fredag 21 februari 2014

Sjuk fredag utan smak

Då är det åter igen fredagkväll men vi går miste om den härliga fredagskänslan eftersom vi har varit hemma o sjuka hela veckan och vi är inte helt friska än. Nu börjar vi bli ordentligt less denna förkylning eller influensa, eller vad vi nu har haft. Hur vet man om det är en kraftig förkylning eller influensa? Och vem bryr sig egentligen?

Jag försökte göra lite fredagsmysigt till middagen mitt i all sjukdoms-tråk. Eftersom allt smakar konstigt och inget smakar speciellt mycket tänkte jag att jag gör en riktigt stark maträtt så jag får känna lite smak i alla fall. Smart, va?


Inte ens te smakar gott nu och jag som älskar te och dricker flera koppar om da'n i vanliga fall. Åh vad jag längtar tills det börjar smaka gott igen.

Nu ska jag bädda ner mig i soffan för lite fredagsmys, 
hoppas ni alla har en riktigt bra fredag!

Frebaco Kvarn - fri från nötter

Müsli är en högrisk-produkt när det gäller att inte få i sig nötter. Men mitt där bland alla andra paket hittade jag Frebacos müsli där det klart och tydligt står "Fri från nötter".

Ida ger tummen upp till texten hon pekar på "Fri från nötter"
Självklart var jag tvungen att prova om den var god. Och det var den, tack o lov, så nu kan vi fortsätta köpa denna müsli. Fast när jag kollar deras hemsida ser jag att de har en massa olika flingor och müsli så nästa gång provar jag nog en annan sort. Dessutom har de matgryner och gröt också. Spännande!


Som mamma till nöt-allergiker älskar man produkter där det tydligt står "Fri från nötter". Det är så underbart! Dessutom blir jag lite extra nyfiken på dessa medvetna företag som gör ett aktivt val att ha en helt nötfri produktion och självklart vill man stödja dem så mycket man kan så att fler företag ser att det lönar sig att ha en nötfri produktion.



Tinas praliner i Jämtland som har världens godaste praliner är ett annat företag med en helt nötfri produktion. Love it! Annars är ju choklad också en högrisk-produkt för nötallergiker.

torsdag 20 februari 2014

Köttbullar med Knorrs brunsås

I måndags då Isak fortfarande var frisk lagade han middag till oss andra och han ville göra köttbullar, potatis och brunsås. Han hade sån tur att jag tack vare Buzzador hade fått hem Knorrs kylda såser bl.a. brunsås. Så han behövde bara öppna förpackning, hälla i kastrull och värma upp under omrörning.  Perfekt för en 12-årig nybörjare i köket.


Förutom att fixa såsen, skalade han potatis, kokade den, stekte köttbullar, skar gurkskivor och dukade fram innan han sa Varsågod åt oss andra. Han bjöd på en riktigt god måndagsmiddag, som han nog kommer få göra nån mer gång.

En liten burk som underlättar matlagningen
Det fungerar så bra med barnens matdagar, jag är så glad att vi äntligen har fått in en rutin med det. Ibland lagar de riktiga festmåltider och ibland lagar de nå enkelt eller tar till lite genvägar. Precis som vi alla gör, eller hur?

Pannkaksbeställning

Nu börjar vi äntligen känna oss lite bättre. Febertermometern stannar innan 38 grader nu på oss alla och det känns skönt. Igår när den gick en bra bit över 40 grader för Isak då blev jag lite orolig. Men som vanligt när det gäller Isak så blir han fort frisk.

I tisdags var Olivia så snäll och ställde sig o stekte amerikanska pannkakor till lillasysters stora glädje. Gott och lätt-ätet när man inte har så mycket matlust.

Hjortron, blåbär och jordgubbar. Mums!

Vi hade ingen sylt men en massa goda bär tog jag upp från frysen. Bären som blev över åt Ida och Isak med mjölk till mellanmål igår. Skönt när de hittar något de vill äta när de är sjuka. För energin behövs för att orka bli frisk.

onsdag 19 februari 2014

Hjärtan av kärleksmums

Om nån hade sagt åt mig förra veckan att jag kommer få ligga i soffan och se OS hela dagarna i en hel vecka hade jag tyckt att det var en dröm. Men nu när det är ett faktum skulle jag mer än gärna byta bort soffan och OS mot att få vara frisk.

Nu har dock febern gett med sig lite och jag orkar vara vid datorn ett tag. Men oj vad hängig jag har varit och Ida o Isak har fortfarande 40 graders feber och äter maxdos febernedsättande. Jag har precis berättat för dem att det värsta med att vara mamma det är att se sina barn sjuka. Jag blir så orolig och ledsen när jag ser dem så hängiga.

Men vi kan tänka tillbaka på Alla hjärtans dag då vi alla var pigga och krya. Och vad passar bättre på Alla hjärtans dag än hjärtformade kärleksmums garnerade med hjärtan?


Kärleksmums
Kaka:
4 ägg
5 dl socker
300 g smör
3 dl mjölk
8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 msk vaniljsocker

Glasyr:
4,5 hg florsocker
3 msk kakao
75 g smör
7 msk kaffe eller mjölk
Garnering:
kokos
rosa hjärtan

Kaka:
Smält smöret och låt svalna. 
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke och sikta ner i äggsmeten.
Tillsätt smör och mjölk och rör om försiktigt.
Häll smeten i en långpanna, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30 min. Låt kallna.

Glasyr:
Smält smöret.
Blanda ihop florsocker och kakao.
Tillsätt det smälta smöret och kaffe eller mjölk.
Rör smidigt.
Bred på den kalla kakan.
Strö över kokos och hjärtan, låt stelna.
Ta ut hjärtan med ett pepparkaksmått (eller skär i rutor).


Kärleksmums eller moccarutor som de också kallas är verkligen en barnfavorit som de flesta barn verkar tycka om. Jag tycker att glasyren är lite väl söt men tycker man den är "hur god som helst" så kan man öka på den lite för jag vet att många andra recept har mer glasyr. Men som sagt var….jag tycker det här är alldeles lagom.

Ida kallade dem för hjärtemums. Ganska passande, eller hur?

Att göra hjärtan är inga problem, utan det är bara att ta ett pepparkaksmått och trycka ut hjärtan. Det är dock en fördel om inte kakan är för hög. Det blir lite spill men det finns säkert nån som kan offra sig och äta upp smulorna som blir över mellan alla hjärtan.

tisdag 18 februari 2014

Sjukstuga


Jag, Isak och Ida ligger nedbäddade med febertoppar på 39-40 grader, usch vad dåliga vi är. Vilken tur att vi har världens bästa Olivia som tar hand om oss eftersom Leif inte är hemma. Återkommer när jag mår bättre!

måndag 17 februari 2014

Banankaka med mörk choklad och crumble

För någon dag sedan gjorde jag en ny variant av min favorit-banankaka. Jag la lite crumble/strössel på smeten innan jag gräddade i ugnen. Det brukar vara gott med lite krispig yta och jag har många olika favoritkakor som har crumble/strössel.


Banankaka med mörk choklad i långpanna
200 g smör - rumsvarmt
4 dl socker
4 ägg
1,5 dl gräddfil
6 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
4 bananer - så bruna som möjligt
150 gr mörk choklad

Crumble
100 g smör, rumstempererat
2 dl vetemjöl
6 msk strösocker
2 dl havregryn
1 tsk kanel

Vispa ihop smör och socker. 
Vispa ner ett ägg i taget i äggsmeten.
Rör ner gräddfilen.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Mosa bananerna och hacka chokladen grovt. Rör ner i smeten.
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna. 
Blanda ihop alla ingredienser till crumble och smula över den ogräddade kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter.


Det här strösslet blev lite torrt tycker jag och det förhöjde inte kakan som är sååå god i sitt originalutförande utan crumble. Om jag provar nån mer gång tar jag nog lite mer smör och lite mindre mjöl för att den inte ska vara så torr utan bli krispigare.