Ikväll blev det pasta och gott rosévin (Côtes du Rhône Rosé 2012, artnr 76846, 89 kr) precis som när jag var i Stockholm för ett tag sen. Rosévin är sommar för mig (fast jag dricker det på vintern ibland också). De pratar om att det ska bli kanonvarmt i helgen, men jag undrar om värmen orkar hit upp. Det verkar inte riktigt som det. Men den som väntar på nå gott……
fredag 16 maj 2014
Côtes du Rhône Rosé i väntan på värmen
Då är det helg igen, precis som jag trodde i söndags gick veckan i ett rasande tempo. Vi har inga stora planer för helgen förutom i morgon då det är dags för Idas dansuppvisning och sen är det sommarlov från dansen en skjutsning mindre per vecka.
Ikväll blev det pasta och gott rosévin (Côtes du Rhône Rosé 2012, artnr 76846, 89 kr) precis som när jag var i Stockholm för ett tag sen. Rosévin är sommar för mig (fast jag dricker det på vintern ibland också). De pratar om att det ska bli kanonvarmt i helgen, men jag undrar om värmen orkar hit upp. Det verkar inte riktigt som det. Men den som väntar på nå gott……
Ikväll blev det pasta och gott rosévin (Côtes du Rhône Rosé 2012, artnr 76846, 89 kr) precis som när jag var i Stockholm för ett tag sen. Rosévin är sommar för mig (fast jag dricker det på vintern ibland också). De pratar om att det ska bli kanonvarmt i helgen, men jag undrar om värmen orkar hit upp. Det verkar inte riktigt som det. Men den som väntar på nå gott……
torsdag 15 maj 2014
Lugn morgon
Vilken vardagslyx att få en lugn morgon mitt i veckan. Ida har dansuppvisning för skolor i dag och tack vare det fick vi en timmes sovmorgon. Så skönt att sova lite längre och sen kunna ta det lugnt och slippa den tråkiga morgonstressen.
Vi tittade på gamla kort och hittade det här fina kortet på Olivia och Isak när de var små. Men titta på stackars Isak och hans eksem runt munnen, alldeles röd högt upp på kinderna. Men han skrattade och var glad mest hela tiden ändå.
Som tur är har det blivit bättre men han är inte helt bra, han få lätt eksem i mungiporna och måste vara noga med att smörja sig. Men så här illa är det aldrig nu för tiden.
Vi tittade på gamla kort och hittade det här fina kortet på Olivia och Isak när de var små. Men titta på stackars Isak och hans eksem runt munnen, alldeles röd högt upp på kinderna. Men han skrattade och var glad mest hela tiden ändå.
Som tur är har det blivit bättre men han är inte helt bra, han få lätt eksem i mungiporna och måste vara noga med att smörja sig. Men så här illa är det aldrig nu för tiden.
onsdag 14 maj 2014
Cracker Crisps
I morgon på morgonen har Ida dansuppvisning för skolor så både hon och jag måste ta ledigt hela förmiddan. Jag har bara tänkt på all stress det innebär med att skjutsa, hämta och sen hinna hyfsat i tid till jobbet. Men alldeles nyss slog det mig att jag får ju faktiskt en timmes sovmorgon också och helt plötsligt kändes det mycket bättre med denna skolföreställning :)
Har ni sett Kellogg's Special Ks nyhet i hyllorna? Och det gäller inte flingor utan snacks!
Cracker Crisps är utvecklade för att vara ett alternativ till vanliga chips och består av en kombination av tapioka (en stärkelse som utvinns ur kassavarot), vete och potatis. Till skillnad från många andra snacks är Special K Cracker Crisps varken friterade eller bakade, utan luftpoppade. En tillverkningsprocess som innebär att chipsen är krispiga, men har en lägre fetthalt jämfört med friterade snacks.
Cracker Crisps finns i tre smaker - Original Sea Salt, Sour Cream & Onion och Paprika. Vi har provat alla tre smaker och favoriten var Original Sea Salt.
tisdag 13 maj 2014
Vegetarisk chilipaj
Svisch så är det kväll igen och en kopp te i soffan till "Biggest Loser" väntar innan sängen kallar. En nöjd Ida har precis lagt sig, hon hann vara med två kompisar efter midda'n. Det hör inte till vanligheten att vi hinner med det, men på väg hem från en kompis var en annan kompis ute o lekte så då stannade vi där också ett tag. Men usch så kallt och blåsigt det var, jag blev alldeles genomfrusen. Så tråkigt för i morse var det underbart väder och man började tro på lite värme.
I söndags förberedde jag en pajdeg så att det skulle gå hyfsat fort att fixa dagens middag. Jag använde mager pajdeg, men det går bra med vilket pajrecept som helst och här hittar du många varianter.
I söndags förberedde jag en pajdeg så att det skulle gå hyfsat fort att fixa dagens middag. Jag använde mager pajdeg, men det går bra med vilket pajrecept som helst och här hittar du många varianter.
Vegetarisk chilipaj
Mager pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella
Fyllning
2 nävar bladspenat
2 morötter
200 g broccolibuketter
2 dl riven ost
2 dl riven ost
3 ägg
1 burk crème fraiche mexican chili
1 dl mjölk
Pajdeg
Arbeta samman alla ingredienser till en deg.
Platta ut degen något och svep in den i plastfolie.
Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.
Platta ut degen i pajformen. Nagga.
Förgrädda i 200 grader i ca 10 minuter
Fyllning
Riv morötterna.
Fräs grönsakerna några minuter, krydda med örtsalt.
Häll grönsakerna i pajskalet.
Strö över riven ost.
Vispa ihop ägg, crème fraiche och mjölk.
Häll det över grönsakerna och osten i pajskalet.
Grädda i 200 grader i 20-30 minuter.
Den blev riktigt god den här pajen, många favoritgrönsaker i fina färger och god smaksatt crème fraiche som fixade kryddningen. Se till att inte ha inne den i ugn för länge så att den blir torr. Min paj blev perfekt krämig så jag är riktigt nöjd med dagens middag.
Förgräddat pajskal…. |
…som fylls med färgglada grönsaker... |
…och riven ost….. |
…innan äggstanningen hälls på. |
Efter en stund i ugnen har du en god, krämig och fin paj att smaska på. |
måndag 12 maj 2014
Matsedel v.20 maj 2014
God morgon!
Jag är bara in en snabbis för att ge er veckans matsedel som jag inte hann med i gårkväll.
Hur är era måndagar? Är de ångestfyllda eller kör ni med "Ny vecka - Nya möjligheter", jag är nog nånstans mittemellan dessa ytterligheter. Lite lagom så där som vi svenskar ofta är eller sägs vara. Jag har en känsla av att den här veckan kommer gå i ett rasande tempo, så snart är det helg igen. Ida har dansuppvisning på lördag och innan dess ska ett genrep hinnas med på onsdageftermiddag och en skolföreställning på torsdagmorgon. Det är nog inte meningen att föräldrar till dansande barn ska jobba :)
Matsedel v.20 maj 2014
Må: Köttbullar o makaroner
Ti: Chilipaj
To: Tacobiffar
Lö: Grillad älgstek
Sö: Marinerad köttgryta och ris
söndag 11 maj 2014
Lasagnemiddag
Har ni haft en bra söndag? Det har jag fast den har gått lite för fort.
Men jag har hunnit med både nytta o nöje, så då måste jag ju känna mig nöjd.
Leif lagade en stor sats krämig och god lasagne till middag så nu har vi fyllt upp frysen med matlådor. Perfekt! Det viktigaste när man gör lasagne det är att använda sig av en långkokt köttfärssås och mycket vitsås. För en torr lasagne kan de flesta vara utan.
Jag planerar att ha en försommarfest om några veckor och tänkte ta hjälp av Duni för att slippa tvätta, stryka och diska. Men det finns så mycket fint så jag får sån beslutsångest. Vilken färg, form och stil ska jag välja?
En rejäl form med lasagne känns bra att ha :) |
Ugnstekt älgytterlår
Solen, vi ser solen! Hoppas den stannar kvar hela dan, efter gårdagens gråtråkiga dag känns den mer än välkommen. Det lär bli mycket inomhusjobb idag för vi blev inte helt färdiga med Ida och Isaks rumsbyte igår, men jag ska försöka ta mig ut på en promenad i alla fall.
Fick ett tips om att dela köttbiten i filéform innan tillagning så det provade vi igår med vår ytterlårsbit. Man äter ju även med ögonen och det kändes faktiskt som att vi åt älgfile. Vet inte om det berodde på att köttet var så mört och gott eller om det var formen på skivorna som gjorde det eller kanske för att jag är så lättlurad.
Fick ett tips om att dela köttbiten i filéform innan tillagning så det provade vi igår med vår ytterlårsbit. Man äter ju även med ögonen och det kändes faktiskt som att vi åt älgfile. Vet inte om det berodde på att köttet var så mört och gott eller om det var formen på skivorna som gjorde det eller kanske för att jag är så lättlurad.
Ugnstekt älgytterlår
1 bit älgytterlår
salt o peppar
Dela ytterlåret så det får en filéform, krydda med salt och peppar.
Bryn köttet i smör och stek klart i ugn 120 grader till en innertemperatur på 60 grader.
Linda in i folie och låt vila cirka 15 minuter innan det skivas upp.
Oftast när vi tillagar köttbitar i ugn så gör vi det på låg värme för köttet blir så mört och gott då, den här gången stod ugnen på 120 grader. Man kan variera lite beroende på hur mycket tid man har på sig för matlagning.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)