tisdag 1 januari 2013

Gott Nytt År

Gott nytt år på er alla blogg-vänner. Hoppas ni har haft en trevlig nyårsafton och att vi alla får ett riktigt bra 2013. Trots att vi inte hade planerat något för i kväll och länge trodde att vi skulle fira bara familjen i lugn och ro så fick vi gäster och en jättetrevlig kväll (i lugn och ro), som avslutades på traditionsenligt sätt med att se stads-fyrverkerierna på isen. Tyvärr försvann det mesta i dimma och rök.

Partyhattar är ett måste på en nyårsdukning, eller hur?
Förrättsoppan serverades i mina fina skålar med lock.
Gästerna välkomnades med en ordentlig eld istället för små marschaller.

Förrätt
Jordärtskockssoppa
Vitlöksbröd

Varmrätt
("fegisvarianten" innehöll bara skinka, tomat och ruccola)
Krämig pestopasta ("fegisvarianten" var vanlig pasta)
God sallad med bl.a. körsbärstomater, ananas, paprika och fetaost

Efterrätt
Vit chokladmousse med smakrika kaksmulor


Salladen och efterrätten hade Helen gjort och de var riktigt goda båda två. Speciellt sallader blir så mycket godare när andra gör, så det försöker jag alltid få andra att göra när det är knytis eller man hjälps åt med maten.

Eftersom vi kallade de mindre smakrika varianterna för fegisvarianter så ville ingen äta av dem utan alla åt de mer kryddade sakerna. Så nu har ni ett bra tips att ta till om ni har barn (eller vuxna) som är kinkiga i maten. För ingen vill ju vara en fegis :)

måndag 31 december 2012

Skagenröra med hetta

Nu har vi, efter en sovmorgon, vaknat upp till 2012 års sista dag - Nyårsafton. I morgon är det 2013 - nytt år, nya möjligheter! Vad har ni för planer eller löften för det nya året? 

Här kommer receptet på ytterligare en röra jag serverade i lördags. Det kanske kan vara nå till nyårsaftonmiddagens förrätt, serverad i tunbrödskorgar?
Skagenröra med hetta
200 g Kräftstjärtar, räkor eller en blandning av båda
0,5 dl majonäs
1 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
1-2 msk chilisause
1 tsk sambal oelek
0,5 dl dill
0,5 tsk salt
1krm svartpepper
ev. chilipeppar

Blanda alla ingredienser.
Smaka av med mer sambal eller chilipeppar om du vill ha mer hetta.
Servera t.ex. till smörstekt bröd, krustader, kokta ägg eller sallad.



Den här röran försvann snabbast från bordet, så jag hann knappt med, men det tar jag som ett gott betyg. Eftersom många av gästerna inte är så mycket för lök använde jag mig inte av det men jag kan tänka mig att det är gott både med purjo- och rödlök. När jag gör röror av alla de slag så tar jag alltid mindre crème fraiche, turkisk yoghurt eller liknande från början för att sen tillsätta mer om jag ser att det behövs. Jag vill inte ha för rinnande röror utan jag vill ha mycket innehåll och använder crème fraiche som "klister" så att det håller ihop. Förstår ni vad jag menar?

Jag som älskar att planera och förbereda middagar har ingen aning om vad vi ska äta ikväll. Det enda jag vet är att det blir en trerättersmiddag för det är ett måste på nyårsafton, eller hur? Eftersom jag inte har förberett nå så blir det inte inget som ska marineras i alla fall, för det hinner jag inte med. Men nu är det hög tid att ta fram kött, kyckling eller fisk från frysen. Jag kanske får lotta vad vi ska äta eftersom jag inte kan bestämma mig :) Nu ska jag i alla fall gå och duka fram frukost och fortsätta fundera på kvällens meny. Återkommer senare, när jag väl har bestämt mig.

söndag 30 december 2012

Idas önskemiddag - soppa

Ida tycker om soppa, ni kommer väl ihåg Broccolisoppan hon fick på förskolan som var så god så hon frågade kocken om receptet? Nu har hon tjatat om soppa i flera dagar och i dag var det äntligen dags då jag tyckte det skulle passa bra med lite soppa efter all jul- och festmat och innan morgondagens nyårsmiddag.


Tidigare i dag frågade jag på Facebook om sopptips och fick många bra svar men fastnade för spenatsoppa, som var det första tipset jag fick, dessutom vet jag att både Olivia och Ida tycker om spenat och borde gilla spenatsoppa. När vi äter soppa försöker jag alltid hinna med att fixa nybakat bröd också för då blir soppan lite extra god och barnen älskar att doppa nybakat gott bröd i soppan.


Dagen före julafton slog jag besöksrekord och det rekordet verkar slås i dag, dagen före nyårsafton. Inte bara jag som är sent ute i år :) Tyvärr har jag inte hunnit göra något roligt nyårsinlägg med tips på god nyårsmat men här kommer länkar till våra senaste nyårsmenyer:
(Klicka på årtalen för att se vad vi åt på nyårsafton de olika åren)

Gravlaxröra med ägg

Efter att ha varit riktigt kallt hur länge som helst då det knappt har varit varmare än 20 minusgrader har vi i dag nollgradigt. Vilka kontraster! Vet faktiskt inte vad jag föredrar. Det bästa på vintern är några minusgrader, sol och vindstilla, eller hur? Vad har ni för middagsplaner så här da'n för nyårsafton? Ida har tjatat om soppa i flera da'r så det är nog dags att hon får sin vilja igenom nu. Måste bara komma på nån god soppa att göra. Tips?

Jag hade kvar lite gravad lax från julbordet som jag använde till en god lax- och äggröra igår.
Gravlaxröra med ägg
100 g gravad lax
2 kokta ägg
1-2 dl crème fraiche (lite beroende på hur fast/lös röra du vill ha)
2-3 msk hackad dill
1-2 msk hackad persilja
salt
svartpeppar

Skär lax och ägg i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser.
Smaka av om det behöver kryddas mer.
Servera på smörstekt bröd, kavring, kex, hårdbröd eller ngt annat du tycker om :)


Det här blev min favorit bland gårdagens röror så den här kommer dyka upp fler gånger hemma hos oss. Nästa gång kanske vi äter den till en bakad potatis. Jag har kvar lite i kylen som jag tror jag ska äta med sallad till dagens lunch.

Jag har precis tagit ut en banankaka med choklad från ugnen, så det luktar underbart i köket men tyvärr får vi inte smaka nå för den ska säljas på Isaks hockeymatch. Vi får lugna oss till efter hockeyn och se om det är kvar nån bit. Nu ska jag se till att Isak får i sig nå matnyttigt, kanske ska jag honom lite taggtråd att äta inför matchen :)

lördag 29 december 2012

Släktmiddag

Nu har gästerna åkt hem, diskmaskinen är fylld och jag tar mig en kopp te i kökets lugn medan snön yr utanför fönstret. Jag ska alldeles strax krypa ner i sängen så jag orkar upp och baka till Isaks hockeymatch i morgon där det ska vara fikaförsäljning.

Till förrätt gjorde jag tre olika röror som jag serverade med olika kex och tacochips så fick man blanda sina egna favoriter. Jag tycker det är ett mysigt och roligt sätt att servera förrätten/drinktilltugget på, istället för att jag ska klicka på röror på kexen innan servering.

Till varmrätt serverades Lingonlax som är en lite annorlunda fiskrätt då kryddorna till såsen, viltfond, lingon och timjan, mer liknar kryddningen till älgkött. Men det är riktigt gott och jag får alltid beröm för den, så nu vet ni vad ni ska bjuda på för lax nästa gång.

Till efterrätt blev det våra hemmagjorda pepparkakor, julgodis och daimkladdkaka med daimgrädde (repris från Olivias kalas).

Drink med Blossa 2012

Nu har jag städat färdig och alla röror till förrätten står färdiga i kylskåpet, så nu är vi snart redo att ta emot gästerna. Först tänkte jag komma med ett litet tips till er.

Har ni smakat årets glögg från Blossa med smaken Yuzu Ingefära? Så här beskriver Blossa årets glögg:
"En lika utsökt som välbalanserad starkvinsglögg med yuzufruktens smak av både grapefrukt och mandarin – en smak som samspelar väl med ingefärans kryddighet"
Eftersom det inte är en utpräglad glöggsmak tycker jag att det går utmärkt att dricka denna glögg trots att julen börjar lida mot sitt slut. Drick den kall med en isbit så kommer du få smaka på nå gott. Perfekt att smutta på innan maten.


Jag har sett att många blandar den med mousserande vin som en bubblande välkomstdrink, det har jag inte provat men det är säkert också gott. Om man vill ha lite lägre alkoholhalt så kan jag även tänka mig att den är god att blanda med sprite, 7up eller liknande.

Västerbottenskrustader

Härliga lördag brukar jag säga och skriva i vanliga fall men nu kring jul och nyår är man så dagvild så man vet knappt vilken dag det är och man är dessutom ledig lite nu och då. Ikväll ska mina föräldrar och syster med familj komma hit på middag så efter frukost måste jag städa och duka. När det är klart får jag börja med det roliga - matlagningen. Till middag blir det Lingonlax, potatis och sallad. Men först ska vi ha lite drinktilltugg som jag ska försöka fixa i ordning under da'n, har inte bestämt vad det blir än. Men jag tänkte försöka använda saker jag redan har i kylskåpet, bl.a. rostbiff, körsbärstomater, räkor och kräftstjärtar. Tror ni det går att göra nå gott av det?

På julbordet hade vi Västerbottenskrustader och dessa passar perfekt som drinktilltugg eller förrätt på nyårsafton. Tips, tips!
Västerbottenskrustader
6 stora krustader
Västerbottensost
1 ägg
1 dl crème fraiche
salt o svartpeppar

Fyll krustaderna till en tredjedel med riven ost.
Vispa ihop ägg och crème fraiche. Salta och peppra.
Häll äggblandningen på osten i krustaderna.
Gratinera i 200 grader i ca 10 minuter.
Servera något avsvalnade.
Garnera med t.ex. en klick crème fraiche och en klick löjrom.



Tycker ni om Västerbottenspaj lär ni tycka om dessa krustader som är mycket enklare att göra eftersom man slipper göra en pajdeg. För de som vill dra ner på kolhydrater ska visst krustader vara ett bra alternativ har jag hört. Jag använde de stora krustaderna till detta, men drygade ut med några mini-krustader också. Ska man ha det till drinktilltugg är minikrustaderna bättre men ska man servera det som tillbehör till en förrätt eller till kräftskivan då skulle jag föredra de stora krustaderna.

Efter att det tillfälligt var lite varmare med endast minus 10 i går morse är det nu kallt igen, minus 25. Det är inte många timmar man har tillbringat utomhus den här kyliga julen. Men enligt prognosen ska det blir mycket varmare imorgon redan, vi får väl se om det stämmer. Nej, nu är det hög tid för frukost med en stor kopp riktigt varmt te så man får upp värmen lite.