torsdag 10 oktober 2013

Kokossmak på banankaka

Ett tips för att på ett enkelt sätt få en ny smak på en kaka är att bröa formen med kokos istället för ströbröd. Det blir nästan en helt annan kaka. Så om man inte vill leta nya recept kan man bara bröa formen på ett nytt sätt och fram på bordet ställs en ny kaka. Smart, va?! Alla älskar ju inte att leta nya recept, som jag gör.


Kakorna blir vackra med ett annorlunda utseende när man använder kokos istället för ströbröd. Lova att ni provar nästa gång!


Igår bakade jag min favoritbanankaka och då använde jag det här tipset för att på så sätt få en ny twist på kakan som jag nästan alltid bakar då vi har bruna bananer - och det är ofta. Det blir även gott att tillsätta ca 75 g mörk choklad-bitar i den här smeten innan gräddning. Men det gjorde jag förra gången så nu ville jag prova nå nytt....och jag blev mer än nöjd med resultatet.

Har ni bruna bananer måste ni baka den här kakan som blir såå saftig och god - en riktig drömkaka.


Bästa banankakan
100 g smör - rumsvarmt
3 dl socker
2 ägg
4 msk gräddfil
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
2 bananer - så bruna som möjligt

Vispa ihop smör och socker.
Vispa ner 1 ägg i taget.
Vispa ner gräddfil.
Blanda de torra ingredienserna i en skål, rör sedan ner dem i blandningen.
Mosa bananerna och rör ner i smeten
Häll smeten i smord och (kokos)bröad form, grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, cirka 45 minuter. 


Mums!

onsdag 9 oktober 2013

Invigning av barnallergiåret

Nu är det inte många dagar kvar till Luleås invigningen av Barnallergiåret! 


Nu på lördag, 12 oktober, smäller det! Invigningen äger rum på Teknikens hus som har öppet som vanligt. Förutom allt roligt man kan göra i vanliga fall där anordnar Astma- och allergiföreningen i Luleå olika aktiviteter enligt följande schema:

10.00 
Teknikens hus slår upp portarna
10.45 
Sofia Johansson sång
11.00 
Smultron & Sång
11.30 
Marianne Jarl, Astma- och Allergiförbundet, ”Säker mat i förskola/skola”
12.30 
Leif Henriksson, Astma- och Allergiförbundet, ”Varför behövs Barnallergiåret”
13.00 
Invigningsceremoni – 
Yvonne Stålnacke, Sandra Dahlberg och representant från Astma- och Allergiförbundet 
inviger Barnallergiåret 2013/2014
Prisutdelning skoltävling
13.30 
John Trix trollar
14.30 
Smultron & Sång
15.00 
Katja Warm, lungspecialist, ”Hyposensibilisering och aktuell forskning om barnallergier”
16.00 
Teknikens hus stänger

Under dagen kommer ABF och Unga Örnar att hålla i bland annat ansiktsmålning. Men det jag är mest nyfiken på det är glassexperimentet. Unga Allergiker och Teknikens hus kommer att göra glass med Oatlys vaniljsås och flytande kväve.


Alla medlemmar går in gratis på invigningen. För er som ännu inte är medlemmar har vi ett förmånligt erbjudande som gäller redan nu och fram till 12 oktober. Passa på! Det har nog aldrig varit så här förmånligt.


För 100 kronor (50 kronor går oavkortat till Barnallergifonden) ingår:
Inträde för hela familjen på Teknikens hus den 12/10 2013 (ord.pris 70 kr/person)
Medlemskap i Astma- och Allergiförbundet 2013/2014
Det kliar på Mini (pixibok)
Allergifakta
Armband

sms:a BARNALLERGI till 72901 
(spara bekräftelsen, den gäller som inträdesbiljett) 
eller betala kontant till oss på invigningen.


Självklart kommer det gå att äta och fika för allergiker, restaurangen hälsar att om du blir hungrig finns detta:
Hamburgertallrik går att få utan mjölk, ägg och gluten. Pommes frites kommer att friteras i en för dagen nyrengjord fritös, i ny olja.
Pannkaka kommer att finnas utan mjölk och ägg (serveras med hallonsylt och alternativt grädde eller Oatlys vaniljsås.
Pasta med köttfärssås är utan mjölk och ägg. Där kan man välja mellan ”vanlig-” och glutenfri pasta.
Under invigningsdagen kommer restaurangen inte att tillaga någonting med citrus, nötter eller fisk/skaldjur.

Om du blir fikasugen så saluför de Sias glass-sortiment med bland annat Oatlys jordgubbspinne och Lilla Annas frukt- och colapinnar. Dessutom kommer de sälja:
Sega cornflakes-godiskakor utan mjölk, ägg och gluten. 
Chokladbollar utan mjölk, ägg och gluten. 
Vaniljbullar utan mjölk och ägg.

Dessutom finns möjlighet att värma i micro för er som vill ha egen matsäck.
Jag kan lova att det blir en kanondag både för allergiker och icke-allergiker.

Mer information hittar du på Astma- och Allergiföreningen i Luleås blogg 
och på evenemangssidan på Facebook 

Chili sin carne

Som jag befarade redan igår så är Ida för sjuk för att gå till skolan idag. Man hör när hon pratar att hon är rejält svullen i halsen. Stackarn! Eftersom jag också är lite småhängig med halsont blev det jag som vabbade idag. Nu får vi hålla tummarna att det inte blir nå långvarigt. På lördag måste jag vara frisk för då är det invigning av Barnallergiåret och det vill jag inte missa.

På Olivia och Isaks chili-kalas bjöd jag även på en vegetarisk chili utan kött, dvs en chili sin carne.

Chili sin carne
1 lök, hackad
3-4 morötter
1 zucchini
300 g broccoli
200 g blomkål
1 paprika
1 msk finhackad ingefära
1 tsk sambal oelek eller chilipeppar
1 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipeppar (vanlig eller chipotle)
1 tsk mald koriander
1 tsk paprikapulver
1 kanelstång
500 g krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning

Finhacka alla grönsaker.
Hetta upp olja i en stor stekpanna eller gryta och fräs löken tills den är genomskinlig. 
Tillsätt morötterna och fräs ett tag. Tillsätt sedan de övriga.
Rör en stund och tillsätt sen ingefära, sambal, spiskummin, chilipeppar, koriander, paprikapulver och kanel. 
Tillsätt tomaterna och buljongtärning. 
Låt grytan puttra tills grönsakerna är mjuka, det behövs ofta inte så lång tid. 
Smaka av med mer salt eller andra kryddor om det behövs. 
Servera med ris, bröd i någon form (pitabröd, chapati, naan etc) och sallad.



Krydda efter egen smak, beroende på hur stark du vill ha grytan. Jag kryddade på lite då och då för att få en ganska stark chili, så ta inte så exakt på mina mått i receptet. Utan smaka dig fram, som du egentligen alltid ska göra. Den här kommer jag göra fler gånger för den blev otroligt god, Olivia älskade den, och bra bas till annan mat om man inte vill äta vegetariskt.

tisdag 8 oktober 2013

Limemarinerade bönor

Ljusen är tända, jag sitter i soffan med datorn i knäet och hockey på tv:n! Så mycket bättre än så kan det inte bli. Ja, det skulle vara en kopp te framför mig. Men den kommer snart dit, var så säker.

Det som inte är lika bra är det onda i halsen för både mig och Ida. Ida sa nyss "mamma, jag kan inte svälja mitt spott för det gör så ont". Riktigt så illa är det inte för mig, men det låter nästan som att det blir en vab-dag i morgon. Fast jag hoppas att lite sömn (än en gång) kan göra underverk med oss. Jag hoppas verkligen att Ida är frisk imorgon för hon har inne-idrott för första gången i skolan och hon längtar!

Till fredagens chili-middag serverade jag bönor som ett av flera tillbehör.

Limemarinerade bönor:
2 små burkar favorit-bönor, jag valde två blandförpackningar
1 dl hackad färsk koriander
1 lime (rivet skal och saft)
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm grovmalen svartpeppar

Häll bönorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av väl. Lägg över i en skål. 
Blanda bönorna med övriga ingredienser och låt stå minst 20 minuter.

Mums, det här var en riktigt god bönsallad. Kanske inte så konstigt eftersom jag älskar lime. Olivia och Isak har aldrig tyckt om bönor men Ida älskar dem. Trots hennes jordnötallergi kan hon, tack o lov, äta bönor utan problem. Sån tur har man inte alltid när man är allergisk mot jordnötter eftersom man ofta korsreagerar på bönor.

måndag 7 oktober 2013

T-shirt-vinnare

Vilken höstdag vi har haft idag! 
Strålande sol och härliga höstfärger - vilken tur att jag hade bestämt mig för en lunchpromenad längs med vattnet i stan. Min lunchrunda på 40 minuter (tidigare 45 minuter) går längs med vattnet nästan hela tiden. Nån minut i början och slutet är det enda som inte är alldeles vid vattnet. Det är sån härlig runda! Men nu är min ljudbok slut så nu måste jag komma ihåg att lägga in en ny tills imorgon.


Nu är det dags att presentera vinnarna i min tävling i samarbete med Norrmejerier.

De fem som vinner varsin t-shirt är:
Nanna
Ante
Birgitta
Sassa
Anne

Grattis till er!
Mejla era adresser till mat-ro@hotmail.se så kommer det snart en t-shirt med posten.

Matsedel v.41 oktober 2013

Måndagmorgon och en hel vecka ligger framför oss!
För mig lär den här veckan handla om att förbereda inför helgen som kommer bli en enda stor fest. På lördag är det kalas med massa aktiviteter på Teknikens hus där Barnallergiåret ska invigas och på söndag fyller älskade Isak 12 år.


Matsedel v.41 oktober 2013
Må: Älg-chili med tillbehör
Ti: Kasslergratäng
On: Röding
To: Köttfärsröra och pasta
Fr: Tikka Masala och ris
Lö: Skaldjurspaj
Sö: Pizza - Isaks födelsedagsval

söndag 6 oktober 2013

Ricossa Gavi - gott vitt vin

Söndagkvällen är här och som vanligt har helgen gått alldeles för fort. 
Ida har varit på kalas i dag och haft såå roligt men vilken ljudnivå det var! Direkt därifrån åkte vi hem och började med maten och jag lyxade till det med ett glas vin. På kalaset i fredags bjöd jag på ett gott vitt vin som jag aldrig smakade då eftersom jag valde rött istället. Men ikväll smakade jag ett glas och det var riktigt gott som apéritif så det här kommer jag köpa fler gånger.


Ricossa Gavi är ett torrt, vitt vin från det kända vindistriktet Gavi, tillverkat uteslutande av druvan Cortese. Vinet har en ungdomlig och frisk doft med inslag av citrus, grönt äpple, vanilj och viss mineralitet. Smaken är torr och frisk och har en aromatisk karaktär som påminner om vita blommor, citroner, gröna äpplen och honungsmelon. Det här är ett vin som lämpar sig utmärkt för en viss tids lagring.

Servera vinet som apéritif eller till fisk och skaldjur. Det är även ett fint komplement till ost och grönsaksrätter.
Pris: 76kr
Artikelnummer: 2872
Ursprungsland: Piemonte, Italien.
Producent: Mondo del Vino


Dagens middag blev en enkel och god chilikycklinggratäng som jag åt med färsk spenat och de övriga åt pasta till. Ni som har följt mig ett tag vet att jag inte tycker om stek-os, speciellt nu när vi inte har något köksfläkt installerad. Därför var den här kycklinggratängen perfekt eftersom jag la kycklingen rå i gratängformen och sen hällde jag på två olika såser som fick tillagas tillsammans i ugnen.