Snart är det påsk! Har ni påskbuffén klar? Det har inte jag så nu är det hög tid att börja planera men innan dess tänkte jag hinna städa och påskpynta. Jag är en bra bit på väg, men ikväll blev jag så otroligt trött efter maten så jag orkade inte ta tag i alla pappershögar som stod på dagens agenda. Istället satte jag mig vid datorn....ett tag. Nu ska jag bara se "Halv åtta hos mig" sen ska jag fortsätta med städandet.
Här kommer receptet på den goda krämiga soppan vi åt igår före våfflorna.
Krämig majssoppa med Västerbottensost
0,5 gul lök, finhackad
smör
1 msk vetemjöl
280 g majs
1 msk kycklingfond
3 dl vatten
1 dl vitt vin
1 dl grädde
50 g Västerbottensost, grovriven
salt o nymald svartpeppar
Till servering:
1 dl rostad majs
Hetta upp matolja ordentligt och tillsätt den väl avrunna majsen, rosta lätt så att majsen får lite färg
Stek lök i smör i ett par minuter utan att den tar färg.
Häll i majsen och blanda runt, låt värmas i ett par minuter.
Rör ner mjöl, tillsätt fond, vatten och vin.
Låt koka i 10 minuter.
Mixa blandningen.
Häll i grädden och låt koka upp.
Tillsätt osten och smaka av med salt och peppar.
Servera!
Det blev en väldigt krämig och god soppa mycket tack vare osten. Både osten och vinet gjorde att det var en ganska "vuxen" smak på soppan och passar nog perfekt till förrätt. Barnen åt av soppan men det blev ingen ny favorit. Den rostade majsen blev jättegod och kan nog passa att servera till andra soppor också eller som snacks till drinken.
Jag använde GoGreens ekologiska majs som är förpackade i återförslutningsbara pappersförpackningar. Känns skönt att slippa konservburkar som innehåller många ohälsosamma ämnen. Min nya majsfavorit!
tisdag 26 mars 2013
Soppa o våffor
Blev det några våfflor för er igår på våffeldagen? Vi åt först lite krämig majssoppa innan vi gick lös på våfflorna. Men jag gjorde bara 1,5 sats så det blev inte så många våfflor och med väldigt våffelsugna barn blev det bara en våffla kvar till mig. Tror jag måste göra lite våfflor till helgen också för mitt våffelsug blev inte stillat och Isaks kommentar vid middagen var "Kan det inte vara våffelda'n varje dag?".
Jag använde så klart mitt våffelrecept som varken innehåller mjölk eller ägg (fast igår använde jag faktiskt vanlig mjölk och inte havremjölk).
Den krämiga majssoppan ska ni får recept på så småningom för den var verklig god....och krämig. Till den serverade jag rostad majs som blev en succé för barnen tyckte det smakade popcorn. Soppan i sig hade nog en för vuxen smak för mina barn då den innehöll både västerbottensost och vin.
Oj, nu måste jag sätta fart för att hinna i tid till jobbet för nu ska barnen väckas, frukost ätas, tänder borstas osv innan vi är på väg. Hur ser era morgnar ut? Är de lugna och fridfulla eller är det ett mindre kaos?
Jag använde så klart mitt våffelrecept som varken innehåller mjölk eller ägg (fast igår använde jag faktiskt vanlig mjölk och inte havremjölk).
Den krämiga majssoppan ska ni får recept på så småningom för den var verklig god....och krämig. Till den serverade jag rostad majs som blev en succé för barnen tyckte det smakade popcorn. Soppan i sig hade nog en för vuxen smak för mina barn då den innehöll både västerbottensost och vin.
Oj, nu måste jag sätta fart för att hinna i tid till jobbet för nu ska barnen väckas, frukost ätas, tänder borstas osv innan vi är på väg. Hur ser era morgnar ut? Är de lugna och fridfulla eller är det ett mindre kaos?
måndag 25 mars 2013
Matsedel v.13 mars 2013
Ni glömmer väl inte att det är Våffeldagen idag? Det gör inte vi! Så dagens middag blir först en majssoppa och sen våfflor till efterrätt. Påsken närmar sig med stormsteg och eftersom vi var borta i helgen har jag varken städat eller påskpyntat. Men det ska jag försöka hinna med i kväll. Mamma kom förbi med lite påskris igår så vi har pyntat utanför dörren i alla fall.
Matsedel v.13 mars 2013 Påskveckan
Må: Majssoppa och våfflor
Ti: Torskgratäng och potatis
On: Köttfärsbiffar, pasta och sås
Skärtorsdag: Chicken nuggets och ris
Långfredag: Fläskfilégryta
Påskafton: Påskbuffé
Påskdagen: Lax och risoni
Tummen upp för den matsedeln :) |
Må: Majssoppa och våfflor
Ti: Torskgratäng och potatis
On: Köttfärsbiffar, pasta och sås
Skärtorsdag: Chicken nuggets och ris
Långfredag: Fläskfilégryta
Påskafton: Påskbuffé
Påskdagen: Lax och risoni
söndag 24 mars 2013
Kåbdalishelg
Jag är rätt trött nu efter en intensiv helg, men här kommer lite bilder. Jag kommer definitivt skriva mer om vår kanonhelg och alla underbara sponsorer som Oatly, Pågen, Luleå kommun, Ica Sörbyhallen, Ica Maxi, Apoteket i Smedjan, Apoteket Hjärtat Björkskatan, NylénsHugosons, Barnens hus, Coop centralt, Coop Forum Örnäset, Snabbgrossen, WSP, Biltema.
onsdag 20 mars 2013
Enkel och god ugnskyckling
Ni som följt mig ett tag vet att jag älskar mat som sköter sig själv i ugn, för under tiden maten blir klar hinner man duka, göra sallad och plocka i ordning. I dag var det åter dags för en mat-i-ugn-middag. Så enkelt, så bekvämt!
Idag blev det kycklingfiléer som fick tillagas i ugn tilsammans med rotsaker. Såå enkel att göra och kan förberedas om man vill genom att steka kycklingen i förväg.
Enkel och god ugnskyckling
4 kycklingfiléer
salt o peppar
potatis
morötter
lök
olja
Dela kycklingfiléerna i 4 delar. Bryn dem så att de få lite färg, salta o peppra.
Skala och dela potatis, morötter och lök i mindre bitar.
Sätt rotsakerna på en plåt, ringla olja över och salta. Sätt in i ca 200 grader i ca 30 minuter. (Tiden beror så klart på hur stora bitar du gjort)
Lägg kycklingen på rotsakerna de sista 10 minutrarna.
Servera med yoghurt och thaichilisås.
Det här är en favoriträtt hemma hos oss och den går att variera hur mycket som helst så man behöver aldrig bli less den. Jag serverade en vitkålssallad/pizzasallad som också går fort att slänga ihop.
Oj, vad den här dagen försvann snabbt. Klockan är redan över nio, det känns som vi nyss åt middag ja det känns nästan som det var nyss vi åt frukost. På fredag åker vi till Kåbdalis för en slalomhelg och jag har fått halsont. Bra tajming! Förhoppningsvis går det över efter en natts sömn. Jag är lite konstig för jag får ofta ont i halsen om jag är för trött, och i går kom jag i säng alldeles för sent pga att det blev förlängning i hockeyn och den var jag ju tvungen att se klart - trodde jag. Men med tanke på slutresultatet hade jag kunnat gå och lägga mig långt tidigare. Lätt att vara efterklok!
Idag blev det kycklingfiléer som fick tillagas i ugn tilsammans med rotsaker. Såå enkel att göra och kan förberedas om man vill genom att steka kycklingen i förväg.
Enkel och god ugnskyckling
4 kycklingfiléer
salt o peppar
potatis
morötter
lök
olja
Dela kycklingfiléerna i 4 delar. Bryn dem så att de få lite färg, salta o peppra.
Skala och dela potatis, morötter och lök i mindre bitar.
Sätt rotsakerna på en plåt, ringla olja över och salta. Sätt in i ca 200 grader i ca 30 minuter. (Tiden beror så klart på hur stora bitar du gjort)
Lägg kycklingen på rotsakerna de sista 10 minutrarna.
Servera med yoghurt och thaichilisås.
Det här är en favoriträtt hemma hos oss och den går att variera hur mycket som helst så man behöver aldrig bli less den. Jag serverade en vitkålssallad/pizzasallad som också går fort att slänga ihop.
Oj, vad den här dagen försvann snabbt. Klockan är redan över nio, det känns som vi nyss åt middag ja det känns nästan som det var nyss vi åt frukost. På fredag åker vi till Kåbdalis för en slalomhelg och jag har fått halsont. Bra tajming! Förhoppningsvis går det över efter en natts sömn. Jag är lite konstig för jag får ofta ont i halsen om jag är för trött, och i går kom jag i säng alldeles för sent pga att det blev förlängning i hockeyn och den var jag ju tvungen att se klart - trodde jag. Men med tanke på slutresultatet hade jag kunnat gå och lägga mig långt tidigare. Lätt att vara efterklok!
söndag 17 mars 2013
Pajmiddag
Go'kväll alla vänner! I dag blir det en hemmakväll (jippie!) för oss med hockey på tv:n, dags för Luleå att ta första bortasegern i det här slutspelet. Till söndagens hockeymatch hade jag gjort två favoritpajer som jag, Ida, Olivia och Linnéa (Olivias kompis) njöt av till hockeyn.
När jag var liten tyckte jag inte om paj och Ida är likadan. Men nu älskar jag paj och tycker det är såå gott tillsammans med en god sallad...och gärna ett glas gott vin. Få se hur länge det dröjer tills Ida också älskar paj.
När jag var liten tyckte jag inte om paj och Ida är likadan. Men nu älskar jag paj och tycker det är såå gott tillsammans med en god sallad...och gärna ett glas gott vin. Få se hur länge det dröjer tills Ida också älskar paj.
Söndagens favoritpajer var en saftig morotspaj med cream cheese och en italiensk pajmed färsk spenat, mozzarella och soltorkade tomater toppad med äggstanning med röd pesto. (Klicka på namnen så kommer du till recepten)
Nu börjar det mesta vara fixat inför helgens Kåbdalis-resa och många har visat sin goda vilja och velat sponsra barn med astma och/eller allgerier. Självklart blir det ett eget inlägg så småningom för utan denna hjälp skulle det nog inte ha blivit någon resa.
lördag 16 mars 2013
Hockeybullar - favorit i repris
Efter en lång dag i ishallen blev det hämtpizza till middag och nu ligger vi utslagna i varsin soffa. Måste dock hålla mig vaken ett tag till för jag har lovat att hämta Olivia klockan tio. Jag hade mer än gärna gått och lagt mig NU, men lovat är lovat. Efter den här helgen känns det som att jag behöver lite ledigt :) Tyvärr ser kommande vecka inte ut att bli nå lugnare. Trots att jag är sååå trött på kvällarna (och gnäller lite grann) så är det ju bara roliga saker jag håller på med nu.
Det här är en av familjens, framför allt Leifs, favoritbulla, kanske beror det på namnet :) (För er som är nya kan jag berätta att jag har en hockeytokig man) Eftersom bullarna bara ska jäsa en gång så går det extra fort att baka och passar perfekt för hockeymammor.
Hockeybullar
Bulldeg
50 g jäst
2,5 dl mjölk
150 g smör
0,5 dl socker
2 ägg
0,5 tsk salt
9 dl mjöl
Fyllning
3 dl marsankräm (använder 3 dl mjölk och snabbmarsanpulver)
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
strösocker
Smält smöret, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut jästen med vätskan.
Tillsätt socker, ägg, salt och mjöl.
Blanda till en jämn och fin deg. Dela degen i två delar.
Ena degen kavlas eller plattas ut i en långpanna.
Bred ut marsankrämen på degen i långpannan.
Kavla ut resten av degen.
Blanda ihop smör och vaniljsocker. Bred detta på degen. Strö sedan på lite strösocker.
Rulla ihop degen och skär i ca 40 bitar. Lägg bitarna på degen och marsankrämen i långpannan.
Låt jäsa i 30 minuter. Pensla och strö över pärlsocker.
Gräddas i nedre delen av ugnen i 225° i 15 minuter.
Skär i bitar när den kallnat.
Jag använder inte ägg, istället tar jag lite mer mjölk. Tänk på att lägga bullarna ganska glest för de jäser ihop sedan.
Det här är en av familjens, framför allt Leifs, favoritbulla, kanske beror det på namnet :) (För er som är nya kan jag berätta att jag har en hockeytokig man) Eftersom bullarna bara ska jäsa en gång så går det extra fort att baka och passar perfekt för hockeymammor.
Hockeybullar
Bulldeg
50 g jäst
2,5 dl mjölk
150 g smör
0,5 dl socker
2 ägg
0,5 tsk salt
9 dl mjöl
Fyllning
3 dl marsankräm (använder 3 dl mjölk och snabbmarsanpulver)
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
strösocker
Smält smöret, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut jästen med vätskan.
Tillsätt socker, ägg, salt och mjöl.
Blanda till en jämn och fin deg. Dela degen i två delar.
Ena degen kavlas eller plattas ut i en långpanna.
Bred ut marsankrämen på degen i långpannan.
Kavla ut resten av degen.
Blanda ihop smör och vaniljsocker. Bred detta på degen. Strö sedan på lite strösocker.
Rulla ihop degen och skär i ca 40 bitar. Lägg bitarna på degen och marsankrämen i långpannan.
Låt jäsa i 30 minuter. Pensla och strö över pärlsocker.
Gräddas i nedre delen av ugnen i 225° i 15 minuter.
Skär i bitar när den kallnat.
Jag använder inte ägg, istället tar jag lite mer mjölk. Tänk på att lägga bullarna ganska glest för de jäser ihop sedan.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)