Under semestern tar man ju dagen mest som den kommer och enda middagsbekymret är vad som ska läggas på grillen till kvällen. Men nu är det andra tider när jobb, skola och en massa kvällsaktiviteter har dragit igång och då gäller det att planera middagarna i förväg. Men lite grillat klämmer jag nog in på matsedeln några veckor till.
Matsedel v.34 augusti 2013
Må: Stekta grillkorvar (chorizo, kolbász och bratwurst) med potatismos
Ti: Fusilligratäng
On: Köttgryta och ris
To: Good ugnslax med pressad potatis
Fr: Pestokyckling med bulgursallad
Lö: Grillat kött om vädret tillåter
Sö: Grillade/stekta hamburgare (inte många minuter över mellan alla aktiviteter)
Planerar ni mat för en hel vecka eller bara för nån dag framåt eller bestämmer ni maten strax innan det är dags att äta?
tisdag 20 augusti 2013
Snabblagad festmiddag - Fläskfilé i sås med balsamico och rostad vitlök
Då var det dags igen! En vecka ungefär klarade Ida på fritids innan första förkylningen var här. Men vi får väl hoppas att vi gör bort höstförkylningen nu på en gång och är friska resten av året. Men man får se det positiva i det hela eftersom jag nu har tid att tipsa er om en kanonprodukt. Till vår "bröllopsmiddag" i söndags när jag bara hade en timme på mig att fixa en god festmåltid använde jag Keldas middagspanna. En smart produkt som innehåller både grädde och god smaksättning i ett o samma paket (eller egentligen två paket som sitter ihop).
Jag tycker ju om att fixa det mesta själv men ibland måste även jag ta till genvägar och då var Kelda en bra genväg. Vi valde middagspannan med smak av Balsamico & Rostad vitlök som beskrivs så här av Kelda "En komplex och lyxig smak som är lite mer avancerad att göra själv från grunden, samtidigt är det en populär smak till kötträtter". Bra beskrivet, tycker jag!
Fläskfilé i sås med balsamico och rostad vitlök
5-700 g fläskfilé
salt o pepper
1 paket Kelda middagspanna Balsamico & Rostad vitlök
250 g körsbärstomater
Putsa och skär fläskfilén i cm-tjocka skivor.
Stek dem i smör och salta o peppra.
Häll i grädden från middagspanne-paketet, rör sedan ner smaksättningen.
Låt koka i ca 5 minuter.
Lägg i körsbärstomaterna och servera till ugnsrostad potatis.
Väldigt smidigt och väldigt gott! Jag trodde jag skulle bli tvungen att krydda lite extra för att få en god smak, men det behövdes verkligen inte. Jag använde salt och peppar när jag stekte köttet men sen kryddade jag inget mer.
Jag brukar vara lite skeptisk till färdiga smaksättningar, men det här var väldigt gott och vi kommer nog använda oss av det igen när tiden inte riktigt räcker till. Kanske redan kommande vecka då vi har flera aktiviteter per kväll och kommer ha ont om tid till matlagning men då provar vi nog någon av de andra smakerna, Skogssvamp eller Lingon & Timjan.
Jag tycker ju om att fixa det mesta själv men ibland måste även jag ta till genvägar och då var Kelda en bra genväg. Vi valde middagspannan med smak av Balsamico & Rostad vitlök som beskrivs så här av Kelda "En komplex och lyxig smak som är lite mer avancerad att göra själv från grunden, samtidigt är det en populär smak till kötträtter". Bra beskrivet, tycker jag!
Fläskfilé i sås med balsamico och rostad vitlök
5-700 g fläskfilé
salt o pepper
1 paket Kelda middagspanna Balsamico & Rostad vitlök
250 g körsbärstomater
Putsa och skär fläskfilén i cm-tjocka skivor.
Stek dem i smör och salta o peppra.
Häll i grädden från middagspanne-paketet, rör sedan ner smaksättningen.
Låt koka i ca 5 minuter.
Lägg i körsbärstomaterna och servera till ugnsrostad potatis.
Väldigt smidigt och väldigt gott! Jag trodde jag skulle bli tvungen att krydda lite extra för att få en god smak, men det behövdes verkligen inte. Jag använde salt och peppar när jag stekte köttet men sen kryddade jag inget mer.
Jag brukar vara lite skeptisk till färdiga smaksättningar, men det här var väldigt gott och vi kommer nog använda oss av det igen när tiden inte riktigt räcker till. Kanske redan kommande vecka då vi har flera aktiviteter per kväll och kommer ha ont om tid till matlagning men då provar vi nog någon av de andra smakerna, Skogssvamp eller Lingon & Timjan.
måndag 19 augusti 2013
Blåbärspaj i portionsformar
Då var skola och jobb igång för hela familjen. Det var inga problem att komma upp i morse för barnen, men det brukar ofta gå bra första da'n. Jag räknar med att det går tyngre o tyngre desto längre veckan går. Ida har ju gått fritids i en vecka men nog är det ändå nå speciellt när skolan kommer igång på riktigt. Fast som 6-åring är det lite svårt att förstå skillnaden på fritids och skola, jag hoppas det har klarnat lite för henne idag.
Till gårdagens efterrätt slängde jag ihop blåbärspaj i små formar. Det är så underbart att ha hela frysen full med blåbär...och så enkelt att fixa en god efterrätt.
Blåbärspaj i portionsformar (5 st)
ca 5 dl blåbär
125 g smör
1,5 dl socker
2 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
Fyll portionsformarna med ca 1 dl blåbär/form.
Smält smöret. Rör ner socker och mjölet blandat med bakpulvret, direkt i smörkastrullen.
Tryck ut ett täcke av degen över blåbären.
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.
Jag använde frysta blåbär och borde nog ha använt potatismjöl men jag hann/orkade inte göra det. Under tiden pajerna stod i ugnen bubblade blåbären upp och gömde pajdegen, så de såg lite lustiga ut när jag tog ut dem ur ugnen. Men när man väl åt av pajen så kände man av den goda pajen, så det blev bra trots allt. Kanske provar jag att göra tvärtom nästa gång, dvs jag trycker ut pajdegen först och fyller sen upp med blåbär.
Eftersom vi åt pajen medan den fortfarande var varm serverade jag den till glass, hade pajen hunnit svalnat hade jag nog valt vaniljsås. Vad tycker du är godast till blåbärspaj?
Jag älskar mina portionsformar med lock. De är så användbara och fina att servera i antingen en blåbärspaj som igår, en förrättsoppa, en potatisgratäng eller en portion coleslaw.
Till gårdagens efterrätt slängde jag ihop blåbärspaj i små formar. Det är så underbart att ha hela frysen full med blåbär...och så enkelt att fixa en god efterrätt.
Blåbärspaj i portionsformar (5 st)
ca 5 dl blåbär
125 g smör
1,5 dl socker
2 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
Fyll portionsformarna med ca 1 dl blåbär/form.
Smält smöret. Rör ner socker och mjölet blandat med bakpulvret, direkt i smörkastrullen.
Tryck ut ett täcke av degen över blåbären.
Grädda i 200 grader i ca 25 minuter.
Jag använde frysta blåbär och borde nog ha använt potatismjöl men jag hann/orkade inte göra det. Under tiden pajerna stod i ugnen bubblade blåbären upp och gömde pajdegen, så de såg lite lustiga ut när jag tog ut dem ur ugnen. Men när man väl åt av pajen så kände man av den goda pajen, så det blev bra trots allt. Kanske provar jag att göra tvärtom nästa gång, dvs jag trycker ut pajdegen först och fyller sen upp med blåbär.
Blåbär underst och sen pajdeg ovanpå. |
Jag älskar mina portionsformar med lock. De är så användbara och fina att servera i antingen en blåbärspaj som igår, en förrättsoppa, en potatisgratäng eller en portion coleslaw.
söndag 18 augusti 2013
Femårsfirande
En bra dag slutade på bästa sätt! I dag är det fem år sedan vi gifte oss hemligt med endast barnen närvarande. Vi hade inte förberett något firande i dag förutom att vi skulle äta en god middag hemma hela familjen. Trots ont om tid (som vanligt) lyckades vi få till en riktig festmiddag. Hjälper alla till går det galant.
Vi började med fläskfilé i rostad vitlök- och balsamicosås, ugnstekt potatis o morötter, gurk- o paprikasalsa och vitlöksbröd. Till det drack vi vuxna ett gott rödvin (favorit i repris, vi drack det även när våra sommargäster var här) och barnen drack sommarmust (de reades ut på Kvantum. Betyder det att sommaren är slut?)
Till efterrätt åt vi varm blåbärspaj och glass, serverade i mina fina portionsformar.
Barnen hade spelat in varsin hälsning till oss, på en iPad, som de spelade upp vid middagen. Gullungarna grattade oss och berättade att de har de bästa föräldrarna. Det gäller att suga åt sig så gott det går för det är ju inte varje dag man får höra nå sånt.
Vi började med fläskfilé i rostad vitlök- och balsamicosås, ugnstekt potatis o morötter, gurk- o paprikasalsa och vitlöksbröd. Till det drack vi vuxna ett gott rödvin (favorit i repris, vi drack det även när våra sommargäster var här) och barnen drack sommarmust (de reades ut på Kvantum. Betyder det att sommaren är slut?)
Till efterrätt åt vi varm blåbärspaj och glass, serverade i mina fina portionsformar.
Barnen hade spelat in varsin hälsning till oss, på en iPad, som de spelade upp vid middagen. Gullungarna grattade oss och berättade att de har de bästa föräldrarna. Det gäller att suga åt sig så gott det går för det är ju inte varje dag man får höra nå sånt.
lördag 17 augusti 2013
Mangoraja
Åh vilken lugn och skön dag jag haft i dag. Jag har gått i myskläder hela da'n, städat/plockat lite, tvättat några maskiner, druckit några koppar te och bara njutit av att vara hemma. Vilken hemma-gris jag är :) några dagar med för få timmar hemma och jag får panik. Ha, ha, men det är ju tur att man trivs hemma. Motsatsen är inte kul! Jag har även provat att bo där jag inte trivs och det var ingen höjdare. Men det gjorde vi något åt fort.
Eftersom det var min mys-städ-tvätt-och-inte-gå-utanför-dörren-dag idag kände jag inte för att laga så mycket mat heller, så jag skickade Leif på affären för att köpa en grillad kyckling. Sen blandade jag ihop den godaste Mangorajan jag någonsin ätit.
Mangoraja
1 dl majonäs
1,5 dl crème fraîche
4 msk mango chutney
0,5 msk curry
1 tsk sambal oelek
Blanda ihop alla ingredienser.
Ställ in i kylen för att dra en timme innan servering.
Lova att ni aldrig mer köper färdig Mangoraja för nu har ni ett kanonrecept att använda er av. Inga konstiga ingredienser och inte det minsta svårt att tillaga - bara röra ihop. Finns nog inget som är godare till grillad kyckling. Men undra om Mangoraja kan passa till något annat? Känns inte som det. Eller har ni nå tips?
Barnens kusin Henry har varit här nästan hela dan och lekt med Ida. De har längtat ut till studsmattan men eftersom det har spöregnat har det fått sysselsätta sig inne med lego, bilar, koja, film och glass. Men när regnet slutade och solen kom fram då sprang de ut till studsmattan....och blötte ner sig eftersom hela mattan var dyngsur. Sen kom de in torkade sig, bytte om....och sprang ut igen o blötte ner sig.
Eftersom det var min mys-städ-tvätt-och-inte-gå-utanför-dörren-dag idag kände jag inte för att laga så mycket mat heller, så jag skickade Leif på affären för att köpa en grillad kyckling. Sen blandade jag ihop den godaste Mangorajan jag någonsin ätit.
Mangoraja
1 dl majonäs
1,5 dl crème fraîche
4 msk mango chutney
0,5 msk curry
1 tsk sambal oelek
Blanda ihop alla ingredienser.
Ställ in i kylen för att dra en timme innan servering.
Lova att ni aldrig mer köper färdig Mangoraja för nu har ni ett kanonrecept att använda er av. Inga konstiga ingredienser och inte det minsta svårt att tillaga - bara röra ihop. Finns nog inget som är godare till grillad kyckling. Men undra om Mangoraja kan passa till något annat? Känns inte som det. Eller har ni nå tips?
Kusinmysdag |
Lollo & Bernie kalasar på Ica Maxi
Igår efter jobbet for vi iväg till Ica Maxi som hade stort 20-årskalas. Utanför entrén bjöd de på grillkorv med bröd, tortillapizza från Santa Maria, festis, bullar och kakor. Det var tävlingar och fiskdamm, men framför allt skulle Lollo och Bernie komma på besök. Lollo och Bernie är Vings "maskotar" och Idas storfavoriter efter våra Turkietresor.
Det blev ett kärt återseende och hon kramade både Lollo och Bernie lääänge.
Sen var det dags för deras sång o dans och Ida både sjöng och dansade med. Undra om hon nånsin glömmer den sången och den dansen? Även jag stod och nynnade med (man har ju hört den sången ett antal gånger - en riktig sommarhit hos oss). Till slut fick hon t.o.m. dansa både med Lollo och Bernie. Vilken lycka!
Samtidigt som vi var på Ica Maxi var Kungen och Silvia i Stadsparken, men vi valde våra favoriter istället :)
Det blev ett kärt återseende och hon kramade både Lollo och Bernie lääänge.
Myskram med Bernie |
Goa Lollo |
Först stod Ida framför dem o dansade.... |
...sen tog Lollo tag i Ida och de dansade/hoppade tillsammans och sen kom även Bernie. |
Nu är det städdax, men jag återkommer med ett recept lite senare för nu var det länge sen ni fick nå nytt recept av mig. Det har ju varit en aning stressigt den här veckan så jag har knappt ätit, än mindre lagat nån mat eller bakat. Men idag är det äntligen dags igen. Ha en bra lördag så hörs vi lite senare!
fredag 16 augusti 2013
Stoppa tiden
Just nu känns det faktiskt som att jag skulle vilja stoppa tiden för de här sista dagarna har jag inte hunnit nå av allt jag vill och måste. Att börja jobba efter semestern brukar vara nog jobbigt innan man kommer in i rätt tider och rutiner, men inte nog med det utan då har jag varit tvungen baka i onsdags, stå i Notas-kiosken igår (och sälja det jag bakat och lite annat) och ikväll är det Musikens Makt som gäller. Jag som älskar att bara vara hemma och gå runt i myskläder. Gissa vad jag ska göra hela helgen :)
Men så här blir det när man är en engagerad förälder. Kvällsjobbet i går var för fotbollsföreningen och kvälljobbet i dag är för Astma- och Allergiföreningen. Så alla som är lediga och i närheten av Luleå ikväll - Kom till Gültzauudden på Musikens Makt. Lyssna på bra musik, träffa folk och fika gott allergi- och veganvänligt fika av oss. Eller fiska lite fiskdamm.
Men så här blir det när man är en engagerad förälder. Kvällsjobbet i går var för fotbollsföreningen och kvälljobbet i dag är för Astma- och Allergiföreningen. Så alla som är lediga och i närheten av Luleå ikväll - Kom till Gültzauudden på Musikens Makt. Lyssna på bra musik, träffa folk och fika gott allergi- och veganvänligt fika av oss. Eller fiska lite fiskdamm.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)