lördag 24 maj 2014

Tacobiffar i ugn

God morgon! 

Tänkte ge er ett middagstips så här på lördagmorgonen. Vi har precis stigit upp och jag tänkte snart duka upp en god helgfrukost med extra allt. Det var länge sedan vi hade en sån frukost men nu känner jag att det är dags igen. Tyvärr har vi inget hembakat bröd, det var evigheter sen jag bakade matbröd, måste nog ta tag i det och baka nå gott. Nästa helg är det ju en långhelg med många långa frukostar.


Tacobiffar
1 kg köttfärs
1 påse tacokrydda (eller gör egen)
1 tsk chilipeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
0,5-1 dl tacossås

Blanda ihop köttfärsen med kryddorna.
Forma till biffar.
Lägg i en smord långpanna och stek ca 15 minuter i 225 grader. 
Tiden beror lite på hur stora biffar du gör.

Det blir en populär smak på biffarna som barnen åt med god aptit. För enkelhetens skull och för att slippa stå i allt stekos så steker jag biffarna i ugnen. Det är så himla smidigt och så gör jag alltid med köttbullar också.

Vi åt biffarna till pasta den här gången men de är även goda till potatis och brunsås. Jag gjorde biffarna nån dag i förväg när jag hade mer tid och sen värmde jag dem på spisen i en sås gjorde på grädde och tacosås. Den såsen blev jättegod och passade perfekt.

fredag 23 maj 2014

After Work med jobbet

Åh vad jag älskar att sitta hemma i soffan med en stor kopp te. Jag har varit på en jobb-After Work med god mat o dryck och trevligt sällskap, men nog är det ändå nå speciellt med att sitta hemma i soffan med en kopp te.


Vi började med ett glas rosé på uteserveringen, tyvärr saknade vi solen. Men det var ändå härligt att sitta vid vattnet och känna att sommaren snart är här. När vinet var uppdrucket gick vi in och åt en god buffé med lufttorkad skinka, kycklingspett, sallad, potatissallad, surdegsbaguette, räkröra och mycket annat gott. Ni vet ju hur mycket jag älskar bufféer och jag fick lite inspiration till nästa fredag då jag ska bjuda på buffémat.


Jag orkade inte dra med mig kameran till jobbet och sen vidare på AWn så ni får ursäkta de tråkiga mobilbilderna.

torsdag 22 maj 2014

Sponsrad video: LIDLs Fördomsturné

Jag tror de flesta av oss har haft fördomar om Lidl, eller hur? Så billig mat kan väl inte vara bra?! Men efter deras reklamfilm om restaurangen Dill ändrade i alla fall jag lite uppfattning (utan att ha provat deras produkter). Det kanske visar hur lättlurad jag är, men jag tyckte att den kampanjen var riktigt rolig och tänkvärd. Visst kommer ni ihåg den? Det var under hösten 2013 som Lidl öppnade pop up-restaurangen DILL som lagade mat enbart med råvaror från Lidl (fast det visste ingen just då). Restaurangen var öppen under tre veckor och blev en av Stockholms hetaste.

För att ge fler människor möjlighet att upptäcka Lidls sortiment ger de sig nu ut på en turné. Restaurang DILL byter skepnad till 3 mobila 40 fots containers med mysig inredning och även denna gång gästas köket av en stjärnkock – Angela Hartnett. Hon upptäcktes av Gordon Ramsay och är flerfaldigt prisbelönad och driver  fyra framgångsrika restauranger i London. Tyvärr kommer de inte till Luleå, utan Umeå är närmaste stad de besöker. Det hade varit så roligt…och gott…att prova Angelas grillmeny. Vi får kanske ta oss en liten utflykt.


Detta är ett sponsrat inlägg

onsdag 21 maj 2014

Prosit

I dag är det inte kul att vara en pollenallergiker. Jag blir så ledsen att jag inte kan njuta fullt ut nu när solen skiner och det äntligen är lämna-jackan-hemma-väder. Dessutom är det så vackert ute med all grönska som är på gång. Måste komma ihåg att förnya receptet på nässpray imorgon, för nu räcker det inte med bara tabletter.

I kväll var vi inbjudna till Idas klass där vi fikade och bjöds på världens bästa sång-framträdande. 
Vem tror ni sjöng högst? 


Vitt mousserande vin med snyggaste namnet är ställt på kylning, för i helgen ska det firas! 
Enda Ferrarin jag lär få prova.

Kladdkaka med cheesecake-fyllning

Finns det människor som inte tycker om kladdkaka? Stackars dem i så fall. I helgen bakade jag två liknande kladdkakor. Jag blev inte riktigt nöjd med den första så då gjorde jag en del justeringar innan jag bakade en ny och den blev mycket godare. Fast en kladdkaka blir ju aldrig dålig, man kan egentligen inte misslyckas med kladdkakor. De blir bara mer eller mindre bra.


Kladdkaka med cheesecake-fyllning
Kladdkaka
150 g smör
150 g mörk choklad
3 dl råsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
Cheesecake-fyllning
200 gr cream cheese
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
1 ägg
Till formen
kokos

Smält smör. Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret så det smälter.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. 
Rör ner i äggsmeten.
Rör sedan ner smör- och chokladblandningen.
Smörj och bröa formen med kokos.
Vispa ihop alla ingredienser till cheesecake-fyllningen.
Häll ett lager chokladsmet i formen.
Häll på all cheesecake-fyllning.
Häll på resten av chokladsmeten.
Grädda i 200 grader i ca 30 min. Håll koll, så den är kladdig i mitten.
Efter någon timme i kylskåp är den perfekt för då har det kladdigaste stelnat något.


Det bästa av två världar! Kladdkaka med kraftig chokladsmak och lite syrlig cheesecake-kräm. Dessutom lite god kokossmak på det så kan det inte bli fel, eller hur? "Heaven on a plate" som en provsmakare kallad den…och jag håller med.

Som oftast numera använder jag kokos istället för ströbröd till att bröa formen. Jag tycker det blir så gott när man anar lite kokossmak. Har ni provat det än?

Klickar ni här kommer ni till en massa fler kladdkake-recept, där hittar ni bl.a. ett av mina mest populära recept - den knäckiga kladdkakan utan ägg. Hur ser er favoritkladdkaka ut?

Chokladsmet, cheesecake-kräm och kokosströad form blir...
…en smarrig kladdkaka med cheesecake-fyllning

tisdag 20 maj 2014

Inget blir som planerat

Go'kväll! Hoppas ni har haft en bra dag. 
Min blev lite konstig och inte alls som jag hade planerat, men den blev ändå rätt bra till slut. 

Redan i natt kom Ida ner till mig och kunde knappt somna om för hon hade så ont i halsen. Efter lite benmassage lyckades hon dock somna om men när det var morgon och dags att stiga upp var halsontet kvar och dessutom hade hon lite problem med andningen. Så det blev en vab-dag för mig och det hade jag verkligen inte planerat in i kalendern. Men barnen går först! Tack o lov blev hon bättre under dagen så det blir skola och jobb i morgon.

Tacobiffar på rad redo att ätas någon annan dag

Till middag hade jag planerat att göra Tacobiffar och det gjorde jag också men när det var dags för middag var det ingen som var sugen på det. Så det blev en somrig gröt/fil/kräm-middag istället. Men det gör inget för nu har jag en middag färdig till nån kommande dag.

måndag 19 maj 2014

Mustig långkokt köttgryta

Åh vilken trevlig kväll jag har haft med en massa surr, mat och fika med arbetskompisar från förr. Det märks att våra barn börjar bli äldre för nu har vi tid att träffas lite nu och då, och vi är duktiga att boka in nya träffar hela tiden så att det verkligen blir av. Så var det inte för några år sedan då vi alla hade fullt upp på varsitt håll och på sin höjd hade tid med en lunch nån gång per halvår. Nästa gång vi ses är på en försommar(tjej)fest hemma hos mig som jag håller på att planera för fullt.

Igår stod en köttgryta och puttrade på spisen mest hela dan och vilken köttgryta det blev. God mat tar tid! Ibland i alla fall.


Mustig långkokt köttgryta
2 pkt bacon (à 140 g)
800 g grytbitar 
(jag använde älgkött såklart men det går säkert nästan lika bra med nöt)
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, pressade
800 g krossade tomater
0.5 l rött vin
3 st lagerblad
4 msk kalvfond
3 dl vatten
5 msk tomatpuré
1-2 msk soja
2 tsk timjan
salt
peppar
2-3 morötter, skivade

Stek kött, bacon, lök och vitlök i omgångar i en stekpanna. 
Häll över i en stor gryta
Tillsätt krossade tomater, rödvin, vatten, kalvfond, tomatpuré, soja, lagerblad och timjan.
Salta och peppra.
Låt koka ca 3 timmar på låg värme utan lock.
Späd ev. med buljong om det kokar torrt.
Tillsätt morötter ca en halvtimme innan grytan är färdig.
Servera till potatismos.

En tio-poängare som vi kommer göra fler gånger. Det blev verkligen en mustig köttgryta med god, kraftig smak och väldigt mört kött som nästan kokat sönder. Min gryta kokade nästan fyra timmar totalt sett. Det var väldigt gott med potatismos till den här köttgrytan, men det går säkert lika bra med potatis eller ris, eller varför inte ett blomkålsmos.