torsdag 2 maj 2013

Kakbak

Känns som fredag när man sitter och ser Let's Dance, men det är en dag kvar på arbetsveckan. Efter jobbet åkte jag och fixade i ordning Astma- och Allergiföreningens monter till helgens Barnmässa. Ska bli kul att stå där i helgen och försöka engagera och inspirera människor med astma och allergier och informera andra vad man kan göra för att underlätta livet för "drabbade". Har ni vägarna förbi hoppas jag att ni kommer fram och säger hej.

Innan jag åkte till Arcushallen där mässan ska vara så levererade jag en ägg- och mjölkfri långpannekaka med kanelhavreströssel till ett möte. Hoppas de tyckte om fikat.



Dagens köksbild!

Igår rev Leif hela vägen in till den rena träväggen så nu ska det isoleras. Man vet ju aldrig vad man får för överraskningar när man börjar riva, men på den här väggen såg allt bra ut. Skönt att det inte var nå fukt där inne.

onsdag 1 maj 2013

Så goood grillmiddag

Oj, vilken god grillmiddag vi precis har avslutat. Vi helgrillade en älgrulle och trots att rulle anses vara en av de sämre bitarna så blir den alltid så mör och god när vi grillar den. Vi satt tysta och bara njöt, så gott blev det och vi blir lika överraskade varje gång. Undra när vi lär oss oss att det är helt underbart gott att grilla hela (lite sämre) bitar.
Vi låter köttbiten ligga i marinad i minst 2 dagar sedan grillas den på indirekt värme till innertemperaturen är ca 65 grader.


Idag grillade vi även grön sparris. Underbart vårtecken att nu god sparris finns i affärerna till bra pris. Så enkelt o gott att grilla dessutom.
Pensla med olivolja, strö på flingsalt, grilla på ganska hög värme i fyra min/sida, vänd ofta.


Till köttet och sparrisen åt vi Isaks favoritpotatis - ugnsstekta potatishalvor. Måste nästan vara enklaste sättet att tillaga god potatis på.
Tvätta och halvera potatisarna, pensla med olja, krydda med grillkrydda eller annan god krydda, tillaga i 200 gr ca 30 min beroende på storlek.

Matsedel v.18 april/maj 2013

Strejken blev avblåst och jag behövde inte skicka med barnen matlådor till skolan. Skönt! Så nu är det bara middagar som behöver planeras den här veckan, en vecka med både en valborgsmässoafton och en ledig dag mitt i veckan. Men framför allt en vecka med ett kök som är upp o ner. I dag ska jag fortsätta att få lite ordning i kaoset. Igår var det bara jag, Leif och Ida som ville äta hemma och med ett byggstökigt kök valde vi det enkla - köpa grillad kyckling, trots att det var Valborgsmässoafton och chans till fest.

Matsedel v.18 april/maj 2013
Må: Tacos
Ti: Färdiggrillad kyckling
On: Helgrillad älgstek
To: Köttgryta
Fr: Chili con/sin carne hos mina föräldrar
Lö: Grillad citronlax
Sö: Korvgryta


Isak glömde stänga av larmet på telefonen så han vaknade före sju och när han slog på tvn vaknade även jag. Suck, jag ville ju ha sovmorgon. I dag ska jag försöka hitta lite bakgrejer och baka en mjölk- och äggfri kaka. När jag väl har hittat bakgrejerna (och smutsat ner dem) så passar jag nog på att använda upp våra bruna bananer till en tiger-banankaka.

Glöm inte att gilla Få lite matro på Facebook!

tisdag 30 april 2013

Chokladnyhet

Har ni sett Almondys nyhet? Deras klassiska supergoda daimtårta har fått ett lager med mjölkchokladmousse också. Jag vet en som nog gillar  den - Olivia. Hon älskar Almondys daimtårta med mandelbotten, kräm och daim- och mjölkchokladöverdrag, att det dessutom är ett lager mjölkchokladmousse gör nog inget :)


Har ni inte fixat efterrätt till kvällens Valborgsmässoaftonsmiddag är det perfekt att ta fram en Almondy-tårta från frysen. Jag älskar att baka och göra efterrätter men ibland hinner inte ens jag ordna med det då är det tur att det finns genvägar.

måndag 29 april 2013

Påbörjad köksrenovering

Nu har vi äntligen påbörjat vår köksrenovering på allvar. Det kommer bli några jobbiga veckor månader men jag får fokusera på hur bra det kommer bli när vi väl är klara.

Så här såg köket ut i lördags

I lördags la vi ut en annons på Blocket för att kolla om det fanns nå intresse för vårt gamla kök. Och det fanns det! Många har ringt och mejlat och hon som var mest intresserad ville hämta alla skåp redan idag, så det var bara att sätta igång och montera ner allt. Men innan vi kunde ta bort skåpen var vi ju tvungna att hitta nya platser för alla saker. Inte så lätt! Men såå skönt att slippa frakta bort allt.

Så här ser köket ut nu! Stolarna håller upp diskbänken :) 

Spis och fläkt har vi satt provisoriskt på en annan vägg för långväggen ska tilläggisoleras. Ska även försöka flytta diskbänk och diskmaskin för att få väggen helt tom.

Bildproblem

Det verkar vara lite problem med en del av bilderna, tyvärr.
Jag tror jag vet vad det beror på och ska sätta mig ikväll och fixa till det.

Har ni klart med Valborgsmenyn?
Enligt väderprognoserna ska det regna imorgon hos oss.
Antingen får det vara fint väder eller så får regnet ösa ner så att barnen inte alls vill gå ut :)


Ha en bra dag så hörs vi ikväll och då hoppas jag att det är ordning på bilderna igen.

söndag 28 april 2013

Tomat- och lökgratinerad fläskfilé

Skiner solen hos er också? I dag tog vi fram utemöblerna och det är nå speciellt när man kan börja sitt ute på altanen. En altan som ska rivas i sommar och ersättas med en ny och större. Men nu är det först en köksrenovering som gäller och nu är alla överskåp tömda och rivna. Vi har inte hittat nya platser för allt men det löser sig nog så småningom (hoppas jag), tills vidare är köksbordet förvaringsplatsen. Undra var vi ska sitta o äta middagen?

Igår gjorde vi en god och enkel fläskfilé som vi åt med potatisgratäng och sallad. Trots att det var helg så grillade vi alltså inte, men idag är det grillat som gäller.
Tomat- och lökgratinerad fläskfilé
1 kg fläskfilé eller fläskytterfilé
3 tomater
1 rödlök
1 vitlök
Färsk basilka eller 1,5 tsk torkad
3 dl riven ost
salt och peppar

Putsa fläskfilen och skär i skivor, bryn dessa tills de är färdiga.
Salta och peppra.
Lägg dem sedan i en ugnssäker form.
Skär tomat och lök i mindre bitar och rör ihop med en pressad vitlök.
Grovhacka ned basilika, och rör ner i tomatröran och bred ut allt detta över fläskfilen.
Riv rikligt med ost över och gratinera i 200 grader tills osten har fått lite fin färg, ca 15 min.
Servera med en god potatisgratäng och en sallad.


Det här var helt i min smak. Serverad med en krämig potatisgratäng och en sallad var det en perfekt helgmiddag. Tomat, rödlök och basilika blev ett jättgott tillbehör så nästa gång tar jag nog mer av det. För Isak som tycker om "rent" kött utan sås eller annat smarrigt var det inga problem att skrapa bort den goda tomatröran (perfekt för då fick vi mer av det goda).