söndag 11 maj 2014

Lasagnemiddag

Har ni haft en bra söndag? Det har jag fast den har gått lite för fort. 
Men jag har hunnit med både nytta o nöje, så då måste jag ju känna mig nöjd.


Leif lagade en stor sats krämig och god lasagne till middag så nu har vi fyllt upp frysen med matlådor. Perfekt! Det viktigaste när man gör lasagne det är att använda sig av en långkokt köttfärssås och mycket vitsås. För en torr lasagne kan de flesta vara utan.

Jag planerar att ha en försommarfest om några veckor och tänkte ta hjälp av Duni för att slippa tvätta, stryka och diska. Men det finns så mycket fint så jag får sån beslutsångest. Vilken färg, form och stil ska jag välja?

En rejäl form med lasagne känns bra att ha :)

Ugnstekt älgytterlår

Solen, vi ser solen! Hoppas den stannar kvar hela dan, efter gårdagens gråtråkiga dag känns den mer än välkommen. Det lär bli mycket inomhusjobb idag för vi blev inte helt färdiga med Ida och Isaks rumsbyte igår, men jag ska försöka ta mig ut på en promenad i alla fall.

Fick ett tips om att dela köttbiten i filéform innan tillagning så det provade vi igår med vår ytterlårsbit. Man äter ju även med ögonen och det kändes faktiskt som att vi åt älgfile. Vet inte om det berodde på att köttet var så mört och gott eller om det var formen på skivorna som gjorde det eller kanske för att jag är så lättlurad.


Ugnstekt älgytterlår
1 bit älgytterlår
salt o peppar

Dela ytterlåret så det får en filéform, krydda med salt och peppar.
Bryn köttet i smör och stek klart i ugn 120 grader till en innertemperatur på 60 grader.
Linda in i folie och låt vila cirka 15 minuter innan det skivas upp.

Oftast när vi tillagar köttbitar i ugn så gör vi det på låg värme för köttet blir så mört och gott då, den här gången stod ugnen på 120 grader. Man kan variera lite beroende på hur mycket tid man har på sig för matlagning.

lördag 10 maj 2014

Eurovision-kväll

Jag älskar Melodifestivalen och följer den slaviskt, men Eurovision Song Contest brukar jag aldrig orka följa. Så många tråkiga låtar med okända artister gör att jag lessnar innan det knappt har börjat. Men i år har jag hur kul som helst. Men det är inte tack vare låtarna eller artisterna utan det är Jonas Gardells förtjänst som skriver så många roliga kommentarer på Facebook om var o varannan låt. I love it.


Vi hade tänkt grilla i dag men det tråkiga vädret och den kalla luften gjorde att vi struntade i det och tillagade älgytterlår-biten i ugnen istället.

Snabb-bullar utan jäst

I dag har det varit en riktig slappar-lördag. Klockan är över tre och jag har inte gjort speciellt mycket i dag. Men nu ska det visst bytas rum här hemma så nu kommer det bli intensivt jobb i några timmar så att det mesta är färdigt innan de ska lägga sig och sova. Hoppas de blir nöjda med rumsbytet så att de inte vill byta tillbaka om nån vecka :)

Vi var lite bull-sugna men hade ingen jäst hemma så då provade jag baka bullar med bakpulver istället. De var väl ok men inte var de lika goda som riktiga kanelbullar bakade med jäst.


Snabb-bullar utan jäst
75 gram smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemumma, malen
7 dl mjöl
3,5 tsk bakpulver
Fyllning:
50 gram smör
0,5 dl socker
1 tsk kanel
Garnering:
ev.ägg, vispat
pärlsocker

Smält smöret och blanda ner mjölken. Häll i en degbunke.
Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. 
Blanda vetemjöl och bakpulver, rör ner i bunken.
Arbeta degen väl. Degen liknar vanlig bulldeg eller sconesdeg kanske är en bättre beskrivning.
Kavla ut degen till en stor rektangulär platta. 
Bred på smör, strö över kanel, socker och rulla ihop. 
Skär ca 1,5 cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar. 
Pensla ev.bullarna med vispat ägg och strö över pärlsocker 
eller gör som jag och bara strö på pärlsocker. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10-15 minuter.


Det var lite scones-känsla när man åt och ett tips är att ta ordentligt med kanel för det var kanelsmaken som var det godaste :) Har jag bråttom och är sugen på något gott skulle jag nog välja att baka något annat istället. 

Degen är utkavlad och känns ganska lik en vanlig bulldeg.
Smör, kanel och socker innan degen rullas ihop och skärs upp.

fredag 9 maj 2014

Fredagsgott

Sitter ni bänkade framför Let's Dance-finalen? Det gör vi!


Nu är det helg på riktigt, bästa stunden på hela veckan. Till middag åt vi familjefavoriten kycklingtortilla. Leif hade förberett genom att skära och steka kycklingen så det gick fort att blanda ihop och slutföra middagen.


Nu har Olivia dukat fram fredagsgott - jordgubbar och mörk choklad - så nu ska jag stänga ner datorn och njuta av fredagslugnet. Ha en bra fredagkväll så hörs vi i morgon.

Kanondag

F-R-E-D-A-G
Det var länge sedan det kändes så skönt med en fredag som i dag.

Avokadomacka med godaste örtsaltet

Är bara hem för en snabblunch och ett snabbt hej till er innan jag ska ut på äventyr. En intensiv vecka som nu lugnar ner sig lagom till helgen och ett roligt möte i eftermiddag gör att den här fredagen känns extra välkommen. Jag tror jag ska fira med lite vin till kvällens middag. Ikväll blir det inte fil, korv eller rester till middag, utan nu ska vi äntligen äta nå godare. Resten av kvällen lär vi sitta bänkade framför tv:n till finalen av Let's Dance. Att huset är nystädat gör ju att det här kommer bli en toppendag/kväll.

torsdag 8 maj 2014

Modellen och fotografen

Den här veckan har det varit nånting varje kväll. Ska bli så skönt med en helg utan planer. Jag har inte hunnit fixa nå nytt och gott i köket, i går åt vi Tacos annars har det varit mycket tråkig mat, som fil, grillkorv och rester. Vilken tur då att Olivia lekte fotograf och Ida agerade fotomodell i helgen så att jag har fina kort att dela med mig av. 

Det blev riktigt många fina bilder. Eller hur?