbetsdagar på nytt jobb och pendling till grannstaden. Det blir en omställning mot för att jobba 75% några minuter hemifrån, som jag gjorde i vintras.

I väntan på sol och värme

God morgon!
I dag är det sista da'n på jobbet innan semestern. Jag hade tänkt ta sovmorgon dagen till ära, men istället vaknade jag tidigare än vanligt. Så kan det gå! Jag får vänta med sovmorgon till i morgon istället eller dagen efter det eller dagen efter det eller…. Det bästa med semestern är nog att slippa morgonstressen.

Jag vaknade till ännu en kall, mulen och blåsig dag som mer känns som höst än sommar. Värmen och solen känns långt borta. Men den som väntar på nå gott….


Nu är teet uppdrucket och jag ska göra mig i ordning innan det är dags att väcka Ida och vi ska ge oss i väg till skola och jobb för sista gången den här terminen. I kväll ska vi fira att 4 av 5 i familjen nu har en långledighet framför sig.

Ha en bra fredag så hörs vi senare!