lördag 1 februari 2014

Fredagslunch på jobbet

I går blev vi bjudna på en god lunchbuffé på jobbet. Tänk om man fick det varje fredag. Det var en buffé helt i min smak. Räk-, grönsaks- och skinkpaj, god sallad med bl.a sharonfrukt, gravad lax, rostbiff, ägghalvor, baguetter, tunnbröd och fröknäcke.

Mycket gott att välja bland!
Mina val!

Det var personalchefen som ska sluta och på sin sista arbetsdag bjöd oss på denna goda buffé. Tusen tack! Så i och för sig är det kanske tur att vi inte blir bjudna på buffé varje fredag för det skulle väl innebära en väldig omsättning på folk.


Nej nu ska jag göra mig i ordning för en ny härlig lördag som innebär Leos lekland, Ica Maxi, lite bakning men framför allt att Melodifestivalmånaden börjar. Jippie!

fredag 31 januari 2014

En ny mästerkock

Så bra man kan ha det!

Olivia lagade middag även idag och vilken middag hon bjöd på. Perfekt fredagsmysmat! Hon bjöd på Club Sandwich och hela familjen gav henne tummen upp ännu en gång. Många moment men hon fixade allt själv och blev dessutom klar i tid så att Isak hann äta innan träningen.

Ida tycker att Olivia ska laga mat varje dag och jag hoppas att de fortsätter lära sig en massa nya maträtter på hemkunskapen. Måste ju vara bästa skolämnet :)


Nu är det fredagkväll i soffan som gäller med Wild Kids och Fångarna på fortet, har Ida bestämt. Efter det ska jag packa Goodie bags till imorgon.

Curryrisotto med korv och bacon

Olivia och Isak ska börja laga mat (minst) en dag varannan vecka. Då ska de välja mat, laga maten och servera den med minst en grönsak. Måndagar har vi valt till barnens mat-dag för då har vi sällan några träningar, möten eller skjutsningar som vi har bråttom iväg till. Den här veckan blev det dock lite ändrade planer så det blev först igår (torsdag) som Olivia lagade sin mat. Hon valde att laga en risotto som de lärde sig på Hemkunskapen i skolan för tre år sedan.


Curryrisotto med korv och bacon
1 gul lök
2 msk olja
3 dl ris
4,5-5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller 1,5 msk grönsaksfond
1 pkt bacon
300 g falukorv
1 paprika
curry 

Värm oljan i en kastrull.
Lägg i finhackad lök och ris. Fräs i ca 5 minuter. Rör om under tiden.
Tillsätt buljongtärning eller fond och vatten.
Koka upp. Lägg på lock och sänk värmen till 1:an.
Koka med lock i ca 20 min (beroende på ris).
Klipp bacon i bitar, skär korv i tärningar och kärna ur och strimla paprika.
Hetta upp en stekpanna och stek det tillsammans.
Blanda ihop ris och bacon, korv och paprika. Krydda med curry.


Olivia fick högt betyg av oss alla för det är var riktigt gott och hela familjen åt mycket. Det är en bra nybörjarrätt att laga. Det är lite svårare än korv och makaroner men så mycket roligare att tillaga och så mycket godare att äta. Låt era barn testlaga det här med lite assistans av er (om de vill och behöver).
Korv, bacon och paprika, blandas med kokt ris och lök….
Så blir det en god risotto

Det verkar som att vi har sån tur så Olivia lagar mat ikväll också - ännu en maträtt som de har lärt sig på Hemkunskapen. Och Isak vill laga mat på söndag istället för på måndag och det är också helt ok för min del. Verkar bli en lugn matlagarhelg för min del.

Då kör vi sista rycket nu så är det snart dags för F.R.E.D.A.G.S.M.Y.S!

torsdag 30 januari 2014

En tyst kväll

Nu har jag sjunkit ner i soffan med en kopp te och datorn för att se tv-hockey i lugn o ro. Killarna ser hockeyn live och tjejerna har lagt sig så jag är alldeles ensam (och njuter av tystnaden). Till middag njöt jag också för då lagade Olivia en otroligt god risotto med korv och bacon som hon lärt sig på skolans Hemkunskap. Hela familjen åt med god aptit - det lyckas jag sällan med.

Recept på en perfekt kväll - tända ljus, tv-hockey, te och datorn
Olivias goda risotto

På eftermiddan var vi lite sugna på nå sött, gott och chokladigt så då slängde jag ihop en mugcake. Har ni gjort det nån gång? På några minuter hade vi varsin kladdkaka. Eller var det chokladpudding? Det var något mittemellan, enligt mig. (Recept kommer så att ni kan testa i helgen)



Vad har ni för planer i helgen? 
På lördag ska jag och Ida till Leos lekland där Astma- och Allergiföreningen ska ha Lek&Prat (som jag kallar det). Barnen leker medan föräldrarna kan prata med andra i samma situation, dela kunskaper och erfarenheter är alltid intressant. Anmälningstiden har gått ut men är ni intresserade så går det säkert att ordna någon plats extra. 

onsdag 29 januari 2014

Vitt & Trä

Efter att ha letat ett nytt köksbord riktigt länge men inte hittat något jag ville ha så hade jag nästan gett upp hoppet. Men då plötsligt på rea (tack för det!) hittade jag Bordet. Vit skiva med ek-ben blev perfekt i vårt kök. Nu fortsätter dock jakten på nya köksstolar. Tack vare träbenen på bordet ser det inte helt fel ut med våra gamla trästolar, men jag vill nog ha vita stolar så småningom. Måste bara komma på vilken modell jag vill ha.


Nu ska jag börja planera lördagens mellomys. Tänk att Melodifestival-månaden redan är här!

tisdag 28 januari 2014

Currykryddad köttfärs med kokosmjölk

Usch vad jag fryser, jag har frusit i flera dagar och jag som hatar att frysa. 

Trots att vi inte har speciellt kallt vare sig inne eller ute har jag varit frusen i flera dagar, undra om det är förkylningen som spökar. Synd att elektrikern inte har hunnit vara hit o fixat så att vi har en fungerande bastu. I väntan på bastun duschar jag kokhett varenda kväll och dricker mååånga koppar te. Får nog se till att fixa mig en god och värmande köttsoppa nån dag.

Dagens lunchlåda bestod av en god variant av köttfärssås som jag gjorde förra veckan med barnens favoritkrydda - curry.


Currykryddad köttfärs med kokosmjölk
2 morötter
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g vitkål
1 chilifrukt (t ex spansk peppar)
3 msk olja
2 tsk curry
400 g köttfärs
200-400 ml kokosmjölk
1 dl vatten
1 buljongtärning
salt och peppar
Till servering
ris eller nudlar

Skala och skiva morötterna. 
Skala och finhacka lök och vitlök. 
Strimla kålen. 
Dela, kärna ur och hacka chilin.
Fräs grönsakerna i hälften av oljan tillsammans med curry i en stekpanna. 
Lägg över i en stor kastrull.
Stek färsen i resten av oljan i stekpannan. 
Lägg över i kastrullen med grönsakerna.
Tillsätt kokosmjölk, vatten och smulad buljongtärning. 
Låt småkoka ca 15 minuter. Smaksätt med salt, peppar och ev. mer curry.
Servera med kokt ris, nudlar eller extra tunn spagetti.


Mmmm vad gott! Jag serverade tunn spagetti (känns nästan som nudlar) till detta och använde då 200 ml kokosmjölk.  Om man vill ha mer sås t.ex. om man äter det till ris så ska man använda mer kokosmjölk. Ida och Isak åt av det men föredrar vanlig köttfärssås och Olivia som inte tycker om köttfärs "vågade" knappt smaka det här heller.

måndag 27 januari 2014

Löksås till fläsk, korv och potatis

Nu är det inte många minuter kvar tills vårt favoritprogram har säsongspremiär. Vad vi har väntat! Barnen har tagit plats i soffan, filtarna är framplockade, ljusen tända, popcorn ska poppas, te ska bryggas, ja nu ska det mysas och skrattas till Familjen Annorlunda.

I går var det Leifs tur att laga mat och han gjorde den gamla (bortglömda) klassikern Fläsk med löksås. Vilken tur att Leif lagar mat i bland så det blir lite såna här gamla godingar och inte bara mina "ny-modigheter". Men nu lär det inte dröja lika länge innan vi äter det nästa gång.


Löksås
1 gul lök
50 gram smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt
peppar

Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg. 
Strö över mjölet och rör om. 
Späd med mjölken under omrörning. 
Låt såsen koka på svag värme i ca 10 min. 
Smaka av med salt och peppar.

Nu var det ju Leif som lagade maten men jag tror att han gjorde ungefär så här. Eftersom vi hade en sån liten bit sidfläsk stekte vi lite falukorv också. Mums!