lördag 16 mars 2013

Hockeyhelg

God morgon! Jag hann inte in på bloggen nå igår för nu är det fullt upp inför vår Kåbdalis-resa nästa helg och Isaks hockey-cup i helgen. Direkt när jag kom hem från jobbet igår satte jag igång att baka och oj vad effektiv man kan vara när man väl sätter igång.

Jag bakade en äggfri omgång hockeybullar som vi ska sälja på hockeyfiket idag. Hockeybullar passar väl på en hockeyturnering :) Till hockeyfiket gjorde jag även en omgång chokladbollar men eftersom pärlsockret var slut rullade jag dem i råsocker. De blev jättefina och jag tyckte att de blev mycket godare eftersom jag tycker det blir för sött med pärlsocker. De fick även godkänt av Isak. Jag har även lovat baka till styrelsemötet på måndag så när jag ändå var igång i köket bakade jag en ägg- och mjölkfri långpannekaka. Det blev en gammal favorit - kaka med chokladhavreströssel.


Efter Isaks första match för helgen åkte vi hem och fixade i ordning lite plockmat som vi kunde äta framför tv:n när vi skulle se Luleås andra kvartsfinalmatch. Vi åt bl.a. pepparsalami, grillad kyckling, potatissallad, dallassallad, tacochips, salsa, grönsaker och baguette. Tyvärr blev det två 2-0-förluster igår. Bättre lycka resten av helgen.


Isak och Leif har redan åkt till ishallen och jag är snart på väg för att stå i fiket några timmar. Så tyvärr missar jag världrekordsförsöket på isen i Luleås norra hamn. Där flera tusen personer ska bilda en "gilla-tumme". Hoppas de lyckas!

torsdag 14 mars 2013

Tacobiffar

Är ni också trötta så här i slutet av veckan? Det är vi! Så nu längtar jag tills jag kan gå och sova men först måste jag vänta in Olivia och Leif som är ute på galej (dock inte tillsammans). Ida sover och Isak har nyss gjort klart sin engelska-läxa så nu sitter vi och "jobbar" vid varsin dator. Lite småmysigt faktiskt för ingen tv eller annat ljud är på utan vi sitter och knapprar på tangenterna i tysthet.

Igår gjorde jag tacokryddade köttfärsbiffar som jag serverade med potatis och gräddsås kryddad med spiskummin. Det blev mycket godare än förväntat och jag höll på att bli utan matlåda. Kanske något att testa imorgon för er som vill variera er fredags-taco.
Tacobiffar
1 kg köttfärs (jag använde hälften älg- och hälften fläskfärs)
1 påse tacokrydda (eller gör egen)
1 tsk chilipeppar
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
0,5-1 dl tacossås

Blanda ihop köttfärsen med kryddorna.
Forma till biffar och stek några minuter på varje sida.
Håll ev. varmt eller stek färdigt i ugnen.

Sås
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 msk fond
1 tsk soja
1 tsk spiskummin

Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull.
Koka upp och låt koka ett tag.


Oj vad gott det här blev - men starkt. Dra ner på krydorna om du inte vill ha alltför starka biffar. Både min chilipeppar och paprikapulver var extra starka varianter. Jag smaksatte såsen med spiskummin men det behöver man ju inte om man inte vill, det går ju lika bra att använda en vanlig gräddsås. Isak åt tacosalsa till biffarna istället för gräddsås (som han inte är så förtjust i). Mina barn är inte så förtjusta i hemmagjorda köttbullar och köttfärsfärsbiffar utan föredrar de köpta (jag vet - konstig smak), men de här biffarna åt de med god aptit. Jippi!

onsdag 13 mars 2013

Rätt taktik

Ibland lyckas man bättre än andra gånger...med maten. Dagens tacobiffar var så uppskattade så jag var tvungen att gömma sista biffen annars hade jag blivit utan matlåda imorgon. Men det var kul att min taktik lyckades :) Barnen brukar inte tycka om hemmagjorda köttbullar eller köttfärsbiffar, men tacos tycker de ju om så då bestämde jag mig för att krydda biffarna med tacokrydda.

Lite roligt att såsen formar sig som ett hjärta. Väldigt passande just i dag.
Efter gårdagens alla möten och sena hemkomst var det skönt att inte ha något inplanerat i dag. Killarna är på hockey, men vi tjejer tänker se matchen på tv. Det är nu dags för första slutspelsmatchen för säsongen och Luleå möter Frölunda i kvarsfinal. På dagen för 16 år sedan möttes de två lagen i kvartsfinal och jag tror att Luleå vann :) Det var den första (hela) men inte sista matchen jag såg med Leif.

tisdag 12 mars 2013

Kanel- och lingonkaka - favorit i repris

Äntligen hemma! Direkt efter jobbet åkte jag till andra sidan stan på ett möte och direkt från det mötet åkte jag in till stan för möte med Astma- och allergiföreningen där vi fundrade på vem och vilka vi kan be om lite bidrag (mat, dryck, godis till barnen osv) till vårt familjeläger för familjer med barn som har astma och/eller allergier. Vi har lite idéer, få se om vi får med oss några företag för vi är en fattig förening. Vill nån bidra är det fritt fram att höra av sig :) för vi har en lång önskelista på mat, dryck och produkter som vi skulle behöva för att det ska bli en kanonhelg för dessa barn.

Här kommer receptet på en av kakorna/pajerna jag gjorde till lördagens 30års-fest.
Kanel- och lingonkaka
3 dl vetemjöl, (180 g)
2 msk strösocker
125 g smör
1 st äggula
Fyllning:
3 st ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1 dl lingonsylt
Garnering:
lingon
florsocker

Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 minuter.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen.
Häll den i pajformen.
Grädda på nedersta falsen i 200° ca 40 min. Låt kakan kallna.
Garnera med lingon och sikta över florsocker vid serveringen.


Åh så gott - tänker jag varje gång jag äter den här kakan ändå gör jag den inte oftare. Jag måste vara knäpp :) Den blir så len och god och går inte att jämföra med nån annan kaka. Jag fick en rolig kommentar från en tonåring i helgen som tyckte att kakan var "Stört god".

måndag 11 mars 2013

Vardagsfisk för fru Bråttom - Favorit i repris

Den här enkla och goda fisken har mamma gjort många gånger och receptet kommer från Hirams kokbok. Visst är det ett roligt namn - fru Bråttom? Och precis så känner man sig många gånger när man kommer hem från jobbet. Det här är en allt-i-ett-maträtt som man inte behöver förbereda eftersom man använder ett fryst fiskblock. Kan knappt bli bättre!
Vardagsfisk för fru Bråttom
1 pkt torsk (otinat fiskblock)
3 dl ris
smör eller margarin
vatten
salt och peppar

Bred slösaktigt mycket smör i botten på en ugnsform.
Lägg det hårda otinade fiskblocket i formen.
Häll ca 3 dl okokt ris runt omkring fisken.
Salta och peppra och häll på så mycket vatten (med lite citronsaft (1 tsk)i) att det står ca en eller två cm över riset.
Klicka lite mer smör ovanpå fisk, ris och vatten.
Sätt in i ugnen 200°-225° i 45 min.
Servera med smält smör och hårdkokt hackat ägg eller en citronsås.


Fisken göms nästan under riset när det sväller

Den här fisken blir så god trots sin enkelhet. Pga barnens äggallergi har vi nog aldrig ätit ägg till den (som vi alltid gjorde när jag bodde hemma), men i dag smälte jag lite smör och skar ner hårdkokt ägg som jag serverade till fisken och riset och då blev det ännu lite godare. Isak som nästan alltid protesterar när vi äter lax åt med god aptit och sa att han tycker bättre om torsk än lax. Så nu ska jag googla torsk-recept! Har ni något bra recept med torsk så får ni gärna dela med er.

Matsedel v.11 mars 2013


God morgon! Måndagmorgon och vi är snart på väg till dagis, skola och jobb men jag hinner in här en snabb sväng först för att önska er en bra måndag.

Dags för en ny veckomatsedel och nu drar hockeyns slutspel igång igen med hemmamatch onsdag och söndag. Och i år är det B.S.T.L som gäller!


Matsedel v.11 mars 2013
Må: Vardagsfisk för fru Bråttom (torsk och ris)
Ti: Korv o makaroner
On: Köttfärsbiffar, potatis och sås
To: Palsternackssoppa och våfflor
Fr: Lövbiff, ostsås och klyftpotats
Lö: Kycklinggryta
Sö: Vegetarisk lasagne

söndag 10 mars 2013

Ciderbräserad skinkgryta

Vart försvann den här helgen? Jag som hade så många planer men vi hann inte mycket av det, måste nog inse att man inte hinner hur mycket som helst på en helg :) Fast jag har ju faktiskt hunnit städa lite, baka en del, vara på en trevlig fest, slöa framför tv:n, planera nästa vecka och en del annat också. Så jag for nog känna mig nöjd och redo för en ny vecka. En vecka då tisdag är fullbokad med 3 möten på jobbet och 2 privata möten efter jobbet så då gäller det att klockan går rätt så jag inte missar något :)

Eftersom vi köpte en halv gris av en lokal bonde (närproducerat gillar vi, eller hur?) före jul så har vi en del fläskkött i frysen och i dag var det dags att använda en skinkstek.
Ciderbräserad skinkgryta
600 g färsk skinkstek, picnicbog eller liknande
2 msk soja
olja att steka i
1 msk paprikapulver
1 rödlök i klyftor
1 squash i skivor
3 msk färsk ingefära, riven
1 msk äppelvinäger
2 dl äppelcider
2 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
200 g sockerärter
1 syrligt äpple, i smala klyftor

Putsa köttet och skär det i strimlor. Lägg över i en plastpåse, häll på soja och marinera i ca 30 min.
Torka av köttet och stek i olja.
Pudra över paprikapulver och lägg över i en stor gryta.
Fräs rödlök, squash och ingefära och lägg över i grytan.
Häll på äppelvinäger, äppelcider, vatten, fond och salt.
Lägg på på lock och sjud i 5 minuter.
Tillsätt sockerärter och äpple. Låt allt bli genomvarmt.
Servera till jasminris.


Det här var en bra vardagsgryta men det var inte en av de godaste vi ätit, men det beror nog på att jag tycker älgkött är godare till grytor.