måndag 3 september 2012

Matsedel v. 36 sep 2012

Förutom att jag jobbar till 17 tre dagar, Leif är i Stockholm två dagar och Isak har fotbollsträningar och match redan 17.30 flera av dagarna ska vi dessutom hinna med ett utvecklingssamtal, promenader och Olivias dans. Därför är den här veckans matsedel riktigt tråkig, men samtidigt är det såna här veckor som det är viktigt att planera maten i förväg annars är det lätt att man åker förbi pizzerian eller Max på väg hem.

Matsedel v. 36 sep 2012
Må: Hemmagjord pizza
Ti: Stekt korv, potatis och ägg
On: Blodpudding
To: Barnen äter hos mormor o morfar, Leif är i Sthlm
Fr: Köttgryta med rödvin och kantareller, blomkålsris
Lö: Tacos
Sö: Lax och broccolimos


Ni kanske undrar varför jag sätter in en bild på bullar. Det är för jag är så otroligt sugen på bullar så jag hoppas att suget mildras lite om jag åtminstone får titta på en bull-bild. För innan helgen hinner jag inte med nån bakning. Eftersom Ida älskar att baka bullar kanske det blir bullbak till helgen. Dessutom har vi en blivande tonåring i huset så det börjar bli hög tid att kalasbaka.

Ang. jordnötsolja i chips

Jag har fått två kommentarer i mitt Vinn chips-inlägg angående jordnötsolja och allergier. Kul att ni engagerar er. Karin skrev precis det jag hade hittat  på nätet (och börjat hoppas att jordnötsolja inte är livsfarligt):

"Kliniska studier visar att personer med jordnötsallergi klarar av finraffinerad jordnötsolja. Det beror på attraffineringsprocessen tar bort alla proteiner och oljan i sig utlöser inte IgE-antikroppar. Däremot kan sämre raffinerade oljor (så som kallpressade oljor) innehålla tillräckligt med proteiner för att orsaka en reaktion och de bör undvikas."


Jag har även varit i kontakt med Estrella och frågat varför de har valt jordnötsolja och att jag tycker det är tråkigt eftersom många nötallergiska barn är vana att kunna äta chips. De var väldigt snabba att svara  - det uppskattas. Jag fick ett svar från deras utvecklingsavdelning:

"Jordnötsoljan är raffinerad och deodoriserad så att den skall egentligen inte innehålla några jordnötsproteiner. Dock kan vi inte garantera att oljan är fri från jordnötsproteiner. Så vi vågar inte rekommendera jordnötsallergiker att äta chipsen. Västkustchips är ett premiumchips med potatis från utvalda gårdar på Västkusten och den mest välsmakande oljan. Enligt våra konsumentester vinner jordnötoljan klart över andra alternativ som rapsolja, palmolja och solrosolja när det kommer till smak. Utomlands är det relativt vanligt att just premiumchips är friterade i jordnötsolja. Så man kan tyvärr inte sätta ett likhetstecken mellan potatischips och allergifria. Dock kommer vi utvärdera en ändring om det visar sig vara ett frekvent problem."

Jag tror ingen har satt likhetstecken mellan potatischips och allergifria (i alla fall inte vi som har haft mjölkallergiska barn), men vi har nog förutsatt att potatischips är nötfria. 


En variant av AD-droppar innehöll ju jordnötsolja tidigare men jag kommer faktiskt inte ihåg om mina barn åt den eller den utan jordnötsolja.

Jag försökte få tag i allergisköterskan på Barnmottagningen för att höra hennes åsikt och erfarenhet angående detta, men hon var upptagen med patienter. Jag gör nytt försök imorgon. Det känns lite att det beror på hur allergisk man är och eftersom Ida kan äta produkter där det står "Kan innehålla spår av nötter" och hon kan vistas i samma rum som nötter så hoppas (det sista som överger en är hoppet) jag att hon klarar även jordnötsolja.

Komplettering 2012-09-04
I dag har jag pratat med allergisköterskan och hon sa samma som jag har läst att jordnötsallergiker kan klara jordnötsolja. Men det finns ju inga garantier att det kan gå bra för det kan ju så klart finnas spår av jordnötsprotein. Men hon tyckte att vi kan prova ge Ida lite under kontrollerade former om vi vill. Eftersom jag inte vill begränsa Ida mer än nödvändigt kommer jag nog prova med en pytteliten bit. Jag återkommer så klart med resultatet av den testning när vi väl har vågat oss på det.

Berätta gärna om ni har några erfarenheter av jordnötsallergi och/eller jordnötsolja!

söndag 2 september 2012

Köttgryta av köttrester

I dag har vi höststädat lite i trädgården, vi har ställt undan alla parasollen för nu räknar jag med att vi inte behöver skydda oss mot solen nå mer i år. Vi har även ställt undan ena möbelgruppen men vi lämnade den andra framme för har vi tur så kan vi åtminstone sitta ute lite till i höst. Alla vattenkannor, krukor och trädgårdsredskap är undanplockade och jag har dessutom rensat lite i trädgårdslandet så att vi ser när ringblommorna slår ut, tidigare var det svårt att se nå i djungeln.

Vi fick över jättemycket kött efter gårdagens grillmiddag så resterna använde jag till en god köttgryta idag.
 Köttgryta av köttrester
stekt eller grillat kött
1 paket bacon
1 vitlöksklyfta
2-3 dl grädde
0,5-1 dl mjölk
100 g philadelphiaost
1,5 msk fond
1 tsk sambal oelek

Ta ev. bort yttersta från köttet för att få bort värsta grillsmaken, skär sedan köttet i mindre bitar.
Stek bacon och dela i mindre bitar.
Pressa i vitlöken och bryn med baconet sista minuten.
Koka upp grädde, mjölk, ost, fond och sambal.
Tillsätt kött, bacon och vitlök.
Koka ihop några minuter. 
Smaka av med salt och svartpeppar, men tänk på att både fond och bacon är väldigt salt.


Jag åt köttgrytan till vitkålssallad och broccoli medan övriga familjen även åt pasta. Alla åt och tyckte det var gott. Grillat kött kan bli lite tråkigt att äta som rester men det här var ett jättebra sätt att ta reda på köttresterna efter en grillmiddag.

Jag var sugen att baka nå i dag men det hann jag inte med eftersom det var dags för Idas dans igen efter sommaruppehållet. Men förhoppningsvis hinner jag baka i veckan nån dag för jag såg ett recept på hjortronpaj som jag blev så sugen på. Oj, kom på att jag inte har planerat veckans middagar än det måste jag sätta mig och göra när barnen har lagt sig. Men det lär inte bli så jätterolig vecka i matväg för veckan innehåller långa arbetsdagar, många aktiviteter för barnen och en man som ska till Stockholm i två dagar och på älgjakt hela helgen.

lördag 1 september 2012

Grillmiddag

I dag hade jag lite frysrens för att rymma nytt älgkött som jag förväntar mig att Leif kommer hem med om någon vecka. Frysrensningen blev till en god grillmiddag. Vi grillade bitar av griskött som jag först hade förkokat i en timme innan jag la den i marinad ett par timmar och sen var den redo för grillen. Dessutom grillade vi en sida med ben från en tacka (filéer och ryggbiff). Till det åt vi potatis från egna landet som vi ugnsstekte, sallad, oliver, vtilöksbröd och kantarellsås. Har ni inte provat göra min kantarellostsås än så måste ni prova för den är så god och enormt enkel att göra.


Morgonen började jag med att städa lite på övervåningen, får försöka hinna källaren i morgon. Efter lunch for hela familjen i väg på Isaks fotbollsmatch som de tyvärr förlorade. När vi for hemifrån var det ganska varmt och skönt men vid fotbollsplanen var det blåsigt och kallt så tjejerna gick och la sig i bilen där de lyssnade på musik istället. 

Med mycket mat och lite rödvin i magen så börjar jag känna mig riktigt trött så jag tror det blir en tidig kväll i kväll. Längtar faktiskt lite till att krypa ner med en bra bok. Jag har precis läst ut en så jag måste välja en ny att börja med. Få se om jag hittar nån bra i mitt lager av böcker som mamma förser mig med.

Vinn chips!

Då var det dags för en tävling igen. Den här gången har ni chans att vinna en massa påsar chips från Estrella. Det är väl en perfekt helgtävling, eller hur?


Estrellas Västkustchip tillverkas på gammaldags vis i grytor och friteras i jordnötsolja. Det tar tre till fyra gånger så lång tid som normalt men ger ett krispigare chips med rustikt och naturligt utseende. Den närodlade potatisen skivas med skalet kvar och kommer från gårdar på Västkusten.

Vi provade dessa igår och eftersom de är lite krispigare än vanliga chips så tyckte jag att de påminde om Mandelpotatischipsen både i konsistens och smak. En nackdel är att de friteras i jordnötsolja så Ida får inte smaka dem. Är det nån allergi-expert här? Jag har läst att jordnötsallergiker inte behöver vara allergiska mot oljan för allt protein har försvunnit i processen. Men jag tänker inte testa om det stämmer!


****Tävlingen är avslutad****
För att vara med och tävla vill jag att du svarar frågan:
I vilka tre olika smaker finns Västkustchips? 

(Det kan vara bra att gilla Matros Facebook-sida 
för att leta svaret och ha större chans att vinna)

2 vinnare vinner 
6 påsar Västkustchips var, 2 av varje sort.

Sedan drar jag ytterligare 2 vinnare 
som vinner 3 påsar Västkustchips var, 1 av varje sort.

Svara i kommentarerna till detta inlägg. Tävlingen pågår t.o.m. söndag 9 september, måndagmorgon drar jag vinnarna bland de rätta svaren.
****Tävlingen är avslutad****





Lycka till!

fredag 31 augusti 2012

Äntligen fredag

Då var det äntligen fredag och lite ledigt. Vi har inga stora planer för helgen och det känns så skönt. Vad ska ni göra i helgen?

Dagens middag blev en gammal fredagsfavorit. Vi gör den ofta på fredagar då man vill äta lite godare men inte har så mycket tid. Det är en storfavorit hos hela familjen. Vi steker lövbiff (oftast av älg) och sen gör jag en sås med grädde och smaksatt ost, i dag blev det crème bonjour med soltorkade tomater. Till det äter vi pommes frites, fast jag åt stekt zucchini istället.


Vad tycker ni om att vi firar helgen med en tävling? Är ni sugen på nå gott får ni inte missa morgondagens första inlägg för då blir det en tävling med många vinnare.

Nu blir det soffmys med tända ljus resten av kvällen och det gör ingenting att vädret utanför inte är det bästa.

torsdag 30 augusti 2012

Fiskgratäng med kräftstjärtar

Tror ni att jag har glömt bort er? Det har jag inte, men det har varit lite mycket bara den sista tiden. Men nu sitter jag och väntar på att en kaka ska bli klar i ugnen så då passar jag på att sitta vid datorn ett litet tag. Jag fick en beställning på en kanelhavrekaka som jag inte har hunnit baka förrän nu.

Jag har precis kommit hem från världens roligaste möte med astma- och allergiföreningen i Luleå och det är mycket på gång så se nu till att bli medlem. Som ni vet så klappar mitt hjärta lite extra för allergiska barn. För en gång skull kände jag mig okunnig kring allergier och mina barn känns knappt allergiska efter i kväll. Det var en ovanlig känsla.

Innan mötet hann jag göra en fiskgratäng på torsk, för tack o lov är inget av mina barn allergisk mot fisk (fast Isak har ofta önskat att han var allergisk mot fisk)
Fiskgratäng med kräftstjärtar
800 g (2 paket) torskfilé 
2 dl frysta gröna ärtor
2 dl kräftstjärtar
2 dl grädde
0,5 fiskbuljong
salt o vitpeppar
2 msk dill
2 dl riven ost

Lägg de tinade fiskblocken i en smord ugnsform.
Strö ärtor och kräftstjärtar över fisken.
Koka upp grädden och buljongtärningen. Rör ner dillen och smaka av med salt och vitpeppar.
Häll såsen över fisken i formen. Strö över osten.
Tillaga i 200 grader i 30-40 minuter.

Oftast när vi äter fisk så blir det lax, men i dag var jag "duktig" och gjorde en torskgratäng. Den var väldigt enkel att göra och receptet enkelt att komma ihåg eftersom det var 2 av det mesta. Ida som älskar fisk och potatis tyckte även om den här varianten. Isak åt en portion utan gnäll och då är jag nöjd när det gäller fisk.

I morgon är det fredag igen med en lång (?) härlig helg framför oss. Har ni fredagsmyset och helgen färdigplanerad? Isak har match på lördag och på söndag börjar äntligen Idas dans igen. Gissa om hon har längtat!