Trots att det är fest och helg mest varje dag så missade inte Ida att det var lördag idag. Lördag betyder lördagsgodis! Egentligen är hon inte så mycket för godis, hon tar nån klubba och sen är hon nöjd, men ändå vill hon alltid köpa lördagsgodis. Det vill säga de gånger hon kommer ihåg att det är lördag. Det innebär att det är oftare vi INTE köper lördagsgodis än vi köper...och det känns bra.
Vid tre-tiden hoppade vi ur pyjamasarna (för ovanlighetens skull), klädde på oss och åkte på lite rea-shopping som avslutades med godisköp. Men innan godiset hann vi fynda lite kläder, ljus och leksaker.
Det har inte blivit mycket matlagning de senaste dagarna, vi äter fortfarande rester mest varje dag - "Den som spar han har...." Men imorgon planerar jag för lite ny matlagning.
lördag 4 januari 2014
fredag 3 januari 2014
Clarion hotel Sense
På annandag jul hade jag och Leif förmånen att bo en natt på Luleås nya stolthet - det nybyggda Clarion hotel Sense. Kanske extra kul för Leif som under ett helt år har jobbat på bygget.
Det första som möter en är den mysiga och rymliga lobbybaren intill receptionen.
Efter incheckning åkte vi upp till hotellrummet, som så klart var nytt och fräscht. Barnen fick följa med upp och kolla in hotellrummet innan vi skjutsade hem dem.
I en låda på rummet fanns olika sorters kuddar - med eller utan dun, höga eller låga. Perfekt för mig som är lite kräsen när det kommer till kuddar. Dessutom är jag allergisk mot dun och det är alltför ofta jag upptäcker försent att det är en dunkudde i sängen. Det är inte kul att gå ner till receptionen för att byta kudde när man helst av allt bara vill sova.
Men som tur var serveras även frukosten däruppe så efter en god natts sömn fick vi i alla fall njuta av utsikten och den mysiga atmosfären.
Det verkar alltid svårt att få till en bra logistik i frukostmatsalar, eller så är det jag som vill ha "fel" tillbehör och tycker att saker är på fel ställen. Efter att ha letat ett tag hittade jag dock det mesta jag ville ha, bröd, pålägg, frukt, te, pannkakor, äggröra mm.
Känns väldigt lyxigt att bo på hotell i sin egen stad. Det var ett skönt avbrott för oss och jag hoppas det blir fler tillfällen till det.
Det första som möter en är den mysiga och rymliga lobbybaren intill receptionen.
Efter incheckning åkte vi upp till hotellrummet, som så klart var nytt och fräscht. Barnen fick följa med upp och kolla in hotellrummet innan vi skjutsade hem dem.
Olivia och Ida tittar på utsikten och Isak chillar :) |
I en låda på rummet fanns olika sorters kuddar - med eller utan dun, höga eller låga. Perfekt för mig som är lite kräsen när det kommer till kuddar. Dessutom är jag allergisk mot dun och det är alltför ofta jag upptäcker försent att det är en dunkudde i sängen. Det är inte kul att gå ner till receptionen för att byta kudde när man helst av allt bara vill sova.
Min plats! |
Observera (i spegeln) att det bara ligger en uppsättning handdukar på hyllan. Vi var ju två! Jag såg till att duscha först på morgonen :) |
På våning 9 med en underbar utsikt över Luleå centrum (uppifrån) och havet ligger en restaurang (Kitchen & Table) och Skybar. Tyvärr var dessa julstängda så vi kunde inte prova restaurangens utbud, men vi hoppas att vi kommer tillbaka nångång när det är öppet.
Luleå sett uppifrån med isbrytarna en bit bort. |
Brödbordet hade finaste uppläggningen |
Fräsch frukt är ett måste på ett bra frukostbord. |
Inget överflöd bland påläggen men det mesta fanns ändå. Fast jag saknade leverpastejen. |
Mysfrukost serverad!
I morse var vi tvungna att stiga upp tidigt så att Isak skulle få i sig en ordentlig frukost innan dagens alla hockeymatcher. Strax före åtta kom Olivia ner o väckte mig för då hade hon redan fixat frukost till hela familjen. Och det var inte vilken frukost som helst. Där fanns allt! Hon hade, förutom att duka fram mackor och pålägg även, stekt de godaste pannkakorna, gjort skink- och osttoast och fixat en krämig äggröra. Förstår ni hur gott det var?!
Att Olivia är duktig i köketnär hon vill är ingen nyhet men att hon kan vara vaken redan klockan sju en ledig dag Det är en nyhet. Undra om det någonsin har hänt tidigare :)
Att Olivia är duktig i köket
torsdag 2 januari 2014
Dags för vardagsmat igen
Det känns som det var riktigt länge sedan vi åt vardagsmat. Det har varit mycket jul- och festmat den senaste tiden. Men idag var det dags för spagetti och köttfärssås och jag gjorde ett riktigt storkok köttfärssås i min stora emaljerade gjutjärnsgryta. Perfekt mat att ha färdigt i frysen eftersom det blir lika gott, och kanske ännu godare, att värma.
All mat blir så mycket festligare att laga med ett glas vin bredvid sig, eller hur? En skvätt i grytan och en skvätt i glaset :) Jag är inte så mycket för att dricka alkohol till maten, för den absolut godaste måltidsdrycken är vatten. Men ett glas innan maten tackar jag sällan nej till (förutom när jag viktväktar).
Nu hägrar tv-soffan igen för det är junior-vm-hockey-dags. Vår nya soffan har verkligen blivit välanvänd det här jullovet. Oj, så mycket tid vi har tillbringat där :)
All mat blir så mycket festligare att laga med ett glas vin bredvid sig, eller hur? En skvätt i grytan och en skvätt i glaset :) Jag är inte så mycket för att dricka alkohol till maten, för den absolut godaste måltidsdrycken är vatten. Men ett glas innan maten tackar jag sällan nej till (förutom när jag viktväktar).
Nu hägrar tv-soffan igen för det är junior-vm-hockey-dags. Vår nya soffan har verkligen blivit välanvänd det här jullovet. Oj, så mycket tid vi har tillbringat där :)
Fylld fläskytterfilérulle
Första vardagen på det nya året och det känns som måndag men det är torsdag. Inte lätt att hålla koll på dagarna. Är ni många som har börjat jobba nu? Vi är fortfarande lediga hela familjen så våra slappardagar fortsätter. I dag väckte jag dock Ida och Isak strax efter 9 för nu måste vi försöka vända tillbaka dygnet. Isak steg upp på en gång för han förstår att han måste somna i tid i kväll för i morgon börjar en hockeycup. Ida, vår 6-åriga tonåring, däremot var lite mer svårväckt.
Nyårsaftonens goda varmrätt - fylld bakpotatis och fläskytterfilérulle som vi fyllde med godsaker.
Nyårsaftonens goda varmrätt - fylld bakpotatis och fläskytterfilérulle som vi fyllde med godsaker.
Fylld fläskytterfilérulle
1 kg fläskytterfilé
1 boll mozarella
röd pesto
babyspenat
soltorkade tomater
basilika
örtsalt, peppar
1 msk smör
salt och peppar
Skär kotletten i ett cirkelformat snitt, till en platt bit som kan rullas som en rulltårta.
Bred pesto på köttet, lägg på skivad mozarella, soltorkade tomater och babyspenat.
Krydda med örtsalt, basilika och svartpeppar.
Rulla ihop köttet. Bind ihop med bomullssnöre.
Bryn köttet runtom till vacker färg. Salta och peppra.
Lägg köttet i en ugnsform. Stek i 175-200 grader till 70 grader innertemperatur.
Låt köttet vila ca 10 min, ta av steksnöret, skär upp köttet i skivor.
Detta fyllde jag fläskytterfilén med den här gången men man kan ju variera hur mycket man vill och fylla med det man själv tycker om t.ex. fetaost, lufttorkad skinka, inlagd paprika, oliver, tomatpuré. Eller vad har ni mer för förslag? Det här är en storfavorit hos hela familjen och ändå äter vi det alldeles för sällan.
Skär upp, fyll, rulla ihop, bind ihop. |
Skiva, ät och njut! |
onsdag 1 januari 2014
Sambalkräm
Förutom en hyfsad lång promenad har det blivit mycket soffhäng med många tekoppar idag. Till middag följde vi trenden med nyårsdagspizza till barnens stora glädje och för mig var det den första pizzan sen i somras. Nu blir det nog ett halvårs uppehåll igen.
Igår gjorde vi en kall sås/kräm med sambal och crème fraiche. Kan inte blir mycket lättare eftersom vi nästan alltid har dessa saker hemma dessutom.
Jag älskar kalla röror som är så enkla att slänga ihop inför middagen. Den här varianten kommer jag göra många gånger till sommarens grillkvällar. Jag tyckte den blev lite mild i smaken så jag tog lite extra, men smaka av hela tiden så att det blir bra för just din smak.
Igår gjorde vi en kall sås/kräm med sambal och crème fraiche. Kan inte blir mycket lättare eftersom vi nästan alltid har dessa saker hemma dessutom.
Sambalkräm
1 dl crème fraiche
1 tsk sambarl oelek
örtsalt
Rör ihop crème fraiche och sambarl oelek.
Smaka av med örtsalt och ev. mer sambal.
Låt stå kallt till servering.
Jag älskar kalla röror som är så enkla att slänga ihop inför middagen. Den här varianten kommer jag göra många gånger till sommarens grillkvällar. Jag tyckte den blev lite mild i smaken så jag tog lite extra, men smaka av hela tiden så att det blir bra för just din smak.
Nyårsmiddagen
God morgon! Har ni vaknat än? Här har vi hunnit äta frukost trots en lång och skön sovmorgon. Det är såå skönt att vakna av sig själv och inte av någon väckarklocka eller av något barn.
Vi hade en bra nyårsafton som avslutades på samma sätt som varje år - med att se kommunens stora fyrverkeri. Vi bor så bra till så vi behöver bara gå nån minut så har vi kanonplatser för att se det stora fyrverkeriet inne i stan.
Vi hade en bra nyårsafton som avslutades på samma sätt som varje år - med att se kommunens stora fyrverkeri. Vi bor så bra till så vi behöver bara gå nån minut så har vi kanonplatser för att se det stora fyrverkeriet inne i stan.
Nyårsmiddagen
Drinktilltugg/förrätt
varma krustader med brie och fikonmarmelad
Drinktilltugg/förrätt
En liten flaska till mamma och en stor till barnen :) |
vitlöksbröd
räkor
Prosecco
Pommac
sambalkräm
sallad
öl
Pommac
rödvin
blåbärs- och vaniljglass
kardemumma- och digestiveströssel
te
julmust
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)