onsdag 22 januari 2014

Chokladhavrerutor utan gluten, mjölk, ägg eller nötter

Choklad och havre är favorit-ingredienser vid bakning för det blir så god smak av det, så dessa kakor har alltid varit en storfavorit och det bästa sämsta är att de är godaste direkt från frysen, dvs det är alldeles för enkelt att var onyttig. Jag har nästan alltid gjort dem mjölkfria genom att använda mjölkfritt margarin och havregrädde. Nu har jag även provat att göra dem glutenfria och det blev riktigt bra.

Eftersom det skulle vara sån liten mängd vetemjöl var jag sugen att prova med en glutenfri mjölmix.  Jag är så ovan att använda dessa glutenfria mjölmixer så jag vågar mig inte på några större bakverk, men i en sån här kaka med endast 4 msk känns det som att det nästan skulle gå lika bra utan, så risken för ett misslyckande minimerades :)


Chokladhavrerutor utan gluten, mjölk, ägg eller nötter
3 dl socker
2 msk vaniljsocker
6 msk kakao
4 msk glutenfritt mjöl, jag använde Lailas gula mjölmix
8 dl rent havregryn
250 g smält mjölkfritt margarin
1 dl ovispad rice dream (risgrädde)

Blanda alla ingredienserna i en bunke. 
Häll smeten i långpanna (ungefär 35*30 cm) och bred ut den till ett ca 1 cm tjockt lager i pannan.
Sätt in i ugnen i 200 grader i ca 10 min.
Skär den varma kakan i fyrkanter. Låt svalna.

Om ni inte behöver ta hänsyn till allergier så använder ni vetemjöl, vanlig havregryn, smör/margarin och vispgrädde. Jag tror att jag var tvungen att ha inne den här glutenfria varianten något längre än vad jag brukar ha inne den "vanliga" för att den skulle stelna (det var så länge sedan jag bakade den så det kan vara minnet som sviker). Den här varianten blev lika bra som den jag brukar göra, men jag hävdar fortfarande att den är godast direkt från frysen.

tisdag 21 januari 2014

Ledig kväll

Vad hände! Helt plötsligt fick jag några extra timmar ledigt en kväll. Det hör inte till vanligheterna, men desto skönare de gånger det händer. Nu hann jag förbereda morgondagens middag som ska bli en thaivariant av köttfärssås. Spännande att se hur mycket protester jag får när det är en massa grönsaker i köttfärsen och inte kommer den smaka som vanligt heller :)


Nu går det fort att fixa middag i morgon och det behövs för Isak ska i väg på träning och direkt efter den ska han ta hand om Power Break på Asplövens match mot Djurgården som spelas här i Luleå (istället för i Haparanda).

Ruby Zin - gott vin i snygg box

Oj vad jag har druckit vin de senaste dagarna. Jag som knappt drack en droppe på hela hösten. I helgen har jag druckit Ruby Zin, vinet med mindre tanniner och histamin och där Laila Bagge Wahlgren har designat den snygga boxen. Det har ni inte missat, va? Och i går var jag på vinprovning där vi provade 5 olika sorters vin (och vi fick dricka upp och behövde inte spotta ut).
Så här beskrivs Ruby Zin: ett karaktärsfullt rött vin på Ruby Cabernet och Zinfandel från Kalifornien med fruktig generös doft och med inslag av mörka bär, plommon, körsbär och vanilj. Smaken är varm och fruktig med mjuka tanniner och inslag av mörka bär, plommon och fat. Ruby Zin är ett fylligt vin samtidigt som det innehåller lägre halter av histamin och garvämnen. 


Vinet passar väldigt bra till lättare rätter som kyckling, grillad fisk och sallader. Efter gårdagens vinprovning är jag ganska säker på att Systembolaget skulle  klassa det som mjukt och bärigt. (Eftersom det ingår i systembolagets beställningssortiment har de inte bedömt det än). Jag älskar att ta ett glas vin samtidigt som jag lagar mat och det här var ett perfekt vin till det, ett riktigt "mingel-vin".

Jag som brinner för att även allergiker ska få äta och dricka gott älskar att någon medvetet har gjort ett vin med mindre tanniner och histamin. Nu kan (hoppas jag) även de som lätt får huvudvärk, röda fläckar på halsen eller blir täppt i näsan av rödvin, dricka ett gott vin. Tack o lov tillhör jag inte dem som är allergisk mot rödvin, så jag kan inte säga om det här vinet går bättre än något annat. Men hör gärna av er när ni har provat så att jag vet om det hjälper.

Snygg box som gärna får stå framme på bänken
Ida tycker det är så kul att servera ur boxen så hon går hela dagarna och frågar om jag inte ska dricka lite vin. Jag försöker förklara att det inte är så bra att dricka vin varje dag eller hela dagarna heller för den delen, så hon får lugna sig lite. Hon håller inte riktigt med :)

måndag 20 januari 2014

På språng

Middagen är bortplockad och jag sitter med min kopp te och skriver till dig innan jag ska i väg igen. Jag ska nämligen på vinprovning, så himla kul och jag hoppas lära mig riktigt mycket. Papper, penna och kameran är nedpackad så att jag kan dokumentera allt.

Snabb, gott och enkelt som alla tycker om. Perfekt vardagsmat!

Hoppas veckan har börjat på bästa sätt för dig. 
Nu ska jag i väg men jag återkommer senare med lite vintips!

Porterstek med den goda såsen

Kylan fortsätter att hålla oss i ett fast grepp. Leif skulle egentligen jobba på annan ort den här veckan men jobbet släpper inte i väg honom längs vägarna eftersom det är kring 30 minusgrader. Det är så kallt så alla tåg är inställda och då kan det nog vara dumt att ge sig ut på ödsliga vägar, blir man stående kan det dröja ett bra tag innan det passerar nån o man kan få hjälp.

Porterstek var den första steken jag vågade mig på att tillaga en gång för länge länge sedan. Det har blivit några stekar sedan dess. Porterstek kändes enkelt eftersom den skulle kokas och inte ugnstekas. Fråga mig inte varför jag tyckte att det verkade enklare :) Men detta är fortfarande ett favorit-stek-recept, för att inte tala om såsen - den är sååå god.



Porterstek
ca 1,5 kg benfrit kött
1 flaska (33 cl) porter
0,5 dl outspädd svartvinbärssaft
0,75 dl soja
1 tsk timjan
6 enbär
6 svartpepparkorn
2-3 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
Sås
8 dl sky från köttkoket
5 msk vetemjöl
2 dl grädde

Häll porter, vinbärssaft och soja i en gryta. 
Lägg i buljongtärningar, ituskurna vitlöksklyftor, kryddor och lökklyftor. 
Koka upp.
Lägg ner köttbiten och låt allt koka sakta under lock.
Vänd steken ett par gånger under kokningen. 
Lyft bort grytan från värmen när termometern visar 75 grader. Det tar ca 1,5 timme.
Låt steken ligga kvar i sin sky ca 20 minuter innan köttet skärs upp.
Sås
Sila skyn. Späd eventuellt med lite vatten så att det blir totalt 8 dl.
Vispa ut mjölet i grädden eller skaka redningen i en redningsbägare.
Vispa ner mjölblandningen i den heta skyn och låt såsen koka sakta i 3-5 minuter.
Servera köttet i skivor med såsen, kokt potatis och gröna bönor, sockerärter eller önskade grönsaker.

Detta är så gott och hela familjen åt med god aptit och berömde maten flera gånger. Även Isak som aldrig brukar vilja ha sås tog om flera gånger av såsen....och det andra. Det blir mycket mat för lite ansträngning. Perfekt, eller hur?

söndag 19 januari 2014

Matsedel v.4 januari 2013

Redan kväll och jag har inte hört av mig nånting till er, men da'n har gått i ett. Jag har städat, handlat, bakat och lagat porterstek men det roligaste i dag är att vi äntligen har köpt ett nytt matbord (bild kommer). Till slut hittade vi ett som vi tyckte om och då var det bara att slå till för nu har vi letat alldeles för länge. Men stolar får vi vänta ett tag till på för det har vi inte hittat nå bra än.

Har ni lika kallt som vi har? I dag har termometern legat kring minus 30 hela da'n och då är man inte ute nå långa stunder. Jag hoppas det blir lite varmare i morgon så man vågar sig ute lite mer och så att bilen går lite bättre.


Matsedel v.4 januari 2013
Ti: Helstekt kyckling, ris och currysås
On: Hamburgare
To: Spagetti och köttfärssås
Fr: Djungelkyckling och ris
Lö: Pestopaj med lufttorkad skinka
Sö: Röding, potatis och löjromsås

lördag 18 januari 2014

Gryta med favoritkryddan

Har ni haft en bra lördag? Det har jag men nu har jag sjunkit ner i soffan och lär inte ta mig upp nå mer. Den enda i familjen som verkar ha nån energi kvar är Ida som växlar rullskridskoåkning med skateboardåkning och nu springer hon på löpbandet.


Till middag åt vi en fläskfilégryta med en massa grönsaker och frukt som jag inte har gjort på jättelänge.  Men eftersom det är ett av mina mest klickade recept och därmed ligger tvåa på "topplistan" så påmindes jag om det. Vilken tur! Som vanligt när det är curry-kryddad mat äter barnen hur mycket som helst. Jag behöver inte fundera vad deras favoritkrydda är.

Nötallergiker kan vara (kors)allergiska mot bockhornsklöver som finns i de flesta curry-blandningar men som tur är har aldrig mina barn reagerat på det. Och sån tur att jag inte har vetat om det för då hade jag nog inte vågat ge dem curry när de var små med tanke på deras höga värden vid allergitesterna. Ibland är det himla bra att vara okunnig :)


Ett perfekt recept som man kan variera efter årstid. Eftersom paprikorna nu är rätt dåliga och dyra struntade jag i det och rev ner en stor morot istället.

Klicka här för att komma till receptet som jag definitivt tycker att ni ska testa snart!