tisdag 27 maj 2014

Törstsläckare efter en jobbig dag

Puuh äntligen får jag sitta ner ett tag. Jag och Isak har städat hela kvällen, eller plockat grejer är nog ett bättre ord. Tänk så mycket som kan ligga så fel och som fortfarande ligger fel. Vilken tur att jag hade lite god dryck att muta Isak med.

Aloe Vera har jag alltid haft en förkärlek till, både att använda till hudkrämer och att dricka. Det här var första gången jag provade Nobes sortiment…och jag blev inte besviken.

Vitamin Well har alltid varit en storfavorit bland drycker hemma hos oss och nu har det kommit en ny smak, rabarber/jordgubb. Hur gott låter inte det? Det är ju en favoritkombination hos mig som jag använder både i paj och sylt.


NOBE aloe vera, som lanserades i januari 2014, utökar sortimentet med två nya smaker lagom till sommaren. NOBE aloe vera Kokos, NOBE aloe vera Citron ett sockerfritt alternativ som kommer i originalsmaken druva. Precis som NOBEs övriga sortiment innehåller dryckerna 50% aloe vera samt enbart naturliga smaker och färger. Dryckerna innehåller inga konserveringsmedel. NOBE aloe vera har på kort tid blivit enormt populära i Sverige.


Sommarens nyhet från Vitamin Well finns bara i ett begränsat antal över sommaren och heter Limited Edition Hydrate. Hydrate smakar rabarber/jordgubb och innehåller bland annat zink, C- och B-vitaminer, som ger kroppen lite extra stöd att bibehålla hud och hår i normalt skick trots sol och salta bad. Alla Vitamin Wells produkter utvecklas och tillverkas i Sverige.

måndag 26 maj 2014

Dajmsnittar

Åh vad jag blir avundsjuk när jag läser om det fina vädret i södra Sverige. Här har vi kallt och blåsigt, känns som det är höst. Usch, usch, usch. De har lovat bättre väder framåt helgen men jag vet inte om jag vågar hoppas på det. Det enda positiva med bristen på värme är att jag inte behöver sakna vår altan som är riven i väntan på den nya.

Idag drog jag fram bakingredienserna för att baka dajmsnittar, dvs kolasnittar med dajm. Jag tycker jag ser dem överallt och självklart var jag också tvungen provbaka en omgång.


Dajmsnittar
200 g smör
2 dl strösocker
0,5 dl sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2,5 tsk vaniljsocker
1 dubbeldajm

Rör ihop smör, socker och sirap i en bunke.
Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smörblandningen.
Finhacka en av dajmbitarna och arbeta in även den i degen.
Forma degen till 4 rullar och lägg på två bakplåtspappersklädda plåtar.
Platta dem till längder.
Hacka den kvarvarande dajmbiten och strö över längderna.
Grädda längderna i mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter. 
Skär dem i bitar medan de ännu är varma.

Goda och spröda men ändå lite sega kakor, som inte smakar så mycket dajm som jag hade hoppats. Jag fick även godkänt av Isaks kompisar som fick provsmaka några kakor. Vill man ha dem segare så gräddar man dem lite kortare tid och vill man ha dem spröda rakt igenom så låter man dem stå kvar i ugnen lite längre.

Loppi Blogbag Sommar

Nu har jag än en gång fått prova lite nya produkter. Tack Loppi!


Det som blev populärast här hemma var Brun-utan-sol-moussen från Apoliva som vi var flera som kastade oss över. I brist på sol o värme känns det som ett bra alternativ. För våra, framför allt barnens, känsliga hudar var det perfekt med en shower gel från Neutral, fri från parabener, färgämnen, parfym och andra tillsatsämnen.

Vitamingodiset från Yves Rocher utan gelatin, konserveringsmedel, färgämnen och sötningsmedel, ser så goda ut men jag har inte provsmakat dem ännu. Men snart… Att ingefära är bra mot illamående och åksjuka är inget nytt. När jag var gravid med Olivia mådde jag illa hela graviditeten och många tipsade om ingefära och jag drack en hel del ingefära-te. Nu finns det ingefära-tabletter från Acrilex som hjälper mot åksjuka utan att ge dåsigheten som vanlig åksjukemedicinen ger. De här ska åksjuka Olivia definitivt få prova tillsammans med sina åksjukeband, så kan vi kanske strunta i medicinen.

Från Ullmax fick jag sockar med bambu som inte tar åt sig doft och transporterar fukten. Den har jag hört talas om så det ska bli spännande att prova. Vattenflaskan lär komma till användning rätt snart. Vi är storförbrukare av vattenflaskor. 3D-äventyret Walking with dinosaurs har jag hört en hel del om så den ska vi se snart.

söndag 25 maj 2014

Fingrillad röding

Valvaka på tv:n, jag i soffan och tekoppen på bordet. Det kan nog bli en bra kväll det här.

Till middag i dag grillade vi fjällröding som vi åt med kokt potatis, sallad och en örtsås. Perfekt mors-dag-middag! Leif var så nöjd med hur han lyckades få så fina grillränder på rödingarna så för en gångs skull var det han som påminde om att jag måste fotografera maten :)

Fina grillränder på fjällrödingen

Vi har en kortvecka framför oss så det blir ingen veckomatsedel ikväll. Dessutom blir vi en minifamilj med bara jag, Ida och Isak hemma i början av veckan. Olivia åker till kusinerna i Kungsbacka med mormor och kommer hem först på lördagkväll. Leif åker till Svappavaara för att jobba, som vanligt, men kommer hem redan på onsdag.

God örtsås till rödingen. 

Jag har ingen hel arbetsvecka kvar innan sommarsemestern. Känns lite konstigt men ganska skönt. Och jag har nog inte förstått att det är juni redan om en vecka och skolavslutning om drygt 2 veckor. Jag tror vi är klara med examenskläder till alla barnen dessutom och det känns väldigt skönt.

Vilken söndag

Mors dag och valdag! 
Ni glömmer väl inte att gå och rösta idag. Viktigt, viktigt!

Jag skulle aldrig strunta i att rösta, tänk viken tur vi har som har den rättigheten. Att fira mors dag är jag däremot inte lika duktig på. Vi får se hur fort tiden rusar iväg när vi sätter igång med "projekt storstädning", men jag hoppas att jag i alla fall hinner baka en rabarberpaj idag.


Nu är frukosten bortdukad och jag sitter o fördriver tiden en aning för att slippa börja städa. Men vem lurar jag? Sakerna lär ju inte plockas bort av sig själv, så det är väl lika bra att sätta igång så det blir gjort. För det är ju så underbart när det väl är städat o fint och sååå jobbigt är det ju egentligen inte. 

Ha en bra söndag så hörs vi lite senare. Förhoppningsvis med ett rabarberpaj-recept.

lördag 24 maj 2014

Kräftmiddag

Lördagkvällen är här och vi har hunnit med rätt mycket i dag. Jag och tjejerna började med att åka in till stan och leta lite kläder. Vi kom hem med rätt många påsar så jag är nöjd. Sen var det fort hem och slänga i sig lite mat innan det var dags att åka till Isaks fotbollsmatch. Tyvärr förlorade de, så det var ingen glad kille.


Till middag hade vi planerat kräftor och jag blev så sugen på hemmabakade baguetter så jag satte en deg på jäsning på en gång vi kom hem från fotbollen, så att inte middagen skulle bli alltför sent. När baguetterna var färdiggräddade dukade vi fram kräftor, räkor, aioli, avokado, gurka, körsbärstomater och baguetterna så klart.

Nu är det snart dags för lördagsefterrätten - jordgubbar! Tyvärr är de Belgiska, men den jag nyss provsmakade var bättre än de vi har ätit tidigare i år, men inte slår dem de svenska. Åh vad jag längtar tills vi kan plocka i vårt egna land.

Tacobiffar i ugn

God morgon! 

Tänkte ge er ett middagstips så här på lördagmorgonen. Vi har precis stigit upp och jag tänkte snart duka upp en god helgfrukost med extra allt. Det var länge sedan vi hade en sån frukost men nu känner jag att det är dags igen. Tyvärr har vi inget hembakat bröd, det var evigheter sen jag bakade matbröd, måste nog ta tag i det och baka nå gott. Nästa helg är det ju en långhelg med många långa frukostar.


Tacobiffar
1 kg köttfärs
1 påse tacokrydda (eller gör egen)
1 tsk chilipeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
0,5-1 dl tacossås

Blanda ihop köttfärsen med kryddorna.
Forma till biffar.
Lägg i en smord långpanna och stek ca 15 minuter i 225 grader. 
Tiden beror lite på hur stora biffar du gör.

Det blir en populär smak på biffarna som barnen åt med god aptit. För enkelhetens skull och för att slippa stå i allt stekos så steker jag biffarna i ugnen. Det är så himla smidigt och så gör jag alltid med köttbullar också.

Vi åt biffarna till pasta den här gången men de är även goda till potatis och brunsås. Jag gjorde biffarna nån dag i förväg när jag hade mer tid och sen värmde jag dem på spisen i en sås gjorde på grädde och tacosås. Den såsen blev jättegod och passade perfekt.