måndag 16 september 2013

Koka och skala rödbetor

Åh vilka underbara rotsaker det finns nu. Det har ni väl inte missat?

Rödbetor är en storfavorit den här årstiden. Antingen ugnsteker jag dem eller så kokar jag dem för att sen avnjuta tillsammans med smör, ostsås eller smaksatt cream cheese. Nackdelen med rödbetor är ju att de färgar av sig på händerna när man försöker skala dem. Ett sätt att undvika att bli alldeles röd om händerna är att använda handskar ett annat (enklare) sätt är att använda hushållspapper.


Koka och skala rödbetor
Skär bort blasten från rödbetorna och skölj dem om de är jordiga.
Koka rödbetorna med skalet i osaltat vatten. Det tar ganska länge, ca 45 minuter.
När de är mjuka, häll bort vattnet.
Låt svalna något så att du inte bränner dig.
Ta rejält med hushållspapper och gnid rödbetorna i så försvinner skalet enkelt och all färg stannar i pappret.

När man kokar rödbetorna med skalet på så bibehåller man alla nyttigheter i rödbetan, om man skalar innan tillagning försvinner en del nyttigheter. Precis som med potatis.

I väg och köp billiga goda rödbetor nu....om ni inte har i ert trädgårdsland förstås :)

söndag 15 september 2013

Lyx-ägg

I dag har jag varit såå duktig (viktigt att berömma sig själv) för jag har tvättat fönster. I alla fall på utsidan. Jag kom på så sent att det var perfekt tvätta-fönster-väder så när utsidan var klar var det dags för middag och sen orkade jag inte fortsätta, för såå kul är det inte. Men eftersom man inte är lika väder-beroende för insidan kan jag göra det nån kväll i veckan. Trott den som vill.


En kompis kom hit med färska ägg från deras hönor, ägg från lyckliga hönor som inte har suttit instängda i en liten bur. Vilken lyx! Gissa om jag njöt när jag åt det?! Längtar redan till morgondagens frukost-ägg.

lördag 14 september 2013

Idas tjejmiddag

I dag har IDA namnsdag och det är väldigt stort för henne och helst skulle hon vilja bli firad som på födelsedagen. Familjens killar är på SHL-premiär så då ordnade vi en mysig tjejmiddag för namnsdagsbarnet...och det var uppskattat. Hon var väldigt stolt att få vara på sin första tjejmiddag :) Eftersom vi var en sån liten familj rymdes vi att äta vid vårt älskade barbord, hela familjens nya favoritplats.


Nu när det finns billiga och goda rotsaker är det enkelt att fixa en god och enkel middag (med få propoints). Jag kokade rödbetor, morötter och broccoli som jag åt tillsammans med cream cheese (vitlök och örter), så mycket mer behövs inte för en god, färgglad och smakrik middag. Men för att göra tjejerna riktigt glada gjorde jag dessutom quesadillas med ost och skinka.

Till efterrätt blev det jordgubbar som vi plockade i vår egna trädgård. Helt otroligt - det är mitten av september och vi plockar jordgubbar. Så underbart!

Tiger-tävling

God morgon! Här har vi precis klarat av (första) frukosten. Frukost på helger äts oftast i omgångar hos oss beroende på när man vaknar. Äter ni yoghurt till frukost? Vi äter det sällan till frukost men ofta till mellanmål. 

Första gången vi kom i kontakt med Tiger-yoghurt var i Jämtland när Olivia och Isak var små. Det blev fort en favorit med sin krämiga och släta yoghurt utan bitar. Då fanns den bara i jordgubbsmak (har jag för mig) men nu finns den i flera smaker - päron, blåbär, hallon, vanilj och nyheten banan.


Nu har ni chans att vinna fyra förpackningar Tiger-yoghurt

För att vara med i tävlingen vill jag att ni svarar på två frågor.

1. Hur äter ni yoghurt? 
Bara som den är eller med flingor, müsli, honung eller nå annat?

2. Vilken ny smak skulle ni vilja ha på Tigers yoghurt?

Svara här i kommentarerna eller på Facebook under tävlingsinlägget.
Tävlingen pågår tom 20 september. Lördagen 21 september drar jag tre vinnare.

Lycka till!

I samarbete med Kavli

fredag 13 september 2013

Geisha chokladkex

Fredagslugnet har lagt sig. Middagen är bortplockad. Vi har en skön helg framför oss.


Till middag åt vi en god älggryta med kantareller och en god sås med smak av rödvin och grädde (perfekt såskombination). Alla åt med god aptit men lite efterrätt verkar rymmas i alla magar ändå. Isak vill ha sin specialitet som han skulle kunna äta dygnet runt - tacochips och salsa. Ida vill ha blåbär, socker och mjölk och själv tar jag en kopp chai-te och ett Geishakex. Första kakan på tre veckor.


I över 50 år har svenska folket kunnat njuta av Geishachokladen. Nu lanserar Fazer sitt första kex i Sverige och det är Geisha som tar plats på fikabordet. Geisha chokladkex är ett hjärtformat kex bakat på spröd maräng och fylld med Geishas unika hasselnötscrème överdragen med mjölkchoklad och dekorerad med mörka chokladstrimmor. Geisha sponsrar sedan flera år tillbaka Bröstcancerföreningen med en Rosa Bandet-kampanj. Under oktober månad skänker vi 50 öre för varje såld Geishaprodukt i Sverige, både stycksak, chokladkaka och kex, till Bröstcancerföreningen. 

Mmmm så gott det var. Vill ha mer :) Men nu ska jag inte trilla dit, det räcker med en kaka. Måste passa på att äta upp dessa medan vi fortfarande tror att Ida och Isak är allergiska mot nötter, så får vi icke nötallergiker fler av dessa godsaker. Nästa vecka hoppas vi nämligen på att få svar på nöt-allergi-testet.  

torsdag 12 september 2013

50 genvägar till ett sockerfritt liv

Har ni sett Fredrik Paulúns nya bok "50 genvägar till ett sockerfritt liv"? Jag blev lite nyfiken på den väl medveten om att jag äter för mycket socker (inte rent socker, men det är ju socker i allt känns det som). Sockret - själva definitionen av tomma kalorier - är den största boven när det gäller hälsa, vikt och livskvalitet.


I boken presenterar Fredrik Paulún 50 genvägar till hur du kan minska ditt sockerintag och bli fri från ditt sockerberoende. Genom rätt mat, motion och livsstil är det enkelt att förändra sitt liv i rätt riktning. Visste du till exempel att en krydda som kanel minskar sockersuget? Eller att vissa fetter bättrar på blodsockret och att även sömnen kan ge ökad blodsockerbalans.


Alla tipsen är baserade på vetenskapliga fakta från den senaste forskningen. Sockret har högt GI-värde och ett för stort intag kan resultera i övervikt, hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2 och cancer. Du väljer själv om du tar till dig ett, två, fem eller femtio av genvägarna. Ju fler desto större effekt. 

Det är inte en bok som jag läser från pärm till pärm men jag bläddrar och läser i den lite då och då och tar till mig tipsen/genvägarna. Vissa saker visste jag sen tidigare men tål att upprepas och andra var nyheter. En riktig inspirationsbok!

onsdag 11 september 2013

Kycklinggryta med lufttorkad skinka och balsamvinäger

Då var ytterligare ett föräldramöte avklarat! Ett kvar nästa vecka sen hoppas jag det är lugnt på föräldramötes-fronten ett tag framöver. Det sägs ju inte så mycket nytt på dessa föräldramöten (man har ju varit på några stycken), så man blir lite småless emellanåt.

Men alltså - redan onsdag! Hur gick det till? Inte många timmar kvar på arbetsveckan eftersom jag ska sluta tidigt både imorgon och på fredag. Imorgon ska jag hem o baka och på fredag slutar jag alltid tidigt.

Till middag i dag gjorde jag en snabb-variant av en klassiker - Parmalindad kyckling i balsamsås.
Kycklinggryta med lufttorkad skinka och balsamvinäger
700 g kycklingfilé
100 g lufttorkad skinka
salt
svartpeppar
1 msk oregano
3 dl grädde
3 msk balsamvinäger
1,5 msk kycklingfond
1 vitlöksklyfta

Dela kycklingen i mindre bitar, bryn den i smör, salta o peppra.
Bryn på skinkan lite lätt.
Pressa i vitlök, tillsätt oregano, balsamvinäger, fond och grädde.
Låt koka i några minuter (till kycklingen är genomkokt)
Servera till pasta eller ris.

Mums, vad gott. Alla åt med god aptit, men jag såg till att jag hann få en lunchlåda till imorgon. Olivia hade hellre velat ha ris och det hade nog passat bättre för att få upp allt av den goda såsen. Men eftersom jag var så sugen på pasta så blev det så i dag. Jag använde Serranoskinkan jag köpte på matmarknaden i förra veckan. Har en liten bit kvar. Undra vad jag ska göra för gott med den?