Det blev en väldigt lugn midsommarafton för oss. Men efter diverse förkylningar och mycket jobb varken ville eller orkade vi göra nå annat än grilla här hemma och bara vara familjen.
Vi grillade en hel fläskytterfilé som legat i marinad hela da'n. Till det åt vi chipotlesås, pepparrotsås (ni måste följa länken och se det otroligt tråkiga inlägget, det har hänt en hel del med mitt blogg-skrivande sen dess), sallad, pasta och grillad potatisgratäng.
Till middag dracks det en hel del olika drycker. Vi är en familj med olika smaker. Isak ville ha Fanta (han drack flera liter i Turkiet men verkar inte ha lessnat) och Ida som inte tycker om bubblor fick en bål med saft, lite Fanta, apelsin och vattenmelon.
Leif provade Jeremiah Weed, en dryck som ursprungligen kommer från Kentucky USA. Drycken har en söt och kryddig karaktär och passar lika bra som sällskapsdryck som till mat. Den är något lättare än öl och ett bra alternativ för den som föredrar något lite sötare men med bibehållen karaktär. Själv öppnade jag en ny box med rosévin. Måste vara sommarens snyggaste vin-förpackning designad av Camilla Thulin.
Till efterrätt blev det jordgubbar...som hos de flesta andra på midsommarafton. Men de hann jag inte ta kort på innan barnen hade kastat sig över och slukat dem. Men inte var det några höjdarjordgubbar, lite sura och inte så mycket smak och ofantligt dyra. Nu längtar vi till Norrbottensbären kommer, men det lär vi få vänta några veckor till på. I år har vi dessutom planterar några egna jordgubbsplantor, så har vi tur så får vi egna solmogna, röda härliga bär i juli.
fredag 21 juni 2013
Glad midsommar
Glad midsommar alla bloggvänner!
Rosévin och fanta
Vi har jobbat här hemma och skippat vårt traditionella midsommarfirande på Hägnan (friluftsmuseum utanför Luleå), men nu är drinken blandad och maten på grillen så nu börjar vi vår midsommarafton på riktigt.
torsdag 20 juni 2013
Andra plats...eller första?
Nu ligger jag tvåa över bloggare i Luleå på Twingly/Bloggportalens lista. Kul! Men jag har en bit upp till första platsen, men eftersom Anna-Stina (som driver Gizmolinas) inte bor i Luleå, utan i Oslo, borde jag kunna säga att jag driver Luleås mest lästa blogg, eller hur?
Det är lite roligt att jag och Anna-Stina gick i samma klass hela gymnasiet. Inte kunde vi då, innan internets tid (oj, hur gamla är vi), ana att vi skulle bli bloggare båda två.
Bryt tystnaden
Många i Norrbotten utsätts för våld i nära relationer, många barn upplever och bevittnar våld i hemmet och saknar en trygg plats där man inte behöver vara rädd. Samverkan mot våld har samlat all hjälp för våldsutsatta i hela Norrbotten på en hemsida www.valdmotnara.se
Vill du var med och bryta tystnaden?
Man kan läsa mer om kampanjen Bryt tystnaden och ladda hem "den gröna knappen" här http://www.valdmotnara.se/kampanjbryttystnaden.4.3ba8c76413f0959c3a41778.html
Vill du var med och bryta tystnaden?
Man kan läsa mer om kampanjen Bryt tystnaden och ladda hem "den gröna knappen" här http://www.valdmotnara.se/kampanjbryttystnaden.4.3ba8c76413f0959c3a41778.html
onsdag 19 juni 2013
Köksmatta på plats
Midsommarhelgen närmar sig. Är ni många som går på semester nu? Jag har ju redan haft en vecka ledigt så jag jobbar ett tag till, imorgon är det heldag på jobbet dessutom.
När vi var i Turkiet var en mattläggare och jobbade i vårt hus så när vi kom hem hade vi ett grått och fint linoleumgolv i köket. Jag är så nöjd, det blev bättre än förväntat. Nu ska väggar och tak spacklas och målas innan köksskåpen ska på plats. Tror ni jag längtar?!
Jag har fått en beställning på centergrottor till nästa vecka så jag var tvungen att provbaka dem igår. De blev inte så vackra, men otroligt goda.
Vårt fina köksgolv
När vi var i Turkiet var en mattläggare och jobbade i vårt hus så när vi kom hem hade vi ett grått och fint linoleumgolv i köket. Jag är så nöjd, det blev bättre än förväntat. Nu ska väggar och tak spacklas och målas innan köksskåpen ska på plats. Tror ni jag längtar?!
Väggar redo att spacklas och målas
Jag har fått en beställning på centergrottor till nästa vecka så jag var tvungen att provbaka dem igår. De blev inte så vackra, men otroligt goda.
Nu kallar tvättstugan, när jag har gjort ett pass där ska jag lägga mig i soffan och läsa. I Turkiet läste jag nästan hela tiden, 3 böcker hann jag med, men här hemma är det så svårt att få till nån tid till det. Men i dag ska jag lyckas.
I väntan på midsommar
Vilken härlig morgon! Jag älskar att vakna upp till strålande sol och i dag promenerade jag till jobbet dessutom. Bra energikick på morgonen att gå längs vattnet i strålande solsken.
Ville bara snabbt gå in här och påminna er om mina inlägg som jag skrev inför midsommar ifjol?
Här hittar ni en massa goda recept på sill. För sill är ju ett måste på midsommar, eller hur. Vilken är er favoritsill? En vanlig inlagd med mycket rödlök blir man ju aldrig less, sen är nog min favorit just nu den med Västerbottensost. Tipsa mig gärna om era favoriter. Prova nytt är alltid roligt.
En annan sak man måste ha på midsommarafton är ju jordgubbar. Här hittar ni massa smarriga recept på jordgubbstårtor.
Ville bara snabbt gå in här och påminna er om mina inlägg som jag skrev inför midsommar ifjol?
Här hittar ni en massa goda recept på sill. För sill är ju ett måste på midsommar, eller hur. Vilken är er favoritsill? En vanlig inlagd med mycket rödlök blir man ju aldrig less, sen är nog min favorit just nu den med Västerbottensost. Tipsa mig gärna om era favoriter. Prova nytt är alltid roligt.
En annan sak man måste ha på midsommarafton är ju jordgubbar. Här hittar ni massa smarriga recept på jordgubbstårtor.
Till midsommar ska jag prova ett nytt rosévin som jag har längtat efter.
tisdag 18 juni 2013
Kronans kaka
Det verkar vara många som ska bjuda på fika på jobbet inför sommaren. Jag har brödbeställningar som aldrig förr. Lite småstressigt men otroligt kul! Men jag har inte hunnit fundera så mycket på midsommarmaten däremot. Men vi brukar inte ha så mycket midsommarmat faktiskt, till lunch tar vi ofta med oss pastasallad och åker på midsommarfirande och på kvällen brukar vi grilla. Är ert midsommarbord lika stort som julbordet?
Jag fick en beställning på Kronans kaka som jag aldrig har bakat...eller ätit...så då var jag ju tvungen att provbaka en i söndags. Jag tog med den till mina föräldrar som efterrätt efter middagen vi blev bjudna på. Det var så lyckat för mamma hade gjort en rabarber- och hallonkompott som passade perfekt till kakan tillsammans med grädde.
Kronans kaka
100 g sötmandel
2 bittermandlar
150 g kokt kall potatis
75 g margarin
1,5 dl socker
2 ägg
Finmal mandlarna.
Riv potatisen på den fina sidan.
Vispa rumsvarmt margarin och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
Vispa ner mandeln och potatisen.
Häll i smord och bröad rund form ca 20 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-50 minuter.
Servera till bär och grädde.
Väldigt annorlunda att ha potatis i en kaka...och inget mjöl. Passar alltså perfekt om man vill bjuda en glutenintolerant på fika. Så den här kakan ska jag komma ihåg nästa gång jag ska baka glutenfritt. Eftersom jag aldrig hade ätit kakan förut visste jag inte vilken typ av kaka det var, men den passar nog bäst att äta tillsammans bär och grädde och inte bara som den är.
Jag fick en beställning på Kronans kaka som jag aldrig har bakat...eller ätit...så då var jag ju tvungen att provbaka en i söndags. Jag tog med den till mina föräldrar som efterrätt efter middagen vi blev bjudna på. Det var så lyckat för mamma hade gjort en rabarber- och hallonkompott som passade perfekt till kakan tillsammans med grädde.
Kronans kaka
100 g sötmandel
2 bittermandlar
150 g kokt kall potatis
75 g margarin
1,5 dl socker
2 ägg
Finmal mandlarna.
Riv potatisen på den fina sidan.
Vispa rumsvarmt margarin och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
Vispa ner mandeln och potatisen.
Häll i smord och bröad rund form ca 20 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-50 minuter.
Servera till bär och grädde.
Väldigt annorlunda att ha potatis i en kaka...och inget mjöl. Passar alltså perfekt om man vill bjuda en glutenintolerant på fika. Så den här kakan ska jag komma ihåg nästa gång jag ska baka glutenfritt. Eftersom jag aldrig hade ätit kakan förut visste jag inte vilken typ av kaka det var, men den passar nog bäst att äta tillsammans bär och grädde och inte bara som den är.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)