söndag 10 mars 2013

30-årsfest

Är bara in en snabb sväng (mellan Idas aktiviteter) för att visa vad gott vi åt i går då vi var på 30-årsfest för mitt kusinbarn. Vi hade en trevlig kväll med god mat o dryck och härliga människor. Det var så trevligt så det var värt att missa Melodifestivalen, även för en mello-nörd som jag.


Vi bjöds på morots- och broccolipajer, sallader, tomatsalsa, en stark o god guacamole, fetaostkräm och mört o gott kött (som jag tror var dubbelmarinerad oxfilé). Ida älskade köttet, hon åt o åt o åt och är ingen vegetarian-aspirant.


Efterrätten var min present till jubilaren och det var två hallonpannacottapajer dekorerade med choklad och en kanel- och lingonkaka. När födelsedagsbarnets mamma höll tal berättade hon att när Linda var yngre så skrev hon Linda överallt, t.o.m i smörpaketet, med tanke på det talet var jag väldigt nöjd med att jag dekorerade ena pajen med "Linda" :)

Nu ska jag rusa vidare till Idas dans, sen ska jag hem och fixa middag som blir ett nytt recept som jag ska delge er sen. Ha en bra söndag, så länge.

lördag 9 mars 2013

Matro-limpa

När vi vaknade var det strålande sol men tjugo kalla minusgrader, men efter några timmar steg det till bara sex-sju grader och eftersom solen fortsatte att skina blev det en kanonfin dag. Leif och Ida åkte till Måttsundsbacken för att prova Idas nya slalomskidor som hon är så stolt över. Är ni redo för kvällens Melodifestivalfinal? Vem vill ni ska vinna och vem tror ni vinner? Många verkar tro att det blir Yohio som vinner i år...om några timmar vet vi.

I dag har jag bakat mitt och Idas favoritbröd - Matro-limpa - som bl.a. innehåller linfrökross och rågkross...mums. Brödet är gott som det är men, rent ut sagt, underbart när man rostar det.
Matro-limpor
1,5 dl vetekross eller rågkross
1,5 dl linfrökross (edit: skippa detta för nu har det kommit nya uppgifter om att man inte ska äta linfrökross)
4 dl vatten
100 g jäst
7 dl vatten
2 dl kesella, yogurt el liknande
1 msk salt
0,5 dl olja (neutral)
ca 1,5 kg vetemjöl
ev solroskärnor och hela linfrön efter egen smak

Koka upp 4 dl vatten med de olika kross-sorterna. Låt svalna.
Värm 7 dl vatten till 37 grader och rör ut jästen.
Blanda i kesella/yogurt, salt, olja och grötblandningen. Till sist blandas mjölet i.
Jäs 1 timme.
Baka ut till 3 limpor och sätt på längden i en långpanna. Olja långsidorna så är de lättare att ta loss sedan.
Jäs 30 minuter
Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 grader när du sätter in bröden i nedre delen av ugnen, grädda i ca 40 minuter.
Låt svalna på galler med bakduk.


Vill man ha en mjölkfri variant kan man byta ut yoghurten mot havredryck, det har jag gjort flera gånger och det blir minst lika goda limpor. Dessa limpor är så goda så självklart ingår det i mitt ordinarie brödsortiment.


Visst vet ni att jag förutom att blogga även bakar bröd till försäljning? Förutom limpor ingår även kladdkaka, långpannekakor och annat gott i det ordinarie sortimentet. Men jag bakar även efter ert önskemål. Här kan ni läsa mer om det.

fredag 8 mars 2013

Kycklingtortilla - favorit i repris

Fredagkväll igen! Det har varit en väldigt lugn kväll - Isak är på disco, Olivia på fritidsgården och Ida var så trött så hon ville lägga sig innan Gladiatorerna var slut. Så här sitter jag och Leif i lugn o ro och väntar in de stora barnen. Isak ska snart hämtas men det lär tyvärr dröja ett tag innan Olivia kommer hem. I morgon är det mycket som ska hinnas med, jag ska baka matro-limpor, fika allergivänligt på stan, promenera men framför allt ska jag njuta av att det är helg.

Dagen middag blev ytterligare en "favorit i repris" och det här är verkligen en favorit för hela familjen älskar denna kycklingtortilla. Det är nog den maträtt vi äter oftast och den går utmärkt att göra mjölkfri.
Kycklingtortilla
2-3 kycklingfiléer
1 purjolök
1 paprika
1 brk majs (ca 300 g)
1 jalapeno eller annan chili
2 msk chilisås
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
chilipeppar
8 tortillabröd
1-2 tomater
riven ost

Strimla kycklingen, purjolöken, chilin och paprikan.
Fräs kycklingen några minuter.
Blanda ner purjolöken och paprikan och låt fräsa med.
Krydda med jalapeno, chilisås, tomatpuré och andra kryddor.
Rör ner majs och crème fraiche.
Fyll tortillabröden med kycklingröran.
Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form tätt bredvid varandra.
Tärna tomaterna och lägg över.
Strö på riven ost.
Gratinera ca 10 minuter i 225°.



Eftersom vi gör den här så ofta så modifierar jag den lite efter vad vi har hemma, i dag använde jag även riven morot och finhackad zucchini. Oftast använder jag skivad jalapeño på burk istället för någon färsk chili. Vill man göra en mjölkfri variant så går det jättebra att använda havregrädde istället för crème fraiche och sen skippa den rivna osten.

torsdag 7 mars 2013

Enkel citronsås till lax - lchf

Är hemma en kort sväng innan jag ska i väg och äta pasta med jobbet och direkt därifrån ska jag på möte med Astma- och allergiföreningen för att forsätta planera föreningens familjeläger/slalom-resa. Vi försöker förtvivlat få ihop lite sponsring så att det inte behöver bli så dyrt för barnfamiljerna - Allergivänlig kost är inte billigt!

Till ugnsstekt lax tycker jag att det är gott med citronsås, i måndags gjorde jag en enkel variant med få ingredienser.
Enkel citronsås till lax - lchf
4 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning
1 citron, skal och saft
ev. salt o peppar

Koka upp grädden med buljongtärningen.
Riv skalet och pressa saften från citronen.
Tillsätt och smaka av i omgångar till en god citronsmak.
Servera till lax och potatis.


En av de enklaste citronsåserna och en av de godaste. Jag vill ha en tydlig citronsmak och använder nog hela citronen, men smaka av så att den blir perfekt just för dig. Eventuellt kan det även behövas lite salt och peppar. Lax- och såsresterna åt jag i dag till lunch tillsammans med matkorn och det var såå gott så jag tror det blir morgondagens lunch också.

onsdag 6 mars 2013

Älgjärpar

Här vaknade vi upp till ett nytt snöoväder. Nu är jag less detta och vill ha sol och takdropp, inte blåst och nysnö. Det behöver inte fyllas på med mer snö, vi har så vi klarar oss och jag är så less att sopa och skrapa bilen när man har bråttom i väg på morgonen. I början av förra veckan var det nästan 10 plusgrader här i Luleå men då var ju vi i Jämtland så då gick jag miste om den solen och värmen. När kommer nästa värmebölja?

I Jämtland blev vi bjudna på goda älgjärpar med en väldigt god whiskysås, som jag såg till att få recepten på.
Älgjärpar
500 g älgfärs
(1 ägg)
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
0,5 dl matlagningsgrädde
0,5 dl ströbröd

Rör ihop färssmeten, forma till 8 järpar
Bryn dem snabbt och låt dem steka klart i ugnen i 5-7 min eller till en innertermp på 60 grader
Servera till whiskysås, kokt potatis och rårörda lingon.


Jag använder inte ägg (pga Isaks äggallergi) och det blir lika bra järpar ändå. Kom ihåg att göra whiskysåsen också för det är den som gör hela rätten, klicka här för att komma till det receptet.

På lördag är det Melodifestival-finalen. Det har ni väl inte missat? Har ni någon favorit i år? Det är ingen jag har fastnat nå speciellt för, det är många som jag tycker är lite små-bra men ingen som sticker ut. Barnen har också många favoriter och kan inte välja endast EN. Vilken tur för då slipper vi ringa och rösta :)

tisdag 5 mars 2013

Afrikansk älggryta

Finn ett fel i rubriken!

Tror ni att det är många som använder älg i sina köttgrytor i Afrika? Eftersom vi alltid har älgkött i frysen använder jag nästan alltid grytbitar av älg i mina grytor. Grytan serverade vi tillsammans med matkorn och småskålar med mandarinklyftor, banan, gurka, majs, sallad, tomat, russin, blandade bönor och yoghurt. En av barnens favorit maträtter är Djungelkyckling som vi också serverar med liknande tillbehör. Ett roligt och mysigt sätt att servera mat och tillbehör på.
Afrikansk älggryta
600 g grytbitar
1 msk curry
1-2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk färsk ingefära, riven
1 rödlök, klyftad
1 burk krossade tomater
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 buljongtärning
2 dl vatten
Tillbehör
bulgur, matkorn eller couscous
banan, ananas, mandarinklyftor, mango, papaya, avokado, gurka, russin, kokos, majs el dyl
yoghurt


Bryn köttet i olja och lägg över i en gryta.
Fräs curryn i olja, lägg i vitlök och rödlök och fräs några minuter. Lägg över i grytan.
Tillsätt ingefära, tomater, salt, peppar, buljongtärning och vatten.
Låt koka i ca 45 minuter tills köttet är mjukt (tiden beror lite på typ av kött och storleken på grytbitarna).
Servera grytan med tillbehören.

Mat kryddad med curry och köttgrytor går alltid åt med en rasande fart här hemma, så då förstår ni att denna currykryddade köttgryta åts med god aptit.

måndag 4 mars 2013

Lövbiff med enkel sås på reduktion

Vill man snabbt göra en sås kan man ta hjälp av Bong Touch of Taste nya såsreduktioner som finns i 4 smaker - Rödvin/Marsala, Peppar, Whisky och kantarell.


Reduktion är resultatet av att koka ner grönsaker, kryddor och vätska såsom buljong, vin, whisky och vinäger till en essens av koncentrerade smaker. Ju längre en reduktion kokar desto mer samkrik blir den. Om man inte har den tiden kan man använda denna färdiga reduktion som man kokar ihop tillsammans med grädde.


Igår provade vi att göra pepparsås till lövbiff. Det var väldigt enkelt att få en god smakrik sås, men den var lite för söt för min smak. Jag använde inte hela burken reduktion till 2 dl grädde, som det stod att man skulle, utan jag nöjde mig med ungefär hälften. Dessutom tillsatte jag nymald grön- och svartpeppar för jag vill att en pepparsås ska vara riktigt pepparstark.

Men det ska bli intressant att prova de andra smakerna också. Till kantarell-reduktionen tänkte jag tillsätta extra kantareller.