fredag 28 december 2012

Kyckling i ädelostsås

På Annandagen var vi lite less julmaten och valde då att laga nå med kyckling som hela familjen tycker om. Men vi slapp inte undan julbordet helt eftersom jag använde ädelsosten som var kvar från ostbrickan. Är ni bra på att använda rester från kylskåpet när ni lagar mat? Jag försöker så gott jag kan utgå från vad som finns i kyl och skafferi när jag planerar mat, för jag tycker inte om att slänga mat.
Kyckling i ädelostsås
700 g kycklingfiléer
60 g ädelost
2,5 dl grädde
0,5-1 dl mjölk
Till servering
1 pkt bacon
2 päron

Dela kycklingen i mindre bitar. Stek bitarna och krydda med lite salt (både bacon och ost är salt i sig) och svartpeppar.
Smula osten och låt den smälta på svag värme med grädden och mjölken. Låt koka några minuter.
Tillsätt kycklingen och låt allt bli varmt.
Knaperstek bacon i småbitar.
Skär päron i mindre bitar.
Servera bacon och päron till kycklingen och såsen.

Jag tycker det är godare att servera knaperstekt bacon på sidan om istället för att tillsätta det i grytan för att verkligen få det knaperstekt och inte mjukt. Päron och ädelost serveras ofta tillsammans på en ostbricka så då tänkte jag att päron borde vara gott till en ädelostsås också....och det var det. Övriga familjen åt ris, men jag åt endast sallad och päron till grytan.

Dagens middag blev pasta och skinksås med resterna av julskinkan. Nu dröjer det nån dag innan jag får en mumsig skinkmacka med äppelmos igen, men inte alltför länge eftersom vi har en skinka i matkällaren som vi håller på att rimma och om nån dag ska den ugnsstekas. Den hann inte bli färdigrimmad till jul så det blev en nyårsskinka av den istället :)

Snart har vi en nygriljerad skinka igen.

Olivia ska ut med kompisar och killarna ska på hockey så ikväll är det bara jag och Ida hemma och fredagsmyser. Undra om vi ska se en julklappsfilm eller om det blir som vanligt att vi hamnar vid varsin dator :) Vad gör ni ikväll?

Sparris-stuvning

Känns konstigt att det är fredag igen för arbetsveckan började ju alldeles nyss. Fredag innebär ju dessutom kort dag för mig. Nästa vecka är jag ledig så när jag har jobbat klart i dag har jag 9 dagars ledighet att se fram emot. Nio dagar med sena kvällar och långa sovmorgnar, vi har blivit ena riktiga sjusovare hela familjen. Fast tonåringen tar priset som vi får väcka vid ett-tvåtiden så att hon inte ska sova bort hela dagarna. Oj, oj, oj undra när vi måste börja vända tillbaka dygnet för att vi alla ska orka upp till dagis, skola och jobb när det väl är dags. Men det är ju ett senare problem nu njuter vi ett tag till att inte ha några tidiga tider att passa.

Till ugnsomeletten, som ni fick receptet på i går, är det gott att äta en sparris-stuvning.
Sparris-stuvning
2 msk smör
3 msk mjöl
4 dl vätska (mjölk, grädde eller sparrisspad)
0,5 tsk salt
vitpeppar
1 brk vit sparris

Fräs mjölet med smöret.
Tillsätt vätskan.
Koka i 5 minuter.
Salta, peppra och tillsätt sparris i bitar.

Vit sparris (i burk) är så gott i alla fall i stuvning, tänker jag varje gång jag äter det. Jag förstår inte att jag inte äter det oftare, men nu har jag kvar en burk i matkällaren som jag ska se till att äta snart igen.

Nu ska jag åka i väg till jobbet för att jobba några timmar. Sen ska jag hem och förbereda en fredagsmysmiddag innan killarna ska i väg på hockey.

torsdag 27 december 2012

Ugnsomelett

Då var första arbetsdagen, på nästa en vecka, avklarad och det gick ju strålande. Mycket att göra och full fart hela tiden. Nu är jag bara hem och vänder innan jag ska i väg på stan och äta med två barndomskompisar. Så i dag blir det ingen matlagning och ingen julmat till middag för mig. Jag tror det lutar åt kinamat istället.

På julbordet har vi alltid ugnsomelett, men även lite då och då övriga tider på året äter vi det.
Ugnsomelett
6 ägg
2 dl mjölk (eller grädde om du kör lchf)
salt och vitpeppar

Vispa ihop ägg och vätska, salta och peppra.
Häll smeten i en smord ugnsform och grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

Det är gott med nån sorts stuvning till omeletten. På årets julbord hade vi sparris-stuvning, men tidigare år har vi varierat oss med bl.a. kantarellstuvning. Stuvningen serverar jag bredvid så kan man välja bara det ena om man vill (eller måste pga t.ex. äggallergi).

Har ni nyårsmenyn klar? Det har inte jag men nu börjar det bli hög tid att bestämma den. Men först ska jag ordna en släktmiddag på lördag, men till dess har jag bara drinktilltugget kvar att fixa. Och städningen förstås, för ni har väl förstått vid det här laget att städningen skjuter jag på så länge som möjligt.

Polkatryffel

Måste berätta en rolig sak för er! Det verkar som att det var många som var ute i sista minuten för att fixa nå gott till julbordet, för dagen innan julafton slog jag läsarrekord med över 2000 läsare på en endaste dag. Jag har varit nära förut men nu sprängdes 2000-gränsen. Det är stort för mig och jag blir så glad att så många tar sig tid att hitta hit. Kanske läge att fixa en tävling och fira ;)

Nu tror jag att det är sista julgodisreceptet för den här julen. På pralinpysseldagen med Astma- och allergiföreningen i Luleå gjorde vi flera olika tryfflar, den med polkagrisar blev vår favorit så den gjorde vi en egen sats av inför jul.
Polkatryffel
200 gr mörk choklad
1 dl grädde
1 dl ojämnt krossad polkagris
Garnering:
ojämnt krossad polkagris

Bryt chokladen i bitar och lägg i en bunke.
Koka upp grädden och häll den över chokladen.
Rör tills chokladen smält, eventuellt måste man värma några sekunder i micron
Rör i polkakrosset.
Låt svalna.
Forma till kulor och rulla i krossade polkagrisar. 


För mig som älskar mörk choklad och mint blev det här så klart min nya julgodis-favorit. Så gott! Tyvärr blev den favorit för många i familjen så de går åt i en rasande takt, jag hinner knappt med :)

Nu är det dags att åka i väg till arbetet för mig medan övriga familjen ligger kvar hemma och sover. Men det gick faktiskt riktigt bra att stiga upp, kanske beror det på att jag har legat i soffan i två dygn så jag känner mig riktigt utvilad. Måste bara sopa av bilen innan jag kan åka iväg för det verkar ha snöat hela natten och håller på än. Ha en bra dag så hörs vi senare!

onsdag 26 december 2012

Maraboufudge

Oj, jag har hamnat i soffan igen med datorn i famnen och hockey på tv:n. Jag som skulle vara duktig idag. Men julen är väl till för att vila. I morgon ska jag jobba så då är det bäst att passa på att vila ordentligt i dag. Städningen kan jag ju överlåta åt de som är hemma och lediga i morgon o på fredag ;) Till lunch blev det gravad lax, som blev kvar från julafton, men till middag ska vi försöka hitta på nå annat än julmat så kyckling är framtaget. Få se vad jag hittar på för gott, lär bli nån gryta och bulgur.

Fudge av alla de slag verkar många göra till jul. I år gjorde även jag det för det är väldigt enkelt.
Maraboufudge
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
50 g smör
2 msk honung
100 g Marabou choklad (mörk, ljus eller blandat)

Blanda grädde, socker och sirap i en gryta. Låt koka tills temperaturen är 120 grader.
Rör i smör och honung. låt koka ytterligare 2 minuter.
Hacka chokladen. Ta grytan från värmen och rör i chokladen. Rör om tills den har smält.
Klä en form ca 15x25 cm med smörpapper. 
Häll i smeten och skär i bitar när den svalnat.

Jag använde mörk choklad och det var nog tur det för annars hade den blivit väldigt söt. Jag tyckte det smakade för mycket honung (som jag inte är så förtjust i) så nästa gång tar jag bara 1 msk dessutom drar jag nog ner på sockret en aning. Tänk på att använda en stor ganska vid kastrull så det kan koka ordentligt för då tar det bara ca 15 min att komma upp i 120 grader. Samma gäller när du kokar knäck, dvs stormkoka och rör inte så mycket så går det fort.

Vad gör ni i dag? Är ni på släktträff? Är ni hemma och tar det lugnt? (Som jag!) Eller ni kanske jobbar? Berätta! Det är så kul att få höra av er.

Laxrullader

Då var det Annandag jul och i dag ska jag försöka göra nå mer än att ligga i soffan hela da'n. Enda gångerna jag lämnade soffan i går var de två gångerna vi åt och jag tog fram julbordsresterna från kylskåpet. Efter en hektisk december tror jag att jag behövde vila i massor men nu känner jag mig pigg och lite rastlös o sugen på att göra saker. Få se vad vi hittar på idag. Det första som ska göras är städa efter julaftonsfirandet, det ligger presenter lite överallt.

På årets julbord hade vi laxrullader, ett recept jag provade för flera år sedan men som kommer här igen.
Laxrullader
300 g gravad lax, tunt skivad
Fyllning:
1 knippa dill
0,5-1 msk wasabi, eller riven pepparrot
200 g naturell färskost
1 krm salt
Garnering:
0,5 dl sesamfrön, skalade

Mixa dillen till fyllningen. Blanda ner wasabi/pepparrot, färskost och salt. Smaka av.
Placera laxskivorna lite omlott på en bit plastfolie.
Bred ett jämnt lager av fyllningen över laxen. Forma en rulle med hjälp av plastfolien. 
Lägg rullen i frysen 30 min.
Rosta sesamfröna i torr stekpanna under omrörning tills de fått lite färg.
Ta rullen ur frysen. Ta av plastfolien och rulla laxen i sesamfrö. 
Skär den i drygt centimetertjocka skivor.


Jag använde pepparrot och ganska mycket dessutom för jag tycker om den lite starka pepperrotssmaken. På ett buffébord är det vackert och gott att ha den här laxvarianten. I dag åt jag rullader till frukost på en hårdbrödmacka - mycket gott!

tisdag 25 december 2012

Julgodisbord 2012

Förutom all mat vi åt igår orkade vi även med lite julgodis, fast det har nog blivit mer julgodisätande i dag till alla filmer vi ser på olika håll i huset.

Både choklad och skumtomtar är ett måste till jul

Bountybollar blev en ny favorit för oss för några år sedan och sen dess är det ett stående inslag på julgodisbordet hos oss.

Även lakritskolan upptäckte vi för några år sedan och blev fast. Man smälter ner turkisk peppar i en kolasmet och sen doppar man den i choklad och garnerar med flingsalt. Det blir en perfekt smakkombination av kola, lakrits och choklad.

Rocky road är min favorit men i år gjorde jag den med saltade solrolskärnor istället för jordnötter pga Idas allergi. 

I år gjorde vi även maraboufudge som jag ser att många gör när jag surfar runt bland bloggar. Jag gjorde den även för några år sedan men den är lite väl söt för mig (kom jag på när jag smakade den). 

Av alla tryfflar vi gjorde med Astma- och allergiföreningen tyckte vi att polkatryffeln var godast så vi gjorde en egen sats såna. 


Wienernougat gör vi varje år trots Idas nötallergi, men hon är så duktig så hon tar inget från den skålen. Dessutom vet vi inte om hon egentligen är allergisk mot hasselnötter (nougat) för pricktestet visar negativt på det till skillnad mot jordnötter. 

Maraboufudge, wienernougat,
polkatryffel och skumtomtar

Vad har ni för favoriter och måsten bland julgodiset?