Ni som följt mig ett tag vet att jag älskar mat som sköter sig själv i ugn, för under tiden maten blir klar hinner man duka, göra sallad och plocka i ordning. I dag var det åter dags för en mat-i-ugn-middag. Så enkelt, så bekvämt!
Idag blev det kycklingfiléer som fick tillagas i ugn tilsammans med rotsaker. Såå enkel att göra och kan förberedas om man vill genom att steka kycklingen i förväg.
Enkel och god ugnskyckling
4 kycklingfiléer
salt o peppar
potatis
morötter
lök
olja
Dela kycklingfiléerna i 4 delar. Bryn dem så att de få lite färg, salta o peppra.
Skala och dela potatis, morötter och lök i mindre bitar.
Sätt rotsakerna på en plåt, ringla olja över och salta. Sätt in i ca 200 grader i ca 30 minuter. (Tiden beror så klart på hur stora bitar du gjort)
Lägg kycklingen på rotsakerna de sista 10 minutrarna.
Servera med yoghurt och thaichilisås.
Det här är en favoriträtt hemma hos oss och den går att variera hur mycket som helst så man behöver aldrig bli less den. Jag serverade en vitkålssallad/pizzasallad som också går fort att slänga ihop.
Oj, vad den här dagen försvann snabbt. Klockan är redan över nio, det känns som vi nyss åt middag ja det känns nästan som det var nyss vi åt frukost. På fredag åker vi till Kåbdalis för en slalomhelg och jag har fått halsont. Bra tajming! Förhoppningsvis går det över efter en natts sömn. Jag är lite konstig för jag får ofta ont i halsen om jag är för trött, och i går kom jag i säng alldeles för sent pga att det blev förlängning i hockeyn och den var jag ju tvungen att se klart - trodde jag. Men med tanke på slutresultatet hade jag kunnat gå och lägga mig långt tidigare. Lätt att vara efterklok!
onsdag 20 mars 2013
söndag 17 mars 2013
Pajmiddag
Go'kväll alla vänner! I dag blir det en hemmakväll (jippie!) för oss med hockey på tv:n, dags för Luleå att ta första bortasegern i det här slutspelet. Till söndagens hockeymatch hade jag gjort två favoritpajer som jag, Ida, Olivia och Linnéa (Olivias kompis) njöt av till hockeyn.
När jag var liten tyckte jag inte om paj och Ida är likadan. Men nu älskar jag paj och tycker det är såå gott tillsammans med en god sallad...och gärna ett glas gott vin. Få se hur länge det dröjer tills Ida också älskar paj.
När jag var liten tyckte jag inte om paj och Ida är likadan. Men nu älskar jag paj och tycker det är såå gott tillsammans med en god sallad...och gärna ett glas gott vin. Få se hur länge det dröjer tills Ida också älskar paj.
Söndagens favoritpajer var en saftig morotspaj med cream cheese och en italiensk pajmed färsk spenat, mozzarella och soltorkade tomater toppad med äggstanning med röd pesto. (Klicka på namnen så kommer du till recepten)
Nu börjar det mesta vara fixat inför helgens Kåbdalis-resa och många har visat sin goda vilja och velat sponsra barn med astma och/eller allgerier. Självklart blir det ett eget inlägg så småningom för utan denna hjälp skulle det nog inte ha blivit någon resa.
lördag 16 mars 2013
Hockeybullar - favorit i repris
Efter en lång dag i ishallen blev det hämtpizza till middag och nu ligger vi utslagna i varsin soffa. Måste dock hålla mig vaken ett tag till för jag har lovat att hämta Olivia klockan tio. Jag hade mer än gärna gått och lagt mig NU, men lovat är lovat. Efter den här helgen känns det som att jag behöver lite ledigt :) Tyvärr ser kommande vecka inte ut att bli nå lugnare. Trots att jag är sååå trött på kvällarna (och gnäller lite grann) så är det ju bara roliga saker jag håller på med nu.
Det här är en av familjens, framför allt Leifs, favoritbulla, kanske beror det på namnet :) (För er som är nya kan jag berätta att jag har en hockeytokig man) Eftersom bullarna bara ska jäsa en gång så går det extra fort att baka och passar perfekt för hockeymammor.
Hockeybullar
Bulldeg
50 g jäst
2,5 dl mjölk
150 g smör
0,5 dl socker
2 ägg
0,5 tsk salt
9 dl mjöl
Fyllning
3 dl marsankräm (använder 3 dl mjölk och snabbmarsanpulver)
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
strösocker
Smält smöret, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut jästen med vätskan.
Tillsätt socker, ägg, salt och mjöl.
Blanda till en jämn och fin deg. Dela degen i två delar.
Ena degen kavlas eller plattas ut i en långpanna.
Bred ut marsankrämen på degen i långpannan.
Kavla ut resten av degen.
Blanda ihop smör och vaniljsocker. Bred detta på degen. Strö sedan på lite strösocker.
Rulla ihop degen och skär i ca 40 bitar. Lägg bitarna på degen och marsankrämen i långpannan.
Låt jäsa i 30 minuter. Pensla och strö över pärlsocker.
Gräddas i nedre delen av ugnen i 225° i 15 minuter.
Skär i bitar när den kallnat.
Jag använder inte ägg, istället tar jag lite mer mjölk. Tänk på att lägga bullarna ganska glest för de jäser ihop sedan.
Det här är en av familjens, framför allt Leifs, favoritbulla, kanske beror det på namnet :) (För er som är nya kan jag berätta att jag har en hockeytokig man) Eftersom bullarna bara ska jäsa en gång så går det extra fort att baka och passar perfekt för hockeymammor.
Hockeybullar
Bulldeg
50 g jäst
2,5 dl mjölk
150 g smör
0,5 dl socker
2 ägg
0,5 tsk salt
9 dl mjöl
Fyllning
3 dl marsankräm (använder 3 dl mjölk och snabbmarsanpulver)
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
strösocker
Smält smöret, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut jästen med vätskan.
Tillsätt socker, ägg, salt och mjöl.
Blanda till en jämn och fin deg. Dela degen i två delar.
Ena degen kavlas eller plattas ut i en långpanna.
Bred ut marsankrämen på degen i långpannan.
Kavla ut resten av degen.
Blanda ihop smör och vaniljsocker. Bred detta på degen. Strö sedan på lite strösocker.
Rulla ihop degen och skär i ca 40 bitar. Lägg bitarna på degen och marsankrämen i långpannan.
Låt jäsa i 30 minuter. Pensla och strö över pärlsocker.
Gräddas i nedre delen av ugnen i 225° i 15 minuter.
Skär i bitar när den kallnat.
Jag använder inte ägg, istället tar jag lite mer mjölk. Tänk på att lägga bullarna ganska glest för de jäser ihop sedan.
Hockeyhelg
God morgon! Jag hann inte in på bloggen nå igår för nu är det fullt upp inför vår Kåbdalis-resa nästa helg och Isaks hockey-cup i helgen. Direkt när jag kom hem från jobbet igår satte jag igång att baka och oj vad effektiv man kan vara när man väl sätter igång.
Jag bakade en äggfri omgång hockeybullar som vi ska sälja på hockeyfiket idag. Hockeybullar passar väl på en hockeyturnering :) Till hockeyfiket gjorde jag även en omgång chokladbollar men eftersom pärlsockret var slut rullade jag dem i råsocker. De blev jättefina och jag tyckte att de blev mycket godare eftersom jag tycker det blir för sött med pärlsocker. De fick även godkänt av Isak. Jag har även lovat baka till styrelsemötet på måndag så när jag ändå var igång i köket bakade jag en ägg- och mjölkfri långpannekaka. Det blev en gammal favorit - kaka med chokladhavreströssel.
Efter Isaks första match för helgen åkte vi hem och fixade i ordning lite plockmat som vi kunde äta framför tv:n när vi skulle se Luleås andra kvartsfinalmatch. Vi åt bl.a. pepparsalami, grillad kyckling, potatissallad, dallassallad, tacochips, salsa, grönsaker och baguette. Tyvärr blev det två 2-0-förluster igår. Bättre lycka resten av helgen.
Isak och Leif har redan åkt till ishallen och jag är snart på väg för att stå i fiket några timmar. Så tyvärr missar jag världrekordsförsöket på isen i Luleås norra hamn. Där flera tusen personer ska bilda en "gilla-tumme". Hoppas de lyckas!
Isak och Leif har redan åkt till ishallen och jag är snart på väg för att stå i fiket några timmar. Så tyvärr missar jag världrekordsförsöket på isen i Luleås norra hamn. Där flera tusen personer ska bilda en "gilla-tumme". Hoppas de lyckas!
torsdag 14 mars 2013
Tacobiffar
Är ni också trötta så här i slutet av veckan? Det är vi! Så nu längtar jag tills jag kan gå och sova men först måste jag vänta in Olivia och Leif som är ute på galej (dock inte tillsammans). Ida sover och Isak har nyss gjort klart sin engelska-läxa så nu sitter vi och "jobbar" vid varsin dator. Lite småmysigt faktiskt för ingen tv eller annat ljud är på utan vi sitter och knapprar på tangenterna i tysthet.
Igår gjorde jag tacokryddade köttfärsbiffar som jag serverade med potatis och gräddsås kryddad med spiskummin. Det blev mycket godare än förväntat och jag höll på att bli utan matlåda. Kanske något att testa imorgon för er som vill variera er fredags-taco.
Tacobiffar
1 kg köttfärs (jag använde hälften älg- och hälften fläskfärs)
1 påse tacokrydda (eller gör egen)
1 tsk chilipeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
0,5-1 dl tacossås
Blanda ihop köttfärsen med kryddorna.
Forma till biffar och stek några minuter på varje sida.
Håll ev. varmt eller stek färdigt i ugnen.
Sås
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 msk fond
1 tsk soja
1 tsk spiskummin
Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt koka ett tag.
Oj vad gott det här blev - men starkt. Dra ner på krydorna om du inte vill ha alltför starka biffar. Både min chilipeppar och paprikapulver var extra starka varianter. Jag smaksatte såsen med spiskummin men det behöver man ju inte om man inte vill, det går ju lika bra att använda en vanlig gräddsås. Isak åt tacosalsa till biffarna istället för gräddsås (som han inte är så förtjust i). Mina barn är inte så förtjusta i hemmagjorda köttbullar och köttfärsfärsbiffar utan föredrar de köpta (jag vet - konstig smak), men de här biffarna åt de med god aptit. Jippi!
Igår gjorde jag tacokryddade köttfärsbiffar som jag serverade med potatis och gräddsås kryddad med spiskummin. Det blev mycket godare än förväntat och jag höll på att bli utan matlåda. Kanske något att testa imorgon för er som vill variera er fredags-taco.
Tacobiffar
1 kg köttfärs (jag använde hälften älg- och hälften fläskfärs)
1 påse tacokrydda (eller gör egen)
1 tsk chilipeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
0,5-1 dl tacossås
Blanda ihop köttfärsen med kryddorna.
Forma till biffar och stek några minuter på varje sida.
Håll ev. varmt eller stek färdigt i ugnen.
Sås
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 msk fond
1 tsk soja
1 tsk spiskummin
Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt koka ett tag.
Oj vad gott det här blev - men starkt. Dra ner på krydorna om du inte vill ha alltför starka biffar. Både min chilipeppar och paprikapulver var extra starka varianter. Jag smaksatte såsen med spiskummin men det behöver man ju inte om man inte vill, det går ju lika bra att använda en vanlig gräddsås. Isak åt tacosalsa till biffarna istället för gräddsås (som han inte är så förtjust i). Mina barn är inte så förtjusta i hemmagjorda köttbullar och köttfärsfärsbiffar utan föredrar de köpta (jag vet - konstig smak), men de här biffarna åt de med god aptit. Jippi!
onsdag 13 mars 2013
Rätt taktik
Ibland lyckas man bättre än andra gånger...med maten. Dagens tacobiffar var så uppskattade så jag var tvungen att gömma sista biffen annars hade jag blivit utan matlåda imorgon. Men det var kul att min taktik lyckades :) Barnen brukar inte tycka om hemmagjorda köttbullar eller köttfärsbiffar, men tacos tycker de ju om så då bestämde jag mig för att krydda biffarna med tacokrydda.
Efter gårdagens alla möten och sena hemkomst var det skönt att inte ha något inplanerat i dag. Killarna är på hockey, men vi tjejer tänker se matchen på tv. Det är nu dags för första slutspelsmatchen för säsongen och Luleå möter Frölunda i kvarsfinal. På dagen för 16 år sedan möttes de två lagen i kvartsfinal och jag tror att Luleå vann :) Det var den första (hela) men inte sista matchen jag såg med Leif.
Lite roligt att såsen formar sig som ett hjärta. Väldigt passande just i dag. |
tisdag 12 mars 2013
Kanel- och lingonkaka - favorit i repris
Äntligen hemma! Direkt efter jobbet åkte jag till andra sidan stan på ett möte och direkt från det mötet åkte jag in till stan för möte med Astma- och allergiföreningen där vi fundrade på vem och vilka vi kan be om lite bidrag (mat, dryck, godis till barnen osv) till vårt familjeläger för familjer med barn som har astma och/eller allergier. Vi har lite idéer, få se om vi får med oss några företag för vi är en fattig förening. Vill nån bidra är det fritt fram att höra av sig :) för vi har en lång önskelista på mat, dryck och produkter som vi skulle behöva för att det ska bli en kanonhelg för dessa barn.
Här kommer receptet på en av kakorna/pajerna jag gjorde till lördagens 30års-fest.
Kanel- och lingonkaka
3 dl vetemjöl, (180 g)
2 msk strösocker
125 g smör
1 st äggula
Fyllning:
3 st ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt
Garnering:
lingon
florsocker
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 minuter.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen.
Häll den i pajformen.
Grädda på nedersta falsen i 200° ca 40 min. Låt kakan kallna.
Garnera med lingon och sikta över florsocker vid serveringen.
Åh så gott - tänker jag varje gång jag äter den här kakan ändå gör jag den inte oftare. Jag måste vara knäpp :) Den blir så len och god och går inte att jämföra med nån annan kaka. Jag fick en rolig kommentar från en tonåring i helgen som tyckte att kakan var "Stört god".
Här kommer receptet på en av kakorna/pajerna jag gjorde till lördagens 30års-fest.
Kanel- och lingonkaka
3 dl vetemjöl, (180 g)
2 msk strösocker
125 g smör
1 st äggula
Fyllning:
3 st ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt
Garnering:
lingon
florsocker
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 minuter.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen.
Häll den i pajformen.
Grädda på nedersta falsen i 200° ca 40 min. Låt kakan kallna.
Garnera med lingon och sikta över florsocker vid serveringen.
Åh så gott - tänker jag varje gång jag äter den här kakan ändå gör jag den inte oftare. Jag måste vara knäpp :) Den blir så len och god och går inte att jämföra med nån annan kaka. Jag fick en rolig kommentar från en tonåring i helgen som tyckte att kakan var "Stört god".
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)