onsdag 19 september 2012

Köttfärsbiffar med pesto och mozzarella

En dag kvar tills vi har en tonåring i huset :) Den som fyller år får bestämma mat och Olivia har valt kyklingtortilla som jag har tänkt förbereda lite redan i kväll genom att steka kycklingen. Eftersom jag jobbade för mycket förra veckan så tänker jag sluta redan klockan ett i morgon eftersom jag inte fick min tidiga fredag i fredags. Känns skönt att kunna komma hem tidigt och mysa med födelsedagsbarnet.

När jag och Olivia åkte hem från mitt jobb i dag så sken solen så Olivia blev sugen på att äta grillat. Eftersom jag hade planerat köttfärsbiffar så passade det bra att tillaga dem på grillen. Men precis när Leif skulle gå ut och börja grilla blev det alldeles mörkt ute och regnet började ösa ner. Så då gjorde vi en snabb omplanering och stekte biffarna inne i stekpanna istället.

Köttfärsbiffar med pesto och mozzarella
5 hg köttfärs
2 msk pesto
0,5-1 boll mozzarella
salt o peppar

Dela mozzarellan i mindre bitar, blanda sedan ihop med köttfärs och pesto.
Smaka av med salt och peppar.
Forma till biffar och stek några minuter på varje sida.

Barnen åt biffarna med bröd som hamburgare, jag åt dem till blomkålsmos och Leif åt bara sallad till. Jag vill gärna ha lite tjockare biffar som blir lite saftigare men barnen föredrar tunna och eftersom de inte är så förtjusta i hemmagjorda hamburgare/biffar/köttbullar får de sin vilja igenom, så att de åtminstone äter lite. Det blev lite för lite pesto-smak tycker jag som älskar pesto så nästa gång tar jag mer pesto.

Isak och Leif är på fotbollsavslutning som innebär match mellan pojkarna och föräldrarna. Det var två väldigt kaxiga killar som for iväg, vi får väl se vem som är kaxigast när de kommer hem. Nu har Ida valt bok som ska läsas innan hon ska sova så nu är det bästa att jag skyndar mig dit innan hon kommer på att hon inte alls vill sova.

Kalasplanering

I frysen har jag nu en, förhoppningsvis, smarrig sak som Olivia ska ha på sitt kalas för släkten nästa helg. Eftersom hon har önskat sig buffé till middag (och före det ska hon bjuda på eftermiddagsfika) så är det mycket mat (och fika) som ska tillagas och serveras och då är det perfekt med saker som går att förbereda och sätta i frysen. Det är inte bara perfekt det är en nödvändighet.


Åh, jag längtar tills jag får smaka för det ser så gott. Hoppas jag inte blir besviken. Recept kommer så småningom, vill inte avslöja vad det är än.

tisdag 18 september 2012

Jakten på en jacka

God kväll på er! Tänk att det redan är kväll. Det har varit en händelserik dag i dag. Isak ringde vid ett-tiden och sa att han hade glömt jackan på skol-utflykten. Hela da'n har de varit på Miljöskolan som ligger flera mil söderut och jag var inte speciellt sugen att börja köra dit och tillbaka för att bara hämta jackan, men eftersom han även hade nycklarna där i fanns det nog inget alternativ. Men jag chansade och ringde till miljöskolan och jag hade sån tur så personalen var kvar där och de hade sett jackan och hängt in den. Men inte nog med det! Hon jag pratade med erbjöd sig att ta hem den och då visade det sig att hon bor på samma område som vi. Vilken tur man kan ha i bland! "Slutet gott allting gott". Som tack för hjälpen fick hon en fillimpa som jag brukar ha till försäljning.


Min chef har tagit med sig en massa äpplen, från sitt äppelträd, till jobbet som vi fick ta hur mycket vi ville av. Så jag nog några stycken och gjorde en äggfri äppelkaka efter middagen. Äppelkakan är av sockerkakstyp, så det är inte en äppelpaj alltså. Ett riktigt bra recept och många blir förvånade när man säger att det inte är nå ägg i kakan.

På väg in i frysen för att ätas på lördag.

På lördag när Olivia ska ha tjejkompisarna här på middag har hon beställt succén från ifjol till efterrätt - Nutella-och maräng-glasstårta. Tål ni ägg, mjölk och nötter måste ni prova den för det är en underbart god tårta. Men som ni förstår gör vi den inte speciellt ofta i vårt hus med alla allergiker. Men på lördag när Olivia har tjejerna här har hon blivit lovad att ha syskonfritt och då är det även fritt fram för nötter och ägg.

Smeten är underbart god även innan man fryser in den :)

söndag 16 september 2012

Redo för hockey

I dag är det hockeyns dag i Norrbotten och vi är på plats i Coop Arena med vår blivande hockeyspelare.


Ida blev så glad när vi kom på att det var i dag hon skulle få börja spela hockey för säsongen. Hon var snabb med att få på sig hockeykläderna och stod redo med klubba och allt.

Nu har vi kommit hem från ishallen och jag uppdaterar med några bilder från isen. 

Ida fick proffs-hjälp av Luleås Robin Jonsson som höll ett vakande öga på henne. När de lekte "jaga" åkte hon ifrån han som försökte ta henne, som dessutom ramlade (nedre högra bilden).


När träningen var över var Ida rejält trött och svettig, på nedre vänstra bilden visar hon hur trött hon är.

Fina liljor

God morgon! Vad härligt, solen lyser även idag här i Luleå. Hur är det hos er?

I går var jag inne och städade hela da'n trots strålande sol ute, men i dag ska jag verkligen försöka ta mig ut. Både ut på en promenad och ut i trädgården för att plocka ihop lite inför vintern. Isak har fullt upp redan från morgonen. Klockan nio börjar hockeyträningen som ska hålla på i 1 timme och 45 minuter, sen fort hem och äta innan han ska iväg på fotbollsmatch. Men efter det är han ledig resten av eftermidda'n och kvällen. Skönt att Leif är hemma så kan han agera taxichaufför.


När jag hade städat klart i går åkte jag och köpte fina liljor. En fin blombukett är bästa moroten och belöningen för att orka städa. Olivias kalasplanering fortskrider och några saker ligger redan i frysen i väntan på kalasen. Olivia älskar choklad och det märks :) vi får kämpa för att komma på goda kakor utan choklad.

lördag 15 september 2012

Idas broccolisoppa med risoni

Förra veckan åt Ida broccolisoppa på förskolan som var såå god, hon bad mig flera gånger att jag skulle göra broccolisoppa. Jag förklarade att det finns så många olika broccolisoppor så det är svårt för mig att göra en likadan som de hade ätit. Nån dag senare kom hon hem med receptet! Hon hade bett kocken Jimmy om receptet och han var snäll och skrev ner det. Så i dag blev det alltså Idas broccolisoppa till middag och självklart hjälpte Ida mig med matlagningen.
Idas broccolisoppa med risoni
0,5 purjolök
500 gr fryst broccoli
vatten
2-3 msk grönsaks- eller kycklingfond
1 dl grädde
risoni (Jag kokade 2 dl (okokt) risoni)
salt o peppar
topping:
rökt skinka i strimlor
smörfrästa kantareller

Skär purjon i skivor. Fräs i smör utan att det tar färg.
Häll i fryst broccoli och häll på vatten så att det nästan täcker.
Tillsätt 1 msk fond.
Koka i ca 5 min tills broccolin är mjuk.
Häll ev. bort lite vatten (jag gjorde inte det) och mixa broccolin.
Koka risonin enligt förpackningen.
Häll av vattnet men behåll det.
Späd soppan med pastavattnet till lagom konsistens.
Tillsätt 1-2 msk fond, den kokta risonin och grädden.
Koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med valfri topping.

Jag fick godkänt av Ida, jag lyckades göra en lika god soppa som förskole-kocken. Även jag och Olivia tyckte om soppan. Leif som varken tycker om broccoli eller kantareller vågade inte ens smaka. Isak smakade men soppan var inte riktigt i hans smak heller. Det blev mycket soppa över eftersom vi i stort sett bara var 3 som åt av den dessutom är den väldigt mättande då det är risoni i den.


Nu när Isak kan äta mjölkprodukter utan problem har jag blivit så dålig på att skriva in hur ni kan ersätta mjölkprodukterna. Den här soppan är jag säker på blir lika god om man använder havregrädde istället för vanlig grädde eller äter den utan grädde. Vet ni vad risoni är? Det är pasta som ser ut som ris.

Kocken Ida pepprar soppan lite mer

Nu har killarna gått i väg på hockey. Hemmapremiär mot Skellefteå så det är fullsatt på Coop Arena. Hoppas de kommer hem glada :) Olivia valde att gå till en kompis istället för att följa på hockey så nu är jag och Ida ensamma hemma. Jag sitter vid datorn medan hon ser "5 myror är fler än 4 elefanter" på tv. Vilken nostalgi för mig!

Havregurt-familjen utökas

Havregurt med smak av jordgubb har varit Isaks favorit sedan den kom. Så nu när havregurten har kommit i en ny smak, Exotisk, är vi nyfikna på den. Havregurt är ett vegetabiliskt alternativ till yogurt, perfekt för mjölkallergiker. Sedan tidigare finns den i smakerna naturell och jordgubb, där Isak föredrar jordgubb medan jag har använt den naturella till bakning.

Isak använder havregurt på samma sätt som jag använder fil, till frukost, lunch eller mellanmål, ibland med flingor och ibland utan.
Är det nån av er som redan har hunnit prova den?

Solen skiner men jag har bestämt mig för att städa i dag så tyvärr går jag miste om finvädret. Olivia har bokat in flera kalas de kommande två veckorna och då vill man ju ha fint i huset. När jag väl har städat klart ska jag belöna mig med att börja baka till kalasen.