måndag 10 mars 2014

Sponsrad video: "Sprid lite Mmm…"

Vad är ert favorit-godis? Nånting som ni bara inte kan tacka nej till? 

Det är väl ingen hemlighet för er som följt mig ett tag att jag tycker att choklad är det bästa som finns. Andra godissorter kan vara goda men jag klarar att vara utan dem, men choklad kan jag inte motstå. Även när jag var strikt ViktVäktare åt jag en bit mörk choklad flera gånger per vecka.



Två mil söder om Treriksröset, i landets nordligaste by, bor Martin Mannela och hans fru Anni. Det är så långt upp i Sverige man kan komma. Vill man leva och bo så här isolerat får man vara mångsidig. Och isolerat är bara förnamnet: I Karesuando, nio mil bort, finns närmaste kiosk. Det blir 18 mil tur och retur, om sötsuget slår in. Det innebär att familjen Mannela fler gånger än en har fått ta fram sirapsflaskan när de velat ha något sött till kaffet.

Så Marabou passade på att spridia lite Mmm… till Sveriges nordligaste invånare – med en bod full av choklad.

Och nu sprider familjen Mannela lite Mmm… till dig. När någon i familjen är i boden så kan man se det på siten ärmannelaiboden.nu och du kan få choklad skickad till dig, och samtidigt skicka choklad till någon du tycker om.


sponsrat inlägg

Grillpremiär

Igår var det grillpremiär hemma hos oss. 
Grillen stod på en nästan snöfri altan, det brukar den inte göra i början av mars. Men den här vintern har inte varit lik andra vintrar. Det var flera plusgrader redan i morse och solen skiner så det lär bli riktigt varmt i dag och ännu mer snö tinar bort.


Till det grillade köttet provade vi två av Knorr kylda såser, Béarnaise och Steak sauce, som jag fick av Buzzador. De var faktiskt riktigt goda. Vissa färdiga såser får en konstig bismak och är ofta alldeles för söta, men inte dessa.


Nu när premiären är avklarad lär vi grilla lite nu och då. Vår gasolgrill gick sönder i fjol så den kastade vi i höstas så nu är vi på jakt efter en ny. Några tips? Är lite sugen på en Landmann. Har nån provat deras gasolgrillar? I väntan på den använder vi vår Weber klotgrill och det fungerar ju utmärkt. Men vi vill ha både en kol- och en gasolgrill för att kunna variera oss och ibland är det ena bättre än det andra.

söndag 9 mars 2014

Matsedel v.11 mars 2014

Nu är vi redo för vardagen igen - kläder är tvättade, kylen påfylld och veckan planerad. Men det känns konstigt att vi ska till jobb och skola allihopa imorgon, vi börjar ju bli vana med att nån är hemma. Men det känns skönt att få lite rutiner och vardag igen efter alla ta-dagen-som-den-kommer-dagar.

Det var ett tag sedan jag hade en veckomatsedel pga sjukdomar och sportlov, men nu kör vi igång med planering igen. Kommande vecka har vi möten eller aktiviteter varje kväll så därför blir det en ganska tråkig matsedel. Men bättre en tråkig än ingen alls.


Matsedel v.11 mars 2014
Må: Korv och makaroner (Isaks matdag)
Ti: Pytt i panna
On: Gröt
Fr: Kycklinggryta och ris
Lö: Fylld köttfärslimpa, potatis och brunsås
Sö: Röding, potatis och löjromsås

Juicefrukost

Dricker ni juice till frukost? Vi gör det ibland när vi vill lyxa till det en aning. Och den här sista helgen på sportlovet ville jag lyxa till det så jag köpte med mig en Brämhults juice igår när jag var på affären.


Eller ni kanske fick en råsaftscentrifug i julklapp så att ni kan göra er egen juice. Det var ju årets julklapp. I brist på en råsaftscentrifug köper jag Brämhults färskpressade juice som finns i en massa smaker, man kan nästan låtsas att man har en råsaftscentrifug :)

Godaste juicen, eller?

Jag är ju lite tråkig och tycker oftast att vanlig apelsinjuice är godast. Ska våga mig på att prova juice gjord på rödbetor eller morötter så småningom men nu denna helg kör vi på apelsinjuice. Vilken är er juice-favorit?

lördag 8 mars 2014

Krämig räkpasta med hetta

Inget roligt slut på Melodifestivalen. Varken mina favoriter Alcazar eller Idas favorit Ace Wilder vann så det är inget muntert gäng här hemma. Sanna sjunger fint och låten är fin, men jag är rädd att balladen drunknar bland alla andra i Eurovision. Nä nog hade det varit roligare med en stor discokula och ett glittrigt discogäng - mer disco åt folket!

Äntligen är det dags för ett recept igen, det har varit lite dåligt med det den sista veckan. Men den som väntar på nå gott….


Krämig räkpasta med hetta
5 hg räkor med skal
pasta, gärna spagetti
Fond
skal från räkorna
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 dl vatten
Pastasås
1 dl grädde
färsk babyspenat
körsbärstomater
1 dl parmesanost
salt o svartpeppar

Skala räkorna. Kom ihåg att spara skalen.
Skala och hacka löken.
Stek lök, pressad vitlök och räkskal i lite olja.
Tillsätt tomatpuré, sambal oelek, vin och vatten. Koka i minst 15 minuter.
Sila fonden, koka upp med grädde. 
Smaka av med salt o peppar.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Häll bort vattnet.
Ta bort räksåsen från plattan och tillsätt räkor, spenat, halverade körsbärstomater och ost. 
Obs såsen får inte koka nå mer för då blir räkorna sega och tråkiga.
Häll pastan i en fin skål, häll räksåsen över och blanda om.
Servera med en sallad och ett gott vitt vin.


Det blev precis så bra som jag önskade. Så enkelt, så gott, så festligt - exakt som jag ville ha det i dag.

Det enda vita vin jag hade hemma var en prosecco, ett mousserande vin från Italien. Så jag använde det när jag gjorde fonden och självklart drack jag det även till maten. Vilken tur jag hade, jag som var så sugen på bubbel.

Enkelt att göra egen god fond som blir en ännu godare sås

Efter regn kommer solsken

Borta bra men hemma bäst! Efter några kanondagar i Åre känns det ändå skönt att vara hemma igen. Efter att ha sett solen och en klarblå himmel i flera dagar fick vi igår se regn, regn och ännu mer regn. Det var ingen rolig hemresa vi hade med spöregn hela tiden och vägarna var antingen slaskiga, isiga eller vattenfyllda. Oj, så skönt det var när vi äntligen kunde svänga in på vår gård. Ifjol var det snöstorm (här kan du se hur bilen såg ut när vi kom hem) och i år detta, vi verkar inte kunna ha lugna och fina bilresor hem från vårt sportlovsfirande.
Lite fina helgblommor ska jag se till att få med mig hem i dag.

I dag skiner solen igen men det verkar blåsa ordentligt. Men det lär bli en inne-dag i dag för att packa upp alla väskor, städa bort alla skidor och skidkläder, tvätta kläder och komma i ordning för vardagen igen. Men framför allt ska jag förbereda en riktigt mysig mellokväll. För nu är det final!

Jag tittade igenom bloggen för att få lite inspiration och hittade några bortglömda recept som verkade goda. Vilken tur jag har som har en sån bra samling med våra favorit-recept :) I fjol till vår mello-middag gjorde jag tortillasnibbar, kanske blir det en repris i år.


Det var länge sedan vi åt skaldjur så jag blev lite sugen att äta något med räkor. Pasta med en god sås var också länge sedan så det blir kanske en räkpasta som ställs på bordet ikväll.


Och en efterrätt måste man ju ha när det är fest, eller hur. Pannacotta är snabbfixat, gott och lite festligt. Jag tror att jag har en mintcrisp-choklad i skafferiet så att jag kan göra favoriten mintchoklad-pannacotta. Dessutom har vi fyllt på våra frysar med bär, som är ett måste till pannacotta.


Är det glitter- och glamourfesternas fest (för det är väl det Melodifestivalen är) så måste man servera bubblor. Jag ställer nog både fram mousserande vin och bubbel-vatten på bordet. Och visst är det roligare att ställa fram fina flaskor och karaffer än en pet-flaska på bordet?

Evians snygga flaskor är perfekt för att ställa fram på middagsbordet.
Nu måste jag sätta fart och skriva ihop en handlingslista och sen åka på Kvantum o handla hem en massa godsaker. Jag längtar efter en riktig god sallad med mycket grönsaker och frukt i.

torsdag 6 mars 2014

World Cup Åre

Nu är vi tillbaka i stugan efter en lång dag på vift. Jag och Olivia började med en promenad på nästan 1,5 timme, sen åt vi lunch på Max inne i Åre innan vi gick till världscupsbacken där vi tog plats på läktarn. I flera år har jag suttit bänkad framför tv:n så fort det har varit alpin skidåkning. Framför allt är det damernas världscup jag har följt, så det var riktigt kul att äntligen få se det live från läktarn.


Efter ca 40 åkare hade åkt sitt första storslalomåk gick vi till Grädda Åre där vi satte oss o fika av deras stora bakverk. Tyvärr var inte tekopparna lika stora.