tisdag 11 februari 2014

Vi är friska. Ni då?

Är ni friska? Usch vad många som är sjuka nu. Peppar, peppar så har vi bara lite hosta här i huset. Ida hade gjort upp med en kompis att hon skulle gå dit efter middan men så blev det inte. För kompisen hade hastigt insjuknat och hade 39 graders feber, låter misstänkt likt influensan. Hoppas dock att det bara var lite trötthets-feber.


Till middag åt vi Isaks favoritmat och Olivias "hat-mat" - spagetti och köttfärssås. Isak åt för dem båda- minst. 

Hastigt och lustigt och väldigt skönt fick jag en ledig kväll imorgon. Isak känner att han inte hinner med kanotpolon med hockeylaget och jag var inte sen att hålla med honom. Ska bli så skönt med en hemmakväll (efter mötet jag blev blixtinkallad till).


Färsk spenat är en perfect-match med spagetti och köttfärssås. Har ni provat? Färsk spenat är gott till det mesta faktiskt. Och passar både varm och kall. Jag har nästan alltid en påse färsk spenat i kylskåpet och använder den på frukostmackan, till salladen och i maten.

måndag 10 februari 2014

Ugnslax och broccoli med röd curry

Vad är det här för vinter? Vädret den här vintern har varit….konstigt. I fredags efter jobbet promenerade jag hem över isvägen och det här var helt gudomligt. I dag är isvägen stängd pga allt vatten som är på isen. Det är plusgrader och slask överallt. Så tråkigt!

Igår, som oftast på söndagar, var det dags att äta fisk. I min förhoppning att få Isak att gilla fisk gjorde jag en lite roligare variant.

Ugnslax och broccoli med röd curry
4 laxfiléer
1 burk kokosmjölk
2 msk röd currypasta
1 tsk flingsalt
250 g broccoli

Lägg de tinade laxfiléerna i en ugnsform.
Strö på flingsalt.
Vispa ihop kokosmjölk och röd curry.
Häll curryblandningen över fisken.
Dela ev. broccolin i mindre buketter, lägg dem mellan laxen.
Tillaga i 200 grader i 15-20 minuter.
Servera till ris.

Det här är mat i min smak. Jag älskar verkligen kokosmjölk och röd curry och sen broccoli dessutom så blir det hur gott som helst. Barnen var inte lika imponerade. Ida ville inte ens prova utan hon ville ha vanlig lax utan konstigheter (och det fick hon) och Isak vill aldrig ha lax, så det här var varken bättre eller sämre än andra laxrätter.

Vilka är era godaste laxrätter? 

söndag 9 februari 2014

Matsedel v.7 februari 2014

Det är oftast lite trixigt att få ihop matsedeln. Man måste ha koll på träningar och när det ska skjutsas o hämtas, dvs hur lång tid har man på sig att laga mat. Dessutom måste jag ha koll på skolans matsedel så det blir lite variation. Isak blir vansinnig inte glad om det är fisk både till lunch o middag och det är onödigt att ha en barnfavorit till middag om de har ätit gott till lunch.

Nu har jag i alla fall fått ihop en matsedel så nu ska handlingslistan skrivas och sen blir det en tur till Kvantum.


Matsedel v.7 februari 2014
Må: Korv o makaroner (Olivias matdag)
Ti: Spagetti o köttfärssås
On: Kycklingben o rotsaker
To: Chililax o ris
Fr: Alla hjärtans dag-middag med bl.a fläskfilé
Lö: Kebabtallrik (Idas matdag)
Sö: Kött- och vingryta


Tider att passa i veckan förutom jobb o skola
Må: 
Skjutsa Isak till träning ca 18 och hämta ca 21
Ti: 
Skjutsa Isak till träning 15.30 och hämta ca 17.30
On: 
Skjutsa Isak till kanotpolo-träning med hockeylaget ca 19 och hämta strax efter 21
To: 
Skjutsa och vara med Ida på dans 17.30-18.15
Fr: 
Utvecklingssamtal för Olivia
Skjutsa Isak till träning ca 18 och hämta 20
Lö: 
Isak har ev. hockeymatch
Sö: 
Skjutsa Isak till träning 13.15 och hämta 15.45 
Ida på kalas 13-15
Skjutsa och vara med Ida på innebandyträning 16-17

Jag har en känsla av att jag kommer titta på klockan mycket och sitta i bilen en hel del. Det här är en extrem vecka. Oftast brukar i alla fall måndagar vara helt lediga, men så är det alltså inte till veckan. 

Wienerbröd i långpanna

I går bakade jag Wienerkaka - wienerbröd i långpanna, ett gammalt bortglömt recept. Den går alldeles utmärkt att göra mjölkfri genom att använda mjölkfritt margarin och havremjölk. Så brukar jag alltid göra eftersom barnen tidigare var mjölkallergiker. Undra om jag nånsin har gjort den på smör och "vanlig" mjölk?


Wienerbröd i långpanna
Wienerkaka
200 gr smör (rumsvarmt)
8,5 dl vetemjöl
50 g jäst
3 msk socker
2,5 dl mjölk (kall)

Smör- och sockerglasyr
200 gr smör (rumsvarmt)
1,5 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker

Rör ihop mjöl och smör.
Rör ihop jäst och socker så att jästen smälter.
Blanda ihop mjöl- och jästblandningen.
Tillsätt kall mjölk och knåda ihop till en deg.
Blanda ihop smör, strösocker och vaniljsocker.
Platta ut degen i en smord långpanna.
Bred ut smör- och sockerglasyren på kakan.
Låt kakan jäsa 1 timme och 15 minuter.
Grädda i 225 grader i mitten av ugnen ca 15 minuter tills kakan fått gyllenbrun färg.
När kakan har svalnat kan man lägga på florsockerglasyr om så önskas.

Florsockerglasyr:
1,5 dl florsocker
2 msk vatten


Bullar i alla former är alltid gott, eller hur? Isak tyckte att det smakade som bullarna på hockeyn och det var ett bra betyg för det är nämligen wienerbröd som de har på hockeyn. Bitarna blir vackrare med florsockerglasyr på men jag tycker det blir för sött så jag brukar strunta i det.

Istället för att platta ut degen i en långpanna använde jag två folieformar. En form ska jag ge bort och en behåller vi själva och mumsar på.

Blanda ihop smör och mjöl
Rör ihop jäst och socker så att jästen smälter och blir rinnande
Blanda ihop till en smidig deg
Rör ihop smör och socker till smör- och sockerglasyren
Platta ut degen i formen, bred på smör- och sockerglasyren.

Det blev en hel del bakande igår men nu har jag slut strösocker så nu måste jag lugna mig ett tag. Men på fredag är det Alla hjärtans dag och då vill jag nog ha nå nybakat till efterrätt. Har ni nå tips?

Nu sitter vi bänkade framför OS igen. Det lär inte bli mycket gjort de kommande veckorna har jag en känsla av för det är alldeles för lätt att sjunka ner i tv-soffan och se vintersport med datorn i famnen och tekoppen i handen. Nu tror vi på en ny skidmedalj i dag, eller hur?

Jag återkommer senare med kommande veckas matsedel.

lördag 8 februari 2014

Mellomys

Då var andra deltävlingen i årets Melodifestival över och vi har två nya finalister och två nya andra-chansare. Fortfarande har jag ingen favorit, fast jag brukar alltid behöva lite tid på mig innan jag börjar gilla en låt. Men dagens låtar var i alla fall bättre än förra veckans, eller vad tycker ni?

Nyduschad Ida med fin-gluggen

Melodifestivalen såg jag med bästa sällskapet och vi mysade till det ordentligt med småplock framför tv:n. Vi hade frukt o grönsaker, korv- o gurkspett, varma krustader med brie o fikonmarmelad, basilikaost i lufttorkad skinka, tapenade, oliver, ost, kex och solrosfrön.


Det är så kul nu när barnen är duktiga och tycker det är kul att hjälpa mig i köket. Jag fick jättemycket hjälp av Ida med dagens småplock. Hon gjorde även fint på bordet innan vi började duka fram så att mysfaktorn skulle vara på topp. Och snart är det måndag och Olivias matdag igen, alltid lika spännande o kul.


Roligaste kommentaren idag hade Ida tidigare ikväll när vi såg prisutdelningen där Marit Björgen fick sitt guld och Charlotte Kalla sitt silver. När Marit Björgen får sin guldmedalj säger Ida "Men det är ju bra att hon också får vinna nångång". Jag tror inte Ida har så bra koll på skidresultat de senaste åren...

Kycklingtortillatårta

Då är OS igång på riktigt. Visst såg ni Charlotte Kallas silveråk? Så kul! Mindre kul var Slopestyle-finalen. Jag tycker inte om bedömningssporter, jag blir alltid irriterad och arg på domarna. Nu är det ett litet uppehåll tills det är dags för skidskytte och det är dags att återinta soffläget. Men fram till dess bakar jag litegrann.

Här kommer receptet på gårdagens kycklingtortillatårta. Passar perfekt till lite mellomys ikväll.


Kycklingtortillatårta
1 kg kycklingfilé
250 g hackad spenat
1 liten burk majs
2 burkar (à 300 g) chunky salsa
1 liten burk crème fraiche
1 förpackning tortillabröd
125 g mozzarella

Skär kycklingen i små bitar. Stek dem och krydda med salt o peppar.
Blanda ner den tinade spenaten och majs.
Rör ner salsa och crème fraiche.
Låt småkoka några minuter så att allt är genomvarmt.
Smaka av med mer kryddor och ev. chilipeppar om du vill ha mer styrka.
Varva tortillabröd och kycklingröra på en bakpappersklädd plåt.
Stryk på lite salsa på det översta tortillabrödet.
Skär mozzarellan i tunna skivor och lägg överst.
Gratinera i 250 grader i ca 10 minuter.
Skär i 8 tårtbitar och servera med goda tillbehör 
t.ex. feferoni, sallad, majs, salsa, rödlök, gurka, tomat.


Mums tyckte alla förutom Ida. Jag tyckte det var roligt att servera som en tårta istället för rullar som vi brukar göra när vi gör vår "vanliga" kycklingatortilla, som ni hittar recept till här. Jag hade medium Chunky salsa och det blev inte det minsta starkt så jag kryddade med både chili- och cayennepeppar för att få till lite styrka. Nästa gång väljer jag den starka varianten.

fredag 7 februari 2014

Produktutvecklar

Sitter ni o ser OS-invigningen? 

Jag har tv:n på i köket samtidigt som jag bloggar och bakar. Jag ska testbaka en ny sorts långpannebulla och degen jäser just nu så då passar jag på att skriva lite till er. Jag hoppas det blir goda bullar trots att jag inte riktigt vet hur jag ska baka ut dem. Det jag vet är att jag inte vill kavla (enkelt ska det va') och jag vill använda både kanel och vaniljsås. Jag har en kvart på mig att fundera vidare, men sen måste jag ha bestämt mig för då är degen färdigjäst.


Till middag i dag blev det kycklingtortillatårta. Barnen skulle gärna äta våra kycklingtortillas flera gånger i veckan men jag var lite sugen att prova en annan variant. Så är det att ha en mamma som matbloggar - man får aldrig äta samma sak tillräckligt många gånger. Alltid måste det vara nyheter :)

Nej nu är det dags att göra något åt bullarna. Återkommer med resultatet. 
Ha en mysig fredagkväll nu, för det tänker jag ha.