lördag 6 juli 2013

Kokoskakor

Nu har jag två tårtor i kylskåpet som bara ska garneras imorgon, en med marsipanlock och en med grädde och jordgubbar. Eftersom jag har ganska mycket fyllning är det alltid lite smånervöst om bottarna ska glida isär under natten. Det har aldrig hänt men det känns som att det skulle kunna hända.

Både yr.no och smhi.se säger att det ska vara drygt 20 grader och sol i morgon. Hoppas de har rätt för då kan vi ha ett riktigt sommarkalas i trädgården och slipper försöka hitta bord och sittplatser till alla inomhus.

Det var länge sen jag bakade kokoskakor eftersom jag i flera år har undvikit att baka med ägg. Men nu när Isak inte är lika allergisk nå mer så bakar jag mer o mer med ägg. Efter tips på Facebook (Ni har väl gillat "Få lite matro" på Facebook) kom jag ihåg kokoskakorna som jag nästan hade glömt bort.
Kokoskakor
50 g smör
2 ägg
1 dl socker
200 g kokosflingor

Smält smöret. 

Blanda ägg och socker. Vispa inte, då flyter kakorna ut. 
Tillsätt kokos och det smälta smöret. 
Låt smeten stå cirka 10 minuter så att kokosflingorna sväller, då behåller kakorna formen.
Klicka ut smeten med hjälp av två teskedar på en plåt med bakplåtspapper eller i småbrödsformar. 
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader cirka 10 minuter. 
Lossa kakorna innan de kallnat om du har klickat ut dem på bakplåtspapper.



Jag använder oftast formar för det gottaste fastnar ju annars på bakplåtspappret. Det är bättre att ha det i sin form. Vissa kallar dessa för kokostoppar men jag kallar de för kokoskakor för då behöver man inte vara lika noga att få till toppar utan behöver bara klicka ut smeten. Hi hi, fiffigt va? Vill man så kan man doppa topparna i smält choklad men det orkade jag inte göra den här gången.

Sommarfrukost

God morgon! Precis som jag önskade igår lyser solen idag. Jag vaknade strax efter sju, smög mig upp och gick sen ut på en långpromenad genom ett soligt och stilla Luleå lyssnande på en ljudbok. Så härlig start på dagen. På väg hem gick jag in på Kvantum och köpte med mig nybakade frallor till frukost. Sen njöt vi av att kunna sitta ute o äta frukost igen för nu var det några veckor sedan.


Nu ska det bakas tårtbottnar, men sen tror jag det är färdigbakat inför morgondagens kalas. Oj, nu kom jag på att vi har ju inte slagit in paketen. Det måste vi smyga undan o göra under da'n.

fredag 5 juli 2013

Fredagkväll

Go'kväll på er. Är ni många som börjar er semester idag? Själv börjar jag jobba på måndag, men bara i en vecka sen har jag ytterligare fyra veckors ledighet att se fram emot.

Hela den här veckan har gått åt till att städa och baka, så även idag. Jag har haft tur med vädret eftersom det inte har varit speciellt mycket sol, utan mer moln och blåst hela veckan. Men nu kan gärna sommaren komma på allvar för på söndag ska vi ha 6-årskalas och jag dukar gärna ute för ett riktigt sommarkalas.


Jag hade planerat in lite hjälp med städningen av Isak och Olivia men de tog en rejäl sovmorgon (medvetet eller omedvetet?) så jag hann med att baka både havrekakor med russin och kokoskakor innan de vaknade och vi satte igång med städningen.

Till middag var det återigen dags att grilla hel kyckling på ölburk (Visst har ni provat det nu?) och till den åt vi sommarens favorittillbehör som vi redan har hunnit äta flera gånger - krämig pasta.

Viltgryta med apelsin och svarta vinbär

Isaks cykel blev ju stulen den 6 juni och nu har jag fått mejl av polisen att de har fått in en liknande cykel som den vi har anmält som stulen. Åh jag blir så ivrig och vill åka o titta på den på en gång, men de ville ha fler kännemärken på cykeln så de kunde avgöra om det är Isaks eller någon annans. Cykeln blev stulen dagtid så jag tror det är nå rackarungar som har cyklat iväg en bit på den och sen slängt den i diket. Stölden skedde på ett bostadsområde på andra sidan stan. Gissa vad Isak tycker om det området nu?

En påse grytbitar låg överst i frysen så då plockade jag upp den och gjorde en god köttgryta till middag i går.
Viltgryta med apelsin och svarta vinbär
600 g grytbitar av älgkött
1 msk vetemjöl
1 krm svartpeppar
1 tsk timjan
pressad saft av 1 st apelsin
0,5 dl konc vinbärssaft
2 dl crème fraiche
2 msk konc kalvfond
1 msk kinesisk soja
tunt skal från 0,25 st apelsin
Till garnering:
färsk persilja
apelsin

Bryn köttet i smör i en stekpanna. 
Lägg över i en gryta och strö över mjölet. Krydda med peppar och timjan. 
Häll på apelsinsaft, vinbärssaft, crème fraiche, kalvfond och soja. 
Låt grytan sjuda under lock ca 1,5 tim tills köttet känns mört. (Späd med lite mjölk eller vatten om det blir för tjock eller för lite sås)
Strimla apelsinskalet och rör ner det i grytan på slutet. Garnera med apelsin och persilja.

Gott med en riktig köttgryta trots att det är sommar och köttgrytor mest hör hösten till. Vi tömde kastrullen så det måste väl betyda att alla tyckte om den här köttgrytan. Det var en väldigt god smak och jag lät grytan koka drygt 2 timmar eftersom jag var ut på en promenad så köttet var mörare än mörast. Så synd att den var så god så att det inte blev över några rester, hade suttit fint till dagens lunch.

torsdag 4 juli 2013

Idas kompiskalas

Nu har Ida haft sitt kalas för kompisarna och både hon o jag är nöjda. Hon är nöjd över alla fina presenter och all rolig lek på Leos lekland, hon fick t.o.m en kram och en present av Leo. Jag är nöjd för jag slapp städa både innan och efter kalaset. Så skönt att bara stänga dörren o gå därifrån och lämna allt presentpapper, all disk och alla grisiga bord.


Discorummet var bokat där vi började med att äta marängsviss och popcorn och se'n öppnade Ida alla fina paket. Hon fick så mycket bra grejer, inget svammel. Sen var det dags för lek och som de lekte, de sprang omkring och åkte rutchkanor, klättrade, hoppade och hade så kul alla tillsammans.


Jag tror det var många barn som var rätt trötta och nöjda i kväll när de gick och la sig. Hos oss var det i alla fall en väldigt glad blivande 6-åring som gick och la sig (med benvärk).

Chokladmuffins med havregömma

Tror ni jag har en pirrig liten tjej här hemma? I dag är det nämligen dags för hennes kalas med kompisarna och discorummet på Leos lekland är bokat. Känns skönt att inte behöva ha kalas hemma eftersom vi inte är klar med köksrenoveringen än. Hade man kunnat lita på att det skulle vara kanonväder hade jag gärna haft våffelkalas hemma i trädgården, som ifjol. Men prognoserna verkar lite osäkra och Ida blev överlycklig som fick ha ett Leos-kalas.

Här kommer receptet på de godaste muffinsarna som jag smakat på länge.
Chokladmuffins med havregömma
1 dl kakao
1+1 dl socker
2 dl mjölk
150 g mjukt smör
2 ägg
3 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

Havregömma
75 g smör
0,5 dl socker
2 msk kakao
1,5 dl havregryn

Muffins
Koka upp kakao och mjölk med hälften av sockret (1 dl) och låt svalna. 
Vispa smöret och resten av sockret poröst. 
Vispa ner ett ägg i taget. 
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och varva ner det och kakaomjölkblandningen i smörvispet. 
Häll smeten i 12 st muffinsformar till max 3/4 av formen.
Havregömma
Smält smöret. 
Tag av ifrån plattan och rör ner övriga ingredienser. 
Fördela massan jämnt över alla muffins. 
Grädda i 175 gr i ca 18 min.



Såå goda muffins! Dessa måste ni prova. Jag tycker ofta att muffins har en tendens att bli för torra men de här var saftiga och goda med en rolig twist tack vare havregömman. Även utan havregömman bli det en saftig och god muffins när man blandar ihop smeten på det här sättet. Jag har tidigare använt receptet  när jag bakar chokladkaka i sockerkaksform men aldrig till muffins....förrän nu.

Det blir en ganska lös smet som inte går att klicka ut i formarna, så jag tog en såsslev och hällde med istället. Som ni ser så har jag en aning för stora formar, men nu ville jag använda dessa formar och ändå inte göra alltför stora muffins. Så då fick det bli så här. Jag gjorde 18 normalstora muffins istället för 12 muffinsplåts-stora-muffins.

onsdag 3 juli 2013

Köket i hallen

Äntligen tog jag mig in på stan för att kolla på rean, men som vanligt är det på icke-rean man hittar kläder.

Annars så är det en del bakning dessa dagar (som jag nu har tjatat om i några inlägg). Tror ni jag längtar till vi har en ny spishäll och ugn på plats och installerad? Sen några veckor tillbaka och fortfarande står spisen i hallen med gamla köksbordet som enda avlastningsyta.


Så här rent och fint brukar det inte vara på bordet utan där trängs kryddor, vattenkokare, brödrost, bröd, redskap, post, grytlappar och mycket annat.


Vi har tittat en del på hällar och ugnar, men det finns ju så många märken och modeller så vi kan inte bestämma oss. Alla försäljare framhäver (och snackar skit om) olika märken så just nu vet vi varken ut eller in. Ska vi köpa på nätet eller i butik i Luleå? Är märket viktigt eller ska vi satsa på ett "okänt" märke som vissa säger är bra? Vilka finesser måste man ha t.ex, pyrolys, stektermometer, slide-reglage? Vad ska vi ha för bredd, djup, volym för att inte tala om färg?