måndag 11 mars 2013

Vardagsfisk för fru Bråttom - Favorit i repris

Den här enkla och goda fisken har mamma gjort många gånger och receptet kommer från Hirams kokbok. Visst är det ett roligt namn - fru Bråttom? Och precis så känner man sig många gånger när man kommer hem från jobbet. Det här är en allt-i-ett-maträtt som man inte behöver förbereda eftersom man använder ett fryst fiskblock. Kan knappt bli bättre!
Vardagsfisk för fru Bråttom
1 pkt torsk (otinat fiskblock)
3 dl ris
smör eller margarin
vatten
salt och peppar

Bred slösaktigt mycket smör i botten på en ugnsform.
Lägg det hårda otinade fiskblocket i formen.
Häll ca 3 dl okokt ris runt omkring fisken.
Salta och peppra och häll på så mycket vatten (med lite citronsaft (1 tsk)i) att det står ca en eller två cm över riset.
Klicka lite mer smör ovanpå fisk, ris och vatten.
Sätt in i ugnen 200°-225° i 45 min.
Servera med smält smör och hårdkokt hackat ägg eller en citronsås.


Fisken göms nästan under riset när det sväller

Den här fisken blir så god trots sin enkelhet. Pga barnens äggallergi har vi nog aldrig ätit ägg till den (som vi alltid gjorde när jag bodde hemma), men i dag smälte jag lite smör och skar ner hårdkokt ägg som jag serverade till fisken och riset och då blev det ännu lite godare. Isak som nästan alltid protesterar när vi äter lax åt med god aptit och sa att han tycker bättre om torsk än lax. Så nu ska jag googla torsk-recept! Har ni något bra recept med torsk så får ni gärna dela med er.

Matsedel v.11 mars 2013


God morgon! Måndagmorgon och vi är snart på väg till dagis, skola och jobb men jag hinner in här en snabb sväng först för att önska er en bra måndag.

Dags för en ny veckomatsedel och nu drar hockeyns slutspel igång igen med hemmamatch onsdag och söndag. Och i år är det B.S.T.L som gäller!


Matsedel v.11 mars 2013
Må: Vardagsfisk för fru Bråttom (torsk och ris)
Ti: Korv o makaroner
On: Köttfärsbiffar, potatis och sås
To: Palsternackssoppa och våfflor
Fr: Lövbiff, ostsås och klyftpotats
Lö: Kycklinggryta
Sö: Vegetarisk lasagne

söndag 10 mars 2013

Ciderbräserad skinkgryta

Vart försvann den här helgen? Jag som hade så många planer men vi hann inte mycket av det, måste nog inse att man inte hinner hur mycket som helst på en helg :) Fast jag har ju faktiskt hunnit städa lite, baka en del, vara på en trevlig fest, slöa framför tv:n, planera nästa vecka och en del annat också. Så jag for nog känna mig nöjd och redo för en ny vecka. En vecka då tisdag är fullbokad med 3 möten på jobbet och 2 privata möten efter jobbet så då gäller det att klockan går rätt så jag inte missar något :)

Eftersom vi köpte en halv gris av en lokal bonde (närproducerat gillar vi, eller hur?) före jul så har vi en del fläskkött i frysen och i dag var det dags att använda en skinkstek.
Ciderbräserad skinkgryta
600 g färsk skinkstek, picnicbog eller liknande
2 msk soja
olja att steka i
1 msk paprikapulver
1 rödlök i klyftor
1 squash i skivor
3 msk färsk ingefära, riven
1 msk äppelvinäger
2 dl äppelcider
2 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
200 g sockerärter
1 syrligt äpple, i smala klyftor

Putsa köttet och skär det i strimlor. Lägg över i en plastpåse, häll på soja och marinera i ca 30 min.
Torka av köttet och stek i olja.
Pudra över paprikapulver och lägg över i en stor gryta.
Fräs rödlök, squash och ingefära och lägg över i grytan.
Häll på äppelvinäger, äppelcider, vatten, fond och salt.
Lägg på på lock och sjud i 5 minuter.
Tillsätt sockerärter och äpple. Låt allt bli genomvarmt.
Servera till jasminris.


Det här var en bra vardagsgryta men det var inte en av de godaste vi ätit, men det beror nog på att jag tycker älgkött är godare till grytor.

30-årsfest

Är bara in en snabb sväng (mellan Idas aktiviteter) för att visa vad gott vi åt i går då vi var på 30-årsfest för mitt kusinbarn. Vi hade en trevlig kväll med god mat o dryck och härliga människor. Det var så trevligt så det var värt att missa Melodifestivalen, även för en mello-nörd som jag.


Vi bjöds på morots- och broccolipajer, sallader, tomatsalsa, en stark o god guacamole, fetaostkräm och mört o gott kött (som jag tror var dubbelmarinerad oxfilé). Ida älskade köttet, hon åt o åt o åt och är ingen vegetarian-aspirant.


Efterrätten var min present till jubilaren och det var två hallonpannacottapajer dekorerade med choklad och en kanel- och lingonkaka. När födelsedagsbarnets mamma höll tal berättade hon att när Linda var yngre så skrev hon Linda överallt, t.o.m i smörpaketet, med tanke på det talet var jag väldigt nöjd med att jag dekorerade ena pajen med "Linda" :)

Nu ska jag rusa vidare till Idas dans, sen ska jag hem och fixa middag som blir ett nytt recept som jag ska delge er sen. Ha en bra söndag, så länge.

lördag 9 mars 2013

Matro-limpa

När vi vaknade var det strålande sol men tjugo kalla minusgrader, men efter några timmar steg det till bara sex-sju grader och eftersom solen fortsatte att skina blev det en kanonfin dag. Leif och Ida åkte till Måttsundsbacken för att prova Idas nya slalomskidor som hon är så stolt över. Är ni redo för kvällens Melodifestivalfinal? Vem vill ni ska vinna och vem tror ni vinner? Många verkar tro att det blir Yohio som vinner i år...om några timmar vet vi.

I dag har jag bakat mitt och Idas favoritbröd - Matro-limpa - som bl.a. innehåller linfrökross och rågkross...mums. Brödet är gott som det är men, rent ut sagt, underbart när man rostar det.
Matro-limpor
1,5 dl vetekross eller rågkross
1,5 dl linfrökross (edit: skippa detta för nu har det kommit nya uppgifter om att man inte ska äta linfrökross)
4 dl vatten
100 g jäst
7 dl vatten
2 dl kesella, yogurt el liknande
1 msk salt
0,5 dl olja (neutral)
ca 1,5 kg vetemjöl
ev solroskärnor och hela linfrön efter egen smak

Koka upp 4 dl vatten med de olika kross-sorterna. Låt svalna.
Värm 7 dl vatten till 37 grader och rör ut jästen.
Blanda i kesella/yogurt, salt, olja och grötblandningen. Till sist blandas mjölet i.
Jäs 1 timme.
Baka ut till 3 limpor och sätt på längden i en långpanna. Olja långsidorna så är de lättare att ta loss sedan.
Jäs 30 minuter
Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 grader när du sätter in bröden i nedre delen av ugnen, grädda i ca 40 minuter.
Låt svalna på galler med bakduk.


Vill man ha en mjölkfri variant kan man byta ut yoghurten mot havredryck, det har jag gjort flera gånger och det blir minst lika goda limpor. Dessa limpor är så goda så självklart ingår det i mitt ordinarie brödsortiment.


Visst vet ni att jag förutom att blogga även bakar bröd till försäljning? Förutom limpor ingår även kladdkaka, långpannekakor och annat gott i det ordinarie sortimentet. Men jag bakar även efter ert önskemål. Här kan ni läsa mer om det.

fredag 8 mars 2013

Kycklingtortilla - favorit i repris

Fredagkväll igen! Det har varit en väldigt lugn kväll - Isak är på disco, Olivia på fritidsgården och Ida var så trött så hon ville lägga sig innan Gladiatorerna var slut. Så här sitter jag och Leif i lugn o ro och väntar in de stora barnen. Isak ska snart hämtas men det lär tyvärr dröja ett tag innan Olivia kommer hem. I morgon är det mycket som ska hinnas med, jag ska baka matro-limpor, fika allergivänligt på stan, promenera men framför allt ska jag njuta av att det är helg.

Dagen middag blev ytterligare en "favorit i repris" och det här är verkligen en favorit för hela familjen älskar denna kycklingtortilla. Det är nog den maträtt vi äter oftast och den går utmärkt att göra mjölkfri.
Kycklingtortilla
2-3 kycklingfiléer
1 purjolök
1 paprika
1 brk majs (ca 300 g)
1 jalapeno eller annan chili
2 msk chilisås
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
chilipeppar
8 tortillabröd
1-2 tomater
riven ost

Strimla kycklingen, purjolöken, chilin och paprikan.
Fräs kycklingen några minuter.
Blanda ner purjolöken och paprikan och låt fräsa med.
Krydda med jalapeno, chilisås, tomatpuré och andra kryddor.
Rör ner majs och crème fraiche.
Fyll tortillabröden med kycklingröran.
Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form tätt bredvid varandra.
Tärna tomaterna och lägg över.
Strö på riven ost.
Gratinera ca 10 minuter i 225°.



Eftersom vi gör den här så ofta så modifierar jag den lite efter vad vi har hemma, i dag använde jag även riven morot och finhackad zucchini. Oftast använder jag skivad jalapeño på burk istället för någon färsk chili. Vill man göra en mjölkfri variant så går det jättebra att använda havregrädde istället för crème fraiche och sen skippa den rivna osten.

torsdag 7 mars 2013

Enkel citronsås till lax - lchf

Är hemma en kort sväng innan jag ska i väg och äta pasta med jobbet och direkt därifrån ska jag på möte med Astma- och allergiföreningen för att forsätta planera föreningens familjeläger/slalom-resa. Vi försöker förtvivlat få ihop lite sponsring så att det inte behöver bli så dyrt för barnfamiljerna - Allergivänlig kost är inte billigt!

Till ugnsstekt lax tycker jag att det är gott med citronsås, i måndags gjorde jag en enkel variant med få ingredienser.
Enkel citronsås till lax - lchf
4 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning
1 citron, skal och saft
ev. salt o peppar

Koka upp grädden med buljongtärningen.
Riv skalet och pressa saften från citronen.
Tillsätt och smaka av i omgångar till en god citronsmak.
Servera till lax och potatis.


En av de enklaste citronsåserna och en av de godaste. Jag vill ha en tydlig citronsmak och använder nog hela citronen, men smaka av så att den blir perfekt just för dig. Eventuellt kan det även behövas lite salt och peppar. Lax- och såsresterna åt jag i dag till lunch tillsammans med matkorn och det var såå gott så jag tror det blir morgondagens lunch också.